Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Από... Την "πρώιμη Άνοιξη" και τον... "Πρώιμο Απρίλιο"... ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ "το όψιμο , γλυκό Φθινόπωρο" και το... ΞΕΚΙΝΗΜΑ του "όψιμου Νοέμβρη"... Με τις ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ φυσικά να... ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ!! 

Γεια σας φίλες και φίλοι!!

ΔΕΝ περιμένουμε λοιπόν, κάτι το "σοβαρό / ιδιαίτερο" από πλευράς καιρού ΟΥΤΕ και τις αμέσως επόμενες ημέρες στα μέρη μας...

ΩΣΤΟΣΟ πράγματι δειλά δειλά ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ  ΝΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΑΣΕΙ εκ νέου...

Άρα λοιπόν θα περάσουμε σε περισσότερες συννεφιές (Στην ουσία, σαφώς όσο αφορά "τις συννεφιές"... Ήδη έχουμε "περάσει σε αυτές" από χθες  Παρασκευή 29 του μήνα, όπως άλλωστε αναμενόταν και σωστά γράφτηκε εδώ, κάμποσες ημέρες πριν) και σιγά σιγά στην πορεία και... Σε "περάσματα" ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ βροχών (ΑΡΧΙΚΑ ΟΧΙ αξιόλογων).

Παρολ ΄ αυτά όμως ο υδράργυρος ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να βρίσκεται ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΑ για την εποχή επίπεδα με... Το όλο σκηνικό βέβαια, να παραπέμπει ΜΟΝΟ ΣΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ (και πιο συγκεκριμένα στο "ξεκίνημα" του Νοέμβρη / ούτε καν σε "προχωρημένο" Νοέμβρη") !

 Αυτός είναι ακριβώς και... Ο "λόγος" για τον παραπάνω "τίτλο". ;)  :) 

Αναλυτικότερα λοιπόν, για αύριο Κυριακή 31/12/2023 (Παραμονή Πρωτοχρονιάς): ΚΥΡΙΩΣ "συννεφιασμένος" ουράνιος θόλος πάνω από το νομό μας ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ του 24ωρου. 

Παρόλο όμως τις συννεφιές ΚΑΙ ΠΑΛΙ η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (δηλαδή "κάπου", οπουδήποτε στο νομό μας) ΓΙΑ ΛΙΓΟ να σημειωθεί κάποιο "ψιχάλισμα" (αστεία δηλαδή πράγματα και άνευ ουσίας) ανέρχεται ΜΟΛΙΣ στο 15 % με 20 %  μέχρι το τέλος της ημέρας ... 

Ενώ από το βράδυ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αργότερα...ΑΡΓΑ μέσα στη νύχτα (και στην αλλαγή ή λίγο μετά την αλλαγή του έτους) αυξάνεται ΕΛΑΦΡΩΣ και ανέρχεται γύρω στο 30 % με 40 %. 

Και ΠΑΛΙ τότε βέβαια , θα μιλάμε για ΛΙΓΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΣΘΕΝΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (ΟΧΙ κάτι δηλαδή το "αξιόλογο", περιορισμένης έκτασης, έντασης αλλά και διάρκειας). 

Οι άνεμοι ΚΑΙ την Κυριακή θα πνέουν ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ... Από διάφορες διευθύνσεις στα 2 με 3 μποφώρ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ από δυτικές ή και νότιες διευθύνσεις "το πολύ" έως τα 4 μποφώρ ("μπουνάτσας συνέχεια"). 

Η θερμοκρασία ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα , δηλαδή ΔΕΝ θα σημειώσει κάποια άξια λόγου μεταβολή, τόσο κατά την διάρκεια της νύχτας, όσο και την ημέρα ("Φθινοπωρινά πλαίσια").

Για μεθαύριο Δευτέρα 01/01/2024 (Πρωτοχρονιά) : Περιμένουμε ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟ καιρικό σκηνικό στον τόπο μας ...

Πράγμα που σημαίνει ότι ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα υπάρχει ΞΑΝΑ αρκετή συννεφιά , η οποία αυτή την φορά , θα έχει την ΤΑΣΗ να πυκνώσει ακόμη περισσότερο ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ της Χώρας των Φαιάκων , καθώς θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ την διάρκεια του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της ημέρας και μετέπειτα... 

Εντός της ημέρας η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να σημειωθεί κάποιο ΠΑΡΟΔΙΚΟ ψιλόβροχο / "βροχούλα" ή ψιχάλισμα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ανέρχεται γύρω στο  40 % (δηλαδή ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ). 

Καθώς , ωστόσο θα οδεύουμε ΠΡΟΣ το τέλος της ημέρας ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τις βραδινές / νυχτερινές ώρες η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ "ανεβαίνει" στο 60 %. ("παροδική βροχούλα ή ψιχάλα" ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ. Οπότε ΚΑΙ ΠΑΛΙ τα εν λόγω φαινόμενα θα αφορούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της γωνιάς μας , δηλαδή ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ πάνω στο νομό μας).

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις (ΚΥΡΙΩΣ νότιοι - νοτιοανατολικοί) στα τρία και κατά περιόδους έως και τέσσερα μποφώρ. Παράλληλα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ που είναι "συνήθως πιο επιρρεπή" σε αυτό τον τύπο καιρού λόγω ανάγλυφου, προσανατολισμού κτλ. τόσο στην στεριά, όσο και στην θάλασσα θα πρέπει "να πιάσουμε" και τα 5 μποφώρ ΠΑΡΟΔΙΚΑ. ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ωστόσο ΥΠΑΡΚΤΗ η πιθανότητα ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΥΨΩΜΑΤΑ για ΚΑΠΟΙΕΣ μεμονωμένες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ.

Η θερμοκρασία σταθερά ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ από τα "φυσιολογικά" για την εποχή που διανύουμε (ναι μεν ΟΧΙ τόσο πολύ υψηλά όσο τις προηγούμενες ημέρες ΑΛΛΑ παρολ ΄ αυτά ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΡΚΕΤΑ υψηλότερα του "κανονικού για την εποχή")...

Θα φθάσει αργά το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας, τους 15 C. με 16 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΠΑΝΤΑ. ΕΝΩ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δεν αποκλείονται και 17 C. (Υπό "κανονικές συνθήκες" για να καταλάβουμε τι είναι "το φυσιολογικό" για αυτή την περίοδο του έτους και να έχουμε ένα "μέτρο σύγκρισης"... Τώρα τα μεσημέρια μας, οι ενδείξεις στα θερμόμετρα ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ μας ΔΕΝ θα έπρεπε σχεδόν ΠΟΥΘΕΝΑ να ξεπερνούν... "Το πολύ" τους 12 C . με 13 C. "Ξεκίνημα Γενάρη γαρ") ;)

Στα ορεινά και ημιορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις και στα "πολύ ψηλά" έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

Αρκετά "μαλακός" για την εποχή θα είναι ο καιρός μας τη νύχτα / νωρίς το πρωί της Πρωτοχρονιάς , αφού εξαιτίας της συννεφιάς που δρα "ως ένας φυσικός μανδύας" ο υδράργυρος ΔΕΝ θα "καταφέρει" να κατρακυλήσει και τόσο χαμηλά (πάντα για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε)...

Οπότε οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ μας την Πρωτοχρονιά μας, θα κυμανθούν μεταξύ 11 C. με 12 C. και κατά τόπους έως ΚΑΙ 13 C. (ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ακόμη και 14 C. ΕΝΩ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ θα παρατηρηθούν και 10 C.) Eδώ αξίζει να σημειωθεί ότι , υπό "φυσιολογικές" συνθήκες εάν δηλαδή είχαμε Χειμώνα / ξεκίνημα Γενάρη, θα έπρεπε ΤΩΡΑ στα ΠΕΔΙΝΑ μας να επικρατούσαν ΜΟΝΟΨΗΦΙΕΣ τιμές ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΥ "αυτές τις ώρες του 24ωρου"!! 

Ενώ "βλέπουμε τη νύχτα και νωρίς το πρωί να έχουμε και να αναμένουμε ξανά την Πρωτοχρονιά" , τις θερμοκρασίες που θα έπρεπε να βλέπουμε (εάν είχαμε Χειμώνα / πραγματικό ξεκίνημα Γενάρη) τα μεσημέρια μας, τούτη την περίοδο του έτους!! ;) 

Στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε γύρω στους 7 C. με 9 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ αντίστοιχα. Και εκεί λοιπόν, οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές θα είναι ΠΟΛΥ υψηλότερες του "φυσιολογικού για την εποχή" που διανύουμε! 

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές (ΚΥΡΙΩΣ "ποτιστικού τύπου" / ΟΧΙ δηλαδή κάτι για να μας "προβληματίσει") υπάρχει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ για τη αργά τη νύχτα της Δευτέρας  ΠΡΟΣ την Τρίτη 02/01/2024 καθώς ΚΑΙ τα χαράματα / πρωινές ώρες της Τρίτης (ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης).

 Τέλος , κοινό χαρακτηριστικό ΚΑΙ όλων των επόμενων ημερών (όπως άλλωστε των τελευταίων πολλών ημερών) θα συνεχίσει να είναι η πολύ υψηλή υγρασία καθ ΄όλη την διάρκεια κάθε 24ωρου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού ΚΑΠΟΙΩΝ διάσπαρτων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΞΑΝΑ (ΑΡΧΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ στις "κλασικές" στις ομίχλες "κλειστές λεκάνες, λιβάδια" κτλ. και στην συνέχεια σε διάφορα υψώματα)! 

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου , μια όμορφη νέα χρονιά (2024) , με υγεία και ότι επιθυμεί ο καθένας και η καθεμιά σας ξεχωριστά!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου