Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του καιρού στα μέρη μας για τις επόμενες... ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ... ΑΦΘΟΝΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΕΓΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ)!! 

Ο υδράργυρος ΑΡΧΙΚΑ θα παραμείνει ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟ γύρω από τα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα ΑΛΛΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ στην συνέχεια θα σημειώσει εκ νέου άνοδο, με αποτέλεσμα ΣΥΝΤΟΜΑ να κυμαίνεται ΚΑΙ ΠΑΛΙ σε υψηλότερα από τα κανονικά για τούτη την εποχή πλαίσια (ΟΧΙ όμως σε "ακραία υψηλότερα, όπως συνήθιζε έως την προηγούμενη Παρασκευή" αλλά όπως και να έχει ΟΧΙ στα "φυσιολογικά" ΞΑΝΑ)! 

Καλησπέρα σε όλες και όλους!! :)

Για αρχή να πούμε ότι ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ που ξεκινά από αύριο Δευτέρα 22/01/2024 και τελειώνει την επόμενη Κυριακή 28/01/2024 θα κυλήσει ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ ΠΑΝΤΟΥ στον τόπο μας ΔΙΧΩΣ δηλαδή ΠΟΥΘΕΝΑ να διαφαίνεται κάποια βροχή ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ (μάλιστα δεν αποκλείεται η εν λόγω καλοκαιρία να συνεχιστεί και κατά μεγάλος μέρος ΚΑΙ της μεθεπόμενης εβδομάδας, δηλαδή τελικά στο τέλος, να "πιάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τις δέκα συνεχείς στεγνές ημέρες").

Αυτό για όλες και όλους εσάς που θέλετε να προγραμματίσετε τις εξωτερικές δραστηριότητες / εργασίες σας (ΟΛΟΚΛΗΡΗ η νέα εβδομάδα θα είναι λοιπόν ΣΥΜΜΑΧΟΣ σας, αφού ο καιρός μας θα είναι ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΕΓΝΟΣ)!  

Τώρα θα περάσουμε στην ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ μας πρόγνωση για το επόμενο τριήμερο... ;) 

Όπως προφανώς ήδη καταλάβατε, τόσο αύριο Δευτέρα 22 του μήνα, όσο και μεθαύριο Τρίτη 23 του Γενάρη αλλά φυσικά και την Τετάρτη 24/01/2024 περιμένουμε ΜΟΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ στο νομό Κέρκυρας, με ΑΦΘΟΝΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ και μόνο μάλλον περισσότερο την Τρίτη ίσως μας "τιμήσουν με την παρουσία τους"  ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ νεφώσεις ΓΙΑ ΛΙΓΟ "άνευ σημασίας"! ;)

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ όμως καιρικό στοιχείο που αξίζει αναφοράς για τα αμέσως ερχόμενα 24ωρα θα είναι η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ... Όπου ΕΙΔΙΚΑ τις νύχτες ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ τα πρωινά μας θα "πέφτει αρκετά" , άρα θα έχουμε να κάνουμε με άκρως φυσιολογικό για τούτη την περίοδο του έτους , κάμποσο κρύο εκείνες τις ώρες, που ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μάλιστα σαφώς και θα είναι ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ! 

Γενικότερα λοιπόν , τόσο την Δευτέρα, όσο ΚΑΙ την Τρίτη (δηλαδή για ακόμη δυο ημέρες μπροστά μας) οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ (δηλαδή οι υψηλότερες θερμοκρασίες που συνήθως καταγράφονται αργά το μεσημέρι κάθε 24ωρου) θα διατηρηθούν ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ για την εποχή επίπεδα με...

Μέγιστο "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ  μας αργά το μεσημέρι τους 12 C. με 13 C. ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 14 C. ΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ και για λιγο δεν αποκλείονται και 15 C. (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ όλα αυτά). 

Ενώ ΚΥΡΙΩΣ από την Τετάρτη 24/01/2024 και ύστερα θα ξεκινήσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ άνοδος της θερμοκρασίας , κάτι που θα συνεχιστεί βέβαια και παρακάτω εντός της νέας εβδομάδας. 

Έτσι την Τετάρτη, θα πάμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ στους 13 C. με 14 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 15 C. ΕΝΩ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και λίγα 16αρια C. (πάντα αναφέρομαι στα ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας).

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη, ως συνήθως ανάλογα το υψόμετρο της κάθε περιοχής, υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις βαθμούς και ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τις ενδείξεις στα θερμόμετρα την ίδια ώρα! 

Ωστόσο εκείνο που ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΝ θα αλλάξει τα επόμενα τρία πρωινά / αργά τις νύχτες μας θα είναι οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ (και "αυτές" πάντως θα σημειώσουν ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ άνοδο περισσότερο όμως βαδίζοντας προς την ερχόμενη Πέμπτη και μετέπειτα)...

Οπότε αρκετό, άκρως φυσιολογικό για την εποχή κρύο περιμένουμε τα αμέσως επόμενα χαράματα / αργά τις νύχτες / νωρίς τα πρωινά μας με τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ να κυμαίνονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ + 5 C. με + 7 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και + 8 ή και στον αντίποδα έως και + 4 C. 

Παρολ ΄αυτά ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ "λεκάνες , κοιλάδες, λεκανοπέδια, λιβάδια, παραποτάμιες ζώνες, δίπλα σε ρεματιές" κτλ. θα πρέπει να παρατηρηθούν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 0 C. με + 3 C. ΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σε ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ εντός των προαναφερθέντων τμημάτων οπωσδήποτε θα πρέπει να δούμε και - 1 C. με - 2 C. ΕΩΣ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και - 3 C.

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε ανάλογες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές, με τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "πιο ψυχρά πεδινά κομμάτια" του τόπου μας. 

Η ΠΑΧΝΗ ή αλλιώς ο "δροσόπαγος" στην ΤΟΠΙΚΗ μας διάλεκτο θα δηλώνει δυναμική παρουσία σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ τα επόμενα πρωινά. 

Μάλιστα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα είναι εκτεταμένος / έντονος , με την οδήγηση να χρήζει κάποιας στοιχειώδους προσοχής ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ νήσου Κέρκυρας εκείνες τις ώρες. 

Παράλληλα εννοείται ότι ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της νήσου Κέρκυρας θα σχηματίζεται και παγετός τα επόμενα πρωινά / αργά τις νύχτες μας / τα χαράματα.

Ωστόσο ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ όπως άλλωστε ΚΑΙ την προηγούμενη εβδομάδα (που είχαμε ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ξανά το ίδιο φαινόμενο) ευτυχως ΔΕΝ θα είναι ισχυρός.

Αυτό προς απάντηση κάποιων μηνυμάτων που δέχομαι ΚΥΡΙΩΣ από αγρότες απο την περιοχή των Νυμφών και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ του Πλάτωνα Νυμφών οι οποίοι όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, ανησυχούν για τα κουμ κουάτ τους. 

Μιας και ΔΕΝ είναι λίγες οι φορές στο πρόσφατο παρελθόν , όπου ο ισχυρός παγετός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στα δέντρα και ιδιαίτερα στην σοδειά τους (αφού βρισκόμαστε στην εποχή / περίοδο της συγκομιδής αυτού του "τόσο ωραίου και μοναδικού" φρούτου). ;) :) 

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" τις επόμενες μέρες αφού σε γενικές γραμμές ΔΕΝ θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι...

Στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα στην ημέρα θα επικρατεί βοριαδάκι που θα φθάνει τα 3 με 4 μποφώρ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ έως και τα 5 μποφώρ (ενώ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ υψώματα, καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία της παραθαλάσσιας / θαλάσσιας ζώνης που είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού, θα παρατηρούνται ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ).

Ταυτόχρονα τις νύχτες και νωρίς τα πρωινά μας θα επικρατούν μεταβλητών διευθύνσεων και κατά τόπους ανατολικών διευθύνσεων  άνεμοι ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα είναι ασθενείς.

Τέλος αξίζει να τονίσουμε την καταπληκτική διαύγεια, ορατότητα αλλά και εξαιρετική ποιότητα αέρα που θα μας "συντροφεύουν" ΟΛΟ το επόμενο τριήμερο με...

Τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας να διατηρούνται ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ από "εκείνα που συνηθίσαμε" το προηγούμενο διάστημα!! ;)  

Καλό βράδυ Κυριακής ... Όμορφο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, να έχουμε αύριο Δευτέρα, φίλες και φίλοι!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου