Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Κυριακή 21/04/2024.

Γεια σας φίλες και φίλοι!! 

Ακριβώς λοιπόν, όπως τα περιμέναμε και φυσικά όπως είχε γραφτεί και εδώ, μέρες πριν, κύλησαν τα πράγματα...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το αναμενόμενο καλά οργανωμένο βροχοφόρο σύστημα της Παρασκευής πράγματι ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ την παρατεταμένη ανομβρία που είχε προηγηθεί ΑΛΛΑ ΚΑΙ "έριξε" με θεαματικό τρόπο βέβαια, την θερμοκρασία!!  😉 

Για την ιστορία να πούμε ότι όντως ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ μετά από πάρα πολύ καιρό... Έβρεξε ΑΞΙΟΛΟΓΑ με το ύψος της βροχής να κυμαίνεται την Παρασκευή ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ μεταξύ 20 με 35 χιλιοστών βροχής. Ενώ σε ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και λίγο υψηλότερα.

"Την πρωτιά" αυτή την φορά ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΟΜΟΥ την είχε ο σταθμός μου στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας (σύμφωνα πάντα με τους ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ μετεωρολογικούς σταθμούς του τόπου μας) αφού κατέγραψε 44 χιλιοστά βροχής ή καλύτερα 44 τόνους νερού ανά στρέμμα! 😀 

Παράλληλα ο υδράργυρος κατρακύλησε αισθητότατα...Εάν αναλογιστούμε πως επί ένα μήνα επικρατούσε ΠΡΩΙΜΟ Καλοκαίρι με 25αρια C. 27αρια C. Κάποιες φορές ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 30αρια C. 

Και... Περάσαμε απότομα μόλις στους 9 C. με 11 C. Ακόμη και αργά μέσα στις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής με την έλευση των φαινομένων τότε (μάλιστα αρκετά τζάκια, "άναψαν ξανά, μετά από σχεδόν ένα μήνα που παρέμεναν σβηστά" λόγω των...Πρώιμα Καλοκαιρινών θερμοκρασιών που προηγήθηκαν)...

Ενώ ταυτόχρονα σήμερα Σάββατο, (όπως επίσης σας είχα "υποσχεθεί") κοιτάζοντας ανατολικά μας, παρατηρούμε τις "φρεσκοχιονισμένες" απέναντι υψηλές Ηπειρωτικές βουνοκορφές!! 😉 

Έτσι ύστερα από την σημαντική καιρική μεταβολή της Παρασκευής (και την "εξισορρόπηση της φύσης και του καιρού" που αποζητούσε το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα από τις αναρτήσεις του εδώ, ο γράφοντας) σήμερα Σάββατο ήρθε η αναμενόμενη λιακάδα...

ΟΜΩΣ την περασμένη Πέμπτη, σας είχα τονίσει ότι θα υπήρχε ακόμη μια διαταραχή (η τρίτη στη σειρά) ΠΡΙΝ μας αποχαιρετήσει τούτη η εβδομάδα...

Για να δούμε λοιπόν... Ισχύει ακόμη και σήμερα αυτό που είπαμε τόσες μέρες πριν; 😉 

Η απάντηση είναι... ΝΑΙ σαφώς και ισχύει! 😀 

Οπότε ακόμη μια διαταραχή από την περιοχή της γειτονικής μας Ιταλίας θα βρει ΚΑΙ ΠΑΛΙ "τον δρόμο της" προς την περιοχή μας.

Ναι μεν ΔΕΝ θα είναι τόσο "καλά οργανωμένη, όσο εκείνη της Παρασκευής"... Ωστόσο "θα είναι ικανή" να δώσει στο πέρασμά της ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ αξιόλογο όγκο νερού ΚΑΙ ΠΑΛΙ (όχι τα 40 χιλιοστά βροχής της Παρασκευής, αλλά ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τα 10 με 20 χιλιοστά βροχής δείχνουν "εφικτά"). 😉 

Αναλυτικότερα λοιπόν, για αύριο Κυριακή 21 του Απρίλη 2024...

Ήδη από την αλλαγή της ημέρας απόψε τα μεσάνυχτα και μετέπειτα (νύχτας Σαββάτου προς Κυριακή), η ξαστεριά θα δώσει ΣΤΑΔΙΑΚΑ την θέση της σε αρκετή συννεφιά εκ νέου.

Οπότε από την αλλαγή της ημέρας και...ΕΩΣ ΚΑΙ το ξημέρωμα θα πρέπει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να "βγάλει" ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ βροχοπτώσεις,  μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες.

Τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα γίνουν "ακόμη περισσότερα" , πάντα όσο αφορά το παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χρονικό διάστημα, όσο θα "πλησιάζουμε" ΠΡΟΣ την αυγή της Κυριακής (ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ θα βρέξει "καλούτσικα ή αρκετά". Μάλιστα δεν αποκλείεται κάποια ΤΟΠΙΚΗ μπόρα ή καταιγίδα ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να είναι έντονη). 

Και περνάμε πλέον στις πρωινές ώρες της Κυριακής μας και μετέπειτα... Όπου το καιρικό σκηνικό από άκρη σε άκρη στο νομό μας θα είναι ΑΣΤΑΤΟ.

Πράγμα που σημαίνει πως ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα εκδηλώνονται ΚΑΠΟΙΕΣ διάσπαρτες βροχοπτώσεις ή και τοπικές μπόρες (ανοιχτό το ενδεχόμενο μεμονωμένης καταιγίδας).

ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα πρέπει να υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ πάνω στο νομό μας, που δεν αποκλείεται έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ τα φαινόμενα να είναι εντονότερα.

Επίσης ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (άρα ΟΧΙ παντού) θα βρέξει "καλούτσικα ή αρκετά.

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως γενικότερα όλα τα φαινόμενα αυτής της διαταραχής θα έχουν έντονα το στοιχείο της ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Το σκηνικό αυτό αν και σε... Σταδιακή "φθίνουσα πια πορεία" ΑΡΓΟΤΕΡΑ μέσα στην ημέρα (ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ κυρίως προς μετά το μεσημέρι και ύστερα. Αναφέρομαι πάντοτε στα φαινόμενα) φαίνεται πως γενικότερα θα μας "συντροφεύει" έως και αργά τις μεσημεριανές ή ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ  ΙΣΩΣ μέχρι ΚΑΙ τις ΠΡΩΤΕΣ απογευματινές ώρες.

Από εκεί και μετέπειτα περιμένουμε ΟΡΙΣΤΙΚΗ βελτίωση των καιρικών συνθηκών μας, ως προς τα φαινόμενα ΠΑΝΤΟΥ.

Διατηρείται "αυτό το ΣΧΕΤΙΚΑ ψυχρό θερμοκρασιακό προφίλ" (πάντα για δεδομένα της εποχής) και αύριο Κυριακή.

Έτσι οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ θα πρέπει να βρεθούν αργά το μεσημέρι στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ μας ΚΑΙ ΠΑΛΙ μεταξύ 17 C. με 18 C. Ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ δεν θα ξεπεράσουν τους 15,5 C. με 16 C. ή στον αντίποδα ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΘΑΝΟΝ να δούμε και 19 C.

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ (ήδη από την ερχόμενη νύχτα) από νότιες διευθύνσεις φθάνοντας τα 3 με 4 και κατά τόπους έως και τα 5 μποφώρ ΑΛΛΑ με...Αυξημένη την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 6 μποφώρ ανά διαστήματα.

Προς / από το μεσημέρι και ύστερα θα γυρίσουν πρώτα σε πιο δυτικών διευθύνσεων και λίγο αργότερα σε βορειοδυτικούς. Με ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΙΚΡΗ περαιτέρω ενίσχυση φθάνοντας ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ τα 4 με 5 μποφώρ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 6 μποφώρ...ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 7 μποφώρ.

Παντως, για το βράδυ περιμένουμε ΜΕΡΙΚΗ εξασθένηση των ανέμων.

Καλό Σαββατόβραδο σε όλες και όλους! 😀 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου