Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η παρατεταμένη καλοκαιρία - ΑΝΟΜΒΡΙΑ... Ενώ μετά την... ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ (αλλού "υποτυπώδη" και αλλού ΚΑΠΩΣ "πιο αξιόλογη". Ανάλογα την κάθε περιοχή πάνω στο νομό μας) πτώση της θερμοκρασίας ΣΤΑΔΙΑΚΑ επιστρέφουμε ΞΑΝΑ στις "γνωστές" μας ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ  ΜΑΙΟΥ ("Σε ΑΡΚΕΤΕΣ περιπτώσεις προχωρημένου Μάη")!! 

Καλησπέρα σας!! :)

Συνεχίζουμε λοιπόν, να ΜΗΝ...Έχουμε και πολλά να πούμε, από πλευράς καιρού, αφού φέτος η "ημερολογιακή" Άνοιξη έχει "ενδιαφέρον" ΜΟΝΟ από πλευράς θερμοκρασίας και ενίοτε και "στο κομμάτι των ανέμων"!

Μάλιστα η ανομβρία που φέτος ξεκίνησε από πολύ νωρίς, πάντα για τα δεδομένα του κλίματος της περιοχής μας (να σας θυμίσω ότι η τελευταία "σχετικά καλή βροχή" ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ όμως τμήματα του τόπου μας / δηλαδή ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας, σημειώθηκε στις 26 Μάρτη... ΑΛΛΑ η τελευταία ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ  ΑΞΙΟΛΟΓΗ βροχόπτωση / δηλαδή ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας, έλαβε χώρα πολύ νωρίτερα... Και συγκεκριμένα μόλις στο ΞΕΚΙΝΗΜΑ του Μάρτη) δείχνει να συνεχίζεται επ' αόριστον , μιας και προς ώρας ΔΕΝ διαφαίνεται ακόμη "κάτι το χειροπιαστό" στην παραπέρα ΤΑΣΗ του καιρού, ούτως ώστε να πούμε πως, "βλέπουμε κάποιο άξιο αναφοράς νερό"... 

Μικρές ενδείξεις για ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα συνεχίζουν να "αχνοφαίνονται"  ΠΡΟΣ το τέλος του ΠΡΩΤΟΥ μισού του τρέχοντος μηνός... Δίχως ωστόσο ακόμη να γνωρίζουμε, περισσότερες λεπτομέρειες για τότε!

Κατά τα άλλα το δεύτερο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ "καιρικό κομμάτι" για φέτος , που κατά πάσα πιθανότητα τις επιπτώσεις του, θα τις βρούμε μπροστά μας παρακάτω (ΟΧΙ και τόσο μακριά μας πια) , είναι η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ!!

Ο Μάρτιος "μας αποχαιρέτησε και αυτός" όπως και οι προηγούμενοι ΠΟΛΛΟΙ ΜΗΝΕΣ με θερμοκρασίες ΑΡΚΕΤΑ πάνω από τις μέσες κλιματικές του τιμές... Δηλαδή στην ουσία, πάντα από πλευράς θερμοκρασίας τον Μάρτιο που μας πέρασε ΔΕΝ είχαμε.. "Μάρτιο" φέτος  ΑΛΛΑ σίγουρα "Απρίλιο"... 

ΚΑΙ... Ταυτόχρονα ΚΑΙ ο Απρίλιος δυστυχώς όλα δείχνουν πως θα "βγει" και αυτός ΑΡΚΕΤΑ πιο θερμός από τις "κλιματικές του τιμές"... Δηλαδή ουσιαστικά από πλευράς θερμοκρασίας ο Απρίλης θα μας "αποχαιρετήσει" με μέση θερμοκρασία Mαΐου / δηλαδή πάντα θερμοκρασιακά ΔΕΝ θα έχουμε βιώσει τον μήνα Απρίλη  ΑΛΛΑ... σίγουρα τον Μάη!!

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν αναπόφευκτα ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ για την φετινή αντιπυρική περίοδο που όπως κάθε χρόνο ξεκινά την πρώτη ημέρα του Μάη!!

Κάτι που θα συνεχίσω να το αναφέρω σε κάθε ευκαιρία που θα μου βρεθεί... Γιατί εάν επαληθευτούν τα μακροπρόθεσμα στοιχεία (κάτι που προσωπικά ΔΕΝ θέλω ΟΥΤΕ καν να το σκέφτομαι) τότε Η ΦΕΤΙΝΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ για το νομό μας (και όχι μόνο βέβαια) θα είναι ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για την φύση και το πράσινο του τόπου μας!!

Αυτό διότι, θα μας βρει με... Ήδη συνθήκες αρκετά μεγάλης, παρατεταμένης ξηρασίας (ας ελπίσουμε να γίνει "ένα θαύμα και να αλλάξουν τα πράγματα" τουλάχιστον όσο αφορά τις βροχοπτώσεις) και ΚΥΡΙΩΣ με μπόλικα πρώιμα κύματα έντονης ζέστης να έχουν προηγηθεί ΑΛΛΑ ΚΑΙ σαφώς... Να συνεχίζονται συχνά πυκνά, όσο θα βαδίζουμε προς το θέρος, με ακόμη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ!!

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν ΕΝΑ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΟΚΤΑΙΗΛ / ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ καθιστώντας τις εξοχές του νομού μας, εξαιρετικά "ευάλωτες / επιρρεπείς" στην παραμικρή ω μη γένοιτο "σπίθα" που ΙΣΩΣ προκύψει κάποια στιγμή εκεί (βέβαια εννοείται ότι προσωπικά το απεύχομαι αυτό).

Άρα λοιπόν, από τώρα, πρέπει ΟΛΟΙ οι ΤΟΠΙΚΟΙ αρμόδιοι φορείς να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους όλα τα παραπάνω και να μεριμνήσουν αναλόγως!! 

Από τούτη εδώ την ασήμαντη θέση του ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ προγνώστη και πάνω απ' όλα...Ως λάτρης του τόπου μας , όφειλα να τα αναφέρω όλα αυτά!!

Ζητώ συγνώμη εάν σας "κούρασα" λιγάκι... :) Απλά προσωπικά έκρινα ότι έπρεπε να "χτυπήσω αυτό το ΠΡΩΤΟ καμπανάκι" για φέτος.

Ας περάσουμε όμως τώρα στο "προγνωστικό μας μέρος"... ;) 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ... ΕΩΣ ΚΑΙ την ερχόμενη Κυριακή 07/04/2024 δηλαδή, με ΑΦΘΟΝΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ (λίγα συννεφάκια ΙΣΩΣ δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο, "άνευ σημασίας" βέβαια).

Οι άνεμοι ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΜΕΡΕΣ θα πνέουν μέσα στην ημέρα από βορειοδυτικές διευθύνσεις... 

Φθάνοντας τόσο Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, καθώς ΚΑΙ την Κυριακή 7 του μήνα... Τα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ έως και τα 5 μποφώρ (ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για τις τρεις αυτές ημέρες ΜΟΝΟ κατά το προαναφερθέν όμως χρονικό διάστημα κάθε 24ωρου ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ... Και για ορισμένες ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ).

Ο υδράργυρος ΣΤΑΔΙΑΚΑ μέρα με την μέρα "θα ανεβαίνει και από λίγο" ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ... Δηλαδή ΚΥΡΙΩΣ ως προς τις υψηλότερες θερμοκρασίες του κάθε 24ωρου, που συνήθως καταγράφονται τις μεσημεριανές ώρες. Κάτι που θα γίνει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ αντιληπτό εντός του Σαββατοκύριακου!

Οπότε ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα θα πρέπει το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ να επιστρέψει ΞΑΝΑ στους 22 C. με 23 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 24 C. ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ δεν αποκλείεται ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να καταγραφεί και κάποιο / κάποια 25αρια C.(πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ όλα αυτά).

Αντίθετα ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ τμήματα (ΟΧΙ βέβαια σε όλα) , όπως ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ που είναι συνήθως "πιο επιρρεπή" στο βορειοδυτικό ρεύμα, θα κρατηθούν ΚΑΠΩΣ τα "προσχήματα"... Με τα θερμόμετρα αργά τα μεσημέρια ΝΑ ΜΗΝ ξεπερνούν τους 20 C. με 21 C. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΙΣΩΣ και τους 19 C. 

Άρα, ακόμη και εντός του ίδιου νομού, θα υπάρξουν ΣΧΕΤΙΚΑ μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές από γωνιά σε γωνιά , εξαιτίας του βορειοδυτικού ρεύματος.

Σε αυτό το σημείο να σας θυμίσω για μια ακόμη φορά, πως... ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ για τον μήνα Απρίλιο η ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΕΓΙΣΤΗ θερμοκρασία ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΔΙΝΑ του νομού μας είναι οι 19 C. 

Εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε λοιπόν, ότι "η θερμοκρασιακή ανωμαλία των τελευταίων πολλών μηνών" συνεχίζεται!! 

Aυτό, γιατί καλό είναι να γνωρίζετε κάποια πράγματα ("να έχετε τέλος πάντων ένα μπούσουλα και εσείς που ΔΕΝ ασχολείστε με τα καιρικά").

Tέλος στην ορεινή και ημιορεινή μας "κατοικημένη ζώνη" υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους 15 C. με 16 C. στα "πιο ψηλά" και 17 C. με 18 C. στα υπόλοιπα τμήματα.

Καλό βράδυ Πέμπτης σε όλες και όλους!! 😀 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου