Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΤΟΠΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ . ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΡΧΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ...

Καλησπέρα σε όλες και όλους!! :)

Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικά τι μας περιμένει από καιρικής πάντα πλευράς ΕΩΣ ΚΑΙ την Τρίτη 16/01/2024... ;)

Για αύριο Δευτέρα 15/01/2024: Ήδη από την αλλαγή της ημέρας απόψε και... ΚΥΡΙΩΣ μετέπειτα (δηλαδή από τα μεσάνυχτα απόψε και  ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αργότερα μέσα στη νύχτα της Κυριακής ΠΡΟΣ το χάραμα της Δευτέρας) αναμένεται ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ το καιρικό μας σκηνικό να αλλάξει από άκρη σε άκρη στο νομό μας (σαφώς και έχουμε κάποιες ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ βροχές στο νομό μας ήδη από νωρίς το βράδυ της Κυριακής, κάτι που γράφτηκε εδώ, τρεις μέρες πριν. Απλά τώρα σας γράφω για την ΔΕΥΤΕΡΑ)...  

ΜΕ  ΑΥΞΗΣΗ πλέον της συννεφιάς  ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας και βαθμιαία την εκδήλωση ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ (ΑΡΧΙΚΑ ΛΙΓΩΝ και περισσότερο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΥ χαρακτήρα) ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων (είτε με την μορφή ψιλόβροχου ή έως και παροδικής βροχόπτωσης "ποτιστικού τύπου").

Και... Περνάμε στο χάραμα / πρωινές ώρες πια, της Δευτέρας...

Με... ΚΥΡΙΩΣ "βαρύ / μουντό ουράνιο θόλο" θα ξεκινήσει ΑΛΛΑ ΚΑΙ... Θα τελειώσει η Δευτέρα μας ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ μας.

Παράλληλα ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας θα εκδηλώνονται ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή μπόρες (ασθενούς έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και μέτριας έντασης) ... 

Τα εν λόγω φαινόμενα όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ / ΑΠΟ το μεσημέρι και ύστερα θα πρέπει να γίνονται ολοένα και περισσότερα / καθώς και ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΙΟ αξιόλογα, επηρεάζοντας πλέον ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Μάλιστα από εκεί και ύστερα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ οι βροχές ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα ενταθούν και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι  ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ.  

Υπάρχει κάποια ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΛΙΓΕΣ σποραδικές καταιγίδες ΠΑΡΟΔΙΚΟΥ όμως χαρακτήρα με μεγαλύτερη έμφαση σε θαλάσσια τμήματα ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ της δυτικής και νότιας πλευράς του τόπου μας. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις... ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ που... Γρήγορα θα ενισχυθούν περαιτέρω φθάνοντας τα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 6 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος αν και θα σημειώσει μια ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ...Περισσότερο όμως ΑΡΧΙΚΑ ως προς τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές της και λιγότερο ως προς τις μέγιστες τιμές...

Θα "καταφέρει" για μια ακόμη ημέρα να βρεθεί ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του τόπου μας, "στα κανονικά ή γύρω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα". 

Έτσι λοιπόν αύριο Δευτέρα , θα "κλείσουμε" μια ΟΛΟΚΛΗΡΗ  εβδομάδα όπου για ΠΡΩΤΗ φορά τον "φετινό ημερολογιακό" Χειμώνα είχαμε ΚΑΙ "φυσιολογικές" ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ για την εποχή θερμοκρασίες. 

Είδατε που φθάσαμε φίλες και φίλοι, να "πανηγυρίζουμε" που μέσα στον Γενάρη "έκανε το φυσιολογικό" για επτά ολόκληρες ημέρες... ;) :) 

Το λέω, αυτό γιατί από Τρίτη επιστρέφουμε ΞΑΝΑ στην "γνωστή μας" "θερμοκρασιακή ανωμαλία" (ότι δηλαδή είχαμε / ζούσαμε πριν από "αυτή την εβδομάδα" που Χειμώνιασε από "πλευράς θερμοκρασίας" ΕΣΤΩ και για λίγο) . 

Ωστόσο υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις (οφείλω να σας το πω και αυτό) πως αυτή την φορά "οι... ΕΚ ΝΕΟΥ  υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες" θα πρέπει να έχουν "διάρκεια ζωής" περίπου ένα πενθήμερο... Μιας και για την συνέχεια ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι θα επανέλθει η "κανονικότητα" (εννοείται ότι το..."Για πόσο", κανείς ΔΕΝ μπορεί να το ξέρει ακόμη) ... Φθάνει βέβαια να διατηρηθούν ως έχουν σήμερα, τα προγνωστικά δεδομένα για τότε, καθώς μεσολαβούν αρκετές ακόμη ημέρες, έως τότε. Οψώμεθα λοιπόν, για... "Το τέλος" της νέας εβδομάδας... ;)  

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΑ θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας την Δευτέρα , όπου και είναι πολύ ΠΙΘΑΝΟ να σχηματιστούν ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες , κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων και γενικότερα σε διάφορα σημεία της ορεινής και ημιορεινής μας ζώνης (μάλιστα σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα είναι πολύ πυκνές). 

Για μεθαύριο Τρίτη 16/01/2024: ΣΧΕΤΙΚΗ βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής... 

Και... Λέω "σχετική" , διότι , εντός του 24ωρου ναι μεν διαφαίνονται γενικά σχετικά καλές καιρικές συνθήκες (καμιά σχέση δηλαδή με την Δευτέρα, που είτε...  Αλλού λιγότερο και αλλού αρκετά περισσότερο... Θα βρέξει λίγο / πολύ , παντού στο νομό μας)...

Απλά την Τρίτη, υπάρχει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ... ΛΙΓΟ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές που θα αναπτυχθούν μέσα στην ημέρα , να "καταφέρουν" να δώσουν ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (άρα ΟΧΙ παντού) είτε μια "περαστική ψιχάλα ή και παροδικό ψιλόβροχο (Όχι κάτι το αξιόλογο και με ΠΟΛΥ μικρή την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να "συμβεί" αυτό).

Κατά τα άλλα, σαφώς και θα έχουμε να κάνουμε και με ΚΑΠΟΙΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ μέσα στην Τρίτη μας. Κάτι που φυσικά ΔΕΝ θα υπάρχει την Δευτέρα! 

Οι άνεμοι την Τρίτη ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ από νότιες διευθύνσεις ασθενείς που αργότερα θα γίνουν πιο δυτικών διευθύνσεων στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ (Υπάρχει ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ μέσα στην ημέρα).

Η θερμοκρασία την Τρίτη "επιστρέφει" ΚΑΙ ΠΑΛΙ σε επίπεδα "υψηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή"...

Έτσι περιμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ που θα κυμανθούν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ αργά το μεσημέρι , μεταξύ 15 C. με 16 C. ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 17 C. (ΠΙΘΑΝΟΝ ακόμη και 18 C.)

Στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη ως είθισται λόγω υψομέτρου υπολογίστε τρεις με τέσσερις και ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα του υδράργυρο την ίδια ώρα.  

ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΟΣ πάντα για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε, θα καταστεί ο καιρός μας πλέον ΚΑΙ κατά την διάρκεια της νύχτας / νωρίς το πρωί, όπου αναμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 9 C. με 11 C. και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι ακόμη και 12 C. με 13 C. 

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε και πάλι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερες ελάχιστες τιμές. 

Εύχομαι καλό βράδυ Κυριακής και ένα ακόμη ομορφότερο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας από αύριο Δευτέρα!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου