Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο (αύριο Σάββατο 11/06/2022 και μεθαύριο Κυριακή 12/06/2022)...

Για το Σάββατο 11/06/2022 : Αρκετή ηλιοφάνεια "συνολικά" μέσα στην ημέρα , από άκρη σε άκρη στην Χώρα των Φαιάκων ... Και μόνο ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα υπάρχουν ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές εδώ και εκεί. Δηλαδή ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ η αυριανή ημέρα θα είναι "καλή" από καιρικής πλευράς. :)

 Ωστόσο υπάρχει μια μικρή αλλά ... Υπαρκτή πιθανότητα (μόλις γύρω στο 25 %) μεταξύ μεσημεριού και απογεύματος ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (καμία σχέση δηλαδή με τα τελευταία 24ωρα, που σημειώθηκαν πολλά και τοπικά έντονα / αξιόλογα φαινόμενα, σε μεγάλο μέρος του νομού μας. Όπως περιμέναμε άλλωστε) οι υπάρχουσες σκόρπιες τοπικές συννεφιές να καταφέρουν να αφήσουν μια ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ψιχάλα ή ΙΣΩΣ και βροχούλα (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και αν τελικά καταφέρει να συμβεί, μιας και η πιθανότητα όπως είπαμε, είναι μικρή), κυρίως σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία στην ενδοχώρα (με έμφαση γύρω και κατά μήκος της ορεινής / ημιορεινής ζώνης) , όπως ΙΣΩΣ και σε ΚΑΠΟΙΟ παραθαλάσσιο κομμάτι "που βλέπει / που είναι κοντύτερα" με τα απέναντί μας Ηπειρωτικά εδάφη. Μέσα στη νύχτα όμως θα κυριαρχήσει ΠΑΝΤΟΥ η ξαστεριά... 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές πλέον διευθύνσεις (μαίστρος) αρχικά στα 3 με 4 ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΠΡΟΣ το μεσημέρι και ιδιαίτερα μετέπειτα θα φθάσουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τα 5 μποφώρ , ενώ ... ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ σε εκείνα δηλαδή τα σημεία που είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού θα πρέπει παροδικά να αγγίξουν και τα 6 μποφώρ (τις απογευματινές / πρώτες βραδινές ώρες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στα "ανοιχτά" γύρω από τα διαπόντια νησιά μας, καθώς και γενικότερα σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία στην θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της δυτικής και βόρειας - βορειοδυτικής πλευράς του νομού, είναι αρκετά πιθανό να παρατηρηθούν και ορισμένες πολύ ισχυρές ριπές μαίστρου , στα 7 μποφώρ). 

Ο υδράργυρος ύστερα από την αναμενόμενη εντυπωσιακή πτώση που σημείωσε σήμερα Παρασκευή ... Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα κυμάνθηκε σε καθαρά Φθινοπωρινά επίπεδα σε όλο το νομό μας, με ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ τμήματα να έχουν ΚΑΤΩ από 25 C. το μεσημέρι , ενώ την ώρα των φαινομένων και σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή υγρασία που επικρατούσε , η αίσθηση της ψύχρας ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ήταν αρκετά αισθητή, πάντα για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε (κάτι το οποίο σας είχα τονίσει ότι θα συνέβαινε, ήδη από την περασμένη Τρίτη, εδώ. Για παράδειγμα σήμερα Παρασκευή ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ , κατά την διάρκεια μιας ακόμη καταιγίδας , το θερμόμετρο του σταθμού εδώ στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας "κατρακύλησε" στους 16,3 C. με την αίσθηση στο ανθρώπινο σώμα μόλις στους 15,6 C. και την σχετική υγρασία να βρίσκεται στο 96 % . Ο ίδιος σταθμός μερικές ημέρες πριν, περίπου την ίδια ώρα με σήμερα , κατέγραφε την υψηλότερη θερμοκρασία έως τώρα για το 2022 στην μεριά μου, που ήταν 35,4 C. Οπότε καταλαβαίνετε την "τεράστια διαφορά", μέσα σε μερικά 24ωρα. Ανάλογη ήταν βέβαια η κατάσταση  και στον υπόλοιπο νομό μας)...

Αύριο Σάββατο λοιπόν , με την "βοήθεια" της περισσότερης ηλιοφάνειας θα σημειώσει μια ΠΡΩΤΗ μικρή άνοδο της τάξεως των δυο - τριών βαθμών , κατά μέσο. Έτσι θα πρέπει να υπολογίζουμε στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ μέγιστες τιμές της τάξεως των 25 C. με 27 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως 28 C. κατά μέσο όρο . Ενώ στα ορεινά / ημιορεινά καθώς και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ παραθαλάσσια γύρω στους τρεις  με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα. 

Για την Κυριακή 12/06/2022 : Καλοκαιρία από άκρη σε άκρη στα μέρη μας , με άφθονη ηλιοφάνεια ("ελάχιστες" τοπικές συννεφιές εντός του 24ωρου, "άνευ σημασίας") ! 

Οι άνεμοι συνεχίζουν σταθερά από βορειοδυτικές διευθύνσεις (μαίστρος) στα 3 με 5 και κατά την διάρκεια του μεσημεριού - απογεύματος ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 6 μποφώρ (εκείνες τις ώρες ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τόσο στη θάλασσα , όσο και στη στεριά , δεν αποκλείεται για πολύ λίγο να παρατηρηθεί και κάποια / κάποιες  πολύ ισχυρές ριπές μαίστρου , στα 7 μποφώρ).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μια νέα μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ μεταξύ 26 C. με 28 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 29 C. (ίσως στις πιο "ευπαθείς" στην ζέστη πεδινές περιοχές της Κέρκυρας, αγγίξουμε και τους 30 C.) αργά το μεσημέρι. Παράλληλα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα ορεινά / ημιορεινά καθώς και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ "παραθαλάσσια" (κυρίως εκείνα της δυτικής και βόρειας πλευράς) την ίδια ώρα θα βρίσκεται κατά τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα. ;) 

Πριν σας ευχηθώ ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, αξίζει να σταθώ και σε κάτι τελευταίο... Αυτό το Σαββατοκύριακο εξαιτίας των πιο "φρέσκων" βορειοδυτικών ανέμων (αν και σχετικά όχι "ιδιαίτερα" ενισχυμένων) η διαύγεια , η ορατότητα αλλά και γενικότερα η ποιότητα του αέρα στην ατμόσφαιρα πάνω από τη γωνιά μας, θα είναι άριστη. Ωστόσο τη νύχτα , όπως και την αυγή ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (όχι μόνο σε ορεινές / ημιορεινές περιοχές αλλά ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και χαμηλότερα) θα έχει την "ψυχρούλα" του (πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε).

Τα λέμε πάλι , σύντομα ! :) 

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR0QShC9nN_HettBukQ1HdKhaKlKN0i-R07mglvtg11ws65imFXwqBG4Ff4





http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου