Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ... ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ / ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ...ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΙΣ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ... ΜΕΡΑ / ΝΥΧΤΑ ... ΠΑΝΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ! 

Καλησπέρα φίλες και φίλοι!! :)

ΑΝ ΚΑΙ... ΔΕΝ περιμένουμε "κάποια σπουδαία / ιδιαίτερη αλλαγή" στον καιρό μας, για το αμέσως ερχόμενο 48ωρο...

Παρολ ' αυτά θα πρέπει να υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ από μέρα σε μέρα, για τις οποίες θα σας μιλήσω παρακάτω! ;) 

Για αύριο Τετάρτη 17/01/2024: Αναμένεται ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αραιή συννεφιά που "κάθε τόσο" θα έχει την ΤΑΣΗ να πυκνώνει ΚΑΠΩΣ περισσότερο ΧΩΡΙΣ όμως να λείπουν και ΚΑΠΟΙΑ διαστήματα ηλιοφάνειας , ανά διαστήματα και κατά τόπους (Ανάλογα με το... Που θα βρίσκεται ο καθένας από εμάς πάνω στο νομό μας, θα "παίξει" καθοριστικό ρόλο, στο... "Πόσο ήλιο" θα δει ΣΥΝΟΛΙΚΑ εντός της ημέρας).

Μάλιστα κατά την διάρκεια της ημέρας υπάρχει μια πολύ μικρή αλλά ωστόσο υπαρκτή ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ... ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ τα εν λόγω σύννεφα , να "καταφέρουν" να αφήσουν "κάποιο ψιχάλισμα" στο πέρασμά τους (ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο και... Εάν τελικά "καταφέρει" να συμβεί).

Όμως... ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ της ημέρας και βαδίζοντας στις βραδινές / νυχτερινές αργά ώρες η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ αυξάνεται ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ... Στο να... 

Έχουμε ΕΝΑ ή  ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας "ειτε  ψιχάλας / ψιλόβροχου ή έως και παροδικής βροχής ποτιστικού τύπου" ("ΌΧΙ κάτι το αξιόλογο / ασθενούς έως ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ και για λίγο μέχρι και μέτριας εντάσεως").

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 μποφώρ που... Βαθμιαία θα φθάσουν ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ τα 4 μποφώρ ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ /  ΠΑΡΟΔΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ. 

Ενώ σχετικά γρήγορα θα πρέπει ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να "βγάλει" και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα ΚΑΙ αύριο Τετάρτη 17/01/2024 να κυμανθεί ΣΕ... ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ επίπεδα ... Αγγίζοντας ΞΑΝΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ τμήματα του τόπου μας, μέσα στην ημέρα... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τους 17 C. (ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ πιο τοπικά ακόμη και τους 18 C.) 

Παράλληλα σαφώς και θα διατηρηθούν ΟΙ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ της εποχής που βρισκόμαστε ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές... ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ! 

Για μεθαύριο Πέμπτη 18/01/2024: ΔΕΝ αναμένεται κάποια "σημαντική αλλαγή" στο καιρικό μας σκηνικό...

Έτσι αναμένουμε αραιές συννεφιές ΤΟΠΙΚΑ / ΠΑΡΟΔΙΚΑ πιο πυκνές , να εναλλάσσονται όμως και με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ την ημέρα "αυτή" για κάποιο ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ "ψιχάλισμα ή ψιλόβροχο" (ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο και ΑΝ συμβεί θα είναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ) ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ τα ξημερώματα ΚΑΙ ΙΣΩΣ τις πρωινές ώρες...

Οι άνεμοι θα πνέουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ από νότιες διευθύνσεις στα 4 με 5 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ. 

Ωστόσο ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ (με έμφαση σε διάφορα σημεία ΚΥΡΙΩΣ κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων, όπως ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θαλάσσια / παραθαλάσσια τμήματα) θα πρέπει αυτή την φορά, να παρατηρηθούν και ΚΑΠΟΙΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ. 

Ο υδράργυρος παραμένει ΚΑΙ την Πέμπτη ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ  ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ  ΕΠΙΠΕΔΑ (απολύτως καμιά σχέση με τον μήνα που "δείχνουν τα ημερολόγιά μας") με... Θερμοκρασίες που θα παραπέμπουν ΞΑΝΑ στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ! 

Οπότε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ του νομού μας περιμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 16 C. με 17 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ (σε ΑΡΚΕΤΑ όμως τμήματα) ακόμη και 18 C. ΕΝΩ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ δεν αποκλείεται να προσεγγίσουμε ΚΑΙ τους 19 C. 

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε θα βρεθούν για μια ακόμη νύχτα / χάραμα ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές με...

Τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ να "φλερτάρουν" ακόμη ΚΑΙ εκείνες τις ώρες με τους 13 C. με 14 C. ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ακόμη και με τους 15 C. (ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΙΣΩΣ "δούμε" και κάποιο 12αρι C. Ενώ στον αντίποδα δεν αποκλείεται να υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ όπου εξαιτίας της συννεφιάς και των δυνατών "πιο θερμών νοτιάδων" ακόμη και "αυτές τις... ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ συνήθως πιο ψυχρές ώρες του 24ωρου" ΔΕΝ "καταφέρουν" να δουν την θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους 16 C.) 

Στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη, απλά υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις και ΜΟΝΟ στα "πολύ ψηλά" μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας , όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας. 

Οπότε ΚΑΙ εκεί, παρόλο το μεγαλύτερο υψόμετρο, τόσο οι μέγιστες, όσο και οι ελάχιστες τιμές θα είναι αρκετά υψηλότερες του "φυσιολογικού" για την εποχή (σκεπτόμενοι πάντα... Ποια είναι τα κλιματολογικά στοιχεία του τρέχοντος μήνα και γι ΄ αυτές τις περιοχές του τόπου μας, εάν επικρατούσε το "φυσιολογικό" και όχι το... "Μη φυσιολογικό", όπως δηλαδή συμβαίνει αυτές τις ημέρες).

Κοινό χαρακτηριστικό ΚΑΙ των επόμενων δυο ημερών θα είναι τα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ της σχετικής υγρασίας ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας.

Αυξημένη είναι η πιθανότητα σχηματισμού ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΜΙΧΛΩΝ... Αρχικά ΟΧΙ μόνο σε διάφορα υψώματα αλλά και σε ΚΑΠΟΙΕΣ λεκάνες / λιβάδια (νύχτα Τρίτης ΠΡΟΣ χάραμα Τετάρτης) και στην συνέχεια "αυστηρά" ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σε διάφορα υψώματα και φυσικά ΤΟΠΙΚΑ στην ορεινή / ημιορεινή ζώνη.

Καλό βράδυ Τρίτης σε όλες και όλους!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου