Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

                                        Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Πως θα κυλήσει άραγε ο καιρός στα μέρη μας έως και την Πρωτοχρονιά ; Παρακάτω αναλυτικά όλες οι απαντήσεις στις ... Τυχόν ερωτήσεις/απορίες σας , όσο αφορά το διάστημα:  Τετάρτη 30/12/2020 έως και την Παρασκευή 01/01/2021 ! :) 

Οι τρεις φωτογραφίες που παραθέτω στην ανάρτηση αυτή , όπως μάλλον ήδη  καταλάβατε ΔΕΝ είναι καθόλου τυχαίες. Αντικατοπτρίζουν τις τρεις σημαντικότερες καιρικές στιγμές του επόμενου τριημέρου ... Ας αφήσουμε όμως τους "γρίφους" και ας πάμε κατευθείαν στο "ψητό"! ;)

Τετάρτη 30/12/2020: Ακόμη μια ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με πολύ άστατο καιρό. Οπότε και αναμένουμε ΑΡΧΙΚΑ  μια από τα ίδια, δηλαδή νεφώσεις κατά διαστήματα και κατά τόπους παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για κάποιες τοπικές βροχές/μπόρες οι οποίες σε πιο τοπικό επίπεδο φαίνεται να είναι "καλούτσικες" αλλά και κάποια πιθανά "μικροανοίγματα" ενδιάμεσα κατά τόπους. Όσο θα βαδίζουμε προς το δεύτερο μισό της ημέρας και πολύ περισσότερο προς το βράδυ και μετέπειτα , αναμένεται και νέα περαιτέρω σταδιακή επιδείνωση του καιρού. Μέσα στο προαναφερθέν διάστημα τα όποια φαινόμενα σαφώς και θα γίνουν περισσότερα, θα απασχολήσουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του νομού και μάλιστα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα ενταθούν (ιδιαίτερα μέσα στη νύχτα), οπότε και θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ. Αυξημένη είναι η πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης ιδιαίτερα κατά τις παραπάνω "επίμαχες" ώρες, ενώ παράλληλα τα αναμενόμενα κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα τοπικά θα συνοδεύονται και από σφοδρότατους ριπαίους ανέμους. Άνεμοι σταθερά γενικά από νότιες διευθύνσεις αρχικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί (πολύ επιλεκτικά πιθανές και θυελλώδεις στιγμιαίες  ριπές έως και 8 μποφώρ). Από το απόγευμα καθώς και αργότερα κυρίως μέσα στις βραδινές/νυχτερινές αργά ώρες ο νοτιάς σε διάφορα τμήματα του νομού θα δυναμώσει και άλλο , φθάνοντας τοπικά και τα 8 μποφώρ. Μάλιστα σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ οι στιγμιαίες ριπές του πολύ πιθανόν να φθάσουν και τα 9 μποφώρ δύναμη).

Πέμπτη 31/12/2020 (Παραμονή Πρωτοχρονιάς): Η κακοκαιρία της νύχτας της Τετάρτης θα κρατήσει κατά περιόδους έως και τα χαράματα - ακόμη πιο τοπικά έως και το πρωινό (κυρίως νωρίς το πρωί) της Πέμπτης με τα φαινόμενα που σας ανάλυσα παραπάνω. Στη συνέχεια ο καιρός βαθμιαία θα καταστεί εν μέρη άστατος. Πράγμα που σημαίνει ότι ναι μεν θα συνεχίσουμε να έχουμε κατά διαστήματα και κατά τόπους κάποια λίγα φαινόμενα (κάποιες αισθητά λιγότερες και πολύ πιο επιλεκτικού χαρακτήρα τοπικές βροχές/μπόρες, από ότι θα έχουν προηγηθεί) , αλλά δεν θα λείπουν και τα μεγάλα διαλείμματα πλέον , δηλαδή "ανοίγματα"/διαστήματα ηλιοφάνειας  του καιρού ενδιάμεσα, οπότε και ... 'Εως το τέλος της ημέρας θα έχει υπάρξει πια κάποια σχετική βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές του νομού μας. Με αρκετά καλές καιρικές συνθήκες (ως προς τα φαινόμενα) θα γίνει και η αλλαγή του χρόνου τα μεσάνυχτα. Στροφή των ανέμων σε δυτικούς έως κατά τόπους βορειοδυτικούς μέτριους. Σε τοπικό επίπεδο (διάφορα υψώματα/ τοπικά σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα) παροδικά έως και ισχυρούς.

Παρασκευή 01/01/2021 (Πρωτοχρονιά) : Σε γενικές γραμμές αρκετά καλές καιρικές συνθήκες (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τρίτης, όπου και γράφτηκαν τούτα τα λόγια). Οπότε και θα πρέπει να έχουμε να κάνουμε με κάποιες κατά περιόδους τοπικές συννεφιές αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια. Πρόσκαιρα σε τοπικό επίπεδο τα όποια σύννεφα παροδικά ενδέχεται να είναι κάπως πυκνότερα και υπάρχει μικρή πιθανότητα εντός του 24ωρου πάρα πολύ τοπικά να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς για λίγο (τίποτα το ιδιαίτερο και αν τελικά καταφέρει να συμβεί φυσικά). Άνεμοι νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. 

Όσο αφορά την θερμοκρασία του παραπάνω τριημέρου ... Την Τετάρτη θα συνεχιστεί ο "μαλακός" καιρός με τον υδράργυρο γενικά (παρά τα φαινόμενα και τους δυνατούς ανέμους)  να βρίσκεται κατά μέσο όρο και ανάλογα την περιοχή 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή. Την Πέμπτη και με την στροφή των ανέμων σε πιο δυτικούς - βορειοδυτικούς σταδιακά τα θερμόμετρα θα αρχίσουν να σημειώνουν κάποια πτώση αρχικά ως προς τις μέγιστες τιμές. Ενώ από τη νύχτα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς έως και το πρωινό ανήμερα την Πρωτοχρονιά θα "πέσουν" και οι ελάχιστες τιμές της. Οπότε σε γενικά πλαίσια θα έχουμε επιστρέψει πλέον ΣΧΕΔΟΝ στα κανονικά για αυτή την περίοδο θερμοκρασιακά επίπεδα.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

P.S. Η παραπάνω πρόγνωση γράφτηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης 29/12/2020. Εάν στην πορεία υπάρξει κάποια άξια λόγου διαφοροποίηση των δεδομένων,  τότε θα ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα. :) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου