Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλημέρα , όμορφη Πέμπτη να έχουμε! :)

Ακόμη μια πρόγνωση που στέφεται με επιτυχία (Ο λόγος για την χθεσινή μου πρόγνωση εδώ), αφού όπως σας "υποσχέθηκα" από χθες Τετάρτη, πράγματι σήμερα Πέμπτη, τα φαινόμενα είναι περισσότερα στο νομό μας και ΠΑΡΟΔΙΚΑ απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος του τόπου μας! ;)

Για να δούμε όμως, τι θα πρέπει να περιμένουμε για αύριο Παρασκευή 20/09/2024 στα μέρη μας, αλλά και να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά και στο Σαββατοκύριακο που θα ακολουθήσει... 

Η Παρασκευή θα είναι ακόμη μια ημέρα που θα δώσει κάποια φαινόμενα στην Χώρα των Φαιάκων, ωστόσο "αυτά" κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 24ωρου ΔΕΝ θα έχουν τόσο γενικευμένο χαρακτήρα όπως σήμερα Πέμπτη, ενώ θα τα διαδέχονται και ΚΑΠΟΙΑ  διαστήματα ηλιοφάνειας (Δηλαδή αν και είναι ΠΙΘΑΝΟ ΑΡΧΙΚΑ να έχουμε ένα ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ στην συνέχεια θα μιλάμε για ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ πλέον φαινόμενα). 

Έτσι μετά την αλλαγή της ημέρας απόψε , δηλαδή αργά μέσα στη νύχτα και έως νωρίς το πρωί της Παρασκευής , είναι ορατό το ενδεχόμενο εκδήλωσης ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων ανά διαστήματα ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στην περιοχή μας (ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα εκδηλώνονται λίγοι όμβροι ή επιλεκτικές μπόρες , ενώ υπάρχει ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για μεμονωμένη καταιγίδα). 

Παράλληλα μέσα στην ημέρα αύριο Παρασκευή, το καιρικό μας σκηνικό θα είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ... ΑΣΤΑΤΟ.

Πράγμα που σημαίνει πως περιμένουμε... "Λίγο απ ' όλα". :)

Άρα τα..."Όποια πιθανά διαστήματα ηλιοφάνειας" θα εναλλάσσονται με περισσότερες συννεφιές , οι οποίες με την σειρά τους θα δίνουν ΚΥΡΙΩΣ...ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (και ΟΧΙ παντού) κάποια ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα με την μορφή όμβρων ή ΤΟΠΙΚΗΣ μπόρας (ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ και η εκδήλωση μεμονωμένων καταιγίδων).

Οπότε κρατάμε πως αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε περισσότερο ήλιο ΣΥΝΟΛΙΚΑ μέσα στην ημέρα (Αλλού λιγότερο και αλλού ΚΑΠΩΣ περισσότερο, ανάλογα βέβαια που βρίσκεται ο καθένας από εμάς, πάνω στο νομό μας, πάντοτε), απ ' ότι σήμερα... ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ να λείψουν και ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΞΑΝΑ (Θα είναι ΣΧΕΤΙΚΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ μεν συγκριτικά με σήμερα Πέμπτη ΑΛΛΑ "υπαρκτά" δε) ! ;)

ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται κάποια μπόρα ή καταιγίδα να έχει ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ αρκετά μεγάλη ένταση , όπως άλλωστε συνέβη και σήμερα Πέμπτη (Συνεχίζει να "καραδοκεί" η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ πολύ τοπικής χαλαζόπτωσης).

Αυτές είναι ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΕΣ της εποχής , "οι οποίες" είναι αδύνατο να προβλεφθούν! 

Οι άνεμοι θα πνέουν ΚΥΡΙΩΣ από νότιες διευθύνσεις (Αν και σε ορισμένα τμήματα θα έχουμε να κάνουμε και με μεταβλητούς ανέμους) ΜΗ ξεπερνώντας τα 3 με 4 μποφώρ ΣΤΙΣ περισσότερες περιοχές και ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δύναται να δούμε ΓΙΑ ΛΙΓΟ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ μέχρι και τα 5 μποφώρ. 

Ωστόσο στις περιπτώσεις των καταιγίδων ή μιας μπόρας ενδέχεται... Ναι μεν ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΑΛΛΑ έστω και για λίγο να ενισχύονται... ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ δε (Αυτό ΔΕΝ θα πρέπει να το ξεχνάμε). 

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, με αποτέλεσμα ΚΑΙ την Παρασκευή μας να κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με σήμερα Πέμπτη / δηλαδή ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ (Μπορείτε να ανατρέξετε στην χθεσινή μου ανάρτηση εδώ, για να δείτε σχετικά με τις σημερινές ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές, αφού "οι ίδιες" ισχύουν ΚΑΙ για αύριο). 

Τώρα και μιας και... Δέχομαι αρκετά προσωπικά μηνύματα σχετικά με το προσεχές Σαββατοκύριακο, να πούμε ότι τα πρώτα στοιχεία είναι αρκετά ενθαρρυντικά / ευχάριστα για εκείνους / εκείνες που έχουν προγραμματίσει κάποιες υπαίθριες εκδηλώσεις ή δραστηριότητες. 

Πάμε λοιπόν, σε ΣΤΑΔΙΑΚΑ / ΑΙΣΘΗΤΑ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας έρχεται... Με τον ήλιο μετά από πολλές ημέρες "απουσίας" ΣΙΓΑ  ΣΙΓΑ  "να παίρνει δυναμικά και πάλι το πάνω χέρι" και τα όποια φαινόμενα ΑΡΧΙΚΑ να περιορίζονται ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και στην συνέχεια να σταματούν εντελώς ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας. 

Οπότε ΑΡΧΙΚΑ θα μιλάμε για μια ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εκδήλωσης λιγοστών και πολύ τοπικών φαινομένων αστάθειας και στην συνέχεια για ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ του καιρού από άκρη σε άκρη στην γωνιά μας! ;)

Παράλληλα "με την βοήθεια" της...ΣΤΑΔΙΑΚΑ πιο έντονης ηλιοφάνειας η θερμοκρασία θα "ανέβει" ΛΙΓΟ κατά την διάρκεια της ημέρας. 

Εις το επανιδείν!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στον καιρό της αυριανής μας ημέρας (Πέμπτη 19/09/2024).

ΑΣΤΑΤΟ ΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΌΜΕΝΟ 24ΩΡΟ...

Καλησπέρα σας!! :)

Ακόμη μια ημέρα αρκετά ασταθών καιρικών συνθηκών μας περιμένει φίλες και φίλοι με κάποια διάσπαρτα φαινόμενα κατά διαστήματα και κατά τόπους να εκδηλώνονται ΞΑΝΑ. ;)

Ας πάμε όμως αμέσως να δούμε την πιθανή καιρική εξέλιξη της Πέμπτης , πιο αναλυτικά... 

ΑΡΓΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ απόψε και ΚΥΡΙΩΣ βαδίζοντας ΠΡΟΣ το χάραμα της Πέμπτης υπάρχει σχετικά ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΛΙΓΕΣ πολύ τοπικές μπόρες ή τοπικούς όμβρους (ΙΣΩΣ και πολύ μεμονωμένη καταιγίδα ιδιαίτερα στην θαλάσσια ζώνη κατά μήκος περισσότερο της δυτικής  και βόρειας πλευράς). Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για τα παραπάνω ανέρχεται γύρω στο 30 %.

Και στην συνέχεια, περνάμε στην Πέμπτη μέσα στην ημέρα πια...

Κατά την διάρκεια λοιπόν της ημέρας αύριο η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΥΞΑΝΕΙ (γύρω στο 60 % με 70 %) για να έχουμε ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ σε διάφορα τμήματα του νομού μας , την εκδήλωση τοπικής βροχής (κυρίως με την μορφή μπόρας) ή και σποραδικής καταιγίδας (ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ πολύ τοπικής χαλαζόπτωσης).

Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι θα βρέχει όλη την ημέρα και παντού ΑΛΛΑ ότι ανά διαστήματα  οι νεφώσεις θα πυκνώνουν περισσότερο και θα δίνουν ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ τα προαναφερθέντα φαινόμενα ΠΑΡΟΔΙΚΑ. 

Πάντως διαφαίνεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ "πέρασμα" ΣΧΕΤΙΚΑ πιο γενικευμένων φαινομένων" , ενώ στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα της ημέρας τα εν λόγω φαινόμενα θα έχουν ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. 

Μάλιστα ενδεχομένως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΙΑ του τόπου μας ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ τα φαινόμενα να είναι ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ (Κάτι που είδαμε να συμβαίνει και σήμερα Τετάρτη).

Ωστόσο ενδιάμεσα θα πρέπει να υπάρξουν και ανοίγματα στον ουράνιο θόλο μας (Μικρά ή και ελαφρώς μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας, ανάλογα την κάθε περιοχή. Παρολ ΄αυτά κατά πάσα πιθανότητα ΟΧΙ τόσο μεγάλης διάρκειας, όσο εκείνα που βιώσαμε σήμερα Τετάρτη, σε ολόκληρο το νομό μας).

ΠΡΟΣ / ΑΠΟ τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα αλλού στο νομό μας, θα περιοριστούν σημαντικά και θα συνεχιστούν σε πολύ πιο αραιά χρονικά διαστήματα, αισθητά πιο εξασθενημένα και ΜΟΝΟ όμως σε πολύ πιο μεμονωμένα πλαίσια και αλλού στον ίδιο πάντα νομό , θα σταματήσουν εντελώς. 

Η θερμοκρασία ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΎ ΜΑΣ θα κυμανθεί χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ (Σήμερα Τετάρτη εξαιτίας της περισσότερης ηλιοφάνειας τελικά "κατάφερε έστω για λίγο να πλησιάσει" τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα το μεσημέρι). 

Έτσι αύριο αργά το μεσημέρι στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα περιμένουμε 23 C. με 24 C. Ενώ ΕΚΕΙ που "θα βοηθήσει ο ήλιος την κατάλληλη ώρα" είναι ΠΙΘΑΝΟ να καταγραφούν και 25 C. 

Αντίθετα στην ημιορεινή και ορεινή μας κατοικημένη ζώνη υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις βαθμούς και στα πολύ ψηλά κατοικημένα τμήματα έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο την ίδια ώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις φθάνοντας τα 3 με 4 μποφώρ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέσα στην ημέρα ΠΑΡΟΔΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ. ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για λίγες ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων στα 6 μποφώρ αλλά αυτό ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ.

Κατά τα άλλα, συνεχίζονται τα υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΚΑΙ το ερχόμενο 24ωρο από άκρη σε άκρη στο νομό μας με ορατό το ενδεχόμενο σχηματισμού λίγων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών, στα "γνωστά σημεία του τόπου μας". 

Καλό βράδυ Τετάρτης σε όλες και όλους! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/



Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Σταδιακή περαιτέρω ενίσχυση / έξαρση, θα παρουσιάσουν τα... Ήδη υπάρχοντα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν, σήμερα Τρίτη από ΝΩΡΙΣ το πρωί κατά περιόδους τα μέρη μας, (βροχές / μπόρες και καταιγίδες) όπως άλλωστε αναμέναμε και είχατε έγκαιρα ενημερωθεί εδώ.

Οπότε σταδιακά θα περάσουμε σε... ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ κατά μήκος του νομού μας (από εκείνων που θα έχουν ήδη προηγηθεί), ενδεχομένως "ικανών" να δημιουργήσουν ορισμένα μικροπροβλήματα ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ! 

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά ποια θα είναι εκείνα τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ που θα πρέπει να δοθεί κάποια στοιχειώδη προσοχή ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ... ;) 

Καλησπέρα σας!! :)

Όλα λοιπόν σήμερα Τρίτη κυλούν καιρικά, όπως ακριβώς τα περιμέναμε και σας "υποσχέθηκα" στην πρόγνωσή μου, από χθες Δευτέρα...

Ωστόσο στην χθεσινή μου ανάρτηση εδώ, άφησα ανοιχτό και το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης των φαινομένων στην συνέχεια , λέγοντάς σας πως, σχετικά με το προαναφερθέν "πολύ πιθανό σενάριο" θα τα λέγαμε την Τρίτη μέσα στην ημέρα αναλυτικά ΞΑΝΑ με τα πιο "φρέσκα στοιχεία"! ;) 

Και να που ήρθε η ώρα... :)

Μπορεί ναι μεν να βρέχει από νωρίς το πρωί σήμερα (ΤΟΠΙΚΑ και με κάποια ένταση ανά διαστήματα) , όμως το "κυρίως πιάτο" της τρέχουσας κακοκαιρίας ΔΕΝ έχει έρθει ακόμη για την περιοχή μας! 

Τα φαινόμενα που πλήττουν το νομό μας, από ΝΩΡΙΣ σήμερα Τρίτη, όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ ΑΡΓΑ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΘ ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ  ΑΠΟΨΕ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 18/09/2024 θα αποκτήσουν εντονότερο χαρακτήρα ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας.

Έτσι κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα χρειάζεται κάποια στοιχειώδη προσοχή, καθώς οπωσδήποτε θα εκδηλώνονται ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ!! 

Μάλιστα ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα πέσει ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα , ενώ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ του νομού μας θα πέσει ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα με ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΓΔΑΙΟΤΗΤΑ! 

Όπως και να έχει πάντως γενικότερα ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ... ΣΥΝΟΛΙΚΑ μέχρι να σταματήσει να βρέχει , θα έχει δεχτεί  ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΟΓΚΟ ΝΕΡΟΥ από άκρη σε άκρη.

Στο υπόλοιπο του 24ωρου της Τετάρτης , το καιρικό μας σκηνικό θα καταστεί πιο άστατο (εννοώ μετά το πρωί).

Πράγμα που σημαίνει ότι, θα έχουμε πια ΚΑΙ ορισμένα καιρικά διαλείμματα / ανοίγματα του καιρού / ολιγόωρες παύσεις των φαινομένων, ενδιάμεσα... Τα οποία όμως θα τα διαδέχονται εκ νέου κάποιες ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή μπόρες ανά διαστήματα (Υπάρχει πιθανότητα και για τοπική καταιγίδα. Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να έχουν και πάλι πρόσκαιρα σχετικά έντονο χαρακτήρα ΑΛΛΑ αυτή την φορά ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ).

Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα πολύ τοπικής χαλαζόπτωσης , καθώς και εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη του βορείου Ιονίου, γενικότερα το επόμενο 24ωρο. 

Οι άνεμοι παραμένουν και αύριο νότιοι - νοτιοανατολικοί , φθάνοντας τα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ...ΑΛΛΑ με ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας και κατά διαστήματα. 

Πάντως, όπως συχνά συμβαίνει, το ίδιο είναι πιθανό να ισχύει λίγο παρακάτω και για την τρέχουσα κακοκαιρία...

Αφού όπως γνωρίζουμε... ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά την διάρκεια μιας πιο δυνατής μπόρας / καταιγίδας οι άνεμοι έχουν την "ικανότητα" να ενισχύονται σημαντικά ,για λίγο μεν αλλά αρκετά δε! 

Τέλος ο υδράργυρος αύριο Τετάρτη 18/09/2024, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα θα κυμαίνεται ΚΑΤΩ / ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΉ ΕΠΙΠΕΔΑ (Κάτι που ξεκίνησε να λαμβάνει χώρα στην Χώρα των Φαιάκων σε καθημερινή βάση, από το περασμένο Σάββατο 14 του μήνα).

Οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα αργά το μεσημέρι θα βρεθούν γύρω από τους 22 C. με 23 C. και ... ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ έως και 21 C. ή στον αντίποδα ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΙΣΩΣ "καταφέρει" να αγγίξει και τους 24 C. 

Από την άλλη πλευρά, στην ημιορεινή και ορεινή μας κατοικημένη ζώνη την ίδια ώρα ΔΕΝ θα ξεπεράσει στα μεν πρώτα τους 19 C. με 20 C. και ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ "καταφέρει" να αγγίξει για λίγο τους 21 C. ή και τους 18 C. αντίστοιχα. Και στα υπόλοιπα πιο ορεινά κατοικημένα τμήματα τους 17 C. με 18 C. Και ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ξεπεράσει ΟΥΤΕ καν και τους 16 C. (Όπως άλλωστε συνέβη και σήμερα Τρίτη).

Ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι η σχετική υγρασία ΚΑΙ το ερχόμενο 24ωρο ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ με ανοιχτό το ενδεχόμενο για τον σχηματισμό ΛΙΓΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ διαφόρων υψωμάτων, όπως ΚΑΙ γενικότερα ΣΕ κάποια σημεία της ορεινής και ημιορεινής μας ζώνης.

Όμορφο μεσημέρι Τρίτης σε όλες και όλους!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο  Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Τρίτη 17/09/2024.

Και νέα βαθμιαία ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ του...Ήδη άστατου καιρικού σκηνικού (που επικρατεί κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας) στο τόπο μας, προ των πυλών! ;) 

Αναμένονται ΕΚ ΝΕΟΥ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ...Ενώ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα φαινόμενα...ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ...θα έχουν κατά περιόδους / πρόσκαιρα πιο έντονο χαρακτήρα "ικανό" ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ να προκαλέσει ΚΑΙ ΠΑΛΙ κάποια μικροπροβλήματα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ! 

Καλό βράδυ Δευτέρας , όμορφη εβδομάδα να έχουμε φίλες και φίλοι!! :)

Ας πάμε όμως γρήγορα να δούμε τι ενδέχεται να συμβεί από καιρικής πάντα πλευράς το ερχόμενο 24ωρο, εδώ στον βορειοδυτικότερο νησιωτικό νομό της Χώρας μας... 

Την Τρίτη σχετικά γρήγορα το σκηνικό του καιρού από άκρη σε άκρη στην Χώρα των Φαιάκων, θα καταστεί ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ  ΑΣΤΑΤΟ (Δηλαδή πολύ περισσότερο άστατο απ ' ότι πρότινος) εξαιτίας μιας  ΝΕΑΣ διαταραχής που θα αρχίσει να μας προσεγγίζει εκ δυσμάς μας (Στην ουσία θα πρόκειται για μια από τις αρκετές αλλεπάλληλες συνεχιζόμενες δευτερεύουσες διαταραχές που προκαλεί το περιβόητο ισχυρό καιρικό σύστημα "Βoris" στα νοτιοδυτικά του...Άσχετα εάν το επίκεντρό του πλήττει άσχημα  Χώρες ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ από εμάς).

Οπότε την Τρίτη "το πάνω χέρι" κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας θα έχει η συννεφιά (Τώρα θα μου πείτε , γιατί σήμερα Δευτέρα είδαμε πολύ ήλιο; Ε , λοιπόν αύριο "ο καιρός μας / ο ουράνιος θόλος μας θα καταστεί ακόμη πιο βαρύς", σε σχέση με την Δευτέρα μας), "η οποία" ΒΑΘΜΙΑΙΑ θα ξεκινήσει να δίνει ΑΡΧΙΚΑ κάποιες...Διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή μπόρες.

Ωστόσο ΣΤΑΔΙΑΚΑ τα εν λόγω φαινόμενα θα απασχολήσουν το ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ και παράλληλα ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ  ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ / ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως κυρίως νοτιοανατολικές διευθύνσεις , φθάνοντας τα 3 με 4 και γρήγορα ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ.

ΑΛΛΑ όσο θα κυλούν οι ώρες ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα ενισχυθούν λίγο περισσότερο , αγγίζοντας ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ανά διαστήματα ΚΑΙ τα 6 μποφώρ.

Μάλιστα κατά την διάρκεια μιας μπόρας  / καταιγίδας δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να δούμε και ορισμένες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων, στα 7 μποφώρ.

Η θερμοκρασία αύριο Τρίτη, για... Τετάρτη συνεχόμενη ημέρα θα κυμαίνεται ΚΑΤΩ / ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (Κάτι που ξεκίνησε να συμβαίνει από το περασμένο Σάββατο 14 του μήνα, σε καθημερινή βάση), αυτή την φορά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της, μιας και οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές θα σημειώσουν μια μικρή άνοδο, συγκριτικά με τις προηγούμενες νύχτες μας (Λόγω του πιο νεφοσκεπούς ουράνιου θόλου, που επικρατεί απόψε και λειτουργεί ως "φυσικό μανδύας" για την θερμοκρασία στο έδαφος).

Έτσι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ ΤΜΗΜΑΤΑ αργά το μεσημέρι θα πρέπει να είμαστε "ευχαριστημένοι" με 22 C. έως 24 C. (ΙΣΩΣ... ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ όμως, "καταφέρει" να αγγίξει και τους 25 C.)

Από την άλλη πλευρά, στην ημιορεινή και ορεινή μας κατοικημένη ζώνη ΔΕΝ θα ξεπεράσει στα μεν πρώτα τους 20 C. με 21 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ και τους 19 C. Και στα υπόλοιπα πιο ορεινά κατοικημένα τμήματα τους 18 C. Και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ και τους 17 C.

Αυξημένη η σχετική υγρασία το ερχόμενο 24ωρο ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ με ανοιχτό το ενδεχόμενο για τον σχηματισμό ΛΙΓΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ διαφόρων υψωμάτων, όπως ΚΑΙ γενικότερα ΣΕ κάποια σημεία της ορεινής και ημιορεινής μας ζώνης.

Πριν σας καληνυχτίσω, να σας πω ότι αύριο μέσα στην ημέρα, θα αναρτηθεί νέα πρόγνωση, για να δούμε τελικά με τα πιο "φρέσκα προγνωστικά στοιχεία" πόσο ισχυρά θα μπορέσουν να γίνουν άραγε ή και όχι... Κατά τόπους τα φαινόμενα ΠΡΟΣ / ΜΕΤΑ την αλλαγή της ημέρας βαδίζοντας ΠΡΟΣ το χάραμα της Τετάρτης... ;)

Τα λέμε λοιπόν, αύριο ΞΑΝΑ ! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !



Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Δευτέρα 16/09/2024.

Καλημέρα , όμορφη Κυριακή να έχουμε!! :)

Για να δούμε λοιπόν, τι θα πρέπει να αναμένουμε από καιρικής πάντα πλευράς μέσα στο ερχόμενο 24ωρο στα μέρη των Φαιάκων ... ;) 

Από την αλλαγή της ημέρας απόψε / μεσάνυχτα και ΚΥΡΙΩΣ αργά τις μεταμεσονύχτιες ώρες / ξημερώματα ΠΡΟΣ την Δευτέρα μας, θα έχουμε ΞΑΝΑ κάτι ανάλογο με σήμερα Κυριακή...

Δηλαδή ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ έστω ένα ή και λίγο περισσότερα... "Περάσματα" από κάποιο όμβρο ή και ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ μπόρα. 

Τονίζω ΚΑΙ ΠΑΛΙ πως τα φαινόμενα θα έχουν ΞΑΝΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. 

Τα προαναφερθέντα ΠΑΡΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να "καταφέρουν" να απασχολήσουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ. 

Στην συνέχεια φαίνεται ότι ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ στο υπόλοιπο της ημέρας, θα επικρατήσουν αρκετά καλές καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος του τόπου μας (τις προμεσημβρινές ώρες ΙΣΩΣ ακόμη έχουμε πάρα πολύ τοπικά τα τελευταία λιγοστά "απομεινάρια" των επιλεκτικών φαινομένων που θα έχουν προηγηθεί, αλλά αυτό με μια ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ που πλέον αγγίζει μόλις το 20 %), με κάμποση ηλιοφάνεια / μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και εναλλαγές τοπικών νεφώσεων, ανά διαστήματα. 

Οι άνεμοι ΚΑΙ την Δευτέρα διατηρούνται από βορειοδυτικές διευθύνσεις , φθάνοντας κατά την διάρκεια της ημέρας τα 4 με 5 μποφώρ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας (σαφώς και ΟΧΙ παντού). ΕΝΩ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ... ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΚΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτό τον τύπο καιρού, οπωσδήποτε ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα προκύψουν ΞΑΝΑ και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων , στα 6 μποφώρ.

Τη νύχτα οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά παντού, και παράλληλα σιγά σιγά θα αρχίσουν να στρέφονται εκ νέου σε νοτιάδες, σηματοδοτώντας ακόμη μια αξιόλογη μεταβολή του καιρού, που θα ακολουθήσει λίγο παρακάτω και θα επηρεάσει ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ... ;) 

Η θερμοκρασία την Δευτέρα, για ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ θα κυμανθεί "αρκετά χαμηλότερα / κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα"...

Με τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της αργά το μεσημέρι στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ και παραθαλάσσια τμήματά  μας , να ΜΗΝ ξεπερνούν τους 23 με 24 C. και ΠΙΘΑΝΟΝ πιο μεμονωμένα όμως, "το πολύ" έως και τους 25 C.  

Στην ορεινή / ημιορεινή ζώνη , όπως και ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια σημεία που είναι πιο επιρρεπή στο βορειοδυτικό ρεύμα υπολογίστε τρεις με τέσσερις και στα "πιο ορεινά κατοικημένα τμήματα" μέχρι και πέντε με έξι βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο, την ίδια ώρα. 

Πάντως εξαιτίας των σχετικά ψυχρότερων βορειοδυτικών ανέμων, η ΑΙΣΘΗΣΗ της ψύχρας θα είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετά αισθητή (δηλαδή κατά τόπους , ακόμη και σε πεδινές / παραθαλάσσιες περιοχές , λόγω του "μαίστρου" ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ θα νιώθουμε ΣΑΝ να έχουμε και λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία, άσχετα τι θα δείχνουν εκείνη την ώρα τα θερμόμετρά μας).

ΕΝΤΟΝΗ θα είναι για ένα ακόμη 24ωρο η ΨΥΧΡΑ τη ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ. Μάλιστα σε ορισμένα συγκεκριμένα τμήματα (εννοείται περισσότερο στα ορεινά μας και όχι μόνο φυσικά) , θα μιλάμε έως και για...ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΡΥΟ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ που διανύουμε.

Αφού ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ τα ξημερώματα / νωρίς το πρωί στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας θα κυμανθούν μεταξύ 15 C. με 17 C. Ενώ πιο ΤΟΠΙΚΑ θα δούμε ακόμη και 13 C. με 14 C.

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ζώνη, υπολογίστε γύρω στους 11 C. με 13 C. Ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ σε πολύ ορεινά ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ σημεία, ακόμη 10 C. (ΙΣΩΣ αύριο να δούμε και μονοψήφια τιμή μέσα σε κατοικημένη περιοχή εκεί στα πολύ ψηλά μας / πιο συγκεκριμένα γύρω στους 9 C.)

Εδώ αξίζει να αναφέρω, πως ΚΑΙ σήμερα Κυριακή 14/09/2024 ΝΩΡΙΣ το πρωί , είχαμε ανάλογες εντυπωσιακά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες από άκρη σε άκρη στο νομό μας (όπως αναμέναμε άλλωστε).

Ενδεικτικά να σας πω ότι τοπικά στα πεδινά μας καταγράφηκαν ακόμη και 12 C. με 13 C. Μιλάμε για κρύο για την εποχή, εάν αναλογιστούμε, ότι όλο αυτό "πιστώνεται" ακόμη στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ του Σεπτέμβρη. Kαι εδώ στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ο σταθμός μου κατέγραψε μόλις 14,1 C. στις 06:40 π.μ.

Παράλληλα στην πολύ ορεινή  ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ζώνη της βόρειας Κέρκυρας , σημειώθηκαν ΚΑΙ οι ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΝΟΨΗΦΙΕΣ τιμές της φετινής σαιζόν. Πραγματικά πάρα πολύ νωρίς φέτος! ;) :) 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, οφείλω να επισημάνω ότι λίγο παρακάτω διαφαίνεται ακόμη μια γενικευμένα αξιόλογη κακοκαιρία για το νομό μας, που προσωπικά... "Βλέπω" να έχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ανάλογη δυναμική , με εκείνη που βιώσαμε στις 9 και 10 του Σεπτέμβρη! 

Θα τα πούμε όμως όλα αναλυτικά, στην ώρα τους εδώ...Έγκαιρα αλλά και όσο το δυνατόν πιο έγκυρα, πάντοτε! ;) 

Μέχρι την επόμενη φορά...Να περνάτε όμορφα, ότι και αν κάνετε!  :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού αυτό το Σαββατοκύριακο στα μέρη μας... ;)

Καλό βράδυ Παρασκευής!!  :)

ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟΣ θα είναι ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ο καιρός μας το Σαββατοκύριακο, με τις...ΣΧΕΤΙΚΑ καλύτερες συνθήκες να επικρατούν περισσότερο κατά την διάρκεια του Σαββάτου 14/09/2024.

Παράλληλα ο υδράργυρος θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και ΚΥΡΙΩΣ την Κυριακή 15/09/2024 (και όχι μόνο) θα κυμαίνεται ακόμη και...Κάτω / χαμηλότερα από "τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα".

Πιο αναλυτικά λοιπόν...

Για το Σάββατο 14/09/2024: Περιμένουμε ΓΕΝΙΚΑ πολύ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και κάποιες τοπικές συννεφιές ενδιάμεσα, "οι οποίες" περισσότερο στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της ημέρας δείχνουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ περισσότερες (με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα χαράματα και τις πρωινές ώρες)..

Οπότε και ΤΟΤΕ είναι ΠΙΘΑΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (και σίγουρα ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ) ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να δώσουν ένα ΣΥΝΤΟΜΟ "πέρασμα" είτε μιας ψιχάλας / όμβρου ή και μικρής διάρκειας βροχόπτωσης με την μορφή μπόρας (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και ΕΑΝ τελικά "καταφέρει να συμβεί", αφού η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ανέρχεται μόλις στο 25 % ... "Αυτό",  εννοείτε ότι ΑΝ συμβεί,  θα έχει πολύ επιλεκτικό χαρακτήρα).

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ πιο δυτικοί - βορειοδυτικοί , που βαθμιαία θα γίνουν βορειοδυτικών διευθύνσεων (μαίστρος) φθάνοντας μέσα στην ημέρα τα 4 με 5 μποφώρ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας (σαφώς και οχι παντού)...Ενώ ΣΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙΡΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ανά διαστήματα θα υπάρξουν και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 6 μποφώρ. 

Για μεθαύριο Κυριακή 15/09/2024: Τα διαστήματα ηλιοφάνειας φαίνεται πως... ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα εναλλάσσονται με...ΚΑΠΩΣ πιο πολλές συννεφιές κατά περιόδους.

Έτσι μεγαλώνει λίγο η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ την ημέρα αυτή "οι εν λόγω παροδικές συννεφιές να καταφέρουν να αφήσουν στο διάβα τους" ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα κατά βάση ΜΙΚΡΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. 

Επαναλαμβάνω και πάλι, ότι ναι μεν ΔΕΝ αναμένεται κάποια κακοκαιρία την Κυριακή μας ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ υπάρχει μια...ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ που με τα σημερινά στοιχεία (Παρασκευή 13 του μήνα) αγγίζει το 40 % να υπάρξουν ΣΕ... ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ... ΟΡΙΣΜΕΝΑ...ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φαινόμενα ΜΙΚΡΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ είτε με την μορφή όμβρου / ψιχάλας ή και πρόσκαιρης βροχόπτωσης με την μορφή μπόρας. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, φθάνοντας ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ  (σαφώς και οχι παντού ) τα 4 με 5 μποφώρ...Ενώ στα ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙΡΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ανά διαστήματα θα "βγάζει" και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων στα 6 μποφώρ (την Κυριακή ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ μεμονωμένα όμως πλαίσια ίσως δούμε και ΡΙΠΕΣ στα 7 μποφώρ για λίγο).

Ο υδράργυρος σε περαιτέρω πτώση ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ την Κυριακή μας...

Με τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΉ στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα αργά το μεσημέρι ΝΑ ΜΗΝ ξεπερνούν τους 23 C. με 24 C. (ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 25 C.) ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΠΑΝΤΑ.

"Η φυσιολογική μέγιστη θερμοκρασία" για την τρέχουσα χρονική περίοδο του έτους στα πεδινά μας είναι περίπου οι 27 C.

Έτσι για να έχουμε ένα "μπούσουλα" και να ξεχωρίζουμε κάθε φορά το "φυσιολογικό από το μη φυσιολογικό" , είτε εάν αυτό έχει να κάνει "με υψηλότερες ή και χαμηλότερες κάθε φορά θερμοκρασίες". :) 

Στον αντίποδα...

 Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη, καθώς και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια τμήματα που είναι πιο επιρρεπή στο σχετικά ψυχρότερο βορειοδυτικό ρεύμα, την ίδια ώρα υπολογίστε τρεις με τέσσερις και στα πολύ ορεινά κατοικημένα τμήματα ακόμη και πέντε με έξι βαθμούς χαμηλότερα τις ενδείξεις στα θερμόμετρά μας, αντίστοιχα!! 

Πάντως εξαιτίας των σχετικά ψυχρών βορειοδυτικών ανέμων, η ΑΙΣΘΗΣΗ της ψύχρας θα είναι ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ αρκετά έντονη...ΟΧΙ μόνο στα "ψηλότερα" αλλά ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και σε πεδινές / παραθαλάσσιες περιοχές , με...Φυσικά μεγαλύτερη έμφαση τη νύχτα και νωρίς το πρωί (και όχι μόνο βέβαια).

Καταπληκτική θα είναι η διαύγεια, η ορατότητα αλλά και η ποιότητα του αέρα πάνω από την περιοχή μας το ερχόμενο 48ωρο.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους!! :)  

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 24ΩΡΟ... 

Καλησπέρα φίλες και φίλοι! 

"Ενα...Μικρό κομμάτι" της κακοκαιρίας που ήδη επηρεάζει περιοχές της γειτονικής μας Ιταλίας, καθώς και τμήματα κατά μήκος της Αδριατικής θάλασσας, θα αλλάξει ναι μεν σημαντικά αλλά... ΓΙΑ ΛΙΓΟ το καιρικό σκηνικό ΚΑΙ στο τόπο μας!

Όμως πριν πάμε στην αναλυτική μας πρόγνωση, πρώτα, να πούμε πολύ γενικά, ότι τούτη την φορά ΔΕΝ περιμένουμε τα γενικευμένα εντυπωσιακά μεγάλα ύψη βροχής που είχαμε στην προηγούμενη σημαντική κακοκαιρία που έπληξε το νομό μας την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη / ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ ΦΟΡΑ.

Ωστόσο ΓΙΑ ΛΙΓΟ θα υπάρξει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ... ΠΕΡΑΣΜΑ έντονων ή και πολύ έντονων καιρικών φαινόμενων, το οποίο δεν αποκλείεται ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ να προκαλέσει κάποια μικροπροβληματα. 

Αναλυτικότερα λοιπόν, για την Παρασκευή 13/09/2024...

Από την αλλαγή της ημέρας απόψε  / μεσάνυχτα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ / ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ το ξημέρωμα θα εκδηλώνονται ανά διαστήματα κάποιες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες, ενώ πιο μεμονωμένα ΔΕΝ θα λείψουν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ σποραδικές καταιγίδες.

Τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και περισσότερα καθώς θα πλησιάζουμε προς το χάραμα της Παρασκευής, επηρεάζοντας ΣΤΑΔΙΑΚΑ όλο και πιο πολλά τμήματα της Χώρας των Φαιάκων και...

Παράλληλα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα έχουν ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Η αυγή της Παρασκευής, όπως ΚΑΙ οι πρωινές / προμεσημβρινές / μεσημεριανες ώρες θα πρέπει να δώσουν ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ...ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.

Με την μορφή περάσματος ΤΟΠΙΚΑ ισχυρής βροχής  / καταιγίδας. 

Αντίθετα όσο οι ώρες θα κυλούν και θα πηγαίνουμε ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ / ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ τα προαναφερθέντα φαινόμενα ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ και έως το βράδυ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα σταματήσουν εντελώς (Βεβαια σε πιο μεμονωμένα πλαίσια αλλά αισθητά πιο εξασθενημένα θα συνεχιστούν κατα διαστήματα και τις βραδινές / πρωτες νυχτερινές ώρες. Είναι όμως αδύνατο να γνωρίζουμε τις ακριβείς περιοχές,  πάνω στο νομό μας, που δύναται να δώσουν κάποια τελευταία φαινόμενα, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς θα μιλάμε πια για τα "απομεινάρια" της αναμενόμενης κακοκαιρίας).

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από νότιες διευθύνσεις φθάνοντας τα 4 με 5 και κατά τόπους έως και τα 6 με 7 μποφώρ.

Αργότερα (μέσα στο δεύτερο μισό του 24ωρου) σιγά σιγά θα "γυρίσουν" σε πιο δυτικών διευθύνσεων, με...ΑΡΧΙΚΑ τις ίδιες περίπου όμως εντάσεις.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ κυρίως ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της, οπότε υπολογίστε σε σχέση με σήμερα Πέμπτη ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις βαθμούς χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ αύριο (Σαφώς και ΤΟΠΙΚΑ κατά την διάρκεια της έντασης των φαινομένων ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ο υδράργυρος θα κατρακυλά αρκετά). 

Για περαιτέρω λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση καιρού για σήμερα Πέμπτη και να υπολογίσετε ανάλογα τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για την περιοχή σας, για αύριο Παρασκευή. ;) 

Τέλος πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, αξίζει να ειπωθεί πως χρειάζεται μια στοιχειώδη προσοχή ΕΚΕΙ που τα φαινόμενα έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα είναι ΙΣΧΥΡΑ...

Μιας και θα συμπεριλαμβάνουν ραγδαία βροχόπτωση συνοδευόμενη από πολύ ισχυρές έως πιθανότατα θυελλώδεις στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων / βροχοθυελλα  (Δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να παρατηρηθούν ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΩΝ ακομη και στα 8 με 9 μποφώρ).

Επίσης η πιθανότητα ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗΣ είναι σημαντικά υψηλή.

Ταυτόχρονα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα δούμε πολλούς κεραυνούς ⚡, ενώ και ΤΟΠΙΚΑ στους δρόμους του νομού μας η ορατότητα θα περιορίζεται αρκετά ΕΚΕΙ που τα φαινόμενα θα είναι ΕΝΤΟΝΑ!!

Μπόλικες ομίχλες θα σχηματίζονται ανά διαστήματα σε διάφορα υψώματα και γενικότερα σε σημεία κατά μήκος των ορεινών και ημιορεινών τμημάτων του νομού μας.

Συνοψιζοντας λοιπόν , ναι μεν ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το πρωτοφανές ή ακραίο... Αλλά έστω και μια τυπική / συνηθισμένη για τούτη την εποχή του έτους για τα μέρη μας,  δυνατή καταιγίδα, πάντα χρήζει στοιχειώδους προσοχής και δύναται να δημιουργήσει μικροπροβληματα σε ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

Όμορφο βράδυ Πέμπτης σε όλες και όλους! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλησπέρα σε όλες και όλους!! 

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στον καιρό της αυριανής μας ημέρας (Πέμπτη 12/09/2024) στα μέρη μας... :)

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΑΙΡΙΚΑ ΗΜΕΡΑ θα είναι η Πέμπτη μας, φίλες και φίλοι... ;)

Πράγμα που σημαίνει ότι , σταδιακά οι άνεμοι θα "γυρίσουν" εκ νέου σε νοτιάδες (Σηματοδοτώντας ακόμη μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΔΕ καιρική μεταβολή που θα ακολουθήσει ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ), ενώ σιγά σιγά και μέχρι το...Τέλος της ημέρας...Θα έχουν πλέον κάνει την εμφάνισή τους αρκετές συννεφιές , στον ουράνιο θόλο πάνω από την Χώρα των Φαιάκων.

Ωστόσο πέρα από τις διάσπαρτες νεφώσεις, "οι οποίες" ανά διαστήματα θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές , "θα μας κάνει την χάρη , ενδιάμεσα , να μας συντροφεύσει ΑΡΚΕΤΑ και ο ήλιος μέσα στην ημέρα" (Βέβαια ανάλογα την κάθε περιοχή που θα βρίσκεται ο καθένας από εμάς, πάνω στον ίδιο όμως νομό, θα εξαρτηθεί και το...Πόσες ώρες ηλιοφάνειας θα δει ΣΥΝΟΛΙΚΑ).

Παρολ ' αυτά υπάρχει ΜΕΤΡΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (γύρω στο 40 %) βαδίζοντας ΠΡΟΣ / ΑΠΟ τις μεσημεριανές ή και τις απογευματινές ώρες και μετέπειτα (Ανάλογα που θα βρίσκεται κανείς , πάνω στον ίδιο όμως πάντα νομό...Δυτικότερα ή  ανατολικότερα...Πιο ορεινά ή παραθαλάσσια κτλ.) οι εν λόγω ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "να καταφέρουν στο διάβα τους"...ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ...Να αφήσουν ΠΑΡΟΔΙΚΑ είτε κάποια ψιχάλα / όμβρο / πρόσκαιρη βροχή ή ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και κάποια μικρής διάρκειας μπόρα / ΙΣΩΣ και μεμονωμένη καταιγίδα).

ΑΡΓΑ τη νύχτα ΠΡΟΣ την Παρασκευή Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ αυξάνει ΚΑΠΩΣ για ελαφρώς... Περισσότερες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες. 

Οι άνεμοι όπως ανέφερα και πιο πάνω, αύριο θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις , φθάνοντας τα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ βαθμιαία έως και τα 5 μποφώρ.

Πάντως ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ... Δεν αποκλείεται να δούμε κατά περιόδους και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 6 μποφώρ. 

Η θερμοκρασία διατηρείται γύρω από τα "φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα"...

Έτσι ΚΑΙ την Πέμπτη αργά το μεσημέρι ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας περιμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 26 C. με 28 C.

Eνω για τα  υπόλοιπα ορεινά / ημιορεινά και ορισμένα παραθαλάσσια τμήματα , υπολογίστε δυο με τρεις και στα πολύ ορεινά "κατοικημένα τμήματα", έως και τέσσερις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο, την ίδια ώρα. 

Άφθονη δροσιά έως...Κατά τόπους και σχετική ψύχρα θα επικρατήσει ΞΑΝΑ αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες του ερχόμενου 24ωρου, με τον υδράργυρο ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας, να κυμαίνεται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 19 C. με 21 C. Ενώ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΓΝΩΡΙΜΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Χώρας των Φαιάκων δεν αποκλείονται και 17 C. με 18 C. Όπως στον αντίποδα αλλά πιο μεμονωμένα ΙΣΩΣ και 22 C. 

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 16 C. με 18 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 15 C. 

Αυξάνονται περαιτέρω τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας το επόμενο 24ωρο , με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο για τον... Σχηματισμό λίγο περισσότερων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών , αρχικά ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΥΡΙΩΣ στα "πιο επιρρεπή στις πρωινές ομίχλες σημεία του τόπου μας" που... Στην συνέχεια ΙΣΩΣ "επιμείνουν" λίγο, σε κάποια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ υψώματα / ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Καλό απόγευμα Τετάρτης!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ βελτίωση του καιρού... 

Καλησπέρα σας, καλό βράδυ Τρίτης!!

ΕΛΗΞΕ λοιπόν οριστικά και αμετάκλητα, (όπως αναμενόταν άλλωστε και σας έλεγα μέρες πριν εδώ) η παρατεταμένη ανομβρία / ξηρασία , ύστερα από 5 μήνες , αφού ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας ΕΒΡΕΞΕ είτε αξιόλογα / σημαντικά ή ιδιαίτερα αξιόλογα / σημαντικότατα (ανάλογα την κάθε περιοχή)! 

Μάλιστα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας μέσα σε 24 με 36 ώρες έπεσε το νερό που θα έπεφτε ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβρη ή σε ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ το παραπάνω "νούμερο" ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ!! ;)

Και...Φυσικά, όπως επίσης σας λέω και ξανά λέω καιρό τώρα... Οι βροχές , με μικρά "διαλείμματα" ενδιάμεσα (όπως το αυριανό) ήρθαν για να...Μείνουν!! 

Έτσι για αύριο Τετάρτη 11/09/2024: Περιμένουμε "καιρική ανάπαυλα" , μετά την απερχόμενη πρώτη κακοκαιρία της φετινής σαιζόν.

Οπότε μέσα στην ημέρα θα γίνουμε "μάρτυρες" άφθονης ηλιοφάνειας ΣΥΝΟΛΙΚΑ και μόνο... Τα χαράματα / τις πρωινές ώρες,  υπάρχει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ "τα τελευταία απομεινάρια" της διαταραχής που προηγήθηκε, "να καταφέρουν" να δώσουν ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ / ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ λίγα παροδικά φαινόμενα (Είτε με την μορφή όμβρου / ψιχάλας ή και μεμονωμένης μπόρας ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ. ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και ΑΝ τελικά "καταφέρει να συμβεί", αφού όπως ήδη ανέφερα, η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ είναι πολύ μικρή).

Κατά τα άλλα, θα επικρατήσει καταπληκτική διαύγεια και ορατότητα , με τους ανέμους να πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις , φθάνοντας το μεσημέρι - απόγευμα, τα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 5 μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί γύρω από ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΛΑΙΣΙΑ...

Αγγίζοντας αργά το μεσημέρι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας , τους 27 C. με 28 C.

Eνω για τα  υπόλοιπα ορεινά / ημιορεινά και ορισμένα παραθαλάσσια τμήματα , υπολογίστε δυο με τρεις και στα πολύ ορεινά "κατοικημένα τμήματα", έως και τέσσερις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο, την ίδια ώρα. 

Άφθονη δροσιά έως...Κατά τόπους και σχετική ψύχρα θα επικρατήσει αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, με τον υδράργυρο ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας, να κυμαίνεται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 19 C. με 21 C. Ενώ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΓΝΩΡΙΜΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Χώρας των Φαιάκων δεν αποκλείονται και 17 C. με 18 C. Όπως στον αντίποδα αλλά πιο μεμονωμένα και 22 C. 

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 16 C. με 18 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 15 C. 

Τέλος, όπως σας έγραψα και στην κορυφή τούτης εδώ της ανάρτησης , η επιστροφή της καλοκαιρίας ΔΕΝ θα κρατήσει για πολύ...

Άρα λίγο παρακάτω, θα μας προσεγγίσουν και νέες ατμοσφαιρικές διαταραχές (άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο οργανωμένες) δίνοντας εκ νέου βροχοπτώσεις σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το νομό Κέρκυρας... ;) 

Μείνετε συντονισμένοι, καθώς από εδώ και πέρα , θα έχουμε συχνά να λέμε πολλά, καθότι απ ' ότι φαίνεται ο φετινός Σεπτέμβριος "θέλει να μας θυμίσει τους πιο παλιούς Σεπτέμβρηδες που γνωρίσαμε παλαιότερα στα μέρη μας" !! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!! 

ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗΣ / ΠΟΛΥΜΗΝΗΣ / ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ - ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ!!! 

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΔΥΝΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ / ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ!! 

Καλημέρα σας, όμορφη εβδομάδα να έχουμε, με μπόλικες ευεργετικές βροχές (που τόσο τις έχει ανάγκη ο τόπος μας) , αλλά να ευχηθούμε, με...Όσο το δυνατόν,  βέβαια, λιγότερα προβλήματα. 

Πλησιάζει σιγά σιγά λοιπόν το πρώτο οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό του φετινού Φθινοπώρου, από την περιοχή της γειτονικής μας Ιταλίας.

Κάτι που φυσικά γνωρίζατε εδώ, ήδη από... Πέντε ημέρες νωρίτερα (Η πρώτη μου αναφορά για την συγκεκριμένη εξέλιξη έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη. Να τα λέμε και αυτά)... ;)  :)

Ώρα τώρα να επιστρέφουμε ξανά στο "σήμερα" , για να δούμε τι θα πρέπει να αναμένουμε από καιρικής πάντα πλευράς, στην Χώρα των Φαιάκων, από εδώ και πέρα. 

Βαδίζοντας ΠΡΟΣ  / ΑΠΟ τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας θα ξεκινήσουν τα ΠΡΩΤΑ φαινόμενα με την μορφή διάσπαρτων βροχοπτώσεων,  τοπικής μπόρας και σταδιακά κατά τόπους και σποραδικών καταιγίδων (τα φαινόμενα θα είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ πιο έντονα ,αλλά ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ σε ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ακόμη όμως επίπεδο). 

Όσο θα κυλούν οι ώρες και θα οδεύουμε ΠΡΟΣ  ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΔΙΝΩΝ  / ΝΥΧΤΕΡΙΝΏΝ ΩΡΩΝ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΜΈΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ...

ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΙΣΧΥΡΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ!!!

ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΝΕΡΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!! 

Οι άνεμοι σήμερα Δευτέρα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις φθάνοντας τώρα το πρωί τα 4 με 5 μποφώρ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ έως ΚΑΙ τα 6 μποφώρ.

Ωστόσο αργότερα και καθώς θα μας προσεγγίζει το εν λόγω σύστημα, κατά τόπους ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα πρέπει να "πιάσουμε" και τα 7 μποφώρ. 

Πάντως κατά την διάρκεια εκδήλωσης των αναμενόμενων πιο έντονων καιρικών φαινομένων, εξαιτίας των ισχυρών καθοδικών ρευμάτων των καταιγίδων είναι αρκετά πιθανό ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ να καταγραφούν ακόμη και ορισμένες θυελλώδεις στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων (φθάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 8 μποφώρ / επίπεδα θύελλας / δυνατό μπουρίνι).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ αισθητή πτώση ΚΥΡΙΩΣ με το που...Θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα και μετέπειτα! 

Για αύριο Τρίτη 10/09/2024 το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας θα είναι ΑΣΤΑΤΟ...

Πράγμα που σημαίνει ότι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές , μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες.

Όσο αφορά την αυριανή ημέρα τα πιο ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ / ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ θα έχουν προηγηθεί τα ξημερώματα / ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ενώ δεν αποκλείεται... ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ  ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να συνεχιστούν με αρκετή ένταση ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.

Από εκεί και ύστερα, μέχρι και το βράδυ "θα βγάζει" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ κάποια ανάλογα φαινόμενα ΑΛΛΑ και με ορισμένα "καιρικά διαλλείματα" ενδιάμεσα. 

Οι άνεμοι αύριο ΑΡΧΙΚΑ ΝΩΡΙΣ θα είναι νοτιάδες με... Κατά τόπους τις μέγιστες εντάσεις τους να προσεγγίζουν τα 5 με 6 μποφώρ και... Ορισμένες στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ να αγγίζουν και τα 7 μποφώρ (Όπως ανέφερα και πιο πάνω εξαιρούνται πάντοτε οι περίοδοι των καταιγίδων, μιας και τότε όπως γνωρίζουμε ναι μεν σε τοπικό επίπεδο αλλά πρόσκαιρα ΕΚΕΙ μπορούν να ενισχύονται σημαντικότατα από διάφορές διευθύνσεις). 

Προοδευτικά θα στραφούν σε πιο δυτικών διευθύνσεων στα 4 με 5 μποφώρ... Με αυξημένη ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ανά διαστήματα και για κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος συγκριτικά με την Κυριακή μας, που ΤΟΠΙΚΑ "ανέβηκε" έως και τους 33 C. αργά το μεσημέρι...

Την Τρίτη την ίδια ώρα ακόμη και ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές του νομού μας ΔΕΝ θα ξεπεράσει τους 27 C. με 28 C. 

Ενώ στα υπόλοιπα ορεινά , ημιορεινά , παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά τμήματα ΔΕΝ θα ξεπεράσει τους 21 C. με 23 C. και τους 24 C. με 26 C. αντίστοιχα (Μιλάω πάντα για τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της)!!

Εννοείται πως ΚΑΙ τις δυο αυτές ημέρες τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ το νομό μας. Μάλιστα κατά περιόδους θα σχηματίζονται αρκετές ομίχλες κατά μήκος της ορεινής και ημιορεινής μας ζώνης, όπως φυσικά και σε διάφορα υψώματα του νομού μας γενικότερα (ΤΟΠΙΚΑ θα είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ πυκνές).

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , αξίζει να τονίσω, ότι ο άστατος καιρός και "η προσπάθεια της φύσης και του καιρού να αναπληρώσει όσο μπορεί το χαμένο κενό των τελευταίων πέντε μηνών" θα συνεχιστεί ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και παρακάτω... Δηλαδή τα ολιγοήμερα καιρικά διαλλείματα με καλό καιρό, θα τα διαδέχονται εκ νέου διαταραχές εκ δυσμάς μας (άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο οργανωμένες) φέρνοντάς μας πλέον, συχνές βροχοπτώσεις. 

Με λίγα λόγια το Φθινόπωρο έρχεται για να ΜΕΙΝΕΙ! ;) 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα  η καιρική ανάπαυλα της ερχόμενης Τετάρτης 11 του μήνα, την οποία στην συνέχεια θα την διαδεχτεί και ΝΕΑ κακοκαιρία (Και πάει λέγοντας. Θα ενημερωθείτε έγκαιρα)! :) 

Τέλος να πούμε πως υπάρχει ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΤΟΠΙΚΕΣ χαλαζοπτώσεις καθώς και για την εμφάνιση υδροστρόβιλων στην ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου αλλά και για μεγάλη συχνότητα κεραυνών , όπως επίσης και για τοπικα ΜΕΓΑΛΟ ΟΓΚΟ ΝΕΡΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ / ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΑΓΔΑΙΟΤΗΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για κάποιο μεμονωμένο ανεμοστρόβιλο). 

Επίσης ΑΥΞΗΜΕΝΗ είναι η πιθανότητα μικροπλημμυρικών φαινομένων ΣΤΑ ΓΝΩΡΙΜΑ στους ντόπιους ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του αστικού περι αστικού ιστού της Πόλης της Κέρκυρας (εκεί δηλαδή που ανέκαθεν πλημμυρίζουν, έστω και "με μια συνηθισμένη για τα μέρη μας, δυνατή βροχή κάθε φορά").

Παράλληλα ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ξηρού / σκληρού εδάφους από την συνεχιζόμενη πολύμηνη ξηρασία και το ιδιαίτερα "καυτό Καλοκαίρι" που προηγήθηκε (Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις , το έδαφος ίσως να είναι πιο σκληρό και από τσιμέντο) ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο μικροπλημμυρικών φαινομένων...

Και αυτό ΟΧΙ γιατί περιμένουμε κάτι το ακραίο ή το πρωτοφανές ΑΛΛΑ... Διότι η ραγδαία / ισχυρή βροχή ΑΡΧΙΚΑ θα βρει ένα...Ιδιαίτερα ξηρό / σκληρό έδαφος , με αποτέλεσμα οι μεγάλες ποσότητες νερού ΑΡΧΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ μπορούν "απορροφηθούν , στον βαθμό που θα έπρεπε από τη γη μας" (Φανταστείτε ότι ανοίγεται την βρύση "στο τέρμα" και ρίχνετε με ορμή νερό , με τον σωλήνα, στο τσιμέντο της αυλής σας. Ε, κάτι ανάλογο είναι ΠΙΘΑΝΟ να συμβεί ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΟΠΙΚΑ και στις εξοχές / στα χωριά του νομού μας).

Παράκληση από έναν ασήμαντο ταπεινό ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ προγνώστη καιρού, προς εκείνους που μας στέλνουν τα γνωστά μηνύματα του 112 στα κινητά μας τηλέφωνα...

Εάν θελήσετε να  μας στείλετε και αυτή την φορά μήνυμα ... Μην το κάνετε αφού θα έχει "πέσει το σκοτάδι", γιατί τότε ο περισσότερος κόσμος ξανά θα σας κρίνει αρνητικά και αρκετοί θα σας "γιουχάρουν" πάλι (αφού θα είναι πλέον αργά)... ;)

Να μας το στείλετε το αργότερο... ΕΩΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ... 

Αυτό...Εάν θέλετε ας πούμε να είστε... "Σωστοί και να έχει κάποιες ώρες , για να προετοιμαστεί ο κόσμος". 

Σε περιοχές της Αμερικής η επίσημη ενημέρωση προς τον κόσμο από το κράτος ξεκινά κάποιες ΜΕΡΕΣ πριν (όχι μόνο σε περιπτώσεις τυφώνων και χιονοθύελλας). Αυτό έτσι για να βλέπουμε τι κάνουν και αλλού στον πλανήτη μας... 

Ας έχουμε λιγάκι το νου μας, κατά την διάρκεια των πιο έντονων καιρικών φαινομένων εκεί έξω, ιδιαίτερα στους δρόμους μας (και όχι μόνο βέβαια).

Θα τα πούμε σύντομα ξανά! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΚΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ...

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 09/09/2024 ΣΤΑΔΙΑΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ...ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ!!!! 

Καλημέρα Κέρκυρα, καλημέρα βορειοδυτική Ελλάδα!! 

Όμορφα θα κυλήσει λοιπόν από πλευράς καιρού , τόσο το Σάββατο 07/09/2024 , όσο ΚΑΙ η Κυριακή 08/09/2024 στο τόπο μας!

Ο ΗΛΙΟΣ θα είναι ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ όλων, στον ουράνιο θόλο πάνω από την περιοχή μας, κατά τις περισσότερες ώρες των δυο αυτών ημερών και μόνο παροδικά θα κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ όμως σημασίας". :) 

Κατά τα άλλα , η υψηλή υγρασία παραμένει, οπότε και δεν αποκλείονται ορισμένες ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες ΚΥΡΙΩΣ νωρίς τα πρωινά μας, στις "γνωστές πιο ευπαθείς στον σχηματισμό ομιχλών" γωνιές της Χώρας των Φαιάκων. 

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" , αφού γενικά θα πνέουν με χαμηλές εντάσεις...

"Γυρίζοντας" σε πιο δυτικούς - βορειοδυτικούς, φθάνοντας μέσα στην ημέρα τα 3 με 4 μποφώρ και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ / ΕΝ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ (μεσημέρι - απόγευμα και τις δυο ημέρες) ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ ΠΑΡΟΔΙΚΑ. 

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά, οπότε πάνω κάτω αναμένουμε ανάλογες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές με σήμερα Παρασκευή ( δηλαδή 31 C. με 32 C. το "θερμοκρασιακό ταβάνι στις πιο ευπαθείς στην ζέστη ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές μας") ΑΛΛΑ δυστυχώς με μεγάλη υγρασία...Κάτι που σαφώς και θα διατηρήσει την...Κατά τόπους σχετική δυσφορία των τελευταίων ημερών ΚΑΙ κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

 Τουναντίον συνεχίζεται η αρκετή δροσιά αργά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές μας ώρες. Τι πιο φυσιολογικό βέβαια από αυτό, μιας και το ημερολόγιό μας δείχνει πια Σεπτέμβρη και όχι Ιούλιο. :) 

Τέλος, όπως σας λέω και ξαναλέω σε κάθε ανάρτησή μου εδώ... Από βδομάδας ΟΛΑ ΑΛΑΖΟΥΝ !!

ΑΡΧΙΚΑ "στο κομμάτι της πολύμηνης ξηρασίας που ταλανίζει το νομό Κέρκυρας", μιας και θα "ποτιστεί αξιοπρεπέστατα" ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ο τόπος μας (όχι μόνο μια, αλλά αρκετές φορές, μέσα στην επόμενη εβδομάδα) και ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ από πλευράς θερμοκρασίας, αφού ΚΑΙ "αυτή" θα σημειώσει ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ εντός της νέας εβδομάδας!! 

ΑΠΟ ΒΔΟΜΑΔΑΣ θα πούμε... "Καλό Φθινόπωρο"! ;) :) 

Εις το επανιδείν!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ένα "μικρό ορεκτικό" πριν το..."Κυρίως πιάτο" αλλά και τον... Άστατο καιρό ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ της επόμενης εβδομάδας (θα υπάρξει σχετική ενημέρωση έγκαιρα και όσο το δυνατόν πιο έγκυρα)!! ;) 

Καλησπέρα σας!!

"Ανακατεύεται για τα καλά λοιπόν η καιρική τράπουλα" στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου , με έμφαση ΑΡΧΙΚΑ στην Κεντρική Μεσόγειο , γύρω / κατά μήκος της Ιταλικής χερσονήσου και έως ΚΑΙ σε μέρος της Αδριατικής θάλασσας και στην συνέχεια σε ΤΜΗΜΑΤΑ της Ελληνικής επικράτειας (σαφώς ΚΑΙ στο νομό Κέρκυρας) και γενικότερα των Βαλκανίων... 

Μάλιστα ήδη σήμερα Πέμπτη 05/09/2024 ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ της γειτονικής μας Ιταλίας , δέχεται την ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΚΕΙ (και αρκετά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο).

Αυτή η ΠΡΩΤΗ για φέτος οργανωμένη "Ιταλική διαταραχή" που επηρεάζει τις τελευταίες ώρες τους "γείτονές μας" ΔΕΝ θα κινηθεί αυτούσια προς το μέρος μας, οπότε ΚΑΙ ΔΕΝ θα επηρεαστούμε στον ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ που ήθελαν / μας έταζαν τα προγνωστικά μοντέλα , μέχρι τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας...

Ωστόσο ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ "αυτής" θα περάσει ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και πάνω από τα μέρη μας το ερχόμενο 12ωρο / 24ωρο δίνοντας κάποια διάσπαρτα φαινόμενα. 

Αντίθετα μέσα στην Κυριακή ένα νέο πολύ καλύτερα οργανωμένο / δομημένο χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάσει και πάλι πρώτα τους "γείτονές μας" και στην συνέχεια (Σταδιακά από την Δευτέρα και ύστερα, δηλαδή κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας) θα "χαλάσει ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ τον καιρό στο νομό μας" , προκαλώντας ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ για φέτος ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ!! 

Πάντως εξαιτίας των... Αρκετών προγνωστικά ημερών έως τότε ΔΕΝ μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα ποια θα είναι η ημέρα εκείνη με τα εντονότερα φαινόμενα στο νομό μας, ή την συνολική διάρκεια της εν λόγω σημαντικής μεταβολής του καιρού για τον τόπο μας , μετά από...

ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΝΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ και γενικότερα "ενός απίστευτα παρατεταμένου αρρωστημένου καιρικού / θερμοκρασιακού μοτίβου" (αναφέρομαι πάντοτε στο ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας και ΟΧΙ στις λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις)!!

ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ... ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (που έχουμε πραγματικά τόσο μεγάλη ανάγκη) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ.

Φυσικά , όσο θα πλησιάζουμε προς τις ΕΠΙΜΑΧΕΣ ημέρες, τόσο θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, για τότε. Γι ' αυτό μείνετε συντονισμένοι! ;)  :)

Ώρα όμως , να επιστρέψουμε πίσω στο "σήμερα και στο αύριο" (ζητώ συγνώμη  εάν σας κούρασα με τον παραπάνω πρόλογο. Απλά θεώρησα πως ήταν "απαραίτητος" για να ξέρετε που βαδίζουμε από καιρικής πάντα πλευράς)...  :) :) 

Απόψε ΑΡΓΑ (νύχτα Πέμπτης ΠΡΟΣ χάραμα Παρασκευής) , όπως σας έγραψα και στην χθεσινή μου πρόγνωση, το καιρικό σκηνικό θα καταστεί ΕΛΑΦΡΩΣ πιο άστατο σε διάφορα τμήματα του νομού μας.

Άρα , από τις μεταμεσονύχτιες ώρες και έως ΚΑΙ την αυγή της Παρασκευής θα πρέπει να υπάρξει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ "πέρασμα" από κάποια φαινόμενα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ είτε με την μορφή ΤΟΠΙΚΩΝ όμβρων ή και ΤΟΠΙΚΗΣ μπόρας / μεμονωμένης καταιγίδας. 

Στην συνέχεια για αύριο Παρασκευή 06/09/2024 , φαίνεται ότι ΝΩΡΙΣ θα έχουμε ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟ καιρό. Πράγμα που σημαίνει εναλλαγές ηλιοφάνειας και τοπικής συννεφιάς με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ορισμένα διάσπαρτα φαινόμενα εδώ και εκεί (είτε με την μορφή τοπικής ψιχάλας / όμβρου ή και σύντομης πιο μεμονωμένης μπόρας).

Παρολ ' αυτά , βαδίζοντας ΠΡΟΣ τις θερμές ώρες της ημέρας δεν αποκλείεται έστω και σε ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ η αστάθεια να "φουντώσει περαιτέρω" , με αποτέλεσμα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να εκδηλωθεί κάποια ΤΟΠΙΚΗ ΜΠΟΡΑ / ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ.   

Τα προαναφερθέντα φαινόμενα ναι μεν ΔΕΝ θα έχουν ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΑΛΛΑ υπάρχει ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ να έχουμε κάποια σχετική ένταση (μικρή πιθανότητα για πολύ τοπική χαλαζόπτωση , ίσως κατά τόπους κάποιους κεραυνούς ή παροδικά / πιο μεμονωμένα και ραγδαία βροχόπτωση συνοδεία ισχυρού ανέμου / μπουρίνι).

Βέβαια ΕΩΣ και το τέλος της ημέρας ο καιρός θα έχει πια βελτιωθεί από άκρη σε άκρη (φυσικά και εκεί που θα έχει βρέξει νωρίτερα, μέσα στο 24ωρο). 

Εννοείται πως ΔΕΝ θα λείψουν και τα διαστήματα ηλιοφάνειας μέσα στην ημέρα (κατά τόπους θα είναι μεγάλα έως πολύ μεγάλα σε διάρκεια). 

Με... ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εκδήλωσης των προαναφερθέντων ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων "να καραδοκεί" έως περίπου ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ το απόγευμα. 

Η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ως προς τις μέγιστες τιμές της, συγκριτικά με σήμερα Πέμπτη, παρολ ' αυτά λόγω της υψηλής υγρασίας ΔΕΝ θα γίνει και τόσο αντιληπτή γενικότερα. 

Έτσι αργά το μεσημέρι περιμένουμε ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ στην ζέστη ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές του νομού μας, γύρω στους 31 C. και ΠΙΘΑΝΟΝ μέχρι και 32 C. (αλλά με ιδιαίτερα υψηλή υγρασία / κουφόβραση).

Και στα υπόλοιπα ορεινά / ημιορεινά / παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά σημεία ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 28 C. με 30 C. (και πιο τοπικά ΠΙΘΑΝΟΝ μέχρι και 31 C.) αντίστοιχα. Aλλά ΚΑΙ εδώ σε συνδυασμό με μεγάλη υγρασία.

Τέλος οι άνεμοι την Παρασκευή ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι.

Αφού θα πνέουν ΚΥΡΙΩΣ από νότιες διευθύνσεις (σε ορισμένα τμήματα και από μεταβλητές διευθύνσεις μέσα στην ημέρα) στα 3 με 4 μποφώρ, με...Κάποια ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για μερικές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΤΟ.

Φυσικά εάν τελικά "καταφέρει" και προκύψει κάποια ΤΟΠΙΚΗ ή και ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ μπόρα / καταιγίδα , τότε ΕΚΕΙ που λάβει χώρα η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αποκλείεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να παρατηρηθούν ακόμη και ορισμένες ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων. 

Όμορφο βράδυ Πέμπτης, σε όλες και όλους! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού, για αύριο Πέμπτη 05/09/2024.

Γεια σας φίλες και φίλοι! :)

Αν και...ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το αξιόλογο ή το γενικευμένο από πλευράς φαινομένων την Πέμπτη (δηλαδή σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αν και.. ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή ο καιρός μας και ΓΕΝΙΚΑ θα διατηρηθεί αρκετά καλός), παρολ ' αυτά ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να δούμε ΞΑΝΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΩΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ  λίγα φαινόμενα αστάθειας ΓΙΑ ΛΙΓΟ (όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε τόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα , σε ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ κάθε φορά και σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ αλλάζει την ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ για το νομό μας, η "οποία" εξακολουθεί να παραμένει εκείνη της...ΠΟΛΥΜΗΝΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ!!

Και για να γίνω πιο σαφής...

Η Πέμπτη μας, θα χαράξει με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υγρασίας από άκρη σε άκρη στο νομό μας, οπότε το ενδεχόμενο σχηματισμού διάσπαρτων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών, στις γνώριμες "πιο ευπαθείς στις πρωινές ομίχλες περιοχές του τόπου μας", είναι ανοιχτό.

Κατά τα άλλα, πέρα από τις ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες και τις...ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις μεγάλου ύψους, φυσικά, δυναμική εμφάνιση θα κάνει ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΠΑΝΤΟΥ και ο ήλιος μας. :)

Ωστόσο και ενώ ο καιρός θα είναι γενικά καλός / ήπιος στα μέρη μας ( διαστήματα ηλιοφάνειας, στις περισσότερες περιοχές) βαδίζοντας ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ώρες και μετέπειτα...
ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα αναπτυχθούν αρκετές νεφώσεις αστάθειας (αυτή την φορά ερχόμενες από τα νοτιοδυτικά μας) και δεν αποκλείεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ για μια ακόμη φορά να δούμε... ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ είτε με την μορφή παροδικής ψιχάλας / όμβρου ή ΙΣΩΣ και πολύ μεμονωμένης μπόρας.

Τα εν λόγω φαινόμενα τονίζω ΞΑΝΑ (εάν "καταφέρουν" τελικά να εκδηλωθούν) θα έχουν αυστηρά ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και  ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ. 

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για τα παραπάνω ανέρχεται γύρω στο 25 %.

Αντίθετα... Για ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ / ΝΥΧΤΑ της Πέμπτης ΠΡΟΣ Παρασκευή, διαφαίνεται εκ νέου αύξηση των νεφώσεων με...ΚΑΠΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ αυτή την φορά, για την εκδήλωση ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ όμβρων ή ΠΙΘΑΝΟΝ και μπόρας / καταιγίδας ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ γενικότερα στο βόρειο Ιόνιο, εξαιτίας μιας διαταραχής που "θα προσπαθήσει να μας πλησιάσει εκ δυσμάς".

Όμως τόσο για τον καιρό στο νομό μας μέσα στη νύχτα της Πέμπτης, όσο και για την Παρασκευή, θα ενημερωθείτε στην επόμενη ανάρτηση / πρόγνωση εδώ, αύριο Πέμπτη, κατά την διάρκεια της ημέρας! ;)

Η θερμοκρασία αύριο Πέμπτη ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά , σε σχέση με σήμερα Τετάρτη.

Οπότε οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της ΚΑΙ την Πέμπτη θα συνεχίσουν να κυμαίνονται ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ για τούτη την χρονική περίοδο του έτους επίπεδα.

Έτσι αργά το μεσημέρι ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές του τόπου μας, θα παρατηρηθούν εκ νέου 32 C. με 33 C. 

Ενώ την ίδια ώρα στα υπόλοιπα ορεινά / ημιορεινά / παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά τμήματα , αναμένονται 27 C. με 29 C. και 30 C. με 31 C. αντίστοιχα.

Σαφώς και εξαιτίας της αυξημένης σχετικής υγρασίας  ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό θα είναι εντονότερη από τις "πραγματικές θερμοκρασίες" που θα δείχνουν εκείνη την ώρα τα θερμόμετρα στην αυλή μας (ανάλογα πάντα την κάθε περιοχή, πάνω στο νομό μας).

Από την άλλη, εκείνο που ΔΕΝ αλλάζει ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ (καθώς ΚΑΙ τις επόμενες ημέρες) είναι οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές του κάθε 24ωρου, που συνήθως καταγράφονται αργά μέσα στη νύχτα και μέχρι το χάραμα / νωρίς το πρωί).

Μιας και "αυτές" πια, έχουν σταθεροποιηθεί, σε πιο...Δροσερά επίπεδα. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αν σκεφτούμε πως πλέον βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο και όχι στον Ιούλιο! ;) 

Τέλος, οι άνεμοι ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" , αφού ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις.

Πιο αναλυτικά αναμένονται ασθενείς νοτίων ή και δυτικών διευθύνσεων άνεμοι (εναλλαγές) , στα 3 με 4 μποφώρ με...ΜΕΤΡΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ορισμένες στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων στα 5 μποφώρ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ.

Βέβαια ΕΑΝ "καταφέρουν" τελικά να υπάρξουν τα προαναφερθέντα ΛΙΓΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ φαινόμενα αστάθειας μέσα στην ημέρα (αφού όπως είπαμε η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ είναι μεν ΜΙΚΡΗ αλλά ωστόσο υπαρκτή), τότε ΕΚΕΙ που θα λάβουν χώρα "αυτά", δεν αποκλείεται ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ να δούμε και μερικές ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ.

Για αργά το βράδυ / νύχτα της Πέμπτης , καθώς και για την Παρασκευή, θα τα πούμε αύριο αναλυτικά... ΚΑΙ για το "κομμάτι των ανέμων"! :) ;)

Αύριο λοιπόν, τα νεότερα... Καλό σας βράδυ!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !