Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!! 

ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗΣ / ΠΟΛΥΜΗΝΗΣ / ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ - ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ!!! 

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΔΥΝΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ / ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ!! 

Καλημέρα σας, όμορφη εβδομάδα να έχουμε, με μπόλικες ευεργετικές βροχές (που τόσο τις έχει ανάγκη ο τόπος μας) , αλλά να ευχηθούμε, με...Όσο το δυνατόν,  βέβαια, λιγότερα προβλήματα. 

Πλησιάζει σιγά σιγά λοιπόν το πρώτο οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό του φετινού Φθινοπώρου, από την περιοχή της γειτονικής μας Ιταλίας.

Κάτι που φυσικά γνωρίζατε εδώ, ήδη από... Πέντε ημέρες νωρίτερα (Η πρώτη μου αναφορά για την συγκεκριμένη εξέλιξη έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη. Να τα λέμε και αυτά)... ;)  :)

Ώρα τώρα να επιστρέφουμε ξανά στο "σήμερα" , για να δούμε τι θα πρέπει να αναμένουμε από καιρικής πάντα πλευράς, στην Χώρα των Φαιάκων, από εδώ και πέρα. 

Βαδίζοντας ΠΡΟΣ  / ΑΠΟ τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας θα ξεκινήσουν τα ΠΡΩΤΑ φαινόμενα με την μορφή διάσπαρτων βροχοπτώσεων,  τοπικής μπόρας και σταδιακά κατά τόπους και σποραδικών καταιγίδων (τα φαινόμενα θα είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ πιο έντονα ,αλλά ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ σε ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ακόμη όμως επίπεδο). 

Όσο θα κυλούν οι ώρες και θα οδεύουμε ΠΡΟΣ  ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΔΙΝΩΝ  / ΝΥΧΤΕΡΙΝΏΝ ΩΡΩΝ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΜΈΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ...

ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΙΣΧΥΡΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ!!!

ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΝΕΡΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!! 

Οι άνεμοι σήμερα Δευτέρα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις φθάνοντας τώρα το πρωί τα 4 με 5 μποφώρ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ έως ΚΑΙ τα 6 μποφώρ.

Ωστόσο αργότερα και καθώς θα μας προσεγγίζει το εν λόγω σύστημα, κατά τόπους ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα πρέπει να "πιάσουμε" και τα 7 μποφώρ. 

Πάντως κατά την διάρκεια εκδήλωσης των αναμενόμενων πιο έντονων καιρικών φαινομένων, εξαιτίας των ισχυρών καθοδικών ρευμάτων των καταιγίδων είναι αρκετά πιθανό ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ να καταγραφούν ακόμη και ορισμένες θυελλώδεις στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων (φθάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 8 μποφώρ / επίπεδα θύελλας / δυνατό μπουρίνι).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ αισθητή πτώση ΚΥΡΙΩΣ με το που...Θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα και μετέπειτα! 

Για αύριο Τρίτη 10/09/2024 το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας θα είναι ΑΣΤΑΤΟ...

Πράγμα που σημαίνει ότι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές , μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες.

Όσο αφορά την αυριανή ημέρα τα πιο ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ / ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ θα έχουν προηγηθεί τα ξημερώματα / ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ενώ δεν αποκλείεται... ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ  ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να συνεχιστούν με αρκετή ένταση ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.

Από εκεί και ύστερα, μέχρι και το βράδυ "θα βγάζει" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ κάποια ανάλογα φαινόμενα ΑΛΛΑ και με ορισμένα "καιρικά διαλλείματα" ενδιάμεσα. 

Οι άνεμοι αύριο ΑΡΧΙΚΑ ΝΩΡΙΣ θα είναι νοτιάδες με... Κατά τόπους τις μέγιστες εντάσεις τους να προσεγγίζουν τα 5 με 6 μποφώρ και... Ορισμένες στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ να αγγίζουν και τα 7 μποφώρ (Όπως ανέφερα και πιο πάνω εξαιρούνται πάντοτε οι περίοδοι των καταιγίδων, μιας και τότε όπως γνωρίζουμε ναι μεν σε τοπικό επίπεδο αλλά πρόσκαιρα ΕΚΕΙ μπορούν να ενισχύονται σημαντικότατα από διάφορές διευθύνσεις). 

Προοδευτικά θα στραφούν σε πιο δυτικών διευθύνσεων στα 4 με 5 μποφώρ... Με αυξημένη ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ανά διαστήματα και για κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος συγκριτικά με την Κυριακή μας, που ΤΟΠΙΚΑ "ανέβηκε" έως και τους 33 C. αργά το μεσημέρι...

Την Τρίτη την ίδια ώρα ακόμη και ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές του νομού μας ΔΕΝ θα ξεπεράσει τους 27 C. με 28 C. 

Ενώ στα υπόλοιπα ορεινά , ημιορεινά , παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά τμήματα ΔΕΝ θα ξεπεράσει τους 21 C. με 23 C. και τους 24 C. με 26 C. αντίστοιχα (Μιλάω πάντα για τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της)!!

Εννοείται πως ΚΑΙ τις δυο αυτές ημέρες τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ το νομό μας. Μάλιστα κατά περιόδους θα σχηματίζονται αρκετές ομίχλες κατά μήκος της ορεινής και ημιορεινής μας ζώνης, όπως φυσικά και σε διάφορα υψώματα του νομού μας γενικότερα (ΤΟΠΙΚΑ θα είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ πυκνές).

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , αξίζει να τονίσω, ότι ο άστατος καιρός και "η προσπάθεια της φύσης και του καιρού να αναπληρώσει όσο μπορεί το χαμένο κενό των τελευταίων πέντε μηνών" θα συνεχιστεί ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και παρακάτω... Δηλαδή τα ολιγοήμερα καιρικά διαλλείματα με καλό καιρό, θα τα διαδέχονται εκ νέου διαταραχές εκ δυσμάς μας (άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο οργανωμένες) φέρνοντάς μας πλέον, συχνές βροχοπτώσεις. 

Με λίγα λόγια το Φθινόπωρο έρχεται για να ΜΕΙΝΕΙ! ;) 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα  η καιρική ανάπαυλα της ερχόμενης Τετάρτης 11 του μήνα, την οποία στην συνέχεια θα την διαδεχτεί και ΝΕΑ κακοκαιρία (Και πάει λέγοντας. Θα ενημερωθείτε έγκαιρα)! :) 

Τέλος να πούμε πως υπάρχει ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΤΟΠΙΚΕΣ χαλαζοπτώσεις καθώς και για την εμφάνιση υδροστρόβιλων στην ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου αλλά και για μεγάλη συχνότητα κεραυνών , όπως επίσης και για τοπικα ΜΕΓΑΛΟ ΟΓΚΟ ΝΕΡΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ / ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΑΓΔΑΙΟΤΗΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για κάποιο μεμονωμένο ανεμοστρόβιλο). 

Επίσης ΑΥΞΗΜΕΝΗ είναι η πιθανότητα μικροπλημμυρικών φαινομένων ΣΤΑ ΓΝΩΡΙΜΑ στους ντόπιους ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του αστικού περι αστικού ιστού της Πόλης της Κέρκυρας (εκεί δηλαδή που ανέκαθεν πλημμυρίζουν, έστω και "με μια συνηθισμένη για τα μέρη μας, δυνατή βροχή κάθε φορά").

Παράλληλα ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ξηρού / σκληρού εδάφους από την συνεχιζόμενη πολύμηνη ξηρασία και το ιδιαίτερα "καυτό Καλοκαίρι" που προηγήθηκε (Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις , το έδαφος ίσως να είναι πιο σκληρό και από τσιμέντο) ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο μικροπλημμυρικών φαινομένων...

Και αυτό ΟΧΙ γιατί περιμένουμε κάτι το ακραίο ή το πρωτοφανές ΑΛΛΑ... Διότι η ραγδαία / ισχυρή βροχή ΑΡΧΙΚΑ θα βρει ένα...Ιδιαίτερα ξηρό / σκληρό έδαφος , με αποτέλεσμα οι μεγάλες ποσότητες νερού ΑΡΧΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ μπορούν "απορροφηθούν , στον βαθμό που θα έπρεπε από τη γη μας" (Φανταστείτε ότι ανοίγεται την βρύση "στο τέρμα" και ρίχνετε με ορμή νερό , με τον σωλήνα, στο τσιμέντο της αυλής σας. Ε, κάτι ανάλογο είναι ΠΙΘΑΝΟ να συμβεί ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΟΠΙΚΑ και στις εξοχές / στα χωριά του νομού μας).

Παράκληση από έναν ασήμαντο ταπεινό ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ προγνώστη καιρού, προς εκείνους που μας στέλνουν τα γνωστά μηνύματα του 112 στα κινητά μας τηλέφωνα...

Εάν θελήσετε να  μας στείλετε και αυτή την φορά μήνυμα ... Μην το κάνετε αφού θα έχει "πέσει το σκοτάδι", γιατί τότε ο περισσότερος κόσμος ξανά θα σας κρίνει αρνητικά και αρκετοί θα σας "γιουχάρουν" πάλι (αφού θα είναι πλέον αργά)... ;)

Να μας το στείλετε το αργότερο... ΕΩΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ... 

Αυτό...Εάν θέλετε ας πούμε να είστε... "Σωστοί και να έχει κάποιες ώρες , για να προετοιμαστεί ο κόσμος". 

Σε περιοχές της Αμερικής η επίσημη ενημέρωση προς τον κόσμο από το κράτος ξεκινά κάποιες ΜΕΡΕΣ πριν (όχι μόνο σε περιπτώσεις τυφώνων και χιονοθύελλας). Αυτό έτσι για να βλέπουμε τι κάνουν και αλλού στον πλανήτη μας... 

Ας έχουμε λιγάκι το νου μας, κατά την διάρκεια των πιο έντονων καιρικών φαινομένων εκεί έξω, ιδιαίτερα στους δρόμους μας (και όχι μόνο βέβαια).

Θα τα πούμε σύντομα ξανά! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου