Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Παρασκευή 01/07/2022.

Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Πως θα κυλήσει ο καιρός στα μέρη των Φαιάκων , το πρώτο Σαββατοκύριακο του φετινού Ιουλίου ;  Η "απάντηση" βρίσκεται παρακάτω ... ;)  :)

Σάββατο 02/07/2022 : ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ - ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ ... Έτσι ο ΗΛΙΟΣ θα είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ της ημέρας. ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΙΓΕΣ σκόρπιες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" ΙΣΩΣ καταφέρουν να κάνουν την εμφάνισή τους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ προς και κατά την διάρκεια της δύσης του ηλίου (επίσης υπάρχει μικρή πιθανότητα και για λιγοστά ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ νέφη "χαμηλού ύψους" τα χαράματα / ΝΩΡΙΣ το πρωί).

Οι άνεμοι  ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" ΠΟΥΘΕΝΑ στο νομό μας, αφού θα πνέουν ΞΑΝΑ με "χαμηλές εντάσεις" από άκρη σε άκρη ... Αρχικά ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ του Σαββάτου από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς (ΟΧΙ ΠΑΝΩ από 3 μποφώρ και αυτό ΜΟΝΟ σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ... Μιας και την ίδια ώρα αλλού στα μέρη μας, θα επικρατεί σχεδόν άπνοια) , ενώ στη συνέχεια θα "προκύψει" εκ νέου ένα δυτικό - βορειοδυτικό ρεύμα στα 3 με 4 μποφώρ (ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και κάποια στιγμιαία ριπή στα 5 μποφώρ).

Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ άνοδο κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας (συγκριτικά με την Παρασκευή) , ωστόσο τα χαράματα / νωρίς το πρωί οι ελάχιστες τιμές του ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΙΕΣ του τόπου μας , θα διατηρηθούν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνα της Παρασκευής. ;)

Έτσι λοιπόν ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ / ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα πρέπει να περιμένουμε ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες αργά το μεσημέρι της τάξεως των 33 C. με 34 C. ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ μέχρι και 35 C. Πάντως ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΗ στην ζέστη ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας το "θερμοκρασιακό ταβάνι" θα βρεθεί για ακόμη μια ημέρα γύρω στους 36 C. ενώ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ εκεί θα "πιάσουμε" και τους 37 C. (εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι για την χρονική περίοδο του έτους που βρισκόμαστε οι "φυσιολογικές μέγιστες τιμές" για τα περισσότερα ημιπεδινά / πεδινά σημεία μας ,είναι "χονδρικά" οι 28 C. με 30 C. Οπότε όπως καταλαβαίνετε ναι μεν μπορεί να έχουμε αποφύγει κάποιο επεισόδιο καύσωνα έως τώρα για το φετινό Καλοκαίρι , αλλά οι παρατεταμένες ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες που επικρατούν ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ από τις 22 του Ιουνίου και ύστερα , σε συνδυασμό με τα κατά τόπους σχετικά αυξημένα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, σαφώς και "κουράζουν / καταπονούν" τον ανθρώπινο οργανισμό).

Αντίθετα την ίδια ώρα ΤΟΠΙΚΑ στα πιο ορεινά "κατοικημένα" κομμάτια της βόρειας Κέρκυρας , σε ΚΑΠΟΙΑ ΥΨΩΜΑΤΑ κατά μήκος της δυτικής πλευράς του νομού μας , σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ των Διαποντίων νήσων καθώς και των Παξών - Αντιπάξων ,  όπως και σε "διάφορα" παραθαλάσσια (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια)  ΔΕΝ θα πρέπει να ξεπεράσουμε τους 29 C. με 30 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τους 31 C. έως ΠΙΘΑΝΟΝ KAI ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ τους 32 C. αντίστοιχα ! 

Όσο αφορά τις ελάχιστες τιμές , "αυτές" "χονδρικά" στο 80 % της εκτάσεως του νομού μας (δηλαδή στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του τόπου μας. To υπόλοιπο 20 % θα αποτελέσει την "εξαίρεση" του κανόνα για το επόμενο 24ωρο) θα βρεθούν για μια ακόμη νύχτα / χάραμα ΚΑΤΩ από το "φράγμα" των 25 C. 

Τέλος ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας τη νύχτα και το χάραμα / νωρίς το πρωί θα είναι ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ αυξημένα με ορατό το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί και αύριο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ περιορισμένη ορατότητα ή και ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΙΧΛΕΣ (τόσο θαλάσσιες , όσο και χερσαίες). Από την άλλη μεριά ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΑ ΣΗΜΕΙΑ τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας εντός της ημέρας θα "πέσουν ελαφρώς" σε σχέση με την Παρασκευή ! 

Για την Κυριακή 03/07/2022 : Σχεδόν αίθριος ο καιρός με ΑΦΘΟΝΕΣ ΩΡΕΣ ηλιοφάνειας "συνολικά" ΠΑΝΤΟΥ στην γωνιά μας (υπολογίστε γύρω στις 13 με 14 ώρες ηλιοφάνειας στο νομό μας). ΙΣΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ  ΛΙΓΟΣΤΑ "συννεφάκια άνευ σημασίας" και ΚΥΡΙΩΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΨΟΥΣ εμφανιστούν ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ είτε ΝΩΡΙΣ το πρωί , ή και κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας. 

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια άξια λόγου μεταβολή σε σχέση με το Σάββατο ως προς τις μέγιστες τιμές της ... Με λίγα λόγια λοιπόν , αναμένουμε ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ παρόμοιες ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες με εκείνες που θα παρατηρηθούν ΑΡΓΑ το ΜΕΣΗΜΕΡΙ του Σαββάτου (άρα ΚΑΙ την Κυριακή διατηρείται η ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετή ζέστη. ΔΕΝ μιλάμε για ΚΑΝΕΝΑ καύσωνα ΑΛΛΑ ξανά για ότι ακριβώς θα συμβεί το Σάββατο και ... Συμβαίνει έτσι και αλλιώς όλο το τελευταίο διάστημα. Σας εξήγησα αναλυτικά παραπάνω τι εννοώ ακριβώς) .

Εκείνο που θα αλλάξει ΛΙΓΑΚΙ ΣΕ ΚΑΠΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού , συγκριτικά με το Σάββατο (με έμφαση ΚΥΡΙΩΣ σε ΚΑΠΟΙΑ τμήματα πάνω στο ΝΗΣΙ της Κέρκυρας) θα είναι οι ελάχιστες τιμές ... Οι οποίες ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα "ανέβουν" γύρω στον έναν με δυο βαθμούς ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ... Με αποτέλεσμα τα πιο πάνω ποσοστά του Σάββατου , να αλλάξουν σε 60 % έναντι 40 % αντίστοιχα (δηλαδή "χονδρικά" στο 60 % της εκτάσεως του νομού μας οι ελάχιστες τιμές θα παραμείνουν ΚΑΤΩ από τους 25 C. ενώ στο υπόλοιπο 40 % αυτή την φορά θα αγγίζουν ή και θα ξεπερνούν ΕΛΑΦΡΩΣ το "φράγμα" των 25 C. ).

Οι άνεμοι μέσα στην ημέρα θα συνεχίσουν να φυσούν από δυτικές έως κυρίως  βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ έως και 5 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ η πιθανότητα κατά τις προαναφερθείσες ώρες ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να καταγραφεί και κάποια ισχυρή στιγμιαία ριπή μαίστρου , στα 6 μποφώρ).

Τέλος ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας τη νύχτα και το χάραμα / νωρίς το πρωί θα είναι ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ αυξημένα με ορατό το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί  ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ περιορισμένη ορατότητα ή και ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΙΧΛΕΣ (τόσο θαλάσσιες , όσο και χερσαίες). Από την άλλη μεριά ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΑ ΣΗΜΕΙΑ τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας εντός της ημέρας θα είναι και πάλι ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ συγκριτικά με την Παρασκευή !!  

Όμορφο Σαββατοκύριακο και ΚΑΛΟ ΙΟΥΛΙΟ σε όλες και όλους !!  :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου