Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ένα "μικρό ορεκτικό" πριν το..."Κυρίως πιάτο" αλλά και τον... Άστατο καιρό ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ της επόμενης εβδομάδας (θα υπάρξει σχετική ενημέρωση έγκαιρα και όσο το δυνατόν πιο έγκυρα)!! ;) 

Καλησπέρα σας!!

"Ανακατεύεται για τα καλά λοιπόν η καιρική τράπουλα" στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου , με έμφαση ΑΡΧΙΚΑ στην Κεντρική Μεσόγειο , γύρω / κατά μήκος της Ιταλικής χερσονήσου και έως ΚΑΙ σε μέρος της Αδριατικής θάλασσας και στην συνέχεια σε ΤΜΗΜΑΤΑ της Ελληνικής επικράτειας (σαφώς ΚΑΙ στο νομό Κέρκυρας) και γενικότερα των Βαλκανίων... 

Μάλιστα ήδη σήμερα Πέμπτη 05/09/2024 ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ της γειτονικής μας Ιταλίας , δέχεται την ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΚΕΙ (και αρκετά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο).

Αυτή η ΠΡΩΤΗ για φέτος οργανωμένη "Ιταλική διαταραχή" που επηρεάζει τις τελευταίες ώρες τους "γείτονές μας" ΔΕΝ θα κινηθεί αυτούσια προς το μέρος μας, οπότε ΚΑΙ ΔΕΝ θα επηρεαστούμε στον ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ που ήθελαν / μας έταζαν τα προγνωστικά μοντέλα , μέχρι τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας...

Ωστόσο ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ "αυτής" θα περάσει ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και πάνω από τα μέρη μας το ερχόμενο 12ωρο / 24ωρο δίνοντας κάποια διάσπαρτα φαινόμενα. 

Αντίθετα μέσα στην Κυριακή ένα νέο πολύ καλύτερα οργανωμένο / δομημένο χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάσει και πάλι πρώτα τους "γείτονές μας" και στην συνέχεια (Σταδιακά από την Δευτέρα και ύστερα, δηλαδή κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας) θα "χαλάσει ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ τον καιρό στο νομό μας" , προκαλώντας ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ για φέτος ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ!! 

Πάντως εξαιτίας των... Αρκετών προγνωστικά ημερών έως τότε ΔΕΝ μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα ποια θα είναι η ημέρα εκείνη με τα εντονότερα φαινόμενα στο νομό μας, ή την συνολική διάρκεια της εν λόγω σημαντικής μεταβολής του καιρού για τον τόπο μας , μετά από...

ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΝΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ και γενικότερα "ενός απίστευτα παρατεταμένου αρρωστημένου καιρικού / θερμοκρασιακού μοτίβου" (αναφέρομαι πάντοτε στο ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας και ΟΧΙ στις λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις)!!

ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ... ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (που έχουμε πραγματικά τόσο μεγάλη ανάγκη) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ.

Φυσικά , όσο θα πλησιάζουμε προς τις ΕΠΙΜΑΧΕΣ ημέρες, τόσο θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, για τότε. Γι ' αυτό μείνετε συντονισμένοι! ;)  :)

Ώρα όμως , να επιστρέψουμε πίσω στο "σήμερα και στο αύριο" (ζητώ συγνώμη  εάν σας κούρασα με τον παραπάνω πρόλογο. Απλά θεώρησα πως ήταν "απαραίτητος" για να ξέρετε που βαδίζουμε από καιρικής πάντα πλευράς)...  :) :) 

Απόψε ΑΡΓΑ (νύχτα Πέμπτης ΠΡΟΣ χάραμα Παρασκευής) , όπως σας έγραψα και στην χθεσινή μου πρόγνωση, το καιρικό σκηνικό θα καταστεί ΕΛΑΦΡΩΣ πιο άστατο σε διάφορα τμήματα του νομού μας.

Άρα , από τις μεταμεσονύχτιες ώρες και έως ΚΑΙ την αυγή της Παρασκευής θα πρέπει να υπάρξει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ "πέρασμα" από κάποια φαινόμενα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ είτε με την μορφή ΤΟΠΙΚΩΝ όμβρων ή και ΤΟΠΙΚΗΣ μπόρας / μεμονωμένης καταιγίδας. 

Στην συνέχεια για αύριο Παρασκευή 06/09/2024 , φαίνεται ότι ΝΩΡΙΣ θα έχουμε ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟ καιρό. Πράγμα που σημαίνει εναλλαγές ηλιοφάνειας και τοπικής συννεφιάς με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ορισμένα διάσπαρτα φαινόμενα εδώ και εκεί (είτε με την μορφή τοπικής ψιχάλας / όμβρου ή και σύντομης πιο μεμονωμένης μπόρας).

Παρολ ' αυτά , βαδίζοντας ΠΡΟΣ τις θερμές ώρες της ημέρας δεν αποκλείεται έστω και σε ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ η αστάθεια να "φουντώσει περαιτέρω" , με αποτέλεσμα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να εκδηλωθεί κάποια ΤΟΠΙΚΗ ΜΠΟΡΑ / ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ.   

Τα προαναφερθέντα φαινόμενα ναι μεν ΔΕΝ θα έχουν ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΑΛΛΑ υπάρχει ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ να έχουμε κάποια σχετική ένταση (μικρή πιθανότητα για πολύ τοπική χαλαζόπτωση , ίσως κατά τόπους κάποιους κεραυνούς ή παροδικά / πιο μεμονωμένα και ραγδαία βροχόπτωση συνοδεία ισχυρού ανέμου / μπουρίνι).

Βέβαια ΕΩΣ και το τέλος της ημέρας ο καιρός θα έχει πια βελτιωθεί από άκρη σε άκρη (φυσικά και εκεί που θα έχει βρέξει νωρίτερα, μέσα στο 24ωρο). 

Εννοείται πως ΔΕΝ θα λείψουν και τα διαστήματα ηλιοφάνειας μέσα στην ημέρα (κατά τόπους θα είναι μεγάλα έως πολύ μεγάλα σε διάρκεια). 

Με... ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εκδήλωσης των προαναφερθέντων ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων "να καραδοκεί" έως περίπου ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ το απόγευμα. 

Η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ως προς τις μέγιστες τιμές της, συγκριτικά με σήμερα Πέμπτη, παρολ ' αυτά λόγω της υψηλής υγρασίας ΔΕΝ θα γίνει και τόσο αντιληπτή γενικότερα. 

Έτσι αργά το μεσημέρι περιμένουμε ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ στην ζέστη ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές του νομού μας, γύρω στους 31 C. και ΠΙΘΑΝΟΝ μέχρι και 32 C. (αλλά με ιδιαίτερα υψηλή υγρασία / κουφόβραση).

Και στα υπόλοιπα ορεινά / ημιορεινά / παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά σημεία ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 28 C. με 30 C. (και πιο τοπικά ΠΙΘΑΝΟΝ μέχρι και 31 C.) αντίστοιχα. Aλλά ΚΑΙ εδώ σε συνδυασμό με μεγάλη υγρασία.

Τέλος οι άνεμοι την Παρασκευή ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι.

Αφού θα πνέουν ΚΥΡΙΩΣ από νότιες διευθύνσεις (σε ορισμένα τμήματα και από μεταβλητές διευθύνσεις μέσα στην ημέρα) στα 3 με 4 μποφώρ, με...Κάποια ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για μερικές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΤΟ.

Φυσικά εάν τελικά "καταφέρει" και προκύψει κάποια ΤΟΠΙΚΗ ή και ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ μπόρα / καταιγίδα , τότε ΕΚΕΙ που λάβει χώρα η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αποκλείεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να παρατηρηθούν ακόμη και ορισμένες ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων. 

Όμορφο βράδυ Πέμπτης, σε όλες και όλους! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου