Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Με ΚΑΛΟ καιρό θα κυλήσει το επόμενο 48ωρο... 

Καλησπέρα σας!!

Πράγματι λοιπόν όπως αναμέναμε, άφθονα ήταν τα νερά που έπεσαν ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές του νομού μας , από αυτό το ΠΡΩΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ χαμηλό βαρομετρικό του 2024 για το νομό μας. 

Έτσι η φύση ύστερα από έναν "άσχημο υετικά" Δεκέμβρη για τα μέρη μας, επανέφερε ξανά τις "ισορροπίες" , όπως μόνο "αυτή" ξέρει! ;)

Παράλληλα και η θερμοκρασία (όπως επίσης περιμέναμε) ύστερα από ένα μακρύ διάστημα "παρατεταμένων πολύ υψηλών" για την εποχή θερμοκρασιών ("Ανοιξιάτικων" στην ουσία) , "κατάφερε" αλλού να "πλησιάσει" αρκετά και αλλού να "έχει ήδη φθάσει" πια , γύρω από τις "φυσιολογικές" για την εποχή τιμές. 

Τα περισσότερα νερά βέβαια, όπως άλλωστε συμβαίνει τις πιο πολλές φορές εντός του έτους, έτσι και τούτη την φορά έπεσαν στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ της ΒΟΡΕΙΑΣ και ΕΝ ΜΕΡΗ ("πιο τοπικά") κεντροβόρειας Κέρκυρας , όπου εκεί υπήρξαν τμήματα , που "πλησίασαν / δέχθηκαν ή και ξεπέρασαν" τους 130 τόνους νερού ανά στρέμμα , μέσα σε ένα 48ωρο. 

Στον αντίποδα βρέθηκαν περιοχές τόσο παραθαλάσσιες γενικότερα στο νομό, όσο ακόμη και... Στα ενδότερα περίπου από το ύψος της κεντρικής Κέρκυρας και νοτιότερα όπου ΔΕΝ "κατάφεραν" να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν αλλού τους 50 με 60 και αλλού έως και τους 70 με 90 τόνους νερού ανά στρέμμα (παρολ ' αυτά και τα "συγκεκριμένα" ύψη βροχής σαφώς και θεωρούνται αξιόλογα / σημαντικά. Οπότε στο τέλος , όλοι "βγήκαμε κερδισμένοι"). ;)

Τα παραπάνω "νούμερα" είναι απόλυτα φυσιολογικά και συνηθισμένα για το νομό μας ιδιαίτερα κατά την βροχερή περίοδο του έτους (ΔΕΝ ζήσαμε δηλαδή κάτι το σπάνιο ή το τρομερό αλλά απλά μια συνηθισμένη για την εποχή ΑΞΙΟΛΟΓΗ κακοκαιρία).

Ανάλογες κακοκαιρίες και ... Ενίοτε ακόμη "πιο ισχυρές / πιο υετοφόρες" βιώνουμε αρκετά συχνά, τις χρονιές εκείνες που έχουμε "φυσιολογικό Φθινόπωρο και φυσιολογικό Χειμώνα" στον τόπο μας!!

Στα του καιρού των... Επόμενων ημερών τώρα όμως! :)   

ΚΑΠΟΙΑ "τελευταία" ΠΙΟ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΑ ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα από το σύστημα που μας επηρέασε (και συνεχίζει να μας επηρεάζει έως και αυτή την ώρα) δεν αποκλείεται να συνεχίζουν να επηρεάζουν ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (άρα ΟΧΙ παντού ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ) και αργά μέσα στη νύχτα απόψε (αναφέρομαι  στην "αλλαγή της ημέρας / μεσάνυχτα και μετά") και έως περίπου "νωρίς τα ξημερώματα"  οδεύοντας προς την Τρίτη... 

Στην συνέχεια πάντως η Τρίτη θα χαράξει αλλά και θα κυλήσει καθ' όλη την διάρκειά της με ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ συνθήκες (ΑΡΧΙΚΑ θα υπάρχουν ΚΑΠΟΙΕΣ διάσπαρτες τοπικές νεφώσεις "άνευ σημασίας" αλλά ΒΑΘΜΙΑΙΑ θα κάνουν την εμφάνισή τους ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ διαστήματα ηλιοφάνειας από άκρη σε άκρη).

Ο υδράργυρος αν και στην ουσία ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια "ιδιαίτερη μεταβολή" , ωστόσο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ με την "βοήθεια" του... ΑΚΟΜΗ περισσότερου ήλιου αύριο ΠΙΘΑΝΟΝ να "ανέβει" κατά έναν με δυο βαθμούς (κατά μέσο όρο πάντα) συγκριτικά με το μεσημέρι της Δευτέρας (αναφέρομαι στις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της ημέρας). 

Οι άνεμοι την Τρίτη ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" τόσο στην θάλασσα, όσο και στην στεριά, αφού θα πνέουν γενικά με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ...

Αρχικά γενικά από ανατολικές διευθύνσεις στα τρία με τέσσερα μποφώρ και αργότερα από μεταβλητές διευθύνσεις,  με τις ίδιες όμως εντάσεις (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ δεν αποκλείεται να "βγάλει" βοριαδάκι με τις ίδιες όμως και πάλι ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις). 

Για μεθαύριο Τετάρτη 10/01/2024: Αν και ...ΔΕΝ αναμένεται κάποια "ιδιαίτερη / σπουδαία" αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό, παρολ ' αυτά ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ μέχρι το τέλος του 24ωρου θα πρέπει να "γίνουμε μάρτυρες" περισσότερης ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ συννεφιάς , χωρίς βέβαια να λείπουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ (αλλού "αυτά" θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και αλλού στον ίδιο πάντα όμως νομό, πολύ πιο περιορισμένης διάρκειας).

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για έστω "ένα ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ψιχάλισμα άνευ σημασίας" είναι πολύ μικρή (γύρω στο 15 % με 20 %) και περιορίζεται ΚΥΡΙΩΣ γύρω στα χαράματα / ΝΩΡΙΣ το πρωί της Τετάρτης, όπως επίσης εκ νέου τις βραδινές / νυχτερινές ώρες της ημέρας αυτής. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ τόσο ως προς τις μέγιστες, όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της, με αποτέλεσμα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας, να κυμανθεί γύρω από τα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα.

Έτσι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας αργά το μεσημέρι της Τετάρτης θα βρεθεί στα επίπεδα των 12 C. με 13 C. Ενώ πιο ΤΟΠΙΚΑ δεν αποκλείονται και 14 C. ή από την άλλη πλευρά και μόλις 11 C.

Επειδή με ρωτάτε σε διάφορα προσωπικά μηνύματα που μου στέλνετε , σχετικά με την πόλη της Κέρκυρας ... Να απαντήσω εδώ, ότι για την πόλη της Κέρκυρας η "φυσιολογική" ΜΕΓΙΣΤΗ τιμή ημέρας , για τούτη την περίοδο του έτους είναι περίπου οι 13 C. με 13,5 C. Δεν ισχύει όμως "ακριβώς" το ίδιο για όλα τα υπόλοιπα πεδινά ή παραθαλάσσια τμήματα του νομού μας. 

Από την άλλη όσο αφορά τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές , "αυτές" θα πρέπει να κυμανθούν μεταξύ + 7 C. με + 8 C. και κατά τόπους έως + 9 C. με 10 C . Ωστόσο ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα παρατηρηθούν και + 5 C. με + 6 C. (και πολύ πιο ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΑ έως και + 4 C. αναφέρομαι πάντοτε στα ΠΕΔΙΝΑ μας).

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε τρεις με τέσσερις και "στα πολύ ψηλά" μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο (κατά μέσο όρο), όσο αφορά τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές, συγκριτικά πάντα με τα πεδινά μας...

Ενώ ως προς τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές , υπολογίστε KATA MΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους + 5 C. με + 6 C. και κατά τόπους έως και + 3 C. με + 4 C. ανάλογα πάντα με το υψόμετρο κάθε περιοχής (πιο μεμονωμένα στα "πολύ ψηλά" έως και + 2 C.) 

Τέλος οι άνεμοι ΟΥΤΕ και την Τετάρτη θα "μας προβληματίσουν" ... Μιας και τόσο στην στεριά , όσο και στην θάλασσα θα πνέουν και πάλι με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις. 

Αναλυτικότερα την Τετάρτη περιμένουμε γενικά μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς ανέμους που όμως... ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς στα 3 με 4 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ πιθανότητα ΚΥΡΙΩΣ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ υψώματα να παρατηρηθούν και κάποιες στιγμιαίες ριπές, στα 5 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ).

Πριν σας καληνυχτίσω και απόψε... 

Για εκείνες / εκείνους που τους αρέσει η παρατήρηση , η φωτογράφιση κτλ. 

Αύριο που θα "ανοίξει" ο καιρός θα είναι μια καλή ευκαιρία να αντικρύσουμε / να θαυμάσουμε τα φρεσκοχιονισμένα απέναντί μας Ηπειρωτικά βουνά (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να θυμηθούμε τι εποχή έχουμε... Αφού μέχρι ΚΑΙ τα Θεοφάνια "βλέπαμε" ΜΟΝΟ τα "γυμνά βράχια" κοιτάζοντας τα ψηλά βουνά ,ανατολικά μας. Γι' αυτό τον λόγο έβαλα και την παρακάτω φωτογραφία με τις χιονισμένες βουνοκορφές πέρα από την θάλασσα). ;)

Καλό ξημέρωμα φίλες και φίλοι!! :) 

Εις το επανιδείν!! ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου