Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

 ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΩΝ ΕΩΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ... 

Καλημέρα και καλή Πέμπτη !!! :) 

Ενώ στην ουσία ΔΕΝ άλλαξε ΤΙΠΟΤΑ από εκείνα που γράφτηκαν εδώ στην αναλυτική πρόγνωση της Τρίτης 07/06/2022 που αφορούσε τον καιρό ΕΩΣ ΚΑΙ την Παρασκευή 10 του μήνα (η οποία συνεχίζει να βρίσκεται λίγο παρακάτω στην σελίδα εδώ) εξαιτίας όμως των πολλών μηνυμάτων που δέχομαι και την δικαιολογημένη "αγωνία" τόσο των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό , όσο και τους αγροτών μας , αποφάσισα να σας δώσω ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΚΕΙΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ αναμένεται το "κυρίως πιάτο" των φαινομένων (δηλαδή πότε τα φαινόμενα θα πάρουν ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΠΩΣ "πιο γενικευμένο" χαρακτήρα και θα είναι σε ολοένα και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας ΙΣΧΥΡΑ) ... ;)

Έχουμε και λέμε λοιπόν , φίλες και φίλοι ... Οι υπάρχουσες διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ σύντομες μπόρες που σημειώνονται από το πρωί της Πέμπτης (όπως άλλωστε σημειώθηκαν και χθες Τετάρτη, σε πολύ πιο τοπικό όμως επίπεδο, συγκριτικά με σήμερα. Φυσικά όλα αυτά γράφτηκαν έγκαιρα εδώ, ήδη από την περασμένη Τρίτη) θα συνεχιστούν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και τις επόμενες ώρες (ΑΡΧΙΚΑ αν και για λίγο σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία θα συνεχίσουν να είναι δυνατές και με πιθανές χαλαζοπτώσεις, ωστόσο ακόμη θα μιλάμε για πολύ τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα . Σαφώς και ήδη είχαμε τις πρώτες πολύ τοπικές χαλαζοπτώσεις στο νομό μας, ΟΧΙ μόνο σήμερα έως τώρα , αλλά και χθες Τετάρτη κατά την διάρκεια της μεσημεριανής μεμονωμένης μεν , δυνατής δε καταιγίδας σε μέρος της βορειοανατολικής Κέρκυρας ).

Ωστόσο ΣΤΑΔΙΑΚΑ όσο θα περνούν οι ώρες και θα βαδίζουμε "πιο κοντά" ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑ την δύση του ηλίου τόσο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να γίνονται  περισσότερα και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ εντονότερα απασχολώντας ολοένα και πιο πολλά τμήματα της γωνιά μας !! 

"Χονδρικά" το χρονικό διάστημα στο οποίο σίγουρα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ τόσο στο νομό Κέρκυρας, όσο και στα απέναντι Ηπειρωτικά παράλια που επίσης βρέχονται από το βόρειο Ιόνιο θα χρειαστεί μια "στοιχειώδης" ΠΡΟΣΟΧΗ είναι : Από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (όσο πιο αργά το βράδυ τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα. Γενικά υπολογίστε ΜΕΤΑ τις 20:00 - 21:00 το βραδάκι) , στη συνέχεια ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ , αλλά και ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ (δηλαδή και τις μεταμεσονύχτιες ώρες που θα ακολουθήσουν) , όπως φυσικά και τα χαράματα ,το πρωινό της Παρασκευής έως και τις προμεσημβρινές / ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ώρες της Παρασκευής !! 

Από εκεί και ύστερα τα φαινόμενα ναι μεν ανά διαστήματα και κατά τόπους θα συνεχίζονται , ΑΛΛΑ θα έχουν ολοένα και πιο "ήπια μορφή", ενώ παράλληλα ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ πλέον ο καιρός από άκρη σε άκρη ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ, ως προς τα φαινόμενα !! 

Τι θα πρέπει να αναμένουμε μέσα στο "επίμαχο χρονικό διάστημα" που μόλις σας έδωσα  ; 

 Τα "περάσματα" από τις διάφορες μπόρες και καταιγίδες που θα αναπτύσσονται γύρω και κατά μήκος  του βορείου Ιονίου και βέβαια ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα επηρεάζουν τις περιοχές που βρέχονται από "αυτό" , ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να έχουν ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΑΣΗ καθώς σε ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ και σχετικά μεγάλη διάρκεια ... Με αποτέλεσμα ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ να πέσει πραγματικά ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ μέσα σε σχετικά ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ (πιθανότητα μικροπλημμυρικών φαινομένων). Επίσης ΤΟΠΙΚΑ οι βροχοπτώσεις θα έχουν ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΓΔΑΙΟΤΗΤΑ (θα χρειαστεί κάποια προσοχή στην οδήγηση αφού η ορατότητα περιορίζεται στο ελάχιστο) εκεί και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα συνοδεύονται από ΠΟΛΛΑ ΑΣΤΡΑΠΟΒΡΟΝΤΑ / ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ... Παράλληλα λίγο πριν καθώς κατά την διάρκεια των καταιγίδων οι άνεμοι ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ενδέχεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να ενισχύονται ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ (πιθανόν οι στιγμιαίες ριπές τους την ώρα των έντονων καιρικών φαινομένων να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 7 ή και τα 8 μποφώρ. Δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν και υδροστρόβιλοι , "ρούφουλες" όπως τους αποκαλούμαι στην Κέρκυρα). Τέλος ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ να έχουμε και ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ χαλαζοπτώσεις (όχι μόνο σε ορεινά / ημιορεινά κομμάτια ... Αφού "υποψηφιότητα" γι ' αυτό βάζουν και ορισμένα παραθαλάσσια σημεία . Σαφώς και ήδη είχαμε τις πρώτες πολύ τοπικές χαλαζοπτώσεις στο νομό μας, ΟΧΙ μόνο σήμερα έως τώρα , αλλά και χθες Τετάρτη κατά την διάρκεια της μεσημεριανής μεμονωμένης μεν , δυνατής δε καταιγίδας σε μέρος της βορειοανατολικής Κέρκυρας ).

Σπεύδω και πάλι να τονίσω ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ που θα έχουν τα αναμενόμενα ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ και ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ... Με λίγα λόγια  ΔΕΝ θα βρέξει το ίδιο παντού , δηλαδή αλλού στα μέρη μας θα ρίξει καρεκλοπόδαρα ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ με αποτέλεσμα "συνολικά" να πέσουν ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ και αλλού ναι μεν θα βρέξει αλλά ΟΧΙ ΤΟ ΙΔΙΟ με τα προαναφερθέντα σημεία ... Δηλαδή ΔΕΝ θα δεχτούν τις τόσο ΜΕΓΑΛΕΣ ποσότητες νερού, όπως οι "υπόλοιποι" ... ΟΥΤΕ θα βγάλει ΠΑΝΤΟΥ τις ίδιες εντάσεις στους ανέμους , ΟΥΤΕ θα ρίξει ΠΑΝΤΟΥ χαλάζι  και τέλος ΟΥΤΕ θα έχουν ΠΑΝΤΟΥ την ίδια μεγάλη συχνότητα οι κεραυνοί που θα πέσουν "συνολικά" το επόμενο 24ωρο, στην ευρύτερη μεριά του βορείου Ιονίου!! 

Τελευταία ενημέρωση : Πέμπτη 09/06/2022 και ώρα 13 :15 (μεσημέρι).

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR2hCSJShrWG9gpQOVaWAiFVggxKFjvyqDkuylDEjWiQdPgJwk3WD9AQNfw






http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου