Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας , ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/06/2022 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01/07/2022 ... ;)

Μια μεγάλη καλησπέρα στην Χώρα των Φαιάκων !! Εύχομαι να έχετε ένα υπέροχο βράδυ Κυριακής (τούτη την "τελευταία" Κυριακάτικη νύχτα του φετινού Ιούνη) ... :)

Το καιρικό σκηνικό στο τόπο μας ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή ΟΥΤΕ λοιπόν ΚΑΙ για τις επόμενες πέντε ημέρες ! Έτσι θα διατηρηθεί από άκρη σε άκρη στην γωνιά μας η καλοκαιρία , με ... Την έντονη Καλοκαιρινή ηλιοφάνεια να συνεχίσει να κάνει σταθερά "δυνατή" την παρουσία της , σε καθημερινή βάση. ;)

Ωστόσο ανά διαστήματα ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" θα κάνουν μια "αναγνωριστική πτήση" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας (πότε ΛΙΓΑ σύννεφα ΜΕΓΑΛΟΥ ύψους / οι λεγόμενες υψισυννεφιές ή αλλιώς όπως τα αποκαλούμαι στην Κέρκυρα ... "Τα συννεφάκια της κουφόβρασης" τα οποία θα "ομορφαίνουν" ακόμη περισσότερο το ηλιοβασίλεμα και άλλοτε ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ΧΑΜΗΛΟΥ ύψους , ιδιαίτερα κατά μήκος της δυτικότερης πλευράς του νομού ... Οι οποίες ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ αποτελούν μια "γνώριμη εικόνα" για συγκεκριμένες περιοχές του νομού μας κατά την θερμή περίοδο του έτους και οφείλονται στην μεγάλη υγρασία και φυσικά στην διάφορά θερμοκρασίας της θάλασσας με την στεριά κατά τις ζεστές ημέρες , με αποτέλεσμα να σχηματίζονται στα ανοιχτά του "δυτικού άξονα" και στην συνέχεια να "αγκαλιάζουν" ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΥΡΙΩΣ κατά μήκος του δυτικής πλευράς του τόπου μας) ! :) 

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" ΟΥΤΕ και το επόμενο πενθήμερο ΠΟΥΘΕΝΑ , τόσο στην θάλασσα , όσο και στην στεριά ...

Αναλυτικότερα , ΑΡΧΙΚΑ και αύριο Δευτέρα εντός της ημέρας θα πρέπει να βγάλει ένα βορειοδυτικό ρεύμα στα 3 με 4 ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (εκείνα τα οποία είναι συνήθως  πιο επιρρεπή στο "μαιστραλάκι") ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ το μεσημέρι - απόγευμα μέχρι τα 5 μποφώρ (πάντως ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται "εκείνες τις ώρες" να καταγραφούν και ΛΙΓΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ). 

Από την Τρίτη ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ημέρες έως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και την Πέμπτη , ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας (σαφώς όχι παντού) οι άνεμοι θα "γυρίζουν" ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ πότε από νότιες και πότε από δυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ η πιθανότητα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κάθε τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας , να παρατηρούνται για λίγο και μερικές στιγμιαίες ριπές, στα 5 μποφώρ). ΠΡΟΣ την ερχόμενη Παρασκευή  αρχίζουν να διαφαίνονται σιγά σιγά  ΚΑΠΟΙΑ "σημάδια" επιστροφής για το "κλασικό" βοριαδάκι μέσα στην ημέρα , με τις παραπάνω όμως ανάλογες "χαμηλές" εντάσεις. 

Όσο για την πορεία της θερμοκρασίας , για την οποία πολλά "εντυπωσιακά και μεγαλειώδη" ακούστηκαν τις προηγούμενες αρκετές ημέρες , ΑΛΛΑ τίποτα από όλα αυτά φυσικά και ΔΕΝ έγινε ποτέ "πραγματικότητα" έως ΚΑΙ σήμερα Κυριακή 26 του μήνα (αναφέρομαι βέβαια αποκλειστικά στο νομό Κέρκυρας) ... 

Άλλωστε σας είχα αναφέρει πολλές ημέρες "πριν συμβεί" πως ... Από την περασμένη Τετάρτη 22 του μήνα και ύστερα θα μπαίναμε σε μια παρατεταμένη περίοδο με θερμοκρασίες ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του τόπου μας υψηλότερες από εκείνες που ανήκουν στις λεγόμενες "φυσιολογικές μέσες κλιματικές τιμές" για την χρονική περίοδο του έτους που διανύουμε... Δηλαδή ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα "ζεσταινόμασταν" αρκετά (όπως και όντως έγινε) ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ θα βιώναμε ΤΙΠΟΤΑ το υπερβολικό ή ακραίο ΚΑΙ ... Ακόμη καλύτερα ΔΕΝ θα είχαμε ΚΑΝΕΝΑ καύσωνα στο νομό μας (μάλιστα πρόσφατα σας έγραψα αναλυτικά και τι εννοούμε με τον όρο "καύσωνα" / δηλαδή τι θερμοκρασίες θα πρέπει να επικρατούν μέρα / νύχτα σε μια περιοχή, για να χαρακτηριστεί ένα "κύμα ζέστης" , ως "καύσωνας").

Έτσι λοιπόν ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΝ αναμένεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΚΡΑΙΟ ή ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ από πλευράς θερμοκρασίας ... Οπότε ναι μεν οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ κατά το μεγαλύτερο προαναφερθέν χρονικό διάστημα ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΕΣ (και όχι μόνο) περιοχές της μεριάς μας να βρίσκονται αλλού λιγότερο και αλλού ΚΑΠΩΣ περισσότερο ΠΑΝΩ από τις "κανονικές μέγιστες τιμές" για την εποχή ... Όμως τονίζω ξανά και σας το προσυπογράφω ότι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ θα έχουμε ΚΑΝΕΝΑ καύσωνα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και για τις επόμενες πέντε ημέρες στην Χώρα των Φαιάκων !!! 

Μάλιστα για τα αμέσως επόμενα πέντε 24ωρα θα πρέπει να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ σκαμπανεβάσματα στην διακύμανση της θερμοκρασίας ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ . Με λίγα λόγια (ας μου επιτραπεί η έκφραση) θα πρόκειται για ένα  "ανεβο - κατέβασμα" της τάξεως των δυο και πιο μεμονωμένα μέχρι και τριών βαθμών ("το πολύ")  ... 

Εν ολίγοις , χωρίς να μακρηγορώ και να γίνομαι "κουραστικός" , μέχρι ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ πρώτη του Ιουλίου το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Κέρκυρας (αυτές μετριούνται στα δάκτυλα μόλις του "ενός χεριού") αργά τα μεσημέρια θα είναι ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ οι 35 C. ενώ ανά διαστήματα ΚΑΙ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ενδέχεται να παρατηρούνται και ΛΙΓΑ 36αρια C. (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ η πιθανότητα ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να "καταφέρνει" και κάποιο "ξέμπαρκο" 37αρι C. κάθε τόσο).

Αντίθετα ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ τμήματα του νομού Κέρκυρας και εν συνεχεία ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα πιο ορεινά καθώς και ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ παραθαλάσσια (όχι σε όλα τα παραθαλάσσια) ο υδράργυρος στα μεν πρώτα θα κυμαίνεται μεταξύ 31 C. με 33 C. και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι 34 C. και στα δε , δεύτερα στους 29 C. με 31 C. 

Όπως βλέπουμε λοιπόν ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο 90 % της εκτάσεως του νομού μας οι μέγιστες τιμές θα βρίσκονται ΚΑΤΩ από το "φράγμα" των 35 C. Δηλαδή ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ θα συνεχίσουμε ΝΑ ΜΗΝ έχουμε ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ θερμοκρασίες ... 

Άσχετα εάν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τα αυξημένα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα συνεχίσουν να κάνουν ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ την ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης να "φαντάζει" πιο έντονη στο ανθρώπινο σώμα (κάτι το οποίο ναι μεν είναι "σημαντικό" , αλλά από την άλλη ΔΕΝ μπορούμε να "αγνοήσουμε" και τα "πραγματικά νούμερα" που καταγράφουν οι υπάρχοντες μετεωρ. σταθμοί του νομού μας). ;) 

Τέλος, από την άλλη μεριά, το ευχάριστο θα είναι πως ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας (θα υπάρξουν ΛΙΓΕΣ εξαιρέσεις) οι ελάχιστες θερμοκρασίες , δηλαδή οι θερμοκρασιακές εκείνες τιμές που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της νύχτας έως και την αυγή,  θα συνεχίσουν να παραμένουν ΚΑΤΩ από τους 25 C. και τις αμέσως επόμενες ημέρες !! Με λίγα λόγια όπως ήδη προφανώς καταλάβατε ΕΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01/07/2022 ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να "δροσίζει" αρκετά μέσα στη νύχτα ...  :) 

Πριν σας αποχαιρετήσω και σας ευχηθώ καλό ξεκίνημα της νέας εβδομάδος , από αύριο ... Αξίζει να σταθώ στην αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ΛΙΓΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΚΑΙ τις ερχόμενες ημέρες (κάτι ανάλογο συνέβη και σήμερα Κυριακή τα χαράματα/ νωρίς το πρωί) ΚΥΡΙΩΣ θαλάσσιων καθώς και ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ χερσαίων ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ κατά μήκος ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ πλευράς της Χώρας των Φαιάκων, με ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ έμφαση τις νυχτερινές και πρωινές ώρες. 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).






http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/








 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου