Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

                                         Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ βελτίωση του καιρού ... Και νέα βαθμιαία σημαντική επιδείνωση ΚΥΡΙΩΣ  από αργά τις απογευματινές - πρώτες  βραδινές ώρες της Κυριακής και ύστερα! 

Και μετά  από τα αρκετά μεγάλα έως κατά τόπους εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής που άφησε πίσω του το απερχόμενο χαμηλό (το πρώτο ΙΣΧΥΡΟ χαμηλό βαρομετρικό που μας επηρέασε ύστερα από παρά πάρα πολύ καιρό και πιο συγκεκριμένα από τα μέσα Οκτώβρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα κυρίως στο νησί της Κέρκυρας ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ μέσα σε περίπου 36 με 40 ώρες έπεσαν 150 με 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Και στις υπόλοιπες περιοχές όμως έβρεξε αξιολογότατα) θα πάμε σε μια ανάπαυλα που θα κρατήσει χονδρικά γύρω στις 36 ώρες.

Αναλυτικότερα αύριο Σάββατο 05/12/2020: Βελτιωμένος καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και αραιές νεφώσεις τοπικά και παροδικά πυκνότερες. Παραμένει η αυξημένη σχετική υγρασία καθώς και η πιθανότητα τοπικών ομιχλών σε κάποια υψώματα κυρίως της Κέρκυρας και των Οθωνών. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Ο άνεμοι συνεχίζουν σταθερά  από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ.

Κυριακή 06/12/2020: Αραιές συννεφιές τοπικά αυξημένες και πιθανά σύντομα διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στο ξεκίνημα  - πρώτο μισό της ημέρας. Όσο θα περνούν οι ώρες και θα πηγαίνουμε για το δεύτερο μισό της Κυριακής και μετέπειτα περιμένουμε σταδιακή πύκνωση των νεφώσεων από άκρη σε άκρη. Εκείνες τις ώρες υπάρχει κάποια πιθανότητα σε τοπικό επίπεδο να υπάρξει ένα πέρασμα ψιχάλας/ψιλόβροχου ή και πρόσκαιρης βροχόπτωσης. Από αργά το απόγευμα - πρώτες βραδινές ώρες και ύστερα προοδευτικά σημαντική επιδείνωση του καιρού με βροχές / μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από εκείνες τις ώρες καθώς και μέσα στη νύχτα θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετά έως πολύ έντονα!! ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα πρέπει να πέσει ΑΡΚΕΤΟ ΕΩΣ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ και για αυτό χρειάζεται κάποια προσοχή ιδιαίτερα εκεί όπου είχαμε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το τελευταίο 48ωρο και ήδη το έδαφος είναι κορεσμένο (εδώ αξίζει να τονιστεί ότι εξαιτίας των πολύ ενισχυμένων ανέμων που θα επικρατούν εκείνο το διάστημα και καθώς απέχουμε 48 ολόκληρες ώρες πριν την παραπάνω επίμαχη περίοδο υπάρχει και το ενδεχόμενο αυτά τα φαινόμενα που σας προανέφερα  να ... Καθυστερήσουν κατά ένα περίπου τρίωρο. Απλά τώρα σας παρουσιάζω την πιο πιθανή μέση εξέλιξη των πραγμάτων , με τα στοιχεία πάντα της Παρασκευής)  ! 

Όσο αφορά τους ανέμους σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία τα σημερινά (Παρασκευή βράδυ 04/12/2020) τι άλλο ; Νοτιοανατολικοί πάντα άνεμοι αρχικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί (5 με 6 και τοπικά 7 μποφώρ). Όμως αργότερα στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου φαίνεται να ενισχύονται περαιτέρω φθάνοντας τα 7 με 8 μποφώρ και από αργά το απόγευμα - βραδινές ώρες και ύστερα πολύ πιθανόν ΤΟΠΙΚΑ και τα 9 μποφώρ (μάλιστα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το ενδεχόμενο λίγο πριν ή κατά την έλευση του μετώπου που θα φέρει τα εκ νέου έντονα φαινόμενα που ανέφερα παραπάνω , να υπάρξουν ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΩΝ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού , τόσο σε θαλάσσια όσο και σε κάποια υψώματα , πολύ τοπικά δηλαδή , όπου παροδικά δεν αποκλείεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν ακόμη και τα 10 μποφώρ δύναμη. Να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε πάντα για στιγμιαίες ριπές ανέμων. Πρόκειται βέβαια για απλά ένα πιθανό σενάριο για την ώρα που θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε ξανά αύριο με τα πιο φρέσκα δεδομένα).Ο υδράργυρος δεν παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Και μια πρώτη ματιά στην ερχόμενη Δευτέρα 07/12/2020 όπου και διαφαίνεται επιμονή του πολύ άστατου καιρού με συχνές εναλλαγές μέσα στην ημέρα και την εκδήλωση φαινομένων κατά περιόδους και κατά τόπους. Σχετικά γρήγορα όλα δείχνουν ότι οι ιδιαίτερα ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα μας εγκαταλείψουν και θα επικρατήσει ένα ελαφρώς ψυχρότερο γενικά δυτικής συνιστώσας ρεύμα στα 4 με 5 και κατά τόπους έως και 6 μποφώρ. Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, πτώση η οποία σε αρκετά μεγάλο κομμάτι του νομού θα γίνει αισθητή.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - καιρόφιλος από παιδί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου