Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Ο καιρός σε βόρειο Ιόνιο - νομό Κέρκυρας το επόμενο διήμερο (αύριο Δευτέρα 06/06/2022 και μεθαύριο Τρίτη 07/06/2022)...

Καλό βράδυ Κυριακής σε όλες και όλους τους καλούς φίλους τούτης της σελίδας !! :) 

Ύστερα λοιπόν τον "πρώιμο Ιούνιο" που βιώσαμε κατά την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ διάρκεια του φετινού Μάη (στην πραγματικότητα μόνο Μάης ΔΕΝ ήταν ... Αναφέρομαι πάντα στο "θερμοκρασιακό κομμάτι" και πιο συγκεκριμένα στις ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ αλλά και στο σύνολό τους ,συγκρίνοντας ότι ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε με τις ..."Φυσιολογικές" κλιματολογικές / θερμοκρασιακές συνθήκες του τόπου μας, αυτή την χρονική περίοδο του έτους) , όπως αναμενόταν (είχατε ενημερωθεί έγκαιρα εδώ και γι ' αυτή την εξέλιξη) ο Ιούνιος με το ... "Καλημέρα" του μας έβαλε απότομα στο "βαθύ Καλοκαίρι" και σε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ που υπό "κανονικές" συνθήκες σημειώνονται ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΘΕΡΜΗ περίοδο του έτους που αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΔΕΥΤΕΡΟ μισό του Ιουλίου και έως ΠΕΡΙΠΟΥ και το πρώτο μισό του Αυγούστου!! 

Έτσι ΟΧΙ ΜΟΝΟ συνεχίστηκε η ΜΕΓΑΛΗ καιρική / θερμοκρασιακή "ανωμαλία" που στην ουσία στα μέρη μας ξεκίνησε ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΚΤΩ ΤΟΥ ΜΑΗ αλλά ... ΕΝΤΑΘΗΚΕ κιόλας , ιδιαίτερα από την περασμένη Παρασκευή μέχρι ΚΑΙ σήμερα Κυριακή !!! Αρκεί να σας αναφέρω πως η διαφορά σε αυτή την "αφύσικη θερμοκρασιακή ψαλίδα" κατά το προαναφερθέν διάστημα έφθασε ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Κέρκυρας έως ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΤΕΚΑ ΒΑΘΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ / ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ σε σχέση με τις "φυσιολογικές" θερμοκρασιακές τιμές για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 37αρια και 38αρια που παρατηρούνται τις τελευταίες τρεις ημέρες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ στις πιο ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ περιοχές της Χώρας των Φαιάκων!! ;)

Και ... Μετά την παραπάνω , "απαραίτητη" εισαγωγή , για να δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο 48ωρο ;  :) 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ  με ΑΦΘΟΝΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ "συνολικά " θα έχουμε ΚΑΙ τις επόμενες δυο ημέρες στην γωνιά μας !! ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΙΓΕΣ διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές που θα κάνουν την εμφάνισή τους εδώ και εκεί ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ (περισσότερο την Τρίτη) θα είναι και πάλι "άνευ σημασίας" αφού ΔΕΝ θα είναι "ικανές" να δώσουν κάτι το άξιο λόγου, ακόμη και σε πάρα πολύ τοπικό επίπεδο (τώρα εάν πάρα πολύ τοπικά αυτά τα σύννεφα , που ουσιαστικά θα ανήκουν στην "κουφόβραση" όπως την αποκαλούμαι στα μέρη μας, καταφέρουν ΓΙΑ ΛΙΓΟ να αφήσουν κάποιες σταγόνες ή μια ψιχάλα... Αυτό εννοείται ότι θα είναι κάτι το ΜΗ αξιόλογο, δηλαδή "αστεία πράγματα") !

Ωστόσο το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ στοιχείο στον καιρό της Δευτέρας θα είναι δυστυχώς ξανά οι ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες !! Με λίγα λόγια να υπολογίζετε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ με τις τελευταίες τρεις ημέρες ... Έτσι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ θα έχουμε να κάνουμε με 32 C. - 34 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ . Παρολ ' αυτά ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΑ συνήθως ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ  ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Κέρκυρας για ακόμη μια ημέρα ο υδράργυρος θα "αναρριχηθεί" πάρα πολύ υψηλά για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους που βρισκόμαστε , αγγίζοντας τους 35 C. με 37 C. και πολύ μεμονωμένα ακόμη και τους 38 C. 

Αντίθετα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα παραθαλάσσια (όχι σε όλα τα παραθαλάσσια) , όπως και ΤΟΠΙΚΑ στα πιο ορεινά υπολογίστε γύρω στους 28 C. με 30 C. αργά το μεσημέρι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ. 

Το ...  Ας πούμε , σχετικά "ευχάριστο" της υπόθεσης θα είναι πως εκεί που θα παρατηρηθούν οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αύριο Δευτέρα , τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας θα είναι ΚΑΠΩΣ  χαμηλότερα, σε σχέση με τα σημερινά !! 

ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ / ΠΙΟ ΥΠΟΦΕΡΤΗ θα είναι η κατάσταση την Τρίτη , αφού θα υπάρξει μια ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας , της τάξεως των τριών - τεσσάρων βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (και ανάλογα την κάθε περιοχή πάντα). Ωστόσο φαίνεται ότι τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας κατά τις "επίμαχες / θερμές" ώρες της ημέρας θα ανέβουν λιγάκι (με ότι συνεπάγεται αυτό) , γι ' αυτό ακριβώς τον λόγο  και έγραψα πιο πάνω  την φράση,  ΛΙΓΟ καλύτερα τα πράγματα την Τρίτη ... ;)  :) 

Τέλος όσο αφορά τους ανέμους , "αυτοί" θα επιμείνουν να πνέουν με γενικά χαμηλές εντάσεις στο νομό μας ... Έτσι γενικότερα τις νύχτες (κυρίως αργά) , τα χαράματα / νωρίς τα πρωινά μας θα είναι πολύ ασθενείς πνέοντας από διάφορες διευθύνσεις, ενώ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα επικρατεί άπνοια (εξαίρεση ΙΣΩΣ αποτελέσει το χάραμα / πρωινό της Δευτέρας ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας όπου ενδεχομένως να "βγάλει" ένα νότιο ρεύμα, με κάποιες στιγμιαίες ριπές στα 4 με 5 μποφώρ). Πάντως ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του μεσημεριού / απογεύματος θα βγάζει ένα δυτικό έως κυρίως βορειοδυτικό ρεύμα που θα φθάνει τα 3 με 4 μποφώρ. Αλλά, στα πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία του τόπου μας (τόσο στη θάλασσα, όσο και στη στεριά) κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα θα καταφέρνει ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ να αγγίζει και τα 5 μποφώρ. 

Πριν σας καληνυχτίσω  , χρήζουν νομίζω αναφοράς δυο πράγματα για παρακάτω , τα οποία να είμαστε καλά θα σας τα αναλύσω στην επόμενη ανάρτηση (την Τρίτη 07/06/2022) ... ;)

Πρώτα απ ' όλα διαφαίνεται ότι έστω και ΠΑΡΟΔΙΚΑ η έξαρση της αστάθειας που θα αρχίσει να επηρεάζει την απέναντί μας Ηπειρωτική στεριά με αρκετές μπόρες και καταιγίδες (αρχικά στα πιο ορεινά και σταδιακά και σε πεδινές ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές εκεί) κυρίως από την Τρίτη και ύστερα , θα πρέπει να καταφέρει σιγά σιγά να δώσει ΟΡΙΣΜΕΝΑ "περάσματα" ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας από την Τετάρτη και μετά (γι ' αυτό και η πιο κάτω φωτογραφία με τα χαρακτηριστικά σύννεφα αστάθειας, που ΑΡΧΙΚΑ θα τα βλέπουμε πέρα από την θάλασσα, κοιτάζοντας ανατολικά μας) ... ;) 

Το δεύτερο που επιθυμώ να σας πω , είναι πως μαζί με την αναμενόμενη αστάθεια ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του τόπου μας, θα υπάρξει και μια μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας γενικότερα...  

Οπότε θα έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα να πούμε στην επόμενη πρόγνωση /ανάρτηση , γι' αυτό μείνετε συντονισμένοι (για να δούμε τι διαστάσεις θα λάβουν οι πιθανές μπόρες και καταιγίδες που διαφαίνονται ... Δηλαδή εάν θα είναι έστω και σε τοπικό επίπεδο αξιόλογες / έντονες και κατά πόσο θα επηρεάσουν μεγάλο ή όχι κομμάτι του νομού μας. Καθώς και για την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και ... Κατά πόσο ή όχι θα είναι σημαντική) !! :) ;)  

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR2hCSJShrWG9gpQOVaWAiFVggxKFjvyqDkuylDEjWiQdPgJwk3WD9AQNfw














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου