Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

                               Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Σε τροχιά "διαδοχικών" κακοκαιριών για αρκετές έως και πολλές  ημέρες , χωρίς όμως να λείπουν και τα  "σύντομα  διαστήματα καιρικής ανάπαυλας ή σχετικής βελτίωσης" ενδιάμεσα! :) 

Αναλυτικότερα λοιπόν για το διάστημα 02/12 - 04/12/2020 (προσεχές τριήμερο Τετάρτης - Παρασκευής. Έτσι θα το πάμε φίλες και φίλοι , με τακτικές καιρικές ενημερώσεις ανά τριήμερο ή και γρηγορότερα  όπου και όταν χρειάζεται , με  βασική προυπόθεση πάντα φυσικά,  να υπάρχει  ελεύθερος χρόνος). :)  

Μετά την "προθέρμανση" με την περασμένη (ύστερα από καιρό)  βροχερή Κυριακή , όπως σας είχα υποσχεθεί ακολούθησε ο βελτιωμένος καιρός της Δευτέρας - Τρίτης. Τώρα όπως επίσης είχε τονιστεί εδώ , μέρες πριν , ήρθε η ώρα για ένα εκτεταμένο γύρο απανωτών σημαντικών μεταβολών του καιρού , με κάποια μικρά "διαλείμματα" ενδιάμεσα . Αιτία ο "χορός" των χαμηλών βαρομετρικών εκ δυσμάς μας (από την κεντρική Μεσόγειο και την Ιταλία με συνεχής ανατολική κίνηση προς την γωνιά μας), που θα ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη 02/12/2020 και θα κρατήσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (κάτι πολύ αναμενόμενο και ευπρόσδεκτο ύστερα από τις ατελείωτες λιακάδες - ξηρασία του βοριά, που ζήσαμε). ;)

Αύριο Τετάρτη 02/12/2020 η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετή συννεφιά τοπικά αυξημένη καθώς και κάποια μικρά ανοίγματα κατά τόπους. Μάλιστα έως και το μεσημέρι υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν κάποιες λίγες ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ βροχούλες ή ψιχάλες/ψιλόβροχο. Βαδίζοντας προς το δεύτερο μισό της ημέρας καθώς και αργότερα μέσα στις βραδινές - νυχτερινές ώρες τα όποια φαινόμενα (τοπικές βροχές/μπόρες , υπάρχει και το ενδεχόμενο τοπικής καταιγίδας) θα γίνουν ΚΑΠΩΣ  περισσότερα και θα επηρεάζουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ. Άνεμοι νότιοι - νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σε ορισμένα τμήματα έως πολύ ισχυροί (5 με 6 και πιο τοπικά έως και 7 μποφώρ). 

Την Πέμπτη 03/12/2020 : Κατά βάση "κλειστός και ανεμώδης καιρός" , με τοπικές βροχές/μπόρες αλλά και πιθανές σποραδικές καταιγίδες ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ . Τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ και πιο ΑΞΙΟΛΟΓΑ φαινόμενα δείχνουν να μας έρχονται κυρίως προς το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ, όπου και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  δεν αποκλείεται ΠΑΡΟΔΙΚΑ να είναι και ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ. Περαιτέρω ενίσχυση των νοτιάδων όπου και θα πνέουν στα 5 με 6 και κατά διαστήματα στα 7 και τοπικά 8 μποφώρ (σε ορισμένα σημεία σε πάρα πολύ τοπικό επίπεδο είναι πιθανό να παρατηρηθούν ριπές ανέμων πρόσκαιρα και ΑΝΩ των 8 μποφώρ).

Η Παρασκευή 04/12/2020 σε γενικές γραμμές θα συνεχίσει το βροχερό μοτίβο, με ... Το πολύ άστατο καιρικό σκηνικό να παραμένει κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Την ημέρα αυτή τα πιο αξιόλογα ύψη βροχής φαίνεται να σημειώνονται τα ξημερώματα και ίσως κατά τόπους έως και τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες. Βέβαια και στη συνέχεια όπως είπαμε παραπάνω και έως σχεδόν το τέλος της ημέρας θα συνεχίσουν κάποια διάσπαρτα φαινόμενα, απλά όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα - βράδυ εκεί που θα σημειώνονται τα όποια φαινόμενα , θα παρουσιάσουν κάποια  σταδιακή εξασθένηση (ύφεση αλλά όχι οριστική βελτίωση) τόσο  στην ένταση όσο και στην διάρκειά τους (δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και ορισμένα πρόσκαιρα "ανοίγματα" του καιρού κατά τόπους μέσα στην ημέρα αυτή). Οι άνεμοι παραμένουν νοτιάδες (αρχικά νοτιοανατολικοί με τάση να γυρίσουν σε πιο νότιους - νοτιοδυτικούς αργότερα)  ΛΙΓΟ πιο εξασθενημένοι από την Πέμπτη πλέον όμως , φθάνοντας τα 4 με 5 και τοπικά και τα 6 μποφώρ (σε ορισμένα μεμονωμένα  κομμάτια του νομού μας κυρίως έως και το πρώτο μισό της ημέρας πιθανές ριπές και στα 7 μποφώρ).

Και τις τρεις παραπάνω ημέρες περιμένουμε  κατά διαστήματα αρκετά πυκνές ομίχλες σε διάφορα υψώματα/ημιορεινά/ορεινά τμήματα της νήσου Κέρκυρας καθώς και των Οθωνών. Ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά της σχετικής υγρασίας από άκρη σε άκρη στο νομό μας. Ο υδράργυρος αν και δεν θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή , παρόλα αυτά , εξαιτίας των φαινομένων , της μεγάλης υγρασίας , καθώς (και περισσότερο) των δυνατών ανέμων τόσο η ... Ψύχρα στα χαμηλά όσο και το κρύο στα ορεινότερα θα είναι αρκετά αισθητά στο ανθρώπινο σώμα. 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου