Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15/04/2024 ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ... ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΠΙΑ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΗΝΑ ΔΙΧΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΒΡΟΧΗ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ ΚΑΙ...ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!!! 

Θα αλλάξει άραγε στην πορεία πιο κάτω κάτι; Και αν ναι, μαζί με την επαναφορά της θερμοκρασίας "στα... Πιο λογικά της, έστω και για λίγο",  θα μας φέρει επιτέλους και κάποια αξιόλογη βροχή ή θα την "βγάλουμε" με ψιχάλες; Παρακάτω, ακολουθούν οι απαντήσεις σας! ;) :) 

Καλό βράδυ Παρασκευής φίλες και φίλοι!! 

Όπως αναμέναμε ήδη από σήμερα Παρασκευή 12 του Απρίλη ξεκίνησε σιγά σιγά να "κορυφώνεται" η υπάρχουσα έντονη ζέστη για την εποχή, στα μέρη μας, με αποτέλεσμα από τις... Εδώ και πάρα πολύ καιρό καθημερινές ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ να... Πάμε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο τόπο μας ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΛΕΟΝ!! ;) 

Τι εννοώ; 

Για να δούμε τους τρεις πιο... "Kαυτούς" (πάντα για τα δεδομένα του μήνα που δείχνει το ημερολόγιό μας) μετεωρολογικούς σταθμούς για σήμερα Παρασκευή... Ακόμη 12 του Απρίλη... Στο νομό Κέρκυρας! :)

Γαστούρι: 30,1 C. 

Περιβόλι (Λευκίμμη) : 29, 1 C.

Τεμπλόνι: 28,6 C.

Ωστόσο όπως ήδη γράφω στην κορυφή τούτης εδώ της ανάρτησης, μέσα στο Σαββατοκύριακο που ακολουθεί , καθώς ΚΑΙ την Δευτέρα 15 του μήνα τα θερμόμετρα "θα ανέβουν" ΚΑΙ ΑΛΛΟ στην Χώρα των Φαιάκων. 

Έτσι δεν αποκλείεται αρκετοί μετεωρ. σταθμοί του νομού μας, "να σπάσουν τα προηγούμενα ρεκόρ ζέστης" (που είχαν από την τοποθέτησή τους / από το έτος δηλαδή που ξεκίνησαν τις καταγραφές τους)... Πάντα για το πρώτο μισό του Απρίλη ή σε ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΙΣΩΣ και για ολόκληρο τον μήνα αυτό.

Κατά τα άλλα, ο ήλιος εννοείται ότι θα συνεχίσει να είναι Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ "του καιρικού μας παιχνιδιού" ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ.

Ενώ ΚΑΙ από πλευράς ανέμων ΕΩΣ ΚΑΙ την Δευτέρα ΔΕΝ διαφαίνεται κάτι το ιδιαίτερο, που να "προβληματίσει" τους ψαράδες μας ή να δημιουργήσει κάποιο θέμα στα δρομολόγια από και προς τα λιμάνια μας... ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΠΟΥΝΑΤΣΑ λοιπόν. 

Τώρα επειδή γράφονται και ακούγονται πολλά δεξιά και αριστερά σχετικά με την αλλαγή του σκηνικού στην συνέχεια... 

Εκείνο που έχει "κλειδώσει" ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ είναι ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ... 

Έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ θα περάσουμε σε ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ για την εποχή θερμοκρασίες, βαδίζοντας ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ.

Πριν όμως συμβεί αυτό θα έχουμε ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ... ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ και συγκεκριμένα μετά από έναν ολόκληρο μήνα την ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ "να βρέξει" στην περιοχή μας.

Ωστόσο επειδή ακόμη έχουμε Παρασκευή και μεσολαβούν αρκετά 24ωρα έως και την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, όπου ενδέχεται να επικρατήσει ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΠΩΣ πιο άστατος καιρός στα μέρη μας ΔΕΝ μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη "προγνωστική εικόνα" για τότε.

Πάντως ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ναι μεν θα βρέξει ΑΛΛΑ δυστυχώς για ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας  ΔΕΝ δείχνει να σημειώνονται ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ βροχοπτώσεις... "Ικανές" δηλαδή να επιφέρουν "κάποια τονωτική ένεση στην κατάξερη και διψασμένη γη του τόπου μας". 

Παρολ ' αυτά επειδή βρισκόμαστε σε μια αρκετά ευμετάβλητη / μεταβατική καιρικά περίοδο αλλά και διότι από την φύση μου είμαι αισιόδοξο άτομο, θα ήθελα να αφήσω ακόμη "ανοιχτό ένα παραθυράκι ελπίδας" για... ΙΣΩΣ  "κάτι περισσότερο", έστω και ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ στην τελική.  :)  :)

Την Κυριακή θα έχουμε πια , ξεκάθαρη εικόνα, για το αν θα έρθει , μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κάποια βροχή "της προκοπής" ή θα μιλάμε απλά για ψιλόβροχα συνοδευόμενα με το "γνωστό μας κοκκινόχωμα" (Όπως και να έχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στην αρχή θα μιλάμε για "λασποβροχούλες ή λασποψιχάλες, έτσι και αλλιώς. Αφού σίγουρα θα υπάρξει και μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς το βόρειο Ιόνιο).

Πριν σας καληνυχτίσω, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας... Στην "επικινδυνότητα" που υπάρχει εξαιτίας της ξηρασίας αλλά και της έντονης για την εποχή ζέστης , ως προς την πιθανότητα φωτιάς στο νομό μας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την επόμενη Τρίτη 16 του μήνα!!

Μπορεί η αντιπυρική περίοδο να ξεκινά την ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ του Μάη, όμως λόγω των προαναφερθέντων πολύ άσχημων συνθηκών για την εποχή, χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή αυτές τις ημέρες, καθώς πολλοί από εμάς τρέχουμε να προλάβουμε να κάψουμε κλαδιά κτλ. πριν αρχίσει "να απαγορεύεται"...

Επί ευκαιρία να αναφέρω πως, σήμερα Παρασκευή 12 του Απρίλη, ήδη είχαμε ένα ανάλογο περιστατικό στην βόρεια Κέρκυρα, όπου ένας κάτοικος, κοντά σε ένα χωριό εκεί , έκαιγε ξερά κλαδιά και χόρτα αλλά η φωτιά του "ξέφυγε"...

Ωστόσο ευτυχώς (και μπράβο του γι ' αυτό, έτσι πρέπει να κάνουμε όλοι μας) είχε μεριμνήσει να έχει νερό κοντά του και προλάβαμε τα χειρότερα... Και λέω χειρότερα, γιατί μερικές δεκάδες μέτρα από το σημείο, υπάρχει πολύ πυκνός  λόγγος / δάσος σχεδόν αδιαπέραστο... Και δίχως αντιπυρικές ζώνες η ευρύτερη περιοχή για κάμποσα χιλιόμετρα. Οπότε, υπό άλλες συνθήκες, μόνο τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα θα μας έσωζαν και ας δείχνει ακόμη Απρίλη μήνα, το ημερολόγιό μας!!

Καλό ξημέρωμα!! Θα τα πούμε ΣΥΝΤΟΜΑ ξανά!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! 😉













































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου