Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ πρόγνωση για το ερχόμενο τριήμερο, καθώς και μια ματιά στην γενικότερη εικόνα του καιρού στα μέρη μας και για λίγο παραπέρα... ;) 

Όσο αφορά το επόμενο τριήμερο, περιμένουμε... 

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΔΟ του υδραργύρου ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του (δηλαδή κατά την διάρκεια της ημέρας / με έμφαση όπως είναι φυσικό τις μεσημεριανές ώρες) , με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ για την εποχή που διανύουμε (δηλαδή θα μιλάμε για σχεδόν Ανοιξιάτικα επίπεδα εκείνες τις ώρες / επίπεδα Μαρτίου).

 Παράλληλα διατηρείται η καλοκαιρία / ανομβρία που ξεκίνησε την Δευτέρα 22/01/2024... ΟΧΙ μόνο για το ερχόμενο τριήμερο ... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ... ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ! 

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ στοιχείο που θα μας "θυμίζει" ΚΑΠΩΣ ότι βρισκόμαστε στην Χειμερινή περίοδο, θα είναι οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ με το... ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ για τούτη την περίοδο του έτους, κρύο, τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες αν και πιο... "Εξασθενημένο" πλέον (πάντα συγκριτικά με τα προηγούμενα 24ωρα) να συνεχίζει να δηλώνει ΠΑΡΩΝ! 

Αναλυτικότερα λοιπόν, τόσο για αύριο Πέμπτη 25/01/2024 , όσο και μεθαύριο Παρασκευή 26/01/2024 αλλά ΚΑΙ το Σάββατο 27/01/2024...

Περιμένουμε... Τι άλλο; ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ / ΞΗΡΑΣΙΑΣ... ΜΕ ΑΦΘΟΝΗ ΛΑΜΠΡΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΩΣ το Σάββατο ΙΣΩΣ "καταφέρουν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους" κάποιες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ εννοείται! ;)

Η θερμοκρασία όπως σωστά γράφτηκε εδώ ήδη από την περασμένη Κυριακή 21 του μήνα, σήμερα Τετάρτη πράγματι "κατάφερε" ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ αργά το μεσημέρι να "πιάσει" ΚΑΙ τους 16 C. 

Άρα λοιπόν, τα πράγματα κυλούν ακριβώς όπως τα περιμέναμε ...

Δηλαδή μετά το τριήμερο (Κυριακή 21/01/2024 μέχρι ΚΑΙ την Τρίτη 23/01/2024) που είχαμε ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας τις ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ θερμοκρασίες μέρα / νύχτα...

Από... Σήμερα Τετάρτη περάσαμε ΞΑΝΑ ΣΕ... ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ (ΟΧΙ βέβαια "τόσο ακραία υψηλές για την εποχή , όπως συνέβαινε μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 19 του μήνα", αλλά ωστόσο και πάλι όπως και να το κάνουμε, "μη φυσιολογικές" για την εποχή που βρισκόμαστε)!

Κάτι που θα συνεχιστεί ΚΑΙ το ερχόμενο τριήμερο, με...

ΜΟΝΟ τις νυχτερινές / πρώτες πρωινές ώρες να "κρατούν πια τα προσχήματα" (όπως δηλαδή συνέβη ΚΑΙ σήμερα Τετάρτη. Αναφέρομαι στο "θερμοκρασιακό κομμάτι" πάντα. Μιας και... "Υπό κανονικές συνθήκες / δηλαδή σε έναν φυσιολογικό Χειμώνα" σε τούτη την χρονική περίοδο του έτους που βρισκόμαστε , η οποία για το νομό μας αποτελεί τον "πυρήνα / την καρδιά του Χειμώνα", οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες αργά τα μεσημέρια μας, όσο και ήλιο να έχουμε... ΔΕΝ θα πρέπει ΣΤΑ περισσότερα πεδινά μας, να ξεπερνούν τους 12 C. με 13 C. Αυτά τα ολίγα για να έχετε "έναν μπούσουλα και να μπορείτε να συγκρίνετε καταστάσεις").

Έτσι ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αναμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της τάξεως των 14 C. με 15 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 16 C. Ενώ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα "φλερτάρουν ή θα φθάνουν" ΚΑΙ τους 17 C.

Στην ενδοχώρα της Κέρκυρας και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στην ημιορεινή ζώνη καθώς ΚΑΙ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θαλάσσια / παραθαλάσσια τμήματα που επηρεάζονται περισσότερο από το "σχετικά ψυχρότερο βορειοδυτικό ρεύμα" υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ δυο με τρεις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο. Ενώ στα ορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τέσσερις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

Από την άλλη, όπως ήδη σας είπα, οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ αν και... Θα "ανέβουν" λίγο σε σχέση με τις προηγούμενες νύχτες / νωρίς τα πρωινά μας... Παρολ ' αυτά θα συνεχίσουν να "κρατούν ΚΑΠΩΣ τα προσχήματα" θυμίζοντάς μας , ότι βρισκόμαστε στην Χειμερινή περίοδο, έστω και έτσι (εκείνες τις ώρες ΜΟΝΟ)!

Οπότε αρκετό, άκρως φυσιολογικό για την εποχή κρύο περιμένουμε ΚΑΙ τα αμέσως επόμενα χαράματα / αργά τις νύχτες / νωρίς τα πρωινά μας με τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ να κυμαίνονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ + 6 C. με + 7 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και + 8 με + 9 C. (ΠΙΘΑΝΟΝ ακόμη και 10 C.) και στον αντίποδα έως και + 5 C. 

Παρολ ΄αυτά ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ "λεκάνες , κοιλάδες, λεκανοπέδια, λιβάδια, παραποτάμιες ζώνες, δίπλα σε ρεματιές" κτλ. θα πρέπει να παρατηρηθούν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ + 1 C. με + 3 C. ΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σε ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ εντός των προαναφερθέντων τμημάτων οπωσδήποτε θα πρέπει να δούμε και 0 C  με - 1 C. (ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ  και - 2 C.)

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε ανάλογες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές, με τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "πιο ψυχρά πεδινά κομμάτια" του τόπου μας. 

Η ΠΑΧΝΗ ή αλλιώς ο "δροσόπαγος" στην ΤΟΠΙΚΗ μας διάλεκτο θα δηλώνει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δυναμική παρουσία ΣΧΕΔΟΝ σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ τα επόμενα πρωινά. 

Μάλιστα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα είναι πιο εκτεταμένος / πιο έντονος με την οδήγηση να χρήζει κάποια  στοιχειώδους προσοχής ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της νήσου Κέρκυρας εκείνες τις ώρες. 

Ωστόσο ΔΕΝ θα έχει την ΔΥΝΑΜΙΚΗ των προηγούμενων ημερών / πρωινών!!
Παράλληλα εννοείται ότι ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της νήσου Κέρκυρας ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ σχηματίζεται και ΕΛΑΦΡΥΣ παγετός... ΚΑΙ τα επόμενα πρωινά μας / αργά τις νύχτες μας / τα χαράματα.
Ωστόσο ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ όπως άλλωστε ΚΑΙ τις προηγούμενες ημέρες ΔΕΝ θα είναι ισχυρός ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
ΜΑΛΙΣΤΑ τούτη την φορά θα είναι ακόμη ΠΙΟ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟΣ συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες!!

Πάντως ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ / βράδυ του Σαββάτου και ύστερα,  θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας.

Τέλος οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βόρειες έως στις περισσότερες περιπτώσεις κυρίως βορειοδυτικές διευθύνσεις με ΚΑΠΟΙΕΣ "αυξομειώσεις" στις εντάσεις τους ανά διαστήματα και κατά τόπους.

Σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετέπειτα ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (άρα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ παντού) οι άνεμοι θα παρουσιάσουν ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ενίσχυση (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Πέμπτης,  με  μεγαλύτερη έμφαση την Παρασκευή και το Σάββατο)...

Οπότε ο βοριάς την Πέμπτη (ιδιαίτερα στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της) θα προσεγγίζει τα 4 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ...Ενώ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα φθάνει και τα 5 μποφώρ. Ωστόσο υπάρχει ΑΥΞΗΜΕΝΗ  ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία του τόπου μας και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ.

Την Παρασκευή ο βοριάς θα φθάνει τα 3 με 4 και κατά τόπους τα 5 μποφώρ. ΑΛΛΑ μέσα στην ημέρα οπωσδήποτε ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας θα προσεγγίζει ΚΑΙ τα 6 μποφώρ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ. Μάλιστα υπάρχει ΜΕΤΡΙΑ ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΥΨΩΜΑΤΑ καθώς και κατά μήκος διαφόρων παραθαλάσσιων / θαλάσσιων τμημάτων ΜΟΝΟ κατά μήκος της δυτικής , βορειοδυτικής ,αλλά ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΡΗ της νότιας πλευράς να προκύψουν ΓΙΑ ΛΙΓΟ και ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων, στα 7 μποφώρ.

Το Σάββατο ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα έχουμε να  κάνουμε με "μαιστρο" (βορειοδυτικός άνεμος) στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ μέσα στην ημέρα έως και τα 5 μποφώρ... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ με ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙΡΟΥ ΣΗΜΕΙΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφωρ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ. 

ΕΠΙΣΗΣ υπάρχει ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΥΨΩΜΑΤΑ καθώς και κατά μήκος διαφόρων παραθαλάσσιων / θαλάσσιων τμημάτων ΜΟΝΟ κατά μήκος της δυτικής , βορειοδυτικής ,αλλά ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΡΗ της νότιας πλευράς να προκύψουν ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ και ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων, στα 7 μποφώρ το μεσημέρι - απόγευμα.

Τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα παραμείνουν ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ από "εκείνα που συνηθίζεται στα μέρη μας" ΚΑΙ το επόμενο τριήμερο!! ;) 

Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί , πως ΔΕΝ έχει αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ από εκείνα που σας έγραψα εδώ την περασμένη Κυριακή 21/01/2024 (ΤΟΤΕ σας είχα γράψει / υποσχεθεί ότι  δεν αποκλείεται η εν λόγω καλοκαιρία που θα ξεκινούσε την Δευτέρα 22/01/2024 να συνεχιζόταν ΟΧΙ μόνο ολόκληρη την τρέχουσα εβδομάδα ΑΛΛΑ και κατά μεγάλος μέρος ΚΑΙ της μεθεπόμενης εβδομάδας, δηλαδή τελικά στο τέλος, να "φθάναμε  ή και να ξεπερνούσαμε τις δέκα συνεχείς στεγνές ημέρες") σχετικά με το μεγάλο διάστημα της παρατεταμένης καλοκαιρίας / ανομβρίας που σαφώς συνεχίζει να "ανοίγεται μπροστά μας".

Αυτό για όλες και όλους εσάς που θέλετε να προγραμματίσετε τις εξωτερικές δραστηριότητες / εργασίες σας (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ της τρέχουσας εβδομάδας ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/02/2024 ο καιρός θα είναι ΜΕΓΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ σας, αφού θα είναι ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΕΓΝΟΣ... Και βλέπουμε για παραπέρα, στην επόμενη ανάρτησή / πρόγνωσή μας)!  ;)

Καλό βράδυ Τετάρτης σε όλες και όλους!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου