Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

"Καιρική εκτίμηση" για το επόμενο τετραήμερο (από αύριο Πέμπτη 02/06/2022 έως ΚΑΙ την Κυριακή 05/06/2022)... :) 

Με ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ καιρικές συνθήκες θα κυλήσουν ΚΑΙ οι ερχόμενες ημέρες στα μέρη μας , φίλες και φίλοι !! Από καιρικής πλευράς λοιπόν ΔΕΝ θα μας "προβληματίσει" κάτι ΠΟΥΘΕΝΑ στο νομό μας, ΟΥΤΕ στη θάλασσα αλλά ΟΥΤΕ και στη στεριά !! 

Όσο αφορά την διακύμανση της θερμοκρασίας, "αυτή" θα παρουσιάσει και ΝΕΑ μικρή περαιτέρω άνοδο από άκρη σε άκρη στο τόπο μας, με ... Αποτέλεσμα ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να κυμαίνεται σε επίπεδα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "κανονικού" για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους , που βρισκόμαστε! 

Και ... Μιλώντας για θερμοκρασίες , επιτρέψτε μου να "αδράξω της ευκαιρίας" , λέγοντάς σας ότι εάν θέλουμε να είμαστε ακριβείς και αντικειμενικοί αναλογιζόμενοι ΜΟΝΟ την "καιρική / θερμοκρασιακή" πλευρά και όχι το ... "Ημερολόγιο", τότε (αν και θα σας φανεί "κάπως", αυτό που θα σας πω) προσωπικά θα σας ευχηθώ καλή ΣΥΝΕΧΕΙΑ Καλοκαιριού και όχι καλό Καλοκαίρι, επειδή μπήκε ο Ιούνιος... Αφού το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ φέτος από "καιρικής / θερμοκρασιακής" μεριάς στην Χώρα των Φαιάκων ΗΡΘΕ στις ΟΚΤΩ ΤΟΥ ΜΑΗ !! Έκτοτε είχαμε και έχουμε σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ μέγιστες τιμές ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" , που παρέπεμπαν (και παραπέμπουν) σε έναν ΠΡΩΙΜΟ ΙΟΥΝΙΟ (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά περιόδους και Ιούλιο). Μοναδική "εξαίρεση" για το "σύνολο" του νομού μας (και όχι για "μεμονωμένες περιπτώσεις"), αποτέλεσαν από άποψη θερμοκρασίας (ΜΕΤΑ τις ΟΚΤΩ ΤΟΥ ΜΑΗ) ΜΟΛΙΣ όμως για 36 με 48 ώρες η περασμένη Κυριακή 29/05/2022 και ΕΝ ΜΕΡΗ η Δευτέρα 30/05/2022!!

Ώρα όμως να δούμε τι μέλλει γενέσθαι "καιρικά" , έως ΚΑΙ την Κυριακή πέντε του Ιούνη ... ;) 

ΌΛΕΣ τις επόμενες ημέρες μέχρι ΚΑΙ την ερχόμενη Κυριακή το "πάνω χέρι" θα έχει ο ΗΛΙΟΣ όπου σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ θα μας χαρίζει απλόχερα ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ έντονης ηλιοφάνειας. ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΤΑ  ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

Κατά τα άλλα , οι άνεμοι τις νύχτες (ιδιαίτερα αργά), τα χαράματα / ΝΩΡΙΣ τα πρωινά μας θα είναι γενικά μεταβλητοί ασθενείς , ενώ ΤΟΠΙΚΑ θα επικρατεί και άπνοια. Ωστόσο ΠΡΟΣ το μεσημέρι και ύστερα θα βγάζει ένα βορειοδυτικό ρεύμα (μαιστραλάκι) το οποίο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα ενισχύεται ΕΛΑΦΡΩΣ περισσότερο αργά τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες... Φθάνοντας τα 4 μποφώρ , με ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμιαίες ριπές και στα 5 μποφώρ  ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ στα ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτό τον τύπο καιρού, σημεία του τόπου μας. Άρα εν ολίγοις ΔΕΝ θα υπάρξει απολύτως ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα ΚΑΙ από πλευράς ανέμων τις ερχόμενες ημέρες (όπως άλλωστε τόνισα και στην κορυφή τούτης της ανάρτησης).

Τέλος ο υδράργυρος ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα ανέβει ακόμη λίγο , ενώ παράλληλα σίγα σιγά , μέρα με την μέρα θα αυξηθούν ΚΑΙ τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας ... Πέρα από τις νύχτες μας (που ήδη εννοείται είναι υψηλά) ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ΚΑΠΩΣ ΚΑΙ το αίσθημα της σχετικής δυσφορίας ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Κέρκυρας.

Οι μέγιστες τιμές ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ της γωνιάς μας, θα διατηρηθούν σταθερά σε επίπεδα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ των των "φυσιολογικών" μέσων κλιματικών τιμών της περιόδου που διανύουμε. Έτσι ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ... ΠΟΛΛΑ ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ / ΠΕΔΙΝΑ τμήματα θα πρέπει να υπολογίζουμε γύρω στους 29 C. με 31 C. ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι 32 C. αντίστοιχα. ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ στην ζέστη όμως ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της Κέρκυρας θα συνεχίσει να ανέρχεται στους 33 C. με 34 C. με πιθανότητα  και για κάποιο 35αρι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ εκεί ΚΥΡΙΩΣ στο διάστημα μεταξύ  Παρασκευής - Σαββατοκύριακου ... 

Από την άλλη στα πιο ορεινά καθώς και σε ΔΙΑΦΟΡΑ παραθαλάσσια (όχι παντού) το "θερμοκρασιακό" ταβάνι θα βρίσκεται γύρω στους τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα (πάντα κατά μέσο όρο και ανάλογα βέβαια το ανάγλυφο και το εκάστοτε ανεμολογικό πεδίο σε κάθε περιοχή).

Μιας και συχνά κάνω λόγο για "υψηλές για την εποχή" θερμοκρασίες, για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ , παρακάτω σας παραθέτω "πολύ γενικά" ποιες είναι οι "φυσιολογικές" για το "πρώτο δεκαήμερο" του Ιουνίου (στην προκειμένη περίπτωση) ,μέγιστες θερμοκρασίες σύμφωνα πάντα με βάση τα κλιματολογικά στοιχεία του νομού μας... Ούτως ώστε να μπορείτε να κάνετε και εσείς τις ανάλογες συγκρίσεις κάθε φορά ! :) 

Υπό "κανονικές συνθήκες" λοιπόν οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες αυτή την περίοδο του έτους θα πρέπει να κυμαίνονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ στα μεν ημιπεδινά και πεδινά τμήματα μεταξύ 26 C. με 28 C. αντίστοιχα ... Και στα δε ημιορεινά και ορεινά ΝΑ ΜΗΝ ξεπερνούν ΠΟΥΘΕΝΑ τους 25 C. Δηλαδή γύρω στους 23 C. με 24 C. και πιο τοπικά το πολύ μέχρι 25 C. στα πρώτα , ενώ στα δεύτερα (αναφέρομαι σε ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ περιοχές από 600 μέτρα και πάνω) στους 21 C. με 23 C. και πιο τοπικά έως και 24 C.  ;) 

Εύχομαι ΚΑΛΟ ΙΟΥΝΙΟ με υγεία και κάθε καλό στον καθένα και στην καθεμιά από εσάς ξεχωριστά !! :) 

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR2hCSJShrWG9gpQOVaWAiFVggxKFjvyqDkuylDEjWiQdPgJwk3WD9AQNfw







http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου