Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ... ΑΝΟΙΞΟ / ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ... ;)

Καλησπέρα Κέρκυρα, καλησπέρα βορειοδυτική Ελλάδα!! :)

Μια από... Τα ίδια λοιπόν, θα βιώσουμε ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/01/2024 από πλευράς καιρού στα μέρη μας , φίλες και φίλοι!!

Πράγμα που σημαίνει ότι ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ αναμένεται κάποια αξιόλογη αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό, τόσο από πλευράς φαινομένων , όσο και ως προς το "θερμοκρασιακό κομμάτι"!

Έτσι ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ από "καιρικής πλευράς" άλλοτε θα έχουμε Απρίλη και άλλοτε τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη... ;)

ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ όσο αφορά την ΤΑΣΗ του καιρού για παραπέρα... Αυτή την φορά έχω ΚΑΠΟΙΑ ευχάριστα νέα να πω, για τους... "Λάτρεις της "κανονικότητας / του φυσιολογικού" έστω και εάν "αυτό έρθει και φέτος καθυστερημένα" (μέσα στους παραπάνω ανήκει και ο γράφοντας) και... Μάλλον ΟΧΙ και τόσο ευχάριστα νέα τούτη την φορά, για τους υπόλοιπους που ΔΕΝ τους αρέσει να έχουμε τις "φυσιολογικές εναλλαγές στις εποχές" ΑΛΛΑ συνήθως αρέσκονται σε μια "μόνιμη" εποχή , είτε αυτό ονομάζεται "μόνιμο Καλοκαίρι ή μόνιμη Άνοιξη" αντίστοιχα! :) ;) 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους... ;)

Όπως ήδη ανέφερα πιο πάνω ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την Παρασκευή 5 του Γενάρη (Παραμονή Θεοφανίων) ΔΕΝ πρόκειται να συμβεί κάτι το.,.. "Ιδιαίτερο ή σοβαρό" (όπως θέλετε πείτε το) στον καιρό μας...

Άρα λοιπόν ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ο καιρός μας θα διατηρηθεί ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΗΠΙΟΣ πάντα για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε...

Παρολ ' αυτά ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ σίγουρα θα υπάρξει αρκετή συννεφιά σε ολόκληρο το νομό μας , "η οποία" δύναται ΚΥΡΙΩΣ την Τετάρτη 03/01/2024 (και λιγότερο τις υπόλοιπες ημέρες) να "καταφέρει" μέσα στην ημέρα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (οπότε ΟΧΙ παντού ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ) να αφήσει ΠΑΡΟΔΙΚΑ είτε κάποιο ψιλόβροχο / ψιχάλα ή και ΠΑΡΟΔΙΚΗ "βροχούλα" (ΟΧΙ αξιόλογα φαινόμενα).

Τις υπόλοιπες ημέρες ναι μεν υπάρχει ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΛΙΓΑ ανάλογα ασθενή ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα ΑΛΛΑ αυτή όμως ανέρχεται στο 25 %  για την Πέμπτη και ΜΟΛΙΣ στο 20 % για την Παρασκευή. 

Παράλληλα βέβαια ενδιάμεσα εννοείται πως θα "βγαίνει" και ο ήλιος κάθε τόσο. Δηλαδή θα έχουμε να κάνουμε με εναλλαγές πότε περισσότερης και πότε λιγότερης συννεφιάς (ανάλογα την κάθε περιοχή πάντα), καθώς και ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ διαστημάτων ηλιοφάνειας.

Ταυτόχρονα η θερμοκρασία ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟ ΘΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ / ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ θα σημειώσει και νέα μικρή άνοδο, τόσο ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ όσο και ως προς τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της!! 

Γι ' αυτό λοιπόν στην ουσία άλλοτε το Ανοιξιάτικο και άλλοτε το Φθινοπωρινό σκηνικό (ΟΧΙ όμως "προχωρημένο" Φθινόπωρο, αλλά απλά "τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη") θα συνεχιστεί, με... ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ... ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ!!! 

Έτσι την επόμενη Παρασκευή 05/01/2024 (Παραμονή Θεοφανίων) θα έχουμε να κάνουμε αργά το μεσημέρι με ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ που στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ θα φθάνουν αργά το μεσημέρι τους 16 C. με 17 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  και τους 18 C. Ενώ είναι ΠΙΘΑΝΟ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ να παρατηρηθούν ακόμη και 19 C. 

Για να καταλάβετε την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ  ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ  ΑΝΩΜΑΛΙΑ απλά σκεφτείτε ότι την συγκεκριμένη περίοδο του έτους (η οποία υπό "κανονικές συνθήκες" είναι η πιο ψυχρή του έτους) τα θερμόμετρα τα μεσημέρια μας ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ θα έπρεπε να δείχνουν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 11 C. με 12 C. και άντε ΜΟΝΟ ΣΕ  ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ πιο επιρρεπείς στην ζέστη λόγω ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΩΝ  παραγόντων ΠΕΔΙΝΕΣ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ περιοχές, να αγγίζαμε τους 13 C. ;) 

 ΠΟΛΥ "μαλακός" για την εποχή, θα καταστεί ο καιρός ΚΑΙ ΤΙΣ νύχτες μας βαδίζοντας προς την Παρασκευή με... Τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας , να κυμαίνονται KATA MEΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 11 C. με 12 C. και πιο ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 13 C. με 14 C. 

Υπό "φυσιολογικές συνθήκες" τούτη την εποχή του έτους , τις συγκεκριμένες ώρες του 24ωρου θα έπρεπε να είχαμε ΜΟΝΟΨΗΦΙΕΣ θερμοκρασιακές τιμές ΠΑΝΤΟΥ στα πεδινά και παραθαλάσσιά μας! 

Αρκετά έως κατά τόπους πολύ υψηλές , πάντα για τα δεδομένα της εποχής, θα είναι τόσο οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ όσο και οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές  ΚΑΙ στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη. 

Απλά υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις και "στα πολύ ψηλά" έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τις ενδείξεις στα θερμόμετρα εκεί, απ ' ότι στα πεδινά και παραθαλάσσιά μας, την ίδια ώρα.

Κατά τα άλλα οι άνεμοι ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ δεν θα πρέπει να μας "προβληματίσουν" μέχρι ΚΑΙ την Παρασκευή...

Αφού ΓΕΝΙΚΑ θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από μεταβλητές και ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΥΡΙΩΣ από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα φθάνουν ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και τα 5 μποφώρ.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ενδείξεις για ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 6 μποφώρ , υπάρχουν ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΜΟΝΟ για ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΥΨΩΜΑΤΑ και ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θαλάσσια / παραθαλάσσια τμήματα.

Αντίθετα μέσα στην Παρασκευή και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣ το τέλος της ημέρας και ύστερα , υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για "σχετικά πιο εκτεταμένες" ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ.   

Κοινό χαρακτηριστικό του καιρού ΚΑΙ των επόμενων τριών ημερών (όπως άλλωστε των τελευταίων πολλών ημερών, για να μην πω μερικών εβδομάδων πλέον) θα είναι τα ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ της σχετικής υγρασίας (σημαντικές οι πιθανότητες για ΣΥΝΕΧΙΣΗ του σχηματισμού ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών).

Τέλος πριν σας αφήσω για σήμερα, σας "χρωστώ" λίγα λόγια για την ΤΑΣΗ του καιρού και για λίγο παραπέρα...

Εκείνο που έχει αρχίσει σιγά σιγά να... "Κλειδώνει" είναι η διαφαινόμενη ... ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙΡΙΚΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑΣ... ΣΟΒΑΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ του καιρού για το ερχόμενο ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ του μήνα αλλά και του έτους ΜΕ... ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ... ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ!! 

Θα σας μιλήσω αναλυτικά για όλα τα παραπάνω, όταν θα "πλησιάζουμε" προς τα εκεί! 

ΑΡΧΙΚΑ λοιπόν η ΤΑΣΗ του καιρού είναι να... Πηγαίνουμε στο ΒΑΘΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΜΕ ΚΑΜΠΟΣΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ στην συνέχεια να "μπαίνουμε στον Χειμώνα από πλευράς θερμοκρασίας"! 

Δηλαδή "χονδρικά" ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ από την επόμενη Κυριακή 07/01/2024 και ΚΥΡΙΩΣ μετέπειτα θα πρέπει ΣΤΑΔΙΑΚΑ / ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ οι θερμοκρασιακές ενδείξεις να εναρμονιστούν πια με τις... "Ημερολογιακές μας ενδείξεις"! ;) 

Τώρα εάν αυτό (αναφέρομαι στην "προσπάθεια της θερμοκρασίας να πέσει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα") θα... Συμβεί  / θα έρθει , για να... "Μείνει" ή θα είναι κάτι το παροδικό ... Ακόμη είναι ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ για να το γνωρίζουμε.

Όπως και να έχει πάντως, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοί μας ...

"Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" ! :) 

Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν, γιατί θα έχουμε πολλά να λέμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που ο καιρός δείχνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αποκτά ΞΑΝΑ ενδιαφέρον ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΑΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΕΜΙΑ / ΑΠΡΑΞΙΑ... ;)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE

































1 σχόλιο:

  1. Χρόνια πολλά και ο Νέος χρόνος να δώσει απλόχερα υγεία χαρά ειρήνη καί ευημερία σε ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή