Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ. ΑΡΚΕΤΗ / ΑΚΡΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ... ΠΑΓΩΝΙΑ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ / ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ... ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥΣ ΜΑΣ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΠΑΧΝΗ ("στην ΤΟΠΙΚΗ μας διάλεκτο / δροσόπαγος") ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΗ!!  

Καλησπέρα στον βορειοδυτικότερο νησιωτικό νομό της Ελλάδος!! :) 

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ 48ωρο "ξετυλίγεται" μπροστά μας, με ΑΡΙΣΤΕΣ καιρικές συνθήκες φίλες και φίλοι... Να το εκμεταλλευτείτε!! ;)

Αναλυτικότερα λοιπόν για αύριο Σάββατο 13/01/2024: ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ με ΑΦΘΟΝΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ κατά την διάρκεια της ημέρας ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ δύναται να υπάρξουν ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ νεφώσεις "άνευ σημασίας" (ΞΑΣΤΕΡΙΑ τη νύχτα / ΙΔΑΝΙΚΕΣ συνθήκες για εκείνους / εκείνες που τους αρέσει η "παρατήρηση" του ουράνιου θόλου μας). 

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργούν ΚΑΝΕΝΑ "πρόβλημα" σε θάλασσα ή σε στεριά, αφού θα πνέουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ("μπουνάτσα")...

Γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις έως τρία μποφώρ και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ από ανατολικές  ή  και βόρειες  διευθύνσεις ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ μέχρι τα τέσσερα μποφώρ. 

Η θερμοκρασία παρόλο την λαμπρή ηλιοφάνεια αλλού θα διατηρηθεί περίπου στα επίπεδα της Παρασκευής και αλλού στο νομό μας θα σημειώσει και μια εκ νέου ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της (δηλαδή τις υψηλότερες εκείνες θερμοκρασιακές τιμές, που συνήθως λαμβάνουν χώρα, αργά το μεσημέρι κάθε 24ωρου). 

Οπότε θα έχουμε να κάνουμε ΞΑΝΑ με "φυσιολογικές" για την εποχή ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές. 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΝΤΟΥ στην Χώρα των Φαιάκων θα υπάρξει περαιτέρω πτώση, όσο αφορά τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές της (δηλαδή τις χαμηλότερες εκείνες θερμοκρασιακές τιμές κάθε 24ωρου, που συνήθως παρατηρούνται κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών).

Κάτι που θα... Συνεχιστεί ΚΑΙ την Κυριακή μας ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ ΩΡΕΣ του 24ωρου. 

Θα σας μιλήσω παρακάτω αναλυτικά για την "πορεία" της θερμοκρασίας  και τι ακριβώς εννοώ"... ;) 

Για μεθαύριο Κυριακή 14/01/2024: ΑΝ ΚΑΙ... ΔΕΝ περιμένουμε κάποια "άξια λόγου" αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό... Παρολ ' αυτά μέσα στην Κυριακή μας ΚΑΤΙ θα "προσπαθήσει" να αλλάξει... ;)

Τι θα είναι αυτό ; :) 

Και ενώ ναι μεν ΔΕΝ αναμένεται κάποια μεταβολή του καιρού ... Την λαμπρή ηλιοφάνεια του Σάββατου θα πρέπει εντός της Κυριακής ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ να την... "Ξεχάσουμε". 

Δηλαδή γενικά θα έχουμε να κάνουμε με αραιές συννεφιές και ΚΑΠΟΙΑ διαστήματα ηλιοφάνειας... 

Αλλά τα προαναφερθείσα σύννεφα θα έχουν την ΤΑΣΗ να πυκνώνουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ περισσότερο, όσο θα κυλούν οι ώρες μέσα στην Κυριακή και θα οδεύουμε ΚΥΡΙΩΣ προς το τέλος της ημέρας / βραδινές ώρες.

Μάλιστα από τη νύχτα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΡΓΑ τη νύχτα ΠΡΟΣ την Δευτέρα (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από / μετά τα μεσάνυχτα) είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν και ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές στην ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου. 

Ωστόσο όπως ήδη είπαμε καθ ' όλη την διάρκεια της ημέρας, παρόλο τις όποιες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ΔΕΝ αναμένουμε ΠΟΥΘΕΝΑ κανένα φαινόμενο ("στεγνός καιρός" καθ ' όλη την διάρκεια της ημέρας). 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ που... ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όσο θα "πλησιάζουμε" ΠΡΟΣ το τέλος της ημέρας θα "γυρίσουν" ΠΑΝΤΟΥ σε νοτιοανατολικούς ... 

ΑΡΧΙΚΑ στα 2 με 3 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 4 μποφώρ... Που αργότερα τη νύχτα θα προσεγγίζουν τα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 5 μποφώρ... Με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Η θερμοκρασία τόσο το Σάββατο, όσο ΚΑΙ την Κυριακή θα κυμανθεί σε ΠΑΡΟΜΟΙΑ / ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ.

Έτσι γενικότερα ΚΑΙ τις δυο αυτές ημέρες περιμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας αργά το μεσημέρι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 11 C. με 12 C. και κατά τόπους έως και 13 C. (ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ δεν αποκλείεται να καταγραφεί και κάποιο 14αρι C. χωρίς όμως να είναι "αυτός ο κανόνας").

Στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε τρεις με τέσσερις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ "στα ψηλότερα" μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο την ίδια ώρα (άρα ΜΟΝΟΨΗΦΙΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές ΕΚΕΙ... Δηλαδή, το "φυσιολογικό" για την εποχή "θερμοκρασιακό μοτίβο" και γι ' αυτά τα τμήματα του τόπου μας). 

ΚΑΙ... Πάμε στις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες που έχουν ΚΑΙ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ερχόμενο 48ωρο!!   

Αυτό γιατί οι ασθενείς άνεμοι και η ξαστεριά τις επόμενες δυο νύχτες , σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες " ψυχρότερες λιμνάζουσες αέριες μάζες"  τόσο στα ανώτερα, όσο και στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, θα προκαλέσουν αρκετά χαμηλότερες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ απ' ότι είχαμε τις προηγούμενες μέρες.

Οπότε,  τόσο αργά τη νύχτα της Παρασκευής / χάραμα / ΝΩΡΙΣ το πρωί του Σαββάτου, όπως και αργά τη νύχτα του Σαββάτου / χάραμα / ΝΩΡΙΣ το πρωί της Κυριακής περιμένουμε ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασιακές τιμές... 

Έτσι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας θα πρέπει να είμαστε "ευχαριστημένοι" με... 

ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ + 5 C. με + 6 C. Και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως + 7 C. Καθώς ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ και + 8 C. Όπως και + 4 C. από την άλλη πλευρά.

Ωστόσο ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΓΝΩΡΙΜΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ τόπου μας (είναι τα γνωστά μας  πιο ψυχρά ΠΕΔΙΝΑ σημεία υπό ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ συνθήκες λόγω συγκεκριμένων ΤΟΠΙΚΩΝ παραγόντων, όπως για παράδειγμα το ανάγλυφο κ.α.) θα πρέπει να παρατηρηθούν + 1 C. με + 2 C. Και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και + 3 C. 

ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στο νησί της Κέρκυρας,  οπωσδήποτε θα σημειωθούν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ και 0 C. με - 1 C. ΕΩΣ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ακόμη και - 2 C. ΙΣΩΣ... Και - 3 C. 

Ανάλογες τιμές με τα παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πιο ψυχρά ΠΕΔΙΝΑ σημεία, αναμένονται και στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη αντίστοιχα.

Άρα λοιπόν όπως προφανώς ήδη καταλάβατε, τα επόμενα δύο πρωινά μας / χαράματα , θα έχουμε σε ΚΑΜΠΟΣΑ ΣΗΜΕΙΑ του τόπου μας τον σχηματισμό πάχνης ("δροσόπαγος") . "Η οποία" μάλιστα θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ (θέλει κάποια "στοιχειώδη προσοχή" στην οδήγηση, καθώς ΤΟΠΙΚΑ ενδεχομένως να κάνει το οδόστρωμα αρκετά ολισθηρό (λίγο πολύ γνωρίζει ο καθένας μας ποια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία ευνοούνται υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε χρόνο).

Επίσης ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ σαφώς θα υπάρξει και παγετός... Ευτυχώς όμως ΟΧΙ ισχυρός!

Εύχομαι καλό βράδυ Παρασκευής και ένα ακόμη ομορφότερο Σαββατοκύριακο! 

P.S. Την παρακάτω φωτογραφία τράβηξε ο γράφοντας, στα εδάφη του χωριού μας, πέρυσι τέτοια εποχή , ένα πρωινό , όπου ήταν έντονο το φαινόμενο της πάχνης ("δροσόπαγος"). Ακριβώς την ίδια εικόνα θα έχουν ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας, το επόμενο διήμερο ("άκρως φυσιολογικές καταστάσεις" για Γενάρη μήνα, δηλαδή)... 😉

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου