Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ των πολύ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, καθώς και οριστική απομάκρυνση της Αφρικάνικης σκόνης...Για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τρεις με τέσσερις ημέρες (ΔΙΧΩΣ ωστόσο ΚΑΙ ΠΑΛΙ βέβαια να προσεγγίζουμε τις "απόλυτα φυσιολογικές για την εποχή τιμές"... Απλά ΓΙΑ ΛΙΓΟ θα φύγουμε από τις "ακραία υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, των τελευταίων αρκετών ημερών"... ΑΛΛΑ όμως θα παραμείνουμε φυσικά ΠΑΝΩ από τα "κανονικά" για "αυτήν" πλαίσια).

Γεια σας φίλες και φίλοι!!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΕΡΜΗ για τα δεδομένα της εποχής, ήταν η περασμένη νύχτα , αφού υπήρξαν ΠΟΛΛΕΣ περιοχές στο νομό μας (ΟΧΙ μόνο σε παραθαλάσσια και πεδινά σημεία ΑΛΛΑ ακόμη και σε αρκετά υψώματα) , όπου τα θερμόμετρα ΔΕΝ κατάφεραν "να πέσουν" κάτω από τους 17 C. με 18 C. και κατά τόπους ακόμη και 19 C. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ!!!

Εάν ανατρέξετε στην ανάρτηση της περασμένης Παρασκευής, θα δείτε ότι σας είχα μιλήσει και για τις πολύ υψηλές...ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές που θα βλέπαμε, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα!! 

Παράλληλα, όπως επίσης "σας υποσχέθηκα χθες", σήμερα σε πολλά ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας τα θερμόμετρα αργά το μεσημέρι έδειξαν ΞΑΝΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ (πιο υψηλές από χθες, όπως αναμενόταν άλλωστε)...

Με αποτέλεσμα, πράγματι, "από θερμοκρασιακής πλευράς" σήμερα να έχουμε ΠΡΩΤΗ ΙΟΥΝΙΟΥ και σε καμία περίπτωση πρώτη του Απρίλη ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το νομό μας (μακάρι να ήταν Πρωταπριλιάτικο αστείο. Δυστυχώς είναι η αλήθεια, φίλες και φίλοι)...

Ενώ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΕ... ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Χώρας των Φαιάκων, βρεθήκαμε και σε "θερμοκρασιακά επίπεδα" που "ανήκουν" γύρω  στις ΔΕΚΑ ΜΕ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΙΟΥΝΙΟΥ!!! 

Αρκετή... Έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ζέστη για την εποχή , θα κάνει πάντως και μέσα στην ερχόμενη νύχτα, βαδίζοντας ΠΡΟΣ την Τρίτη, με ανάλογες ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασιακές τιμές σε αρκετά τμήματα του τόπου μας!

Αυτό όμως, θα είναι και το "κύκνειο άσμα" της δεύτερης στη σειρά θερμής εισβολής που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες ΚΑΙ στην περιοχή μας...

Αφού μέσα στην Τρίτη ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ θα επικρατήσουν ΣΧΕΤΙΚΑ "πιο δροσεροί δυτικοί - βορειοδυτικοί άνεμοι αναγκάζοντας τον υδράργυρο να υποχωρήσει σε... ΚΑΠΩΣ πιο συμβατές / ΚΑΠΩΣ πιο κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές, αλλά και την Αφρικάνικη σκόνη να φύγει επιτέλους ανατολικότερά μας"!! 

Ώρα όμως να δούμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τις πέντε ιδιαίτερα θερμές για την εποχή περιοχές του νομού μας / τις πέντε πρώτες θέσεις δηλαδή, σύμφωνα πάντα με τους ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ μετεωρολογικούς σταθμούς, για σήμερα Δευτέρα 01/04/2024...

Αρίλλας : 26,4 C. 

Γουβιά : 26 C. 

Αυλιώτες : 25,4 C. 

Τεμπλόνι : 25,2 C.

Βαλανειό : 24,2 C. 

Ακόμη και στα δυο πιο ορεινά "κατοικημένα χωριά" της Κέρκυρας, σε υψόμετρο 650 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ο υδράργυρος άγγιξε τους 20 C. (όντως ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ)!!

ΠΡΙΝ όμως περάσουμε στην ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ μας πρόγνωση, πρέπει να απαντήσω μέσα από εδώ σε όλες και όλους εσάς που μου στέλνετε συχνά πυκνά μηνύματα για το... Αν θα υπάρξουν κάποιες βροχές το αμέσως επόμενο διάστημα ή όχι...

Η απάντηση είναι ΟΧΙ !!! Τουλάχιστον ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τις 10 του Απρίλη ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ ένδειξη για κάτι τέτοιο... Άρα κανένα πρόβλημα για εσάς, μιας και μπορείτε να συνεχίσετε άφοβα τις εξωτερικές σας εργασίες!! 

Αναλυτικότερα λοιπόν, τόσο για αύριο Τρίτη 02/04/2024, όσο και μεθαύριο Τετάρτη 03/04/2024, καθώς και την Πέμπτη 04/04/2024 περιμένουμε... 

Τι άλλο; ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ (πάντα από πλευράς φαινομένων) ΠΑΝΤΟΥ στο νομό Κέρκυρας.

Ο ήλιος αν και θα συνεχίσει να κάνει δυναμική εμφάνιση... 

Παρολ  ' αυτά αυτή την φορά θα πρέπει να υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ παροδικές νεφώσεις  κάθε τόσο κατά τόπους...ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το ερχόμενο 48ωρο (εννοείται "άνευ σημασίας").

Αύριο Τρίτη ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ υπάρχει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να ψιχαλίσει. Τίποτα, μα τίποτα το "άξιο λόγου και ΑΝ τελικά καταφέρει να συμβεί".

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ το χάραμα και ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ το πρωί θα είναι ακόμη νοτίων διευθύνσεων στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ... ΑΛΛΑ με ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Όμως σχετικά γρήγορα θα "γυρίσουν" σε πιο δυτικούς  έως βορειοδυτικούς , με παρόμοιες εντάσεις.

Οι βορειοδυτικοί άνεμοι την Τετάρτη θα πνέουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ με τις ίδιες εντάσεις ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.

Και τέλος την Πέμπτη θα παρουσιάσουν μια μικρή περαιτέρω ενίσχυση , οπότε και το "ταβάνι" θα είναι μέσα στην ημέρα, οι ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΡΙΠΕΣ τους να αγγίζουν ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ τα 4 με 5 και ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ και τα 6 μποφώρ... Αλλά με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ "στα γνωστά πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία" να παρατηρηθούν έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και ορισμένες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ.

Η θερμοκρασία, όπως ήδη σας είπα, αν και... Θα "πέσει" κατά πέντε με έξι βαθμούς ... Παρολ ' αυτά ΔΕΝ θα "καταφέρει" να βρεθεί στις ΑΠΟΛΥΤΑ "κανονικές για την εποχή τιμές"... Από την άλλη όμως , έστω και για ΜΕΡΙΚΕΣ ημέρες, "θα δροσίσει ΚΑΠΩΣ / δηλαδή θα φύγουμε από την ακραία για την εποχή ζέστη".

Άρα από τα 25αρια C. και 26αρια C. θα πάμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας, σε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 20 C. με 21 C. Ενώ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ εκεί που "κάνει καλύτερη δουλειά" ο μαίστρος ΔΕΝ θα ξεπερνά τους 19 C. ή στον αντίποδα "στα πιο ευάλωτα στην ζέστη ΠΕΔΙΝΑ σημεία" της Κέρκυρας, θα φθάνει και τους 22 C.

Eάν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς και να πούμε ποια είναι η "σωστή / η φυσιολογική τιμή" για το ΞΕΚΙΝΗΜΑ του Απρίλη στα ΠΕΔΙΝΑ του νομού μας, τότε "αυτή" είναι περίπου οι 18,5 C.

Αυτό, έτσι απλά για να γνωρίζετε, κάποια πράγματα και να ΜΗΝ σας "παραπλανούν" δεξιά και αριστερά (καλό είναι να γνωρίζετε πάντα την πραγματικότητα).... ;)  :) 

Τώρα σχετικά με την ΤΑΣΗ του καιρού και για λίγο παραπέρα...

Αξίζει να σημειωθεί, πως ΑΠΟ το ερχόμενο ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ διαφαίνεται εκ νέου ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ της θερμοκρασίας, με... Ακόμη ένα "κύμα έντονης για την εποχή ζέστης" να δείχνει να μας... "Πλησιάζει" ΞΑΝΑ όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ το τέλος του πρώτου δεκαημέρου!!! 

Άγνωστό ακόμη , τι διάρκεια θα έχει αλλά και με τι ένταση θα "φθάσει" στα μέρη μας τότε  ή εάν θα συνοδευτει ξανά με Αφρικάνικη σκόνη ή όχι (θα το παρακολουθούμε και όταν έρθει η ώρα θα τα πούμε).

Κατά τα άλλα ΜΙΚΡΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ / ΜΙΚΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ για "κάποια προσπάθεια βροχής" αχνοφαίνονται , οδεύοντας / πλησιάζοντας ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του πρώτου μισού του μήνα. Ακόμη βέβαια είναι ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ για τότε...Και τα παραπάνω αποτελούν απλά ΕΝΑ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ και τίποτα περισσότερο!!

"Καθαρίζει"  λοιπόν, από τις προμεσημβρινές ώρες αύριο και ύστερα , για τις επόμενες μέρες η ατμόσφαιρα, πάνω από τα μέρη μας.  😀 

Πριν σας αποχαιρετήσω για απόψε, αξίζει να πούμε δύο λόγια, μιας και σε λίγο καιρό ξεκινά η αντιπυρική περίοδος...

Αν τελικά ΔΕΝ κάνει έστω και ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΠΡΙΝ φύγει ο Απρίλης (κάτι που ευχόμαστε να ΜΗΝ συμβεί)... 

Τότε η φετινή αντιπυρική περίοδος, που όπως πάντα αρχίζει την πρώτη ημέρα του Μάη δυστυχώς φέτος θα μας έρθει με... Εν δυνάμει "πολύ επικίνδυνες συνθήκες" στην φύση και στις εξοχές του νομού μας  ήδη  ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ (εξαιτίας διαφόρων παραγόντων / πρώιμες εκτός εποχής έντονες ζέστες , ανομβρία κτλ.)!!! 

Καλό βράδυ Δευτέρας σε όλες και όλους. Nα έχουμε μια όμορφη εβδομάδα!!  😀 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου