Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ... 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ / ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ... 

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ.

Καλό βράδυ Σαββάτου, φίλες και φίλοι!! :)

ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ εδώ την πρόγνωση / ανάρτησή μας, έχουμε κάτι το άξιο λόγου να πούμε για το καιρικό σκηνικό του τόπου μας ... ΟΧΙ ΜΟΝΟ για το επόμενο τριήμερο ... ΑΛΛΑ δυστυχώς (ή ευτυχώς, ανάλογα τα "γούστα του καθενός" φυσικά) ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΕΣ...

Αφού μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα καλοκαιρίας (αύριο Κυριακή 28/01/2024 "κλείνουμε" την ΠΡΩΤΗ εβδομάδα καλοκαιρίας και έπεται ΚΑΙ συνέχεια, όπως σας είχα άλλωστε γράψει / υποσχεθεί εδώ, ήδη από την Παρασκευή 19 του μήνα... Όταν μιλώντας ΤΟΤΕ για την ΤΑΣΗ του καιρού στα μέρη μας, σας είχα επισημάνει πως...Έδειχνε "άκρως ηλιόλουστη" για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά μας)  "κλείδωσε" ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΙΑΚΑΔΑΣ / ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ μπροστά μας!!

"Αυτή θα είναι η ΔΕΥΤΕΡΗ στη σειρά εβδομάδα καλοκαιρίας"... Δηλαδή ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 04/02/2024  (και βλέπουμε για παραπέρα στην επόμενη ανάρτησή μας)... Ο ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ  / ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΕΓΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ  διατηρείται στα μέρη μας!

Άρα λοιπόν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ τέσσερις του Φλεβάρη (όπου μπορούμε να μιλήσουμε με κάποια "σχετική σιγουριά / αξιοπιστία") το καιρικό μας σκηνικό ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ! 

ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ θα έχουμε συμπληρώσει δυο ολόκληρες συνεχείς εβδομάδες ή αλλιώς μισό μήνα  (όπως θέλετε πείτε το) ΜΕ... ΜΟΝΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΛΙΑΚΑΔΑ στην "καρδιά του Χειμώνα" (διάστημα καλοκαιρίας / καθημερινών λιακάδων / ανομβρίας από την Δευτέρα 22/01/2024 έως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ την Κυριακή 04/02/2024 και βλέπουμε για μετέπειτα στις επόμενες αναρτήσεις μας) ! ;) 

Αυτά τα ολίγα για όλες και όλους εσάς που θέλετε να προγραμματίσετε τις εξωτερικές δραστηριότητες / εργασίες σας ( Μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα καλοκαιρίας... ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ λοιπόν ΞΑΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ νέα εβδομάδα... Θα είναι  ΣΥΜΜΑΧΟΣ σας, αφού ο καιρός μας θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να είναι ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΕΓΝΟΣ / ΑΚΡΩΣ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟΣ)!  

Αναλυτικότερα λοιπόν, τόσο για αύριο Κυριακή 28/01/2024 , όσο και μεθαύριο Δευτέρα 29/01/2024 αλλά ΚΑΙ την Τρίτη 30/01/2024...

Περιμένουμε... Τι άλλο; ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ / ΞΗΡΑΣΙΑΣ... ΜΕ ΑΦΘΟΝΗ ΛΑΜΠΡΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ... ΚΑΙ ΜΟΝΟ  την Δευτέρα ΙΣΩΣ "καταφέρουν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους" ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" ΠΑΡΟΔΙΚΑ! ;)

Η θερμοκρασία όπως σωστά γράφτηκε εδώ ήδη από την περασμένη ανάρτησή μας, πράγματι σήμερα Σάββατο 27 του Γενάρη "κατάφερε" για πολλοστή φορά ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ αργά το μεσημέρι να "πιάσει" ακόμη ΚΑΙ τους 18 C. (ενώ παράλληλα είχαμε, όπως αναμέναμε άλλωστε, πάρα πολλά 16αρια C. και 17αρια C. Όλα τα παραπάνω εννοείται ότι αφορούν τα ΠΕΔΙΝΑ και ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ τμήματα του νομού μας). 

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ το αμέσως ερχόμενο τριήμερο θα είναι η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ αφού ήδη με το "καλημέρα" της Κυριακής , ο υδράργυρος θα παρουσιάσει ΠΤΩΣΗ της τάξεως των τεσσάρων με πέντε βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ... ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας, τόσο ως προς τις μέγιστες, όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της (πολύ τοπικά μέχρι και έξι βαθμούς κάτω συγκριτικά με σήμερα Σάββατο).

Έτσι ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ τα θερμόμετρα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα δείξουν ΞΑΝΑ (έστω και για... Λίγο) τις ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ για τούτη την περίοδο του έτους θερμοκρασιακές τιμές, τόσο μέσα στην ημέρα, όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας!! ;)

ΚΑΙ... Για να γίνω λίγο πιο "συγκεκριμένος"... 

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αργά τα μεσημέρια μας, αναμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της τάξεως των 11 C. με 12 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 13 C. Ενώ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα "φλερτάρουν ή θα φθάνουν" ΚΑΙ τους 14 C.

Ενώ στα ορεινά και ημιορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις και στα "πολύ ψηλά" έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

Ταυτόχρονα,  αρκετό, άκρως φυσιολογικό για την εποχή κρύο (κατά τόπους τσουχτερό) περιμένουμε τα αμέσως επόμενα χαράματα / αργά τις νύχτες / νωρίς τα πρωινά μας με τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ να κυμαίνονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ + 5 C. με + 7 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και + 8 ή και στον αντίποδα έως και + 4 C. (ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και + 3 C.) 

Παρολ ΄αυτά ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ "λεκάνες , κοιλάδες, λεκανοπέδια, λιβάδια, παραποτάμιες ζώνες, δίπλα σε ρεματιές" κτλ. θα πρέπει να παρατηρηθούν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ - 1 C. με + 2 C. ΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σε ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ εντός των προαναφερθέντων τμημάτων οπωσδήποτε θα πρέπει να δούμε και - 2 C. με - 3 C. KAI... ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΑΡΟΔΙΚΑ και - 4 C. 

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε ανάλογες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές, με τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "πιο ψυχρά πεδινά κομμάτια" του τόπου μας. 

Η ΠΑΧΝΗ ή αλλιώς ο "δροσόπαγος" στην ΤΟΠΙΚΗ μας διάλεκτο θα δηλώνει δυναμική παρουσία σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ τα επόμενα πρωινά ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας (Καθοριστικό ρόλο θα παίζει ο άνεμος από περιοχή σε περιοχή, κατά την διάρκεια της νύχτας... "Σε αυτό". Δηλαδή εκεί που θα φυσά , έστω και λίγο, εκείνες τις ώρες ΔΕΝ θα παρατηρείται το φαινόμενο της πάχνης).

Μάλιστα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα είναι εκτεταμένος / έντονος , με την οδήγηση να χρήζει κάποιας στοιχειώδους προσοχής ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ νήσου Κέρκυρας εκείνες τις ώρες. 

Παράλληλα εννοείται ότι ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Κέρκυρας θα σχηματίζεται και παγετός τα επόμενα πρωινά / αργά τις νύχτες μας / τα χαράματα.

Ωστόσο ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ όπως άλλωστε ΚΑΙ την προηγούμενη εβδομάδα (που είχαμε ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ξανά το ίδιο φαινόμενο) ΔΕΝ θα είναι ισχυρός ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ έως και μέτριας εντάσεως.

Αυτό προς απάντηση κάποιων μηνυμάτων που δέχομαι ΚΥΡΙΩΣ από αγρότες από την περιοχή των Νυμφών και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ του Πλάτωνα Νυμφών οι οποίοι όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, ανησυχούν για τα κουμ κουάτ τους. 

Μιας και ΔΕΝ είναι λίγες οι φορές στο πρόσφατο παρελθόν , όπου ο ισχυρός παγετός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στα δέντρα και ιδιαίτερα στην σοδειά τους (αφού βρισκόμαστε στην εποχή / περίοδο της συγκομιδής αυτού του "τόσο ωραίου και μοναδικού" φρούτου). ;) :) 

Τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν συνήθως "θέμα" όταν έχουμε να κάνουμε με αρνητικές θερμοκρασίες που ξεκινάνε ή ξεπερνούν τους μείον 5 και ΚΑΤΩ. 

Η κατάσταση είναι πολύ οριακή για το - 5 C. Και αν "πάει να συμβεί" για μια νύχτα , αυτό θα γίνει ΜΟΝΟ εφόσον ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΩΡΑΦΙ / ΚΟΜΜΑΤΙ ΕΔΑΦΟΥΣ "χονδρικά" το χρονικό διάστημα μεταξύ τρεις με έξι / επτά το χάραμα ΔΕΝ πνέει καθόλου άνεμος, δηλαδή επικρατεί απόλυτη νηνεμία!! 

Τέλος όσο αφορά τους ανέμους, φαίνεται ότι θα έχουμε εναλλαγές τις επόμενες ημέρες με... Κάποια ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ κάθε μέρα.

Τι εννοώ; 

Ο μαίστρος (βορειοδυτικός άνεμος) σήμερα Σάββατο "έδωσε όπως αναμέναμε" ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας , πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, που ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ έφθασαν και τα 7 μποφώρ. 

Η συγκεκριμένη κατάσταση (με ολοένα και πιο μειωμένες όμως εντάσεις από  / προς το ξημέρωμα και μετά) θα διατηρηθεί και εντός της ερχόμενης νύχτας και ΕΝ ΜΕΡΗ νωρίς αύριο, στην συνέχεια όμως... Την Κυριακή μας ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ "μέχρι να τελειώσει η ημέρα" θα αρχίσουν να επικρατούν πιο ανατολικών διευθύνσεων άνεμοι (ΚΥΡΙΩΣ προς / από τις βραδινές ώρες και μετέπειτα) που οι ριπές τους θα φθάνουν τα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 5 μποφώρ.

ΚΑΙ... Κάπως έτσι θα κυλήσουν και οι υπόλοιπες ημέρες...

Δηλαδή εντός της νύχτας / πρωινών ωρών πιο ανατολικό ρεύμα με στιγμιαίες ριπές, στα 2 με 3 και κατά τόπους έως και  4 μποφώρ... Ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ οι στιγμιαίες ριπές θα προσεγγίζουν μέχρι και τα 5 μποφώρ. Ενώ εντός της ημέρας πιο βόρειων διευθύνσεων ρεύμα , με τις ίδιες περίπου εντάσεις (ΔΕΝ αποκλείεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να "προκύψουν" και λίγες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ). 

Αυτό θα έχει "θετικό / καλό αντίκτυπο" στην πορεία της θερμοκρασίας...

Αφού Ο ΑΝΕΜΟΣ ΔΕΝ θα αφήσει ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ (ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν ΛΙΓΕΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ γι ' αυτό είπα στις "περισσότερες περιπτώσεις") τον υδράργυρο να πέσει σε επίπεδα τέτοια... Που θα έφθανε / πλησίαζε τις "ιδανικές  συνθήκες" για την δημιουργία / σχηματισμό ... "ισχυρού παγετού" ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας... 

Αυτό θα συνέβαινε εάν επικρατούσε νηνεμία εκείνη την ώρα. ;)

Πάντως, τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα παραμείνουν ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ από "εκείνα που συνηθίζεται στα μέρη μας" ΚΑΙ το επόμενο τριήμερο!! ;) 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, αξίζει να τονίσω, πως ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ θερμοκρασίες ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ την φορά θα κρατήσουν πολύ ... 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01/02/2024 και μετέπειτα η θερμοκρασία μέρα με την μέρα θα σημειώσει ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ.

Μάλιστα βαδίζοντας προς / κατά την διάρκεια το επόμενου ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ όλα δείχνουν πως θα μιλάμε πλέον για ΑΚΡΩΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ στον τόπο μας... Δηλαδή για θερμοκρασίες (για ΠΟΛΛΟΣΤΗ φορά ΚΑΙ τον ΦΕΤΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ) ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ που "θα συνεχίσει να δείχνει το ημερολόγιό μας"!
Δυστυχώς, μετά από ακόμη "ένα δείγμα Χειμώνα" των ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ (αναφέρομαι πάντοτε στο "κομμάτι της θερμοκρασίας) θα επιστρέψουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΑΠΡΙΛΗ ΜΑΣ (όπως άλλωστε συνέβη και το περσινό Χειμώνα)!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου