Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

 Ποια θα είναι η εξέλιξη στο καιρικό σκηνικό του νομού μας (Κέρκυρα) , καθώς και στην ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου, τις επόμενες τρεις ημέρες (από αύριο Τετάρτη 08/06/2022 έως ΚΑΙ την Παρασκευή 10/06/2022) ; Στο κείμενο που ακολουθεί , θα προσπαθήσω να σας λύσω κάθε απορία και να δώσω τις απαντήσεις στα πιθανά ερωτήματά σας ... ;)  :) 

Καλό βράδυ Τρίτης σε όλες και όλους τους κατοίκους αλλά και λάτρεις της Χώρας των Φαιάκων !! 

Όπως σας είχα τονίσει , ήδη  στην ανάρτηση της περασμένης Κυριακής εδώ ... Από τα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε και κυρίως στη συνέχεια υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις πως ΚΑΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ στο καιρικό μας "τοπίο" , και ... Ναι λοιπόν ΔΕΝ άλλαξε τίποτα από εκείνα τα λόγια που σας είπα, τότε ! Πράγματι Ο ΚΑΙΡΟΣ τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα παρουσιάσει ΑΡΚΕΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας !! ;) 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους , ξετυλίγοντας το "καιρικό μας κουβάρι" βήμα βήμα (όπως άλλωστε κάνουμε χρόνια τώρα)...  ;) 

Για αύριο Τετάρτη 08/06/2022 : Γενικά , θα πρέπει να περιμένουμε εναλλαγές ηλιοφάνειας με τοπικές συννεφιές. Μάλιστα ΚΥΡΙΩΣ μεταξύ των ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΩΡΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ οι υπάρχουσες νεφώσεις θα πυκνώσουν ακόμη περισσότερο και δύναται (με μια πιθανότητα που ανέρχεται γύρω στο 40 % σήμερα Τρίτη) να αφήσουν από μια ψιχάλα έως και ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ βροχόπτωση (που ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ και ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται να είναι σχετικά δυνατή... Με την μορφή μπόρας) που ΙΣΩΣ συνοδευτεί και από μερικά αστραπόβροντα (ΜΙΚΡΗ μεν  υπαρκτή δε ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ  , γύρω στο 25 % , παροδικής καταιγίδας αλλά ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ... Δηλαδή ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ έκτασης και διάρκειας... Ένα ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ "πέρασμα") . 

Τα παραπάνω ΕΑΝ τελικά καταφέρουν να συμβούν , ΔΕΙΧΝΟΥΝ να λαμβάνουν χώρα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ σε περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος ή πιο κοντά σε ορεινούς όγκους , στην ενδοχώρα ή σε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ  παράλια του νομού μας (χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί και "κανόνα", αφού το θέρος ΔΕΝ γίνεται να υπάρξει τοπική πρόγνωση ... Δηλαδή να ξέρουμε εάν θα "βραχεί" το τάδε χωριό , ή εάν το σύννεφο θα "κρεμάσει την βροχοκουρτίνα" του ακριβώς πάνω από την πόλη της Κέρκυρας κτλ. ). Βέβαια αύριο σε διάφορα άλλα μέρη στον ίδιο όμως πάντα νομό , ΔΕΝ θα πάρουν χαμπάρι , αφού εκεί  ΔΕΝ θα κάνει απολύτως τίποτα ή σχεδόν τίποτα .  

Οι άνεμοι ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΩΝΙΕΣ της Χώρας των Φαιάκων , θα πνέουν ΚΥΡΙΩΣ από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά ενδέχεται να φθάσουν παροδικά και τα 5 μποφώρ (από το μεσημέρι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταγραφούν και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ, αλλά σε ακόμη πιο μεμονωμένο όμως επίπεδο) . 

Η θερμοκρασία ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας, θα σημειώσει μια μικρή περαιτέρω πτώση της τάξεως των δυο - τριών βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ως προς τις μέγιστες τιμές της , με ...Αποτέλεσμα ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του τόπου μας να βρεθεί σχεδόν στα "κανονικά" για τούτη την περίοδο επίπεδα (μετά από καιρό) και σε ΚΑΠΟΙΑ  ΑΛΛΑ ναι μεν να συνεχίσει να βρίσκεται "υψηλότερα του φυσιολογικού" , αλλά ΟΧΙ τόσο πολύ υψηλά όσο τις προηγούμενες ημέρες. 

Στον αντίποδα όμως θα βρεθεί η σχετική υγρασία , "της οποίας" τα ποσοστά θα αυξηθούν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετά , ακόμη και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, με ότι συνεπάγεται αυτό (παρόλο που τα θερμόμετρα θα δείχνουν ΚΑΠΩΣ πιο χαμηλές θερμοκρασίες το μεσημέρι, ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα αυξηθεί "ελαφρώς" το αίσθημα της δυσφορίας, εξαιτίας της περισσότερης εκεί υγρασίας ). 

Για την Πέμπτη 09/06/2022 : Εν μέρη άστατος ο καιρός αυτή την ημέρα ... Πράγμα το οποίο σημαίνει πως το "καιρικό μενού" θα έχει λίγο απ ' όλα !! :) Τι θέλω να πω με αυτό ; Ότι , ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ  εντός του 24ωρου ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΨΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ περίοδοι ΣΧΕΤΙΚΑ καλού καιρού και με ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας μέσα στην ημέρα ("συνολικά" αλλού αυτά θα είναι ΚΑΠΩΣ μεγάλα και αλλού όμως στον ίδιο πάντα νομό , θα είναι αισθητά μικρότερα σε διάρκεια).

Ταυτόχρονα όμως από την άλλη , η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ είναι ΜΕΓΑΛΗ (γύρω στο 70 %) για το διάστημα της ημέρας και ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ / ΚΥΡΙΩΣ ΑΡΓΑ (γύρω στο 90 %) στο να "βγάλει" ΕΝΑ ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (ανάλογα την κάθε περιοχή) από κάποια ΤΟΠΙΚΗ μπόρα ή και καταιγίδα. Τα φαινόμενα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ πιθανόν να είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ  ΕΝΤΟΝΑ / ΑΞΙΟΛΟΓΑ. Οπότε  και πάλι θα έχουμε να κάνουμε με ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ της εποχής ... Δηλαδή αλλού στα μέρη μας θα βρέξει , πολύ πιθανόν μάλιστα ΠΑΡΟΔΙΚΑ και με αρκετή ΕΝΤΑΣΗ και αλλού ΔΕΝ θα κάνει και κάτι το ιδιαίτερο ή ΙΣΩΣ ακόμη και τίποτα !! 

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις , (λίγο πιο ενισχυμένοι απ΄ ότι την Τετάρτη) , αγγίζοντας ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ τα 3 με 5 ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 6 μποφώρ, ανά διαστήματα (ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ τόσο στην θάλασσα όσο και στη στεριά ενδεχομένως ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ να παρατηρούνται και μερικές πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ).

Ο υδράργυρος θα διατηρηθεί ΠΕΡΙΠΟΥ στα ίδια επίπεδα με την Τετάρτη , με το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ να κυμαίνεται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 26 C. με 28 C. Ενώ στα ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΗ στην ζέστη κομμάτια της Κέρκυρας, γύρω στους 29 C. με 30 C. και ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ και ΜΟΝΟ αν βοηθήσει ο ήλιος εκεί , έως και 31 C.  Αντίθετα στις πιο ορεινές περιοχές καθώς και σε ΚΑΠΟΙΑ παραθαλάσσια (όχι παντού) υπολογίστε τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα (πάντα κατά μέσο όρο εννοείται). Παρολ ' αυτά θα διατηρηθούν τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ καθ ' όλη την διάρκεια του 24ωρου και την Πέμπτη... 

Τέλος για την Παρασκευή 10/06/2022: Εντός του 24ωρου της Παρασκευής, δηλαδή από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή , τα χαράματα και ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (μέχρι περίπου και αργά το απόγευμα) όλα δείχνουν πως θα έχουμε ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ όσο αφορά το ερχόμενο τριήμερο! Με λίγα λόγια κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα θα πρέπει ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ να εκδηλωθούν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ μπόρες , βροχές και καταιγίδες  που θα επηρεάσουν ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ αυτή την φορά ... Και θα είναι ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ / ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ! 

Ωστόσο ΞΑΝΑ δεν θα λείψει το στοιχείο ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ , όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν πάντα αυτή την εποχή !! Με λίγα λόγια την ίδια ώρα που σε ένα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας , μπορεί άνετα να γίνεται ένας μικρός "χαμός" με κεραυνούς , έντονη βροχόπτωση, δυνατό άνεμο , ίσως ακόμη και χαλάζι ... Μερικά χιλιόμετρα παραπέρα στον ίδιο πάντα νομό τα πράγματα μπορεί να είναι "ήρεμα και όμορφα", όσο και αν φαντάζει απίστευτο !! 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα 4 με 5 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 6 μποφώρ (πιθανές στιγμιαίες ριπές και στα 7 μποφώρ για λίγο και πολύ τοπικά) , σταδιακά όμως και ιδιαίτερα ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του δεύτερου μισού της ημέρας , θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς, με τις ίδιες σχεδόν εντάσεις.

Ο υδράργυρος θα σημειώσει ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΤΩΣΗ που ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα γίνει αισθητότατη , αφού ... Μετά τα 35 αρια και 38 αρια της περασμένης Δευτέρας , την Παρασκευή ακόμη ΚΑΙ ΕΚΕΙ στο τόπο μας που είχαμε τις τόσο πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες , θα ... Περάσουμε στο άλλο άκρο, με τις μέγιστες τιμές να βρίσκονται ΚΑΤΩ από τα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα (ακόμη λοιπόν και ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα πάμε ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 25 C. το μεσημέρι. Κυρίως στα ημιορεινά / ορεινά θα μιλάμε και για "σχετική ψύχρα", πάντα για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε). Χωρίς υπερβολές η όλη κατάσταση ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα παραπέμπει σε αρχές Φθινοπώρου !! ;) 

Πριν σας αφήσω για σήμερα , αξίζει να σταθώ σε ένα , δυο πραγματάκια ... ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ  ΠΕΜΠΤΗΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ τα φαινόμενα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα έχουν αρκετή έως μεγάλη ένταση (αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα / μπόλικους κεραυνούς, αστραπόβροντα , ραγδαία  βροχόπτωση , ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ αλλά ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ενίσχυση των ανέμων από διάφορες διευθύνσεις την ώρα μιας δυνατής μπόρας ή καταιγίδας , πιθανόν πολύ τοπικά ακόμη και χαλαζόπτωση. Δηλαδή τα χαρακτηριστικά ενός ΔΥΝΑΤΟΥ ΜΠΟΥΡΙΝΙΟΥ ) γι ' αυτό και μιας και βρισκόμαστε εν μέσω θέρους με πολύ κόσμο να βρίσκεται έξω, θα παρακαλέσω σε εκείνα τα σημεία που θα βγάλει τα προαναφερθέντα φαινόμενα να έχουμε λίγο το νου μας !! Είπαμε μπορεί άνετα αυτή την εποχή ένα κομμάτι του τόπου μας να δέχεται μια ισχυρή μπόρα / καταιγίδα / δυνατό μπουρίνι , ενώ αλλού πάντα στην Χώρα των Φαιάκων να μην συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο ή και τίποτα ... Οπότε μπορεί να κρατήσουν ΣΧΕΤΙΚΑ ΛΙΓΟ και να απασχολήσουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της γωνιάς μας τα εν λόγω ΕΝΤΟΝΑ ΕΩΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ , ωστόσο εκεί που θα "προκύψουν" θέλει κάποια "στοιχειώδη ΠΡΟΣΟΧΗ" !!! 

ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, μιας και όλα τα παραπάνω "γράφτηκαν" με βάση τα δεδομένα της Τρίτης,  θα επανέλθω ξανά , πριν την Παρασκευή (αυτό ΜΟΝΟ αν υπάρξει κάποια αξιόλογη αλλαγή σε σχέση με τα σημερινά πάντα προγνωστικά ... Αν όχι , τότε θα σημαίνει ότι μέχρι ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ θα ισχύει ακριβώς ότι σας έγραψα και  μόλις "διαβάσατε") ! Εις το επανιδείν λοιπόν ...  :)  ;) 

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR2hCSJShrWG9gpQOVaWAiFVggxKFjvyqDkuylDEjWiQdPgJwk3WD9AQNfw











http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου