Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΡΙΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ!!

Την Καλησπέρα μου, σε ολόκληρη την αγαπημένη μας Χώρα των Φαιάκων!! :) 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ θα είναι οι εναλλαγές του καιρού ΚΑΙ στο νομό μας τις αμέσως επόμενες τρεις ημέρες, φίλες και φίλοι, αφού, στην ουσία, μέσα σε ΜΟΛΙΣ... ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ / ΛΙΓΑ 24ΩΡΑ "θα βιώσουμε εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ καιρικές / θερμοκρασιακές καταστάσεις"... ;)

Ας μην μιλάμε όμως άλλο με... "Γρίφους"... Ώρα να περάσουμε κατευθείαν στο... "Ψητό" (δηλαδή στην αναλυτική μας πρόγνωση)!!  :)  ;) 

Για αύριο Παρασκευή 19/01/2024: Για ΜΙΑ  ΑΚΟΜΗ ημέρα περιμένουμε ΑΚΡΩΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ καιρικές / θερμοκρασιακές συνθήκες από άκρη σε άκρη στο νομό Κέρκυρας!!

Οπότε την Παρασκευή θα έχουμε να κάνουμε γενικά με αραιές συννεφιές (αλλού "αυτές" θα είναι κατά διαστήματα λίγο πιο πυκνές και αλλού στον ίδιο πάντα όμως νομό, "θα καλύπτουν αισθητά λιγότερο κομμάτι του ουράνιου θόλου μας") που θα εναλλάσσονται και με ΚΑΠΟΙΑ διαστήματα ηλιοφάνειας.

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ κάπου / οπουδήποτε στα μέρη μας "να ψιχαλίσει έστω και για λίγο" (ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο) είναι γενικά πολύ μικρή (γύρω στο 15 % με 20 %).

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ θα διατηρηθεί ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ / ΜΕΡΑ - ΝΥΧΤΑ!!!!

ΔΕΝ θα ήταν ΚΑΘΟΛΟΥ υπερβολή να πούμε ότι ΚΑΙ αύριο "από καιρικής / θερμοκρασιακής πλευράς" στην πραγματικότητα θα έχουμε 19 Απρίλη ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 19 Γενάρη που θα δείχνουν τα ημερολόγια μας (Άνοιξη λοιπόν... Και μάλιστα ΚΑΡΔΙΑ της άνοιξης / τέλος δευτέρου δεκαημέρου Απρίλη ΚΑΙ αύριο! Αυτή θα είναι η ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ / Η ΠΡΩΤΗ που θα ζήσουμε εντός των επόμενων τριών ημερών).

Οπότε ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας, αναμένονται ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 17 C. με 18 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη ΚΑΙ 19 C. αργά το μεσημέρι (ΙΣΩΣ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ αύριο "δούμε" και 20αρι C.)!! 

Παράλληλα ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΝΥΧΤΑ / ΧΑΡΑΜΑ μας περιμένουν  ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΕΩΣ ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ... ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ!!

Αφού ΞΑΝΑ "αυτές" ΔΕΝ αναμένεται "να πέσουν κάτω" από τους 14 C. με 15 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 16 C. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΑΣ.

Στα ορεινά / ημιορεινά μας, αν και τόσο οι ελάχιστες , όσο και οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερες σε σχέση με τα "υπόλοιπα πεδινά τμήματα"...

Παρολ ' αυτά ΚΑΙ ΠΑΛΙ σαφώς εννοείται ότι ΚΑΙ ΕΚΕΙ  θα έχουμε να κάνουμε ΞΑΝΑ με πολύ "υψηλότερες του φυσιολογικού" θερμοκρασίες!! 

Τέλος για την Παρασκευή , οι ενισχυμένοι νοτιάδες που σήμερα Πέμπτη ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στην περιοχή μας, φθάνουν ΚΑΙ τα 7 μποφώρ (όπως άλλωστε αναμέναμε) ... Θα παρουσιάσουν μια ΜΙΚΡΗ εξασθένηση ...

Με αποτέλεσμα αύριο να πνέουν στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ ... Χωρίς ωστόσο να λείψουν ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ.

Για μεθαύριο Σάββατο 20/01/2024: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ στο νομό Κέρκυρας!

Άρα λοιπόν, η ημέρα αυτή, θα ξεκινήσει , θα κυλήσει αλλά και θα τελειώσει ΠΑΝΤΟΥ στον τόπο μας με... "Βαρύ / μουντό" ουράνιο θόλο και ΑΡΚΕΤΗ ΒΡΟΧΗ!!

Οι βροχοπτώσεις θα αρχίσουν ήδη με το "καλημέρα της ημέρας" και ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ θα διατηρηθούν ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ του υπόλοιπου 24ωρου!!

Μάλιστα τα φαινόμενα / οι βροχοπτώσεις ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΕΡΟΣ του νομού μας, θα είναι ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ενώ ανά διαστήματα θα έχουν είτε "ποτιστικό / δυνατό ποτιστικό χαρακτήρα" ή ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΤΜΗΜΑΤΑ έως και ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Οι άνεμοι παραμένουν ΑΡΧΙΚΑ από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα  3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 5 μποφώρ , με ... Αυξημένη όμως ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

ΑΛΛΑ αργότερα δείχνουν να στρέφονται πρώτα σε... Γενικά δυτικών διευθύνσεων, περίπου με τις ίδιες εντάσεις και ΠΡΟΣ / ΑΠΟ το βράδυ και μετέπειτα μέσα στη νύχτα ΚΥΡΙΩΣ από ανατολικές διευθύνσεις (περισσότερο ανατολικοί - βορειοανατολικοί) και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να εξασθενούν ΕΛΑΦΡΩΣ... Για να ενισχυθούν ξανά οδεύοντας ΠΡΟΣ το χάραμα της Κυριακής.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΤΩΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της ημέρας και ύστερα...

Έτσι από την "καρδιά του Απρίλη / της  Άνοιξης" την Παρασκευή (αναφέρομαι πάντοτε στο "θερμοκρασιακό κομμάτι) το Σάββατο ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα περάσουμε στην "καρδιά του Νοέμβρη / προχωρημένο Φθινόπωρο"...

Αυτή λοιπόν θα είναι και... Η ΔΕΥΤΕΡΗ στη σειρά εποχή που θα βιώσουμε το Σάββατο, μιας και ο υδράργυρος τόσο στα πεδινά μας , όσο φυσικά και στα πιο ορεινά θα σημειώσει ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ πτώση της τάξεως των τεσσάρων με πέντε βαθμών κατά μέσο όρο, πάντα σε σχέση με την Παρασκευή, τόσο ως προς τις μέγιστες, όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της (με αποτέλεσμα να βρεθεί γενικά σε θερμοκρασιακές τιμές που συναντάμε συνήθως / θα παραπέμπουν, στο ΔΕΥΤΕΡΟ μισό του Νοέμβρη).

Για την Κυριακή 21/01/2024: Περιμένουμε αρκετη συννεφιά που ανά διαστήματα και κατά τόπους θα είναι ΠΥΚΝΗ αλλά και ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ αργότερα μέχρι να τελειώσει η ημέρα "να προλάβει να βγει" έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ο ήλιος ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (πριν νυχτώσει εννοώ).
Πάντως παρόλο τις "όποιες συννεφιές" (οι οποίες ουσιαστικά θα αποτελούν "απομεινάρια" του συστήματος που θα μας δώσει τις ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ βροχές το Σάββατο) η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ υπερβαίνει το 20 % με 30 % για ΛΙΓΑ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα (τις πρωινές / προμεσημβρινές / ΙΣΩΣ έως και τις πρώτες μεσημεριανές ώρες)... Είτε ορισμένα ΤΟΠΙΚΑ "ψιχαλίσματα ή και κάποιο ΤΟΠΙΚΟ παροδικό ψιλόβροχο" (ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο και ΑΝ τελικά "καταφέρει" να συμβεί. Απλά από πλευράς μου οφείλω να αναφέρω το καθετί, όπως κάνω πάντοτε, άλλωστε εδώ). 😉 🙂
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ λοιπόν του καιρού μας, θα έχουμε την Κυριακή, που θα γίνει όμως ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!

Οι άνεμοι θα στραφούν ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΠΑΝΤΟΥ σε πιο βόρειους έως κυρίως βορειοανατολικούς στα 3 με 4 μποφώρ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δύναται να φθάνουν και τα 5 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ αλλά ωστόσο υπαρκτή η πιθανότητα ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ για ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ με...Έμφαση περισσότερο σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία τόσο στην ξηρά, όσο και στην θάλασσα, κατά μήκος την ανατολικής και εν μέρη της βόρειας πλευράς του νομού μας... Καθώς ΤΟΠΙΚΑ και στη νότια πλευρά.

Ο υδράργυρος θα "κατρακυλήσει ακόμη λίγο" τόσο ως προς τις μέγιστες, όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές του (κατά μέσο όρο, ακόμη δυο με τρεις βαθμούς και πιο τοπικά έως και τέσσερις βαθμούς προς τα κάτω, σε σχέση με το Σάββατο).

Με λίγα λόγια λοιπόν, ύστερα και από αυτή την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, την Κυριακή θα περάσουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στις ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ...

"Και μαζί τους", στην ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΠΟΧΗ / μέσα σε τρεις ημέρες, που θα είναι ο Χειμώνας!! ;) :)

Την Κυριακή πλέον ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΑΣ οι ενδείξεις στα θερμόμετρά μας αργά το μεσημέρι ΔΕΝ θα υπερβαίνουν τους 11 C. με 12 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τους 13 C. (ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ καταγραφεί και κάποιο 14αρι C. αλλά αυτό φυσικά και ΔΕΝ θα αποτελεί τον "κανόνα").

Ανάλογη ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ του υδραργύρου εννοείται πως θα συντελεστεί και στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη... Όπου ΚΑΙ εκεί, "η κατάσταση θα γίνει επιτέλους φυσιολογική" για την εποχή!

Πριν σας αποχαιρετήσω αξίζει να τονίσω πως τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας των τελευταίων ημερών, θα συνεχιστούν τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο... Για να... Αρχίσουν να υποχωρούν από την Κυριακή και μετά! 

Ταυτόχρονα, οι τοπικές ομίχλες θα συνεχίσουν να μας "συντροφεύουν" μέχρι και το Σάββατο!

Παράλληλα οφείλω να σας πω / να σας συμβουλέψω , ότι, όσες / όσοι από εσάς σκοπεύετε να ταξιδέψετε προς την βόρεια Ελλάδα αυτό το Σάββατο (ΚΥΡΙΩΣ από το μεσημέρι / απόγευμα και μετά) "χονδρικά" από το ύψος της βόρειας Θεσσαλίας και βορειότερα (Μακεδονία / Θράκη), να γνωρίζετε πως θα βρείτε πυκνές χιονοπτώσεις στον δρόμο σας , ακόμη και κατά τόπους μέσα στους κάμπους / δηλαδή ΤΟΠΙΚΑ και σε πολλά πεδινά σημεία / σε ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ακόμη ΚΑΙ σε ΚΑΠΟΙΑ παραθαλάσσια!! Γι ' αυτό θα σας παρακαλέσω να ΜΗΝ φύγετε / να ΜΗΝ ξεκινήσετε προς τα εκεί, χωρίς να έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες μαζί σας (θα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ / αναμενεται "εκτεταμένος χονιάς βορείου Ελλάδος". Να επιτέλους και μια "φυσιολογική Χειμωνιάτική εξέλιξη"... Μετά από τρεις συνεχείς χρονιές με τα χιόνια ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ να προτιμούν ΜΟΝΟ τα πεδινά / παραθαλάσσια / Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας κτλ. Καθώς και νησιώτικα τμήματα των Κυκλάδων)! 😉

Καλό βράδυ Πέμπτης σε όλες και όλους!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου