Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

ΑΞΙΟΛΟΓΗ  ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ  ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ  ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ!!!!

Δεν άλλαξε κάτι από τα... "Ευχάριστα νέα" που σας έγραψα ήδη από χθες Τετάρτη 17 του μήνα, φίλες και φίλοι!!

Έτσι όλα τα στοιχεία συνεχίζουν και σήμερα Πέμπτη "να συγκλίνουν / να συνηγορούν" προς ΜΙΑ / ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ πλέον, πάντα όσο αφορά το αμέσως επόμενο 24ωρο!! ;)

Ναι , καλά καταλάβατε...Σε αυτό που χρειαζόμαστε τόσο πολύ στην παρούσα φάση... Δηλαδή την πολυπόθητη ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ στα μέρη μας!! :) 

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος... ;)

Το δεύτερο στη σειρά χαμηλό βαρομετρικό (για τούτη την εβδομάδα) , αρκετά πιο καλά οργανωμένο (καμιά σχέση με το προηγούμενο που στην ουσία ήταν "αναδιοργάνωτο") στην περιοχή της Ιταλίας κινούμενο ανατολικότερα θα "καταφέρει" αυτή την φορά να δώσει ΠΕΡΑΣΜΑ / ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ.  

Αναλυτικότερα, για αύριο Παρασκευή 19/04/2024: Αναμένεται ΑΡΧΙΚΑ αραιή συννεφιά που ανά διαστήματα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα πυκνώνει περισσότερο, ενώ δεν αποκλείεται ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ "να προλάβει να βγει" και για ΛΙΓΟ ο ήλιος.

Πάντως ΕΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ αργά τις πρωινές ή και ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τις προμεσημβρινές ώρες η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ είναι...Απλά ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή για κάποιο τοπικό φαινόμενο.
Και αν τελικά "τα καταφέρει" έως τότε, να συμβεί... ΔΕΝ θα είναι ΑΚΟΜΗ κάτι το ιδιαίτερο / το αξιόλογο. Δηλαδή "το πολύ πολύ κάποιο μικρή διάρκειας ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ψιλόβροχο / ψιχάλα ή σύντομη βροχούλα").
Ωστόσο στην συνέχεια από άκρη σε άκρη "ο καιρός θα βαρύνει περαιτέρω" στα μέρη μας και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται διάσπαρτες βροχές ή μπόρες (ΠΡΟΣ / ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ και μετέπειτα από τα δυτικότερα προς τα ανατολικότερα τμήματα του τόπου μας).

Τα εν λόγω φαινόμενα σχετικά γρήγορα θα λάβουν ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ απασχολώντας το ΣΥΝΟΛΟ πια του νομού Κέρκυρας... 

Ενώ ταυτόχρονα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της Παρασκευής ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ οπότε είναι πιθανό να "εκδηλωθούν" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και ορισμένες "πιο ΔΥΝΑΤΕΣ μπόρες ή  ΙΣΩΣ και κάποια ΤΟΠΙΚΗ καταιγίδα ενδεχομένως ισχυρή".

Με λίγα λόγια θα βρέξει ΠΑΝΤΟΥ στην Χώρα των Φαιάκων, με... ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ να δέχονται είτε "καλούτσικό ή και αρκετά καλό νερό" έως ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ... 

ΌΛΑ ΑΥΤΑ ύστερα από έναν ολόκληρο μήνα ξηρασίας (ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ θα υπάρξει ισχυρή βροχόπτωση, που δεν αποκλείεται ΤΟΠΙΚΑ να συνοδευτεί και από καταιγίδα. Μικρή αλλά υπαρκτή η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης. Μέτρια η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη).

Έτσι προσωπικά περιμένω ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας αύριο, να δεχτούν "την πολυπόθητη πρώτη τονωτική ένεση" μετά από ένα πολύ μεγάλο, παρατεταμένο χρονικό διάστημα ΑΠΟΛΥΤΗΣ ξεραίλας και γενικότερα "αρρωστημένου καιρικού / θερμοκρασιακού σκηνικού" που βιώσαμε (πάντα για τα δεδομένα της εποχής).

Λόγω του ότι το έδαφος είναι "καταξερο σαν τσιμέντο" δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εμφάνισης μικροπλημμυρικών φαινομένων σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ εφόσον πράγματι, υπάρξει ραγδαία βροχόπτωση / μπόλικο νερό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, φθάνοντας ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ τα 4 με 5 μποφώρ... Με αυξημένη όμως την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ορισμένες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (πάντως ΓΙΑ ΛΙΓΟ είναι ΠΙΘΑΝΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να δούμε και ορισμένες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 7 μποφώρ).

Από αργα το απόγευμα ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μέσα στις βραδινές και μετέπειτα ώρες περιμένουμε στροφή των ανέμων σε πιο δυτικούς - βορειοδυτικούς με τις ίδιες περίπου εντάσεις (ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ είναι ΠΙΘΑΝΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να δούμε και ορισμένες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 7 μποφώρ).

Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση αύριο , θα κυμανθεί ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ  ΠΕΡΙΟΧΕΣ ακόμη και ΛΙΓΟ κάτω από τα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα, ενώ στα υπόλοιπα θα βρεθεί γύρω ή κοντά στα "φυσιολογικά" για την εποχή πλαίσια. 

Οπότε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας αύριο Παρασκευή αργά το μεσημέρι τα θερμόμετρα ΔΕΝ θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 17 C. με 18 C. ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΙΣΩΣ ΟΥΤΕ καν και τους 16 C. Ενώ στον αντίποδα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ θα αγγίξουν και τους 19 C. (πολύ μικρή η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να παρατηρηθεί και κάποιο μεμονωμένο 20αρι C.)

ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετά έντονη λοιπόν η ΑΙΣΘΗΣΗ της ψύχρας ακόμη και μέσα στην ημέρα αύριο ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας (πάντα για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε).

Στην ημιορεινή και ορεινή μας κατοικημένη ζώνη ΔΕΝ θα πρέπει να ξεπεράσουμε τους 14 C. με 16 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (ΙΣΩΣ στα "πολύ υψηλά κατοικημένα τμήματα" ούτε καν τους 13 C.)

Άρα, όπως είναι φυσιολογικό περισσότερο έντονη θα είναι η ΑΙΣΘΗΣΗ της ψύχρας έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και του ΣΧΕΤΙΚΟΥ κρύου , ακόμη και μέσα στην ημέρα εκεί πάνω (πάντα για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε).

Για την ιστορία να πούμε πως μερικές υψηλές απέναντι Ηπειρωτικες βουνοκορφές που βλέπουμε από τα μέρη μας, θα "ασπρίσουν" αύριο (θα έχουμε την ευκαιρία να τις "καμαρώσουμε" το Σάββατο που θα έχει "καθαρό ορίζοντα"). 😉

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΑ τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας το ερχόμενο 24ωρο παντού στην περιοχή μας... Με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ σε διάφορα υψώματα , καθώς και σε αρκετά σημεία κατά μήκος της ορεινής και ημιορεινής μας κατοικημένης ζώνης (προς τις βραδινές ώρες και σε κάποια ΠΕΔΙΝΑ σημεία). 

Βελτιωμένος αναμένεται καθ ' όλη ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ο καιρός το Σάββατο, με τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες να κυμαίνονται γύρω από τα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα αλλά και τους ανέμους ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ δημιουργούν κάποιο πρόβλημα.

Αυτό για να κανονίσετε τις εξωτερικές εργασίες, δραστηριότητες σας.

Όμως η προαναφερθείσα βελτίωση θα είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ μιας και λίγο παρακάτω , φαίνεται να μας προσεγγίζει η Τρίτη στη σειρά διαταραχή, γι " αυτή την εβδομάδα.  😉 

Περαιτέρω λεπτομέρειες για... Το τι θα επακολουθήσει στην συνέχεια, θα βρείτε φυσικά στην επόμενη ανάρτησή μας εδώ!! 

Καλό βράδυ Πέμπτης!!

Με το καλό να υποδεχτούμε την πολυπόθητη ΑΞΙΟΛΟΓΗ  ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ  βροχή  αύριο!!!!  😀 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου