Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο τριήμερο (από αύριο Σάββατο 18/06/2022 έως ΚΑΙ την Δευτέρα 20/06/2022) ...

Χαιρετώ όλες και όλους τους φίλους αλλά και λάτρεις της Χώρας των Φαιάκων !! :)

Τα λεγόμενά μου μερικές ημέρες πριν δυστυχώς βγήκαν αληθινά και χθες Πέμπτη 16/06/2022 (πριν ακόμη έρθει η "κορύφωση" εκεί, η οποία όπως σας είχα γράψει θα είναι κυρίως αύριο Σάββατο) στην Γαλλία καταγράφηκε ρεκόρ πιο "πρώιμης" υψηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών (για όσο υπάρχουν επίσημα / αξιόπιστα καταγεγραμμένα μετεωρολογικά / ιστορικά αρχεία, για αυτή τη Χώρα) , με τις μέγιστες τιμές να "φρενάρουν" στους 40 C. , σε αρκετά τμήματα της Χώρας!

Κυρίως αύριο Σάββατο λοιπόν , αναμένεται η "κορύφωση" αυτού του ισχυρότατου κύματος καύσωνα στην Γαλλία , όπου ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ να σπάσουν και άλλα ρεκόρ (όλων των εποχών) αφού ο υδράργυρος ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ενδεχομένως να φθάσει και τους 43 C. ή να "φλερτάρει" ακόμη και με τους 44 C (πολύ μικρή η πιθανότητα σε πάρα, πάρα πολύ τοπικό επίπεδο, για κάποιο 45αρι). 

Αντιστοίχως νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ όλων των εποχών δεν αποκλείεται να καταγραφούν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και στην Γερμανία , όπου και εκεί τα θερμόμετρα θα χτυπήσουν ΚΟΚΚΙΝΟ (ΠΙΘΑΝΟΝ κατ ' επέκταση και σε  Πολωνία - Τσεχία)!! 

Τώρα κάποιοι θα μου πείτε , τι μας γράφεις για την Γαλλία και την Γερμανία ; Εμείς ζούμε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα ! Και όμως αγαπητοί μου φίλοι , πάντοτε σε κάθε πρόγνωση , κάθε προγνώστης (είτε αυτός είναι επαγγελματίας ή είναι ερασιτέχνης) κοιτάζει , αναλύει την κατάσταση των βαρομετρικών συστημάτων γενικότερα πάνω από την Ευρώπη , αφού εκεί βρισκόμαστε και εμείς και ... Επηρεαζόμαστε ποικιλοτρόπως σε κάθε αλλαγή που λαμβάνει Χώρα οπουδήποτε στην Γηραιά Ήπειρο !! 

Ας πάμε όμως γρήγορα να δούμε τι μέλλει γενέσθαι καιρικά τα αμέσως επόμενα 24ωρα στα μέρη μας ... ;)

Για αύριο Σάββατο 18/06/2022 : Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να περιμένουμε "συνολικά" ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ έντονης ηλιοφάνειας μέσα στην ημέρα , αλλά και ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΝΕΦΙΕΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ... 

Ωστόσο η θερμική αστάθεια κατά τις "ύποπτες" ώρες της ημέρας , δηλαδή από τις μεσημεριανές έως και αργά τις απογευματινές ώρες στην απέναντί μας Ηπειρωτικά εδάφη θα "φουντώσει" αρκετά (εκεί θα εκδηλωθούν αρκετές διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες , που μάλιστα σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι έντονες) , με αποτέλεσμα (έστω και "εξασθενημένη" , μέρος της αστάθειας αυτής , να "προσπαθήσει" να επηρεάσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στο νομό μας , με λίγα πολύ τοπικά φαινόμενα) να υπάρχει μια μικρή μεν αλλά υπαρκτή δε πιθανότητα (γύρω στο 25 %) ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας , να καταφέρει να υπάρξει ένα "πέρασμα" ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ από μια ψιχάλα ή όμβρο έως σε ακόμη ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ μιας πρόσκαιρης βροχόπτωσης με την μορφή σύντομης μπόρας , που ΙΣΩΣ συνοδευτεί και από μερικά αστραπόβροντα. 

Οι διευθύνσεις των ανέμων μέσα στην ημέρα και εξαιτίας της έντονης απέναντι θερμικής αστάθειας θα είναι μεταβαλλόμενες και θα ποικίλουν από γωνιά σε γωνιά στο νομό μας. Έτσι "χονδρικά" υπολογίστε (ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του τόπου μας)  εντός του 24ωρου "γυρίσματα" από ανέμους γενικά ανατολικών διευθύνσεων σε βορείων διευθύνσεων και ξανά το αντίθετο. Οι εντάσεις τους όμως ΔΕΝ θα προβληματίζουν γενικότερα αφού θα πνέουν στα 3 με 4 μποφώρ , με ... Κάποια πιθανότητα μεταξύ μεσημεριού - απογεύματος (μέχρι και ΑΡΓΑ το απόγευμα) ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να πιάσουμε και τα 5 μποφώρ.

Για την Κυριακή 19/06/2022 : ΑΡΚΕΤΕΣ θα είναι οι ΩΡΕΣ λαμπρής ηλιοφάνειας "συνολικά" εντός της ημέρας ... Παρολ " αυτά και πάλι ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές θα κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (τα οποία σύννεφα θα είναι ξανά "απομεινάρια" της απέναντι Ηπειρωτικής θερμικής αστάθειας , η οποία αν και πλέον πιο εξασθενημένη , θα δώσει εκ νέου και κατά τις θερμές ώρες της Κυριακής κάποια "περάσματα" από μπόρες ή καταιγίδες ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ εκεί).

Μάλιστα ξανά ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στο νομό μας , υπάρχει μια μικρή μεν αλλά υπαρκτή δε πιθανότητα (γύρω στο 25 %) για λίγα πολύ τοπικά φαινόμενα (δηλαδή ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας , να καταφέρει να υπάρξει ένα "πέρασμα" ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ από μια ψιχάλα ή όμβρο έως σε ακόμη ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ μιας πρόσκαιρης βροχόπτωσης με την μορφή σύντομης μπόρας , που ΙΣΩΣ συνοδευτεί και από μερικά αστραπόβροντα).  

Και την Κυριακή θα έχουμε μια "επανάληψη" και ... Από μεριάς ανέμων , δηλαδή οι διευθύνσεις των ανέμων μέσα στην ημέρα και εξαιτίας της απέναντι Ηπειρωτικής θερμικής αστάθειας (έστω και όχι τόσο εκτεταμένης , όσο το Σάββατο) θα είναι μεταβαλλόμενες και θα ποικίλουν από γωνιά σε γωνιά στο νομό μας. Έτσι "χονδρικά" υπολογίστε (ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του τόπου μας)  εντός του 24ωρου "γυρίσματα" από ανέμους γενικά ανατολικών διευθύνσεων σε βορείων διευθύνσεων και ξανά το αντίθετο. Οι εντάσεις τους όμως και πάλι ΔΕΝ θα προβληματίζουν γενικότερα αφού θα πνέουν στα 3 με 4 μποφώρ , με ... Κάποια πιθανότητα μεταξύ μεσημεριού - απογεύματος (μέχρι και ΑΡΓΑ το απόγευμα) ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να πιάσουμε και τα 5 μποφώρ.

Τέλος για την Δευτέρα 20/06/2022 : Σχεδόν αίθριος καιρός , με πολλές ώρες ηλιοφάνειας ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας ("λιγοστά έως ελάχιστα" διάσπαρτα συννεφάκια "άνευ σημασίας").

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς , αλλά ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΠΡΟΣ το μεσημέρι και ιδιαίτερα ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ θα γίνουν πιο δυτικοί έως (στα πιο πολλά τμήματα) κυρίως βορειοδυτικοί στα 4 μποφώρ με ΚΑΠΟΙΕΣ αρκετά ΠΙΘΑΝΕΣ στιγμιαίες ριπές μέχρι και τα 5 μποφώρ, για λίγο ΜΟΝΟ όμως σε εκείνα τα σημεία της Χώρας των Φαιάκων , που είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού ... 

Άρα με λίγα λόγια καλοτάξιδες θα είναι οι θάλασσές μας , όχι μόνο την Δευτέρα αλλά και καθ ' όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου !!  :) 

Όσο για την "πορεία" της θερμοκρασίας, στο βόρειο Ιόνιο το επόμενο τριήμερο ΔΕΝ είναι τυχαίο που ΔΕΝ έγραψα απολύτως ΤΙΠΟΤΑ πιο πάνω ... Αφού "αυτή" ΚΑΙ ΤΙΣ επόμενες τρεις ημέρες θα συνεχίσει να βρίσκεται σε "καλά / ικανοποιητικά" για την εποχή επίπεδα (μάλιστα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας θα παρουσιάσει και μια ΜΙΚΡΗ πτώση, κατά δυο βαθμούς περίπου) την ίδια ώρα , που ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Ευρώπης (όπως ήδη ανέφερα παραπάνω) θα "ψήνονται" όχι ...Μόνο μεταφορικά αλλά και "κυριολεκτικά" !! ;)

Έτσι σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ο υδράργυρος θα παραμείνει στα επίπεδα των 28 C. με 31 C. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ / ΠΕΔΙΝΑ αντίστοιχα αργά το μεσημέρι (στις πιο "ευπαθείς" στην ζέστη ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της Κέρκυρας , θα συνεχίσει να "σκαρφαλώνει" στους 32 C. με 33 C. και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ έως και 34 C. εκεί) .  Αντίθετα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ παραθαλάσσια σημεία (ΟΧΙ σε όλα) καθώς ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στην ημιορεινή / ορεινή ζώνη θα πρέπει να υπολογίζουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα. Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας θα είναι αρκετά αυξημένα και μέσα στο διάστημα της ημέρας , "με ότι συνεπάγεται αυτό" ... ;) 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα και μιας και σίγουρα θα δείτε , θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά το αμέσως επόμενο διάστημα σχετικά με την "διακύμανση" των μέγιστων  θερμοκρασιών στην πατρίδα μας ... 

Θέλω να σας καθησυχάσω λέγοντάς σας , πως προς το παρόν (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ με τα στοιχεία της Παρασκευής) ΔΕΝ διαφαίνεται κάτι το ακραίο , από πλευράς θερμοκρασίας την ερχόμενη εβδομάδα, ειδικότερα στην περιοχή μας ! :)

Σπεύδω βέβαια να τονίσω ότι ναι μεν η θερμοκρασία ιδιαίτερα από τα μέσα της νέας εβδομάδας και ύστερα θα σημειώσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΙΣΘΗΤΗ ΑΝΟΔΟ και στο νομό μας (θα βρεθεί σε πλαίσια "υψηλότερα" του "κανονικού" για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, σε πολλές γωνιές του τόπου μας. Οπότε θα "νιώσουμε" αρκετή ζέστη πια), ωστόσο , σύμφωνα πάντα με τα σημερινά στοιχεία ΔΕΝ δείχνει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να "ανηφορίζει" τόσο πολύ , όσο ...Για παράδειγμα βίωσαν / βιώνουν οι φίλοι μας Ισπανοί και πολύ περισσότερο "ταλαιπωρεί αφάνταστα" τούτες τις ώρες τους Γάλλους !! ;)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR0QShC9nN_HettBukQ1HdKhaKlKN0i-R07mglvtg11ws65imFXwqBG4Ff4

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου