Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΝ...ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΚΗΝΙΚΟΥ...ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ / ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ.

Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι!! :) 

Ήδη σας ανέφερα στην χθεσινή ανάρτησή μου εδώ, ότι η Τετάρτη θα κυλούσε με όμορφες καιρικές συνθήκες (όπως και φυσικά συνέβη) ΑΛΛΑ τη νύχτα που θα ακολουθούσε ΟΛΑ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΝ (όπως ΚΑΙ επίσης συνεχίζουμε να αναμένουμε να συμβεί)!! ;) 

Αναλυτικότερα λοιπόν, για να δούμε τι θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στις επόμενες 24ωρες στα μέρη μας... :) 

Απόψε ήδη ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ θα ξεκινήσει να βρέχει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας.

Μάλιστα τα φαινόμενα ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα λάβουν ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και κατά την διάρκεια της νύχτας θα βρέξει πλέον ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος αναμένεται μια... ΑΡΚΕΤΑ ΒΡΟΧΕΡΗ ΝΥΧΤΑ για το ΣΥΝΟΛΟ του νομού Κέρκυρας γενικότερα!

Τα φαινόμενα αν και... Στην ουσία ΔΕΝ θα έχουν συνολικά , μεγαλύτερη διάρκεια από ένα 12ωρο (γι ΄ αυτό και πιο πάνω γράφω "αλλαγή περιορισμένης χρονικής διάρκειας")...

Ωστόσο ΕΙΔΙΚΑ μέσα στη νύχτα ΚΑΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ / ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ της Πέμπτης θα είναι ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας... Ενώ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δύναται να έχουν  ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ.

Έτσι ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΓΗ / ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ θα βρέχει άλλοτε κατά περιόδους και άλλοτε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ με πιο "σταθερή πολύωρη μορφή" στο νομό μας.

Οι βροχοπτώσεις αλλού θα έχουν κατά κανόνα "ποτιστικό χαρακτήρα" , δηλαδή ασθενής έως και μέτρια ένταση... ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΝΟΜΟ ανά διαστήματα περιμένουμε ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ (σε αυτά τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα είναι ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες).

Οπότε χρειάζεται μια στοιχειώδη προσοχή από τους οδηγούς μας που θα βρίσκονται στους δρόμους ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ  ΑΡΓΑ μέσα στη νύχτα απόψε και τα ξημερώματα προς την Πέμπτη / ΝΩΡΙΣ το πρωί της Πέμπτης. 

Και αφού τα είπαμε λοιπόν, αναλυτικότατα για το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ όπου και αναμένονται τα περισσότερα και σε...ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και εντονότερα φαινόμενα, γενικότερα στα μέρη μας...

Περνάμε στις... ΑΡΓΑ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ που στην ουσία τα "απομεινάρια" της εν λόγω διαταραχής, θα συνεχίσουν να δίνουν ΛΙΓΕΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ή ΛΙΓΕΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΠΟΡΕΣ (ΟΧΙ όμως βέβαια στον βαθμό που θα έχουν σημειωθεί "αυτές" λίγο νωρίτερα ή φυσικά ούτε πια τόσο γενικευμένα, αλλά σε ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ επίπεδο).

Πάντως στην συνέχεια της ημέρας τα προαναφερθέντα φαινόμενα ΒΑΘΜΙΑΙΑ θα εξασθενήσουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και θα περιοριστούν σε ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ  με τον καιρό να παρουσιάζει προοδευτική ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΛΕΟΝ ΠΑΝΤΟΥ και τον ήλιο να "παίρνει το πάνω χέρι" από άκρη σε άκρη, πια. 

Αυτό φαίνεται να είναι και "το κύκνειο άσμα" δηλαδή το τελευταίο "καλό νερό" για την... Τελευταία εβδομάδα , όπου  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ "κατάφερε" να μας δώσει την "πολυπόθητη" , έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ...ΜΕΡΙΚΗ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ της φύσης , μετά από έναν μήνα ανομβρίας και έντονης ζέστης για τα δεδομένα της εποχής... Που εννοείται ότι προηγήθηκε ΠΡΙΝ από την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ εβδομάδα / ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ δηλαδή ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ!! 

Αυτό ήταν και το ζητούμενο, θα θυμάστε άλλωστε ότι σας το έλεγα συχνά τότε... Και πραγματικά χαίρομαι που τελικά έστω και...ΕΝ ΜΕΡΗ ο καιρός μας έκανε την "χάρη" (θα  ακολουθήσει καλοκαιρία για αρκετές ημέρες, με την θερμοκρασία να "ανεβαίνει" σιγά σιγά αισθητά)!! 😉 

Οι άνεμοι μέσα στην ερχόμενη νύχτα θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 5 μποφώρ... ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ από τις μεταμεσονύχτιες ώρες και ύστερα ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ θα αγγίζουν και τα 6 μποφώρ ΠΑΡΟΔΙΚΑ. 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ / ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ θα στραφούν ΑΡΧΙΚΑ σε δυτικών διευθύνσεων και ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ σε βορειοδυτικούς με τις ίδιες περίπου εντάσεις . ΓΙΑ ΛΙΓΟ δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων στα 7 μποφώρ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ τόσο στην θάλασσα όσο και στην ξηρά. 

ΠΡΟΣ / ΑΠΟ το βράδυ ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα εξασθενήσουν σημαντικά. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα ΜΙΚΡΗ περαιτέρω πτώση, με αποτέλεσμα την Πέμπτη να κυμανθεί ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΛΑΦΡΩΣ ψυχρά για την εποχή επίπεδα.

Στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ και παραθαλάσσια τμήματα οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές , αργά το μεσημέρι ΔΕΝ θα ξεπεράσουν τους 17 C. με 18 C. Ενώ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΙΣΩΣ αγγίξουν και τους 19 C. 

Aπό την άλλη πλευρά όμως, θα υπάρξουν και ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ σημεία, όπου τα θερμόμετρα ΔΕΝ θα "καταφέρουν" να υπερβούν τους 16 C. ή ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ακόμη και τους 15 C. - 15,5 C.

Στην ημιορεινή και ορεινή κατοικημένη ζώνη αργά το μεσημέρι, θα πρέπει να υπολογίζουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 14 C. με 15 C. και στα "πολύ υψηλά κατοικημένα χωριά" της Κέρκυρας ακόμη και 13 C.

Για την ιστορία, αξίζει να πούμε ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται "να πέσουν τα τελευταία χιόνια για φέτος" σε μεγάλα όμως υψόμετρα στην απέναντι Ηπειρωτική οροσειρά που βλέπουμε από τα μέρη μας.

Θα έχουμε την ευκαιρία να τα "καμαρώσουμε" αύριο, από το μεσημέρι και μετά που θα "καθαρίσει" ο ορίζοντάς μας. :) ;) 

Kαλό βράδυ Τετάρτης!! :)  

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! 😉

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου