Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Γεια σας φίλες και φίλοι !!

Το ... Σχεδόν "στάσιμο" βαρομετρικό χαμηλό με το κέντρο του να βρίσκεται στην βόρεια Ιταλία ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να μας "παιδεύει" για αρκετές ακόμη ημέρες...

Και όταν λέω την λέξη "παιδεύει" ΔΕΝ απευθύνομαι μόνο στον περισσότερο κόσμο που θέλει να σταματήσει επιτέλους ο ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΑ άστατος καιρός ΑΛΛΑ αναφέρομαι  και σε εμάς τους προγνώστες καιρού (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) , που εξαιτίας ακριβώς αυτού του ... "Εγκλωβισμού" στην ουσία του εν λόγω χαμηλού στην "γειτονιά" μας , η προγνωσιμότητα  ΔΕΝ είναι και η "καλύτερη" ακόμη και για το επόμενο 24ωρο / 48ωρο!!   

Αυτό συμβαίνει διότι όπως ήδη ανέφερα , το εν λόγω χαμηλό βαρομετρικό με του κέντρο του να βρίσκεται στην βόρεια - βορειοδυτική Ιταλία "στροβιλίζεται" συνεχώς γύρω από "τον εαυτό του" , δημιουργώντας μικρο - διαταραχές που επηρεάζουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ περιοχές κάθε φορά.

Εμείς εδώ ευρισκόμενοι στο βορειότερο άκρο του Ιονίου επηρεαζόμαστε από τις μικρο - διαταραχές που σχηματίζονται στα νότια κράσπεδα του χαμηλού ... Με αποτέλεσμα να δεχόμαστε ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΠΟΙΕΣ βροχοπτώσεις και γενικότερα ένα πολύ άστατο καιρικό σκηνικό, με την συννεφιά να "έχει βέβαια το πάνω χέρι" ΣΥΝΟΛΙΚΑ τις τελευταίες ΑΡΚΕΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ... 

ΕΝΩ όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει για κάμποσες ακόμη ημέρες, μιας και η διάταξη των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από την Ευρώπη ΔΕΝ επιτρέπει στο προαναφερθέν χαμηλό να κινηθεί αρκετά ανατολικότερα ... Αντιθέτως τα "αντικυκλωνικά πεδία" ("Υψηλές πιέσεις / υψηλά βαρομετρικά / καλοκαιρία". Για να σας το "κάνω ακόμη πιο κατανοητό" ... Φανταστείτε "ένα αόρατο τείχος" που ΔΕΝ αφήνει τον "άστατο καιρό" που έχουμε τόσες ημέρες τώρα, να περάσει τόσο ανατολικά ούτως ώστε να αλλάξει το "μοτίβο του καιρού" εδώ  , δηλαδή να επέλθει οριστική βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή μας) τριγύρω του το "κρατούν" ΣΧΕΔΟΝ στην ίδια θέση συνεχώς!

Ζητώ συγνώμη εάν σας κούρασα ... Ωστόσο θαρρώ ότι ήταν αναγκαίο να σας εξηγήσω κάποια πράγματα, καθώς δέχομαι καθημερινά πολλά προσωπικά μηνύματα που συνήθως έχουν τα ίδια ερωτήματα μέσα τους ! Ποια είναι αυτά ; 

"Ιάκωβε γιατί έχουμε αυτό τον καιρό , τι συμβαίνει με τον καιρό μας , πότε θα "φτιάξει" επιτέλους" ; :) :) 

Και τώρα ας περάσουμε στην καθιερωμένη μας πρόγνωση ... ;) 

Για αύριο Παρασκευή 12/05/2023: Περιμένουμε ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ στην περιοχή μας.

Πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν διάσπαρτες συννεφιές οι οποίες ανά διαστήματα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι πιο πυκνές , οπότε και υπάρχει ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (γύρω στο 40 % για αύριο) ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να αφήσουν ένα ή και περισσότερα "περάσματα" κάποιου ψιλόβροχου ή και ΠΑΡΟΔΙΚΗΣ βροχής (ΟΧΙ "ιδιαίτερης εντάσεως").

Τονίζω ξανά πως τα φαινόμενα αύριο θα έχουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ θα είναι ΑΙΣΘΗΤΑ λιγότερα από σήμερα και θα πρέπει να εκδηλώνονται ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως περίπου και το ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της ημέρας.

Ένα άλλο στοιχείο της αυριανής ημέρας θα είναι ότι ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ θα υπάρξουν έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΠΩΣ μεγαλύτερα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "ανοίγματα / διαστήματα ηλιοφάνειας" (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ).

Οι άνεμοι παραμένουν νοτιοανατολικοί στα 3 με 4 και σε ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ μέχρι και τα 5 μποφώρ (ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ... ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ). .

Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ της τάξεως των δυο και ΤΟΠΙΚΑ έως και τριών βαθμών ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του, σε σχέση με την Πέμπτη.

Για μεθαύριο Σάββατο 13/05/2023: Σύμφωνα πάντα με τα "προγνωστικά δεδομένα" της Πέμπτης , το Σάββατο θα πρέπει ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ. 

Οπότε έως περίπου ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ δεν διαφαίνεται κάτι το ιδιαίτερο , πέρα από αραιές συννεφιές που κάθε τόσο ανάλογα την περιοχή θα πυκνώνουν ΚΑΠΩΣ πιο πολύ.

Παρολ ' αυτά βαδίζοντας προς / κατά την διάρκεια των απογευματινών / βραδινών ωρών φαίνεται ότι θα υπάρξει ΚΑΙ ΠΑΛΙ κάποιο ή κάποια "περάσματα" ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων (ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή μπόρες).

Πάντως μιας και η "προγνωσιμότητα" όπως άλλωστε ήδη ανέφερα πιο πάνω ΔΕΝ είναι και η καλύτερη , αν προκύψει κάτι νεότερο ("άξιο αναφοράς") στο "κομμάτι της πρόγνωσης" πριν το Σάββατο , θα επανέλθω έγκαιρα!

Οι νοτιάδες το Σάββατο θα ενισχυθούν ΕΛΑΦΡΩΣ (νοτιοανατολικοί άνεμοι). Έτσι ΑΡΧΙΚΑ θα φθάνουν τα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ ΑΛΛΑ αργότερα θα πρέπει  ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να αγγίξουν και τα 6 μποφώρ.

Η θερμοκρασία μετά την μικρή άνοδο της Παρασκευής ... Το Σάββατο με τον πιο "κλειστό / μουντό ουράνιο θόλο" και τις ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές που θα πρέπει να ξεκινήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα θα σημειώσει εκ νέου μια ΜΙΚΡΗ πτώση της τάξεως των δυο ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τριών βαθμών.
Οπότε ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, θα πρέπει να είμαστε "ευχαριστημένοι" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΓΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ μεταξύ 19 C. με 20 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 21 C. (ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ στα "γνώριμα πιο επιρρεπή στην ζέστη" ΠΕΔΙΝΑ σημεία της Κέρκυρας ΙΣΩΣ "πιάσουμε" και τους 22 C. ΓΙΑ ΛΙΓΟ).
Ενώ το Σάββατο υπολογίστε γύρω στους δυο και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως ΙΣΩΣ και τρεις βαθμούς χαμηλότερα της ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της ημέρας.
Βέβαια ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ στα ορεινά / ημιορεινά μας θα πρέπει να υπολογίζουμε γύρω στους τρεις με τέσσερις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ στα "ψηλότερα" έως και πέντε βαθμούς πιο χαμηλά τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

Τέλος εννοείται πως για πολλοστή φορά το τελευταίο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρούνται τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας στο νομό μας ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 48ΩΡΟ!

Σαφώς λοιπόν και ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ να έχουμε τον σχηματισμό διάσπαρτων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών (ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ αρκετά πυκνών)  κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων όπως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και στην "κατοικημένη" ορεινή / ημιορεινή ζώνη.

Θα τα πούμε σύντομα ξανά !! :) 

P.S. Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 


http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου