Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ  ΑΛΛΑΓΗΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΗΝΑ ΠΡΩΙΜΗΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ... ΚΑΡΔΙΑ... ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ τουλάχιστον για τα δεδομένα του μήνα που εξακολουθεί να δείχνει "το άμοιρο ημερολόγιό μας" ήταν η σημερινή (Δευτέρα 15/04/2024).

Άκρως εντυπωσιακή ήταν η ΔΙΑΡΚΕΙΑ όλης αυτής της "μεγάλης καιρικής / θερμοκρασιακής ανωμαλίας", που βιώσαμε για αρκετές συνεχείς εβδομάδες... ΚΑΙ στην περιοχή μας φυσικά... Στέλνοντας κάμποσους από εμάς, στις παραλίες του τόπου μας, είτε από τον Μάρτιο μήνα ή "στην χειρότερη" από το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη!!!!  :) 

Ενώ παράλληλα ΔΕΝ ξεχνάμε πως όλο αυτό, ("είναι εκείνο που το κάνει ακόμη περισσότερο άξιο αναφοράς") "ήρθε / συνέβη" ύστερα από έναν επίσης ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ Χειμώνα, αφού στην ουσία και "αυτός" κύλησε με θερμοκρασίες εκτός εποχής / επικρατούσαν  θερμοκρασιακές συνθήκες Άνοιξης τότε (αυτό και αν είναι αξιοσημείωτο αλλά και σαφώς ανησυχητικό ταυτόχρονα).

Για να δούμε λοιπόν... Τι θα αλλάξει τελικά και σε τι... Βαθμό θα αλλάξει, τα αμέσως επόμενα 24ωρα στα μέρη μας ;

Για αύριο Τρίτη 16/04/2024: Περιμένουμε αραιές συννεφιές , οι οποίες ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα πυκνώσουν.

Μάλιστα ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ του 24ωρου υπάρχει ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να εκδηλωθούν ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ψιχάλες / ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ψιλόβροχο (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο).

"Ότι και όπου πέσει, θα συνοδεύεται με κοκκινόχωμα" (ΛΙΓΕΣ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΕΣ "λασποψιχάλες ή ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ λασποψιλόβροχο")!

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις (κυρίως πιο νότιοι - νοτιοανατολικοί) στα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 5 μποφώρ. Ωστόσο είναι αρκετά ΠΙΘΑΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ. 

Η θερμοκρασία αν και... Θα παρουσιάσει μια ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ της τάξεως των τριών περίπου βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ...Πάντα συγκριτικά με ότι προηγήθηκε... Παρολ ' αυτά ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα διατηρηθεί ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΝΩ από τις κλιματικές της τιμές .

Έντονη θα είναι η θολούρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας, εξαιτίας της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικάνικης σκόνης.

Για μεθαύριο Τετάρτη 17/04/2024: Ουσιαστικά περιμένουμε ύστερα από έναν ολόκληρο μήνα αβροχιάς την ΠΡΩΤΗ "φιλότιμη / πιο αξιόλογη προσπάθεια" του καιρού...

Αναλυτικότερα λοιπόν... Οι συννεφιές θα πρέπει να έχουν το "πάνω χέρι" γενικότερα κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του συγκεκριμένου 24ωρου.

Μάλιστα ήδη από τις μεταμεσονύχτιες ώρες ΠΡΟΣ την Τετάρτη, τα ξημερώματα / ΠΡΩΤΕΣ πρωινές ώρες της Τετάρτης, θα έχουν σημειωθεί κάποιες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ βροχές ή μπόρες (ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΘΑΝΟΝ να είναι "καλούτσικες").

Τα προαναφερθέντα φαινόμενα δείχνουν να γίνονται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επηρεάζοντας ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας , μέσα στην ημέρα που θα ακολουθήσει!

Παράλληλα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (δηλαδή ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ και ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ) οι βροχοπτώσεις ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΕΛΑΦΡΩΣ και δεν αποκλείεται να "βγάλει" ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ μπόρες ή ΙΣΩΣ και καταιγίδα (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα φαινόμενα θα πρέπει να είναι ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΑ έως ΙΣΩΣ και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ. Δηλαδή ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ έστω ΚΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα πέσει ΚΑΠΩΣ "καλούτσικο" ΝΕΡΟ).

Δυστυχώς ΔΕΝ είναι εφικτό να γνωρίζουμε από τώρα ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας θα σημειωθούν "βροχές της προκοπής και σε ποιες θα πέσει λιγότερο νερό"... Αφού γενικότερα στην μετεωρολογία ΔΕΝ υπάρχει πρόγνωση για κάθε χωριό , κάθε "ραχούλα" κτλ. Η κάθε πρόγνωση πάντα "βγαίνει" για μια... Ευρύτερη περιοχή , νομό, νησί κτλ. ;) 

Πάντως ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ  ο καιρός θα έχει πια βελτιωθεί ΠΑΝΤΟΥ ως προς τα φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 4 με 5 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 6 μποφώρ... ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΚΑΠΟΙΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 7 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Στην συνέχεια "θα γυρίσουν" ΠΡΩΤΑ σε πιο νοτιοδυτικούς με τις ίδιες περίπου εντάσεις και λίγο αργότερα σε δυτικούς - βορειοδυτικούς , παρουσιάζοντας... ΜΙΚΡΗ / ΜΕΡΙΚΗ εξασθένηση ΚΥΡΙΩΣ / ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ και ύστερα. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ... Με αποτέλεσμα να "καταφέρει" ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να βρεθεί γύρω από τα ΚΑΝΟΝΙΚΑ ή ΙΣΩΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ακόμη και ΕΛΑΦΡΩΣ κάτω από τα κανονικά για την εποχή ΕΠΙΠΕΔΑ.

Έτσι από τους... ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ έως και 30 C. που βιώσαμε ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ σήμερα Δευτέρα (Θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς ΠΑΝΩ από τα "φυσιολογικά" για την εποχή πλαίσια. Για την ακρίβεια ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ "το θερμοκρασιακό ταβάνι" των τελευταίων ημερών έφθασε τους 31 C. στο νησί της Κέρκυρας) την Τετάρτη θα πάμε σε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των... 19 C. με 21 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας (ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δεν αποκλείεται να δούμε και 18 C. ή 22 C. αντίστοιχα).

Στην ημιορεινή και ορεινή μας ζώνη υπολογίστε δυο με τρεις και "στα πολύ ψηλά κατοικημένα τμήματα" έως και τέσσερις με πέντε βαθμούς χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές αντίστοιχα (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ όλα αυτά).

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, οφείλω να σας πω ορισμένα πράγματα...

Καταρχήν αξίζει να ειπωθεί ότι από την Τετάρτη 17 του μήνα ΚΑΙ ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή 21 του Απρίλη η θερμοκρασία ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα κυμαίνεται γύρω από τα ΚΑΝΟΝΙΚΑ για την εποχή επίπεδα (ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ  και ΕΛΑΦΡΩΣ χαμηλότερα από τα "κανονικά").

Αυτό και αν είναι είδηση φίλες και φίλοι... Ειλικρινά πρέπει να ανατρέξουμε ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ στον χρόνο για βρούμε ξανά κάτι ανάλογο φέτος!!! 

Επίσης, να πούμε πως ακόμη μια διαταραχή φαίνεται να μας επηρεάζει ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ το τέλος της εβδομάδας. Άρα θα υπάρξει ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ / ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για βροχή ΞΑΝΑ ΠΡΙΝ "φύγει" αυτή η εβδομάδα. 

Αυτό είναι ευχάριστο , διότι έχει να βρέξει ένα μήνα και αν προσθέσουμε και όλη αυτή την παρατεταμένη έντονη για την εποχή ζέστη που είχαμε... Τότε καταλαβαίνουμε πόσο επιτακτική ανάγκη είναι "να βραχούμε" πλέον!! 

Εύχομαι ΜΕΧΡΙ να τελειώσει τούτη η εβδομάδα οι περισσότεροι από εμάς να είμαστε "ευχαριστημένοι" ... Εννοώ να "βρέξει της προκοπής" σε όσο το δυνατόν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τμήματα του τόπου μας! :)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στις ευπαθείς ομάδες λόγω της έντονης μεταφοράς Αφρικάνικής σκόνης που θα υπάρξει τόσο την Τρίτη, όσο έως περίπου και ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ / ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της Τετάρτης. 

Στην συνέχεια η Αφρικάνικη σκόνη θα αποτελέσει παρελθόν!! 

Τέλος την Τετάρτη, έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ τα φαινόμενα δεν αποκλείεται ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ να είναι έντονα και να συνοδεύονται είτε από ισχυρούς ριπαίους ανέμους , ή ΠΙΘΑΝΟΝ ακόμη και χαλάζι. 

Καλό βράδυ Δευτέρας... Όμορφη εβδομάδα να έχουμε!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου