Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού αυτό το Σαββατοκύριακο στα μέρη μας... ;)

Καλό βράδυ Παρασκευής!!  :)

ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟΣ θα είναι ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ο καιρός μας το Σαββατοκύριακο, με τις...ΣΧΕΤΙΚΑ καλύτερες συνθήκες να επικρατούν περισσότερο κατά την διάρκεια του Σαββάτου 14/09/2024.

Παράλληλα ο υδράργυρος θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και ΚΥΡΙΩΣ την Κυριακή 15/09/2024 (και όχι μόνο) θα κυμαίνεται ακόμη και...Κάτω / χαμηλότερα από "τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα".

Πιο αναλυτικά λοιπόν...

Για το Σάββατο 14/09/2024: Περιμένουμε ΓΕΝΙΚΑ πολύ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και κάποιες τοπικές συννεφιές ενδιάμεσα, "οι οποίες" περισσότερο στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της ημέρας δείχνουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ περισσότερες (με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα χαράματα και τις πρωινές ώρες)..

Οπότε και ΤΟΤΕ είναι ΠΙΘΑΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (και σίγουρα ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ) ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να δώσουν ένα ΣΥΝΤΟΜΟ "πέρασμα" είτε μιας ψιχάλας / όμβρου ή και μικρής διάρκειας βροχόπτωσης με την μορφή μπόρας (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και ΕΑΝ τελικά "καταφέρει να συμβεί", αφού η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ανέρχεται μόλις στο 25 % ... "Αυτό",  εννοείτε ότι ΑΝ συμβεί,  θα έχει πολύ επιλεκτικό χαρακτήρα).

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ πιο δυτικοί - βορειοδυτικοί , που βαθμιαία θα γίνουν βορειοδυτικών διευθύνσεων (μαίστρος) φθάνοντας μέσα στην ημέρα τα 4 με 5 μποφώρ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας (σαφώς και οχι παντού)...Ενώ ΣΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙΡΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ανά διαστήματα θα υπάρξουν και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 6 μποφώρ. 

Για μεθαύριο Κυριακή 15/09/2024: Τα διαστήματα ηλιοφάνειας φαίνεται πως... ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα εναλλάσσονται με...ΚΑΠΩΣ πιο πολλές συννεφιές κατά περιόδους.

Έτσι μεγαλώνει λίγο η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ την ημέρα αυτή "οι εν λόγω παροδικές συννεφιές να καταφέρουν να αφήσουν στο διάβα τους" ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα κατά βάση ΜΙΚΡΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. 

Επαναλαμβάνω και πάλι, ότι ναι μεν ΔΕΝ αναμένεται κάποια κακοκαιρία την Κυριακή μας ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ υπάρχει μια...ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ που με τα σημερινά στοιχεία (Παρασκευή 13 του μήνα) αγγίζει το 40 % να υπάρξουν ΣΕ... ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ... ΟΡΙΣΜΕΝΑ...ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φαινόμενα ΜΙΚΡΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ είτε με την μορφή όμβρου / ψιχάλας ή και πρόσκαιρης βροχόπτωσης με την μορφή μπόρας. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, φθάνοντας ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ  (σαφώς και οχι παντού ) τα 4 με 5 μποφώρ...Ενώ στα ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙΡΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ανά διαστήματα θα "βγάζει" και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων στα 6 μποφώρ (την Κυριακή ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ μεμονωμένα όμως πλαίσια ίσως δούμε και ΡΙΠΕΣ στα 7 μποφώρ για λίγο).

Ο υδράργυρος σε περαιτέρω πτώση ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ την Κυριακή μας...

Με τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΉ στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα αργά το μεσημέρι ΝΑ ΜΗΝ ξεπερνούν τους 23 C. με 24 C. (ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 25 C.) ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΠΑΝΤΑ.

"Η φυσιολογική μέγιστη θερμοκρασία" για την τρέχουσα χρονική περίοδο του έτους στα πεδινά μας είναι περίπου οι 27 C.

Έτσι για να έχουμε ένα "μπούσουλα" και να ξεχωρίζουμε κάθε φορά το "φυσιολογικό από το μη φυσιολογικό" , είτε εάν αυτό έχει να κάνει "με υψηλότερες ή και χαμηλότερες κάθε φορά θερμοκρασίες". :) 

Στον αντίποδα...

 Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη, καθώς και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια τμήματα που είναι πιο επιρρεπή στο σχετικά ψυχρότερο βορειοδυτικό ρεύμα, την ίδια ώρα υπολογίστε τρεις με τέσσερις και στα πολύ ορεινά κατοικημένα τμήματα ακόμη και πέντε με έξι βαθμούς χαμηλότερα τις ενδείξεις στα θερμόμετρά μας, αντίστοιχα!! 

Πάντως εξαιτίας των σχετικά ψυχρών βορειοδυτικών ανέμων, η ΑΙΣΘΗΣΗ της ψύχρας θα είναι ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ αρκετά έντονη...ΟΧΙ μόνο στα "ψηλότερα" αλλά ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και σε πεδινές / παραθαλάσσιες περιοχές , με...Φυσικά μεγαλύτερη έμφαση τη νύχτα και νωρίς το πρωί (και όχι μόνο βέβαια).

Καταπληκτική θα είναι η διαύγεια, η ορατότητα αλλά και η ποιότητα του αέρα πάνω από την περιοχή μας το ερχόμενο 48ωρο.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους!! :)  

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου