Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

                                   Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας

Πρόσκαιρη επιδείνωση αύριο Τετάρτη 01/04/2020 με τοπικές βροχές/μπόρες κατά διαστήματα , ενισχυμένους ανέμους αλλά και αισθητότατη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο !!

Με ... Γενικά "κλειστό" καιρό θα ξημερώσει η αυριανή ημέρα τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι της Κέρκυρας φίλες και φίλοι .  Ενώ ήδη από τα χαράματα και ύστερα , πρώτα ιδιαίτερα στα βορειότερα τμήματα και στην πορεία σε όλο τον υπόλοιπο νομό θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές /μπόρες κατά περιόδους (πιθανότητα και για μεμονωμένη παροδική καταιγίδα ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο τοπικής χαλαζόπτωσης).

Οι άνεμοι αρχικά από δυτικές διευθύνσεις μέχρι μέτριοι που σχετικά γρήγορα θα γίνουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και κατά τόπους στα πελάγη αλλά και σε ορισμένα υψώματα εντός της νήσου Κέρκυρας πρόσκαιρα πολύ ισχυροί.

Η θερμοκρασία σε μεγάλη  κατακόρυφη πτώση όσο θα κυλά η ημέρα από άκρη σε άκρη !! Μάλιστα η αναμενόμενη σημαντική "κατρακύλα" του υδραργύρου θα φθάσει μέσα σε ένα 24ωρο κατά μέσο όρο τις 8 με 10 μονάδες διαφορά , ενώ σε ορισμένα τμήματα της Κέρκυρας θα ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ τις 10 μονάδες !! Κυρίως στην ενδοχώρα και στα διάφορα υψώματα,  πολύ περισσότερο του βορρά όπως είναι φυσικό, θα επικρατήσει τσουχτερότατο κρύο καθαρά Χειμωνιάτικου τύπου!

Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα (γύρω στο 40 με 50%) στα πολύ ψηλά τμήματα του όρους Παντοκράτορα στην βόρεια Κέρκυρα πέρα από το χιονόνερο που εκεί θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο, για λίγο να το γυρίσει και σε χιόνι ή χιονοχάλαζο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 750 - 800 μέτρα και πάνω). Μικρότερη αλλά υπαρκτή πιθανότητα (γύρω στο 20 με 30%) και εξαιτίας του δυνατού βοριά ΕΑΝ  κρατήσει έστω και λιγοστός ο υετός το απόγευμα και ύστερα (κυρίως αργά) κάποιες αερομεταφερόμενες νιφάδες ή χιονοχάλαζο να κατέβουν και λίγο χαμηλότερα (ενδεικτικό υψόμετρο τα 550 με 600 μέτρα και άνω - πέρα από την μικρή πιθανότητα για τις αερομεταφερόμενες νιφάδες ή το χιονοχάλαζο να αναφέρω ότι και σε αυτό το υψόμετρο είναι εξίσου αρκετά πιθανό πρόσκαιρα να πέσει χιονόνερο).

Πάντως από το απόγευμα (κυρίως αργά)  και μετέπειτα προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων με βελτίωση του καιρού (ως προς τα φαινόμενα) αργότερα μέσα στη νύχτα παντού.

Βελτιωμένος με αρκετή ηλιοφάνεια ο καιρός την Πέμπτη 02/04/2020 , ενώ ταυτόχρονα οι ενισχυμένοι άνεμοι που θα έχουν προηγηθεί , θα πέσουν σημαντικά. Νωρίς το πρωί όμως η αίσθηση του κρύου ιδιαίτερα στην ενδοχώρα και στα ημιορεινά , ορεινά καθώς και χαμηλότερα στα διάφορα αναστροφικά σημεία θα είναι έντονη. Εάν οι συννεφιές διαλυθούν γρήγορα μέσα στη νύχτα που θα προηγηθεί τότε στα προαναφερθέντα τμήματα τοπικά θα σημειωθεί πάχνη και ακόμη πιο τοπικά ίσως και ασθενές παγετός . Αν οι νεφώσεις όμως δεν μας εγκαταλείψουν πριν το χάραμα τότε δεν θα συμβεί τίποτα από τα παραπάνω , αφού θα λειτουργήσει ως "μανδύας" μη αφήνοντας τον υδράργυρο να πέσει πολύ χαμηλά ! Αυτά για τους αγρότες και όχι μόνο ... :)

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες αύριο ιδιαίτερα στην βόρεια (και όχι μόνο)  Χώρα . Άξιο αναφοράς ότι σε Μακεδονία και Θράκη κατά τόπους θα χιονίσει ακόμη και σε πεδινά τμήματα!!

Όμορφο βράδυ Τρίτης σε όλη την Κέρκυρα αλλά και την Ελλάδα γενικότερα ... :)

Ιάκωβος Βασιλάκης (καιρόφιλος - ερασιτέχνης προγνώστης).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου