Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Συνεχίζεται ο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ άστατος καιρός ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο! 

Καλησπέρα φίλες και φίλοι!!

Πράγματι λοιπόν ήδη από την περασμένη Παρασκευή 26/05/2023 ο νομός μας "μπήκε στο παιχνίδι της αστάθειας" με... ΑΡΧΙΚΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ "τα οποία" όπως περιμέναμε τις τελευταίες δυο ημέρες (Δευτέρα 29/05/2023 και σήμερα Τρίτη 30/05/2023) έγιναν ελαφρώς έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (κυρίως σήμερα) αρκετά περισσότερα και ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ περιοχές πιο έντονα / αξιόλογα.

Ωστόσο εννοείται ότι ΚΑΙ ΠΑΛΙ σε διάφορες άλλες γωνιές του τόπου μας ΔΕΝ πήραν χαμπάρι από όλα τα παραπάνω, την ίδια ώρα που αλλού πάντα στον ίδιο όμως νομό έριχνε καρεκλοπόδαρα συνοδεία ακόμη και μπόλικων "αστραπόβροντων / κεραυνών" (σε ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ περιπτώσεις).

Παρόμοια θα παραμείνει η κατάσταση ΚΑΙ τις αμέσως επόμενες δυο ημέρες , όπου ΞΑΝΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας θα εκδηλωθούν εκ νέου μπόρες / βροχές και καταιγίδες που ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ θα είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΤΟΝΕΣ / ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ... Την ίδια ώρα που λίγο παραπέρα , στον ίδιο πάντα νομό ΔΕΝ θα πέφτει σταγόνα και θα επικρατεί ηλιοφάνεια ή απλά θα έχει παροδική συννεφιά με κάποια ψιχάλα. ;)

Αναλυτικότερα λοιπόν, τόσο για αύριο Τετάρτη , όσο και μεθαύριο Πέμπτη η εξέλιξη του καιρού θα παραμείνει η ίδια...

Δηλαδή ΑΡΧΙΚΑ τις πρωινές ώρες ΠΑΝΤΟΥ καλός καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας ΑΛΛΑ και ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ νεφώσεις (ΚΥΡΙΩΣ "νέφη χαμηλού ύψους" ΑΡΧΙΚΑ).

Στην συνέχεια όμως ΚΑΙ ΠΑΛΙ μεταξύ προμεσημβρινών - μεσημεριανών και απογευματινών ωρών η αστάθεια ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα "φουντώνει" με αποτέλεσμα την αύξηση των νεφώσεων και την εκδήλωση ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΩΝ βροχών και καταιγίδων ... Φαινόμενα που ΞΑΝΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι ΙΣΧΥΡΑ και θα συνοδεύονται από ραγδαία βροχόπτωση , πολλά αστραπόβροντα ,κεραυνούς και ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ακόμη και από χαλάζι!

Γι ' αυτό μιας και βρισκόμαστε στα τέλη Μάη με πολύ κόσμο να βρίσκεται στην ύπαιθρο και τις παραλίες, μια στοιχειώδη προσοχή εκεί που θα εκδηλωθούν τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα χρειαστεί ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο.

Εδώ αξίζει να σταθούμε για πολλοστή φορά στην ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ των φαινομένων , τόσο ως προς την εκδήλωση, όσο και ως προς την ένταση αλλά και διάρκειά τους!! 

Αν και σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ με "αυτό τον τύπο καιρού" ευνοούνται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ που βρίσκονται στην ενδοχώρα με έμφαση κοντά ή κατά μήκος των ορεινών όγκων...

Παρολ ' αυτά ΔΕΝ είναι λίγες οι φορές (όπως συνέβη και σήμερα, αλλά και χθες) όπου ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ακόμη και παραθαλάσσια τμήματα επηρεάζονται αρκετά από τις συγκεκριμένες αστάθειες!

Σε πρώτη φάση λοιπόν , ναι μεν "η καμπάνα" χτυπά για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ στην ενδοχώρα της βόρειας και κεντροβόρειας Κέρκυρας ΑΛΛΑ στην συνέχεια και για χαμηλότερα ακόμη και παράκτια τμήματα κατά μήκος ΚΥΡΙΩΣ της βορειοανατολικής - ανατολικής και βόρειας Κέρκυρας ... Ενώ κατ ΄επέκταση "απομεινάρια ή και κομμάτι"  μιας μπόρας μπορούν να επηρεάσουν και τον υπόλοιπο νομό (νότια ή δυτικά) ΠΑΝΤΟΤΕ βέβαια όμως ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!!!

Τέλος και οι ερχόμενες νύχτες μας θα κυλήσουν με καλές καιρικές συνθήκες... Δηλαδή τα προαναφερθέντα ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα ΜΕΤΑ το απόγευμα θα αποτελούν πλέον παρελθόν (όπως ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες).

Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς και ΤΟΠΙΚΑ από ανατολικές ή και νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ.

Πάντως ΚΑΤΑ την διάρκεια μιας μπόρας ή καταιγίδας ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ μεν αλλά ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΤΟΝΑ δε, οι άνεμοι να ενισχύονται σημαντικά από διάφορες διευθύνσεις (ΠΙΘΑΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και για λίγο / μπουρίνι).

Τέλος η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο ...

Με τις μέγιστες τιμές της να "σκαρφαλώνουν" μέσα στην ημέρα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μεταξύ 24 C. με 25 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 26 C.

Στα ορεινά / ημιορεινά καθώς και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα παραθαλάσσια (ΟΧΙ όμως σε όλα τα παραθαλάσσια) υπολογίστε τρεις με τέσσερις και ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

Βέβαια εκεί που θα εκδηλώνονται τα φαινόμενα που ανέφερα παραπάνω (όπως άλλωστε συνέβη και σήμερα Τρίτη) όπως είναι φυσικό, ο υδράργυρος ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα "πέφτει" κατά δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τέσσερις βαθμούς (Πάντα κατά μέσο όρο. Άρα λοιπόν, όσο πιο έντονη είναι μια μπόρα / καταιγίδα σε ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περιοχή , τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ πτώση της θερμοκρασίας εκείνη την ώρα, συγκριτικά πάντοτε με ότι προηγήθηκε πριν την έναρξη των φαινομένων σε αυτή την περιοχή).

Κατά τα άλλα, αρκετά αυξημένη διατηρείται η σχετική υγρασία ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τις νυχτερινές / πρώτες πρωινές ώρες , όπου και ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ να σχηματίζονται ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (περισσότερο στις "πιο ευπαθείς" στις ομίχλες περιοχές του τόπου μας).

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Χαρακτηριστικότατη της καιρικής κατάστασης ΚΑΙ των επομένων ημερών στα μέρη μας , η παρακάτω φωτογραφία , η οποία τραβήχτηκε από την κάμερα του σταθμού μου, σήμερα κατά την διάρκεια του "δεύτερου γύρου" της αστάθειας που είχαμε (ΚΑΙ στο "Βαλανειό" , όπως και αλλού στο νομό μας, σημειώθηκε έντονη καταιγίδα με ισχυρή βροχόπτωση σήμερα).

Βλέπουμε στην φωτογραφία ΚΑΙ "καθαρό ουρανό" ΑΛΛΑ και παράλληλα και τα χαρακτηριστικά κατακόρυφα νέφη αστάθειας

Cumulonimbus – Σωρειτομελανίες / 

ΚΑΤΑΙΓΙΔΟΦΟΡΑ ΝΕΦΗ


 


"τα οποία" στο βάθος δίνουν ραγδαία βροχή (σχηματισμός "βροχοκουρτίνας") ΜΟΝΟ όμως ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ "κομμάτι".

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου