Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

                            Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Η εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας αναλυτικά μέρα με την μέρα , από την Παραμονή των Χριστουγέννων έως και την Τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων (Πέμπτη 24/12 - Κυριακή 27/12/2020)... 

Δυο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα θα μας δείξει ο καιρός ... ;) 

Πέμπτη (24/12/2020) Παραμονή Χριστουγέννων: Αραιή συννεφιά παροδικά πυκνότερη συνοδεία κάποιων διαστημάτων ηλιοφάνειας/ανοίγματα. Μέτρια αλλά υπαρκτή πιθανότητα σύντομης ΤΟΠΙΚΗΣ ψιχάλας ή μικρής διάρκειας ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ασθενούς (κατά βάση) βροχόπτωσης (όχι κάτι το ιδιαίτερο) κυρίως περισσότερο μέσα στις βραδινές/νυχτερινές ώρες. Άνεμοι αρχικά βορειοδυτικοί όχι πάνω από 2 με 4 μποφώρ και γρήγορα  δυτικοί - νοτιοδυτικοί με τις ίδιες περίπου εντάσεις. Η θερμοκρασία σταθερά κατά 2 με 4 βαθμούς (ανάλογα την περιοχή) υψηλότερη του φυσιολογικού για τούτη την εποχή , το μεσημέρι. Συνεχίζονται τα πολύ μεγάλα ποσοστά της σχετικής υγρασίας με πιθανές τοπικές ομίχλες ή περιορισμένη κατά τόπους ορατότητα τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Παρασκευή (25/12/2020) Χριστούγεννα: Τοπικές συννεφιές κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα για ορισμένες σποραδικές βροχούλες ή ψιλόβροχο. Τα όποια φαινόμενα θα είναι λιγότερα στα νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα  και ΕΛΑΦΡΩΣ  περισσότερα και κάπως πιο αξιόλογα σε διάσπαρτα σημεία στην ενδοχώρα της Κέρκυρας καθώς και φυσικά σε τμήματα κατά μήκος της ορεινής/ημιορεινής ζώνης της νήσου. Παρόλο την κατά τόπους αρκετή μουντάδα και τον γενικά "υγρό" καιρό (θα είναι άλλη μια ημέρα με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά υγρασίας και πιθανές τοπικές ομίχλες) τα θερμόμετρα το μεσημέρι στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κομμάτι του νομού (εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο συγκεκριμένα τμήματα στην ημιορεινή/ορεινή ζώνη και ακόμη πιο επιλεκτικά γενικότερα στο εσωτερικό), θα επιμείνουν σε επίπεδα σχετικά υψηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή , κατά 2 με 4 βαθμούς ξανά, ανάλογα πάντα που θα βρίσκεται φυσικά ο καθένας μας στο νομό. Άνεμοι νότιοι έως κυρίως νοτιοδυτικοί στα 3 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ (σε μεμονωμένο επίπεδο , όπως θα είναι σημεία σε κάποια υψώματα καθώς και στα ανοιχτά κυρίως της δυτικής και νότιας πλευράς του νομού, δεν αποκλείεται παροδικά να παρατηρηθούν ριπές και στα 7 μποφώρ).

Σάββατο (26/12/2020) Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων: Σταδιακή επιδείνωση του καιρού ... Κυρίως νεφελώδης, "κλειστός" ουράνιος θόλος ήδη από το χάραμα με ΑΡΧΙΚΑ τοπικές βροχές/μπόρες ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ . Όμως βαδίζοντας κυρίως προς το δεύτερο μισό της ημέρας θα πρέπει ο καιρός να καταστεί  βροχερός στο σύνολο πλέον του νομού, με τα φαινόμενα μάλιστα τοπικά να γίνονται εντονότερα , οπότε και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης και τοπικών καταιγίδων (πιθανόν τοπικά ισχυρών - πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης). Νότιοι - νοτιοδυτικοί άνεμοι μέτριοι μέχρι ισχυροί (3 με 5 και τοπικά 6 μποφώρ) και κατά τόπους πολύ ισχυροί (σε ορισμένα τμήματα έως και 7 μποφώρ). Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Στα ύψη η σχετική υγρασία με πιθανές αρκετά πυκνές ομίχλες κατά τόπους σε υψώματα και κατοικημένες περιοχές της ορεινής/ημιορεινής ζώνης.

Κυριακή (27/12/2020) Τρίτη ημέρα Χριστουγέννων: Στο ξεκίνημα της ημέρας σε γενικές γραμμές συνέχιση της κακοκαιρίας του Σαββάτου με αρκετές βροχοπτώσεις που κατά τόπους θα είναι και πάλι αξιόλογες (ανοιχτό το ενδεχόμενο σποραδικών καταιγίδων - πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης) . Αργότερα όμως ο καιρός προοδευτικά θα γίνεται όλο και  πιο ... "Σπαστός" , δηλαδή άστατος με κάποια τοπικά φαινόμενα ολοένα και λιγότερα αλλά και ορισμένα πιθανά "ανοίγματα". Μάλιστα έως και το τέλος της ημέρας τα όποια φαινόμενα θα έχουν πια εξασθενήσει και περιοριστεί σημαντικά, οπότε και στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του νομού θα υπάρξει ΣΧΕΤΙΚΗ βελτίωση του καιρού. Στροφή των ανέμων σε πιο δυτικούς έως κατά τόπους βορειοδυτικούς μέχρι μέτριους και τοπικά σε ορισμένα υψώματα αλλά και σε κάποια θαλάσσια/παραθαλάσσια σημεία κυρίως στα βόρεια και δυτικά του νομού μας , μέχρι ισχυρούς. Περαιτέρω αισθητή πτώση του υδραργύρου και επιτέλους επαναφορά των μέγιστων τιμών (ύστερα από πάρα πολλές συνεχείς ημέρες) , σε επίπεδα φυσιολογικά για την εποχή, από άκρη σε άκρη της Χώρας των Φαιάκων! Κατά τα άλλα,  καλά ύψη φρέσκου χιονιού  θα δεχθούν τα βουνά που βλέπουμε απέναντι από την Κέρκυρα (Αλβανία - Ήπειρος) όπου και για πρώτη φορά φέτος (ομολογουμένως πάρα πολύ καθυστερημένα)  , ιδιαίτερα στα βορειότερα (δηλαδή απέναντι από την βόρεια Κέρκυρα - Ακροκεραύνια όρη νοτιοδυτικής Αλβανίας) θα το στρώσει αξιόλογα και ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ από τα 1.000 μέτρα!

Καλά , χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλες και όλους ! Και του χρόνου να είμαστε πάλι όλοι μας καλά να τα γιορτάσουμε ξανά ... :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου