Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

 Ο καιρός στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου , έως ΚΑΙ την Παρασκευή 17/06/2022 ... ;)

Καλό βράδυ Δευτέρας και όμορφη εβδομάδα σε όλες και όλους ΕΣΑΣ , που συνεχίζεται να στηρίζετε τα τελευταία σχεδόν ... ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ πια, την προσπάθειά μου αυτή, δείχνοντάς μου το απλόχερα σε κάθε ανάρτηση / πρόγνωση, με τα τόσο υπέροχα λόγια σας προς το πρόσωπό μου !  :) 

Ας πάμε όμως στο καιρικό κομμάτι τώρα ! ;) 

Η εβδομάδα αυτή που μόλις ξεκίνησε ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (αν και θα σας μιλήσω "πιο αναλυτικά" έως ΚΑΙ την παρασκευή , όπως ήδη έγραψα, παρολ ' αυτά σας δίνω το γενικότερο "στίγμα" της εβδομάδας , μέχρι ΚΑΙ το "τέλος της") θα χαρακτηριστεί από τρία διαφορετικά "πράγματα"... 

Πρώτα απ ' όλα η μεσημεριανή - απογευματινή θερμική αστάθεια στο απέναντί μας Ηπειρωτικό κομμάτι θα διατηρηθεί ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ για σχεδόν ΟΛΕΣ τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα είναι πιο "γενικευμένη" εκεί (αυτό θα έχει άμεσο "αντίκτυπο" και σε μας, με ΟΡΙΣΜΕΝΑ φαινόμενα ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Γι ' αυτό ακριβώς το λόγο πρόσθεσα και την "συγκεκριμένη" φωτογραφία που βλέπετε πιο κάτω. Θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ). :)

Επίσης η θερμοκρασία θα παραμείνει ("ευτυχώς") σε ΣΧΕΤΙΚΑ "ικανοποιητικά" για την εποχή επίπεδα. Δηλαδή , αν και θα παρουσιάσει μια ΜΙΚΡΗ άνοδο (ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ σημεία του τόπου μας θα κυμαίνεται "ελαφρώς" υψηλότερα του "φυσιολογικού") ΔΕΝ περιμένουμε ΚΑΜΙΑ  θερμοκρασιακή έξαρση, που να μας "προβληματίσει" (ωστόσο για να τα λέμε όλα με το "όνομά τους" ... Τα επόμενα 24ωρα θα αυξηθούν σταδιακά τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, οπότε ενδέχεται ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να αυξηθεί λίγο και το αίσθημα της δυσφορίας , εκείνες τις ώρες) ... Όλα αυτά βέβαια , την ίδια ώρα που σε ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΥΡΙΩΣ της νοτιοδυτικής και κεντροδυτικής Ευρώπης συνεχίζουν να "ψήνονται" με ... Τις θερμοκρασίες να βρίσκονται σταθερά στα επίπεδα του καύσωνα εκεί (σε τοπικό επίπεδο μάλιστα , "ισχυρού καύσωνα").

Και τέλος ακόμη ένα στοιχείο που θα χαρακτηρίζει τον καιρό αυτής της εβδομάδας , θα είναι οι εξασθενημένοι άνεμοι ... Αφού ΔΕΝ θα "μπορέσουν" δημιουργήσουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα σε θάλασσα ή στεριά , μιας και γενικά θα πνέουν με χαμηλές εντάσεις !  

Δεν έχει "νόημα" (πάντα από καιρικής πλευράς) τούτη την φορά , να το πάμε , μέρα με την μέρα (όπως δηλαδή συνήθως κάνουμε εδώ) ,οπότε ξεκινάμε ... Κάπως διαφορετικά ! :) 

Και ενώ λοιπόν , μέχρι ΚΑΙ την Παρασκευή 17 του μήνα ΔΕΝ αναμένουμε ΚΑΠΟΙΑ αξιόλογη μεταβολή στο καιρικό μας σκηνικό ... Δηλαδή τόσο  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ όσο και ΣΥΝΟΛΙΚΑ ο ήλιος θα έχει το "πάνω χέρι" στα μέρη μας ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες σκόρπιες τοπικές συννεφιές ... Οι οποίες στις "περισσότερες" των περιπτώσεων θα είναι "άνευ σημασίας" (δηλαδή εν ολίγοις ΓΕΝΙΚΑ θα πρέπει να υπολογίζουμε σε ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ) ... Ωστόσο ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ η θερμική αστάθεια της απέναντι Ηπειρωτικής στεριάς δύναται να καταφέρνει να δίνει ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΙΓΑ φαινόμενα (στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιπτώσεις ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο , εκτός ΙΣΩΣ ΛΙΓΟΣΤΩΝ και ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ σημείων που μπορεί να αποτελέσουν μικρή εξαίρεση) κυρίως μεταξύ των μεσημεριανών αργά ωρών έως και αργά των απογευματινών ή και πρώτων βραδινών ωρών... 

Έτσι , μιλώντας για θερμική αστάθεια , μπορώ να σας δώσω τις ημέρες εκείνες όπου συγκεντρώνουν ΚΑΠΩΣ μεγαλύτερες πιθανότητες , στο να επηρεαστούν έστω και παροδικά (δηλαδή με ένα σύντομο "πέρασμα") ΜΕΡΙΚΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας , από ... Είτε μια πρόσκαιρη ψιχάλα έως και μικρής διάρκειας βροχόπτωση ή όμβρο που ΠΙΘΑΝΟΝ να συνοδεύεται και από λίγα ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ αστραπόβροντα. 

Καταρχήν η αυριανή ημέρα (Τρίτη 14/06/2022) συγκεντρώνει σε πρώτη φάση τις μεγαλύτερες πιθανότητες (γύρω στο 35% - 45 %) , ενώ στο 25% - 30 % "πέφτουν αλλά "επιμένουν" οι πιθανότητες και για την Τετάρτη 15/06/2022 (το ερχόμενο διήμερο στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από την γωνιά μας , φαίνεται ότι θα επικρατήσει ένα "ελαφρώς" πιο βορειοανατολικό ρεύμα και αυτό δίνει "ελπίδες" σε ΚΑΠΩΣ περισσότερα "απομεινάρια" από την απέναντι Ηπειρωτική αστάθεια, να καταφέρουν να επηρεάσουν ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας).

Μόλις γύρω στο 20 % με 25 % οι πιθανότητες για τα παραπάνω , όσο αφορά την Πέμπτη και ακόμη πιο χαμηλά (ΚΑΤΩ από το 20 % πλέον) για την ερχόμενη Παρασκευή. Να τονίσω ξανά , ότι όλα αυτά που σας γράφω , ισχύουν σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Δευτέρας. Το λέω αυτό γιατί , αυτή την εποχή όταν έχουμε να κάνουμε με "θερμικές αστάθειες" , αρκετά πράγματα σε μια πρόγνωση που έχει βάθος τεσσάρων ημέρων (όπως καλή ώρα τώρα , η συγκεκριμένη)  μπορούν "άνετα" να αλλάξουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή... ;)  

Η θερμοκρασία ναι μεν θα ανέβει ακόμη λίγο (ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας , με έμφαση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πεδινά τμήματα της Κέρκυρας όπου και θα βρίσκεται  κατά τρεις με τέσσερις βαθμούς υψηλότερα του "φυσιολογικού" σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ), ΑΛΛΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ περιμένουμε κάποια ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ / ΣΟΒΑΡΗ ζέστη (πάντα για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε) ... 

Οπότε θα πρέπει να αναμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ μέγιστες τιμές της τάξεως των 28 C. με 30 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 31 C. (στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της Κέρκυρας γύρω στους 32 C. με 33 C. και ΙΣΩΣ KATA ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και πολύ μεμονωμένα μέχρι και 34 C. εκεί).

Αντίθετα ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΖΩΝΗ της βόρειας Κέρκυρας και εν μέρη στα υπόλοιπα ημιορεινά του βορρά όπως και του υπόλοιπου νομού μας , καθώς και σε ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ τμήματα (όχι σε όλα) το "θερμοκρασιακό ταβάνι" θα απέχει κατά τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα από τον υπόλοιπο νομό μας! 

Τέλος από πλευράς ανέμων , όπως ήδη ανέφερα πιο πάνω , ΔΕΝ θα υπάρξει ΚΑΝΕΝΑ "θέμα" ΠΟΥΘΕΝΑ στα μέρη μας , αφού θα πνέουν με γενικά ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι ΚΑΙ την ερχόμενη Παρασκευή! 

Οπότε θα πρέπει να αναμένουμε λοιπόν ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ των επόμενων τεσσάρων ημερών, το εξής "μοτίβο" ...  Μεταβλητούς ασθενείς ανέμους τις νυχτερινές και πρωινές ώρες , ενώ μέσα στην ημέρα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα βγάζει ένα βοριαδάκι στα 3 με 4 μποφώρ. Ίσως ΠΑΡΟΔΙΚΑ  κυρίως από την Πέμπτη 16 του μήνα και ύστερα ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας να "καταφέρνει" για λίγο να δίνει και ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ ("μέχρι εκεί όμως και τίποτε περισσότερο"). 

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR0QShC9nN_HettBukQ1HdKhaKlKN0i-R07mglvtg11ws65imFXwqBG4Ff4
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου