Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

 Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022.

Βόρειο Ιόνιο - νομός  Κέρκυρας.

"Εκτίμηση" καιρού για το υπόλοιπο της εβδομάδας ... Δηλαδή από αύριο Τρίτη 21/06/2022 έως ΚΑΙ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του φετινού Ιούνη 25/06 - 26/06/2022 !  ;)

Τι θα συμβεί τελικά από όλα αυτά που διαβάζετε, βλέπετε και ακούτε στα διάφορα ΜΜΕ αλλά και στις σελίδες του διαδικτύου ; Εδώ στην Χώρα των Φαιάκων αλήθεια πόσο θα "ζεσταθούμε" και εν τέλει θα έχουμε , αυτό που ... Αποκαλούμαι "καύσωνα" τις επόμενες ημέρες , ή όχι ; 

Όλες τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα , όπως και σε τυχόν άλλες απορίες σας , θα προσπαθήσω να σας τις δώσω, όσο πιο αναλυτικά και κατανοητά γίνεται , στο κείμενο που ακολουθεί ... :) 

Καλό σας απόγευμα Δευτέρας !! 

Σήμερα ήταν (όπως αναμενόταν) ακόμη μια ημέρα με "ικανοποιητικές / ήπιες" θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές του νομούς μας, ενώ επίσης και με αρκετή δροσιά κύλησε και η  νύχτα που μας πέρασε ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος του τόπου μας ... Η παραπάνω ΟΜΑΛΗ και "καλά / ευχάριστα ανεκτή" από τον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασιακή κατάσταση επικρατεί σχεδόν τις τελευταίες δυο εβδομάδες. 

Αντίθετα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ την τελευταία εβδομάδα αρκετές Χώρες ΑΡΧΙΚΑ της νοτιοδυτικής και σταδιακά της υπόλοιπης δυτικής (εν μέρη και βορειοδυτικής) , κεντρικής και εν μέρη κεντροανατολικής Ευρώπης (και σε "κομμάτι" της κεντροβόρειας Ευρώπης) βιώνουν θερμές έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ εξαιρετικά θερμές καταστάσεις για την εποχή , με ΠΟΛΛΑ θερμοκρασιακά ρεκόρ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ να "σπάνε" σε ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Γηραιάς Ηπείρου ... 

Έως και σήμερα λοιπόν η γωνιά μας (η Ελλάδα μας , μαζί με "κομμάτι" των Βαλκανίων, "τμήμα" της ανατολικής Ιταλίας και γενικότερα ένα ΜΕΡΟΣ της ανατολικής Μεσογείου) αποτελούσε την εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω. Αυτό γιατί η διάταξη / κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων άνωθεν της Ευρώπης ήταν τέτοια που "ευνοούσε" τις θερμές αέριες μάζες από την βόρεια - βορειοδυτική Αφρική να κινούνται βορειότερα - βορειοανατολικότερα (προς Ιβηρική χερσόνησο , εν συνεχεία Γαλλία - Βέλγιο - σε "κομμάτι" κυρίως της ΝΟΤΙΑΣ  Αγγλίας και ανατολικότερα ... Φθάνοντας μέχρι και την Γερμανία , την Ελβετία , την Πολωνία , την Τσεχία κτλ.) 

Το συγκεκριμένο αυτό "μοτίβο" των βαρομετρικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη προοδευτικά θα αλλάξει , άρδην , με αποτέλεσμα οι πιο θερμές αέριες μάζες , από τις ακτές της βόρειας Αφρικής να αρχίσουν να βρίσκουν "δρόμο" ΚΑΙ ΠΡΟΣ τα "λημέρια" μας (για να είμαι πιο "ακριβής" ήδη ξεκίνησε η "αλλαγή" των πραγμάτων σε ΚΑΠΟΙΑ τμήματα της δυτικής - κεντρικής Ευρώπης) ... Έτσι θα πρέπει να εισέλθουμε ΚΑΠΩΣ σχετικά ..."Απότομα" σε αυτό που συνήθως αποκαλούμαι "βαθύ Καλοκαίρι" !  ;)

Αρκετά όμως με τις "γενικότητες" , ώρα να δούμε τι μέλλει γενέσθαι καιρικά / θερμοκρασιακά για εδώ που ζούμε και βιώνουμε την καθημερινότητά μας , στο νομό Κέρκυρας !!  :) 

Πρώτα απ ' όλα θα πρέπει να σας πω ότι από εδώ και στο εξής , όχι μόνο για την εβδομάδα που διανύουμε αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετέπειτα, η πιθανότητα να έχουμε κάπου , οπουδήποτε στα μέρη μας , μια τοπική βροχούλα , σχεδόν εκμηδενίζεται !! 

Άρα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ / ΑΝΟΜΒΡΙΑ λοιπόν απλώνεται μπροστά μας για ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ συνεχείς ημέρες , πλέον ... 

Οπότε , όπως προφανώς ήδη καταλάβατε το ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του καιρικού μας σκηνικού για το αμέσως επόμενο διάστημα (πέρα από την άνοδο του υδραργύρου, θα τα πούμε παρακάτω και αυτά) θα είναι οι ΑΦΘΟΝΕΣ ΩΡΕΣ ΕΝΤΟΝΗΣ / ΛΑΜΠΡΗΣ ηλιοφάνειας τόσο σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ή ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ , όσο και "συνολικά" !! 

Εν ολίγοις μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ την επόμενη Κυριακή 26 του Ιούνη , που ισχύει τούτη εδώ η "καιρική εκτίμηση" αναμένονται ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΕΩΣ ΑΡΙΣΤΕΣ καιρικές συνθήκες από άκρη σε άκρη στο νομό μας... Με μπόλικες ώρες ηλιοφάνειας καθημερινά ΑΛΛΑ και ορισμένες ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΝΕΦΙΕΣ "άνευ σημασίας πια" ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να κάνουν την εμφάνισή τους (θα πρόκειται για ... Λίγες ΠΙΘΑΝΕΣ τοπικές συννεφιές "άνευ σημασίας" που θα οφείλονται "στην κουφόβραση" / όπως ονομάζουμε στην Κέρκυρα την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ κατάσταση , συνοδεία κάποιας σχετικής θολούρας στην ατμόσφαιρα). 

Και ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για εκείνο που "καίει" τον περισσότερο κόσμο νομίζω , που δεν είναι άλλο , από την διακύμανση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες ... ;) 

Αύριο Τρίτη 21/06/2022 , όπου επί ευκαιρία να πούμε ότι "μπαίνει" και "επίσημα" το Καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο με το θερινό ηλιοστάσιο (η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια ημέρα του έτους, ανοίγει όπως κάθε χρόνο και "επίσημα" την πιο θερμή περίοδο τους χρόνου , που ονομάζεται ...Τι άλλο ; "Καλοκαίρι" !) αν και ο υδράργυρος στην γωνιά μας , θα παρουσιάσει μια ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ άνοδο (γύρω στους μόλις δυο βαθμούς έως ΙΣΩΣ και τρεις βαθμούς ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ), παρολ' αυτά εννοείται ότι ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο ή "υπερβολικό". Δηλαδή ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ οι μέγιστες θερμοκρασίες ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας , θα βρεθούν σε ΣΧΕΤΙΚΑ "καλά / ικανοποιητικά επίπεδα" !!

Από την Τετάρτη 22 του μήνα και ύστερα όμως η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΙΣΘΗΤΗ ΑΝΟΔΟ ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη των Φαιάκων . Έτσι ουσιαστικά από Τετάρτη και μετέπειτα θα "νιώσουμε" ΑΡΚΕΤΗ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΕΔΩ ! 

Όμως , διότι κάπου εδώ "χωράει" και ένα "όμως" ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 του μήνα ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ αυτό που "ονομάζουμε" καύσωνα και ... Αυτό αφορά ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ (δηλαδή , να σας το πω με όσο πιο απλά λόγια μπορώ ... "Χονδρικά" ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο 90 % της εκτάσεως της Χώρας των Φαιάκων, ΔΕΝ θα έχουμε καύσωνα) !! 

Βέβαια από την άλλη , όπως ήδη ανέφερα πιο πάνω , από τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας και ύστερα ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές μας θα έχουμε να κάνουμε με μέγιστες τιμές αρκετά υψηλότερες του "φυσιολογικού" για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου ... 

Πιο αναλυτικά , στα προαναφερθέντα τμήματα , από Τετάρτη και ύστερα , αργά το μεσημέρια μας , να υπολογίζετε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 32 C. με 34 C. ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΟΠΙΚΑ έως και 35 C. (ΣΤA ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας , που αποτελούν τα "γνωστά" εκείνα κομμάτια του τόπου μας , τα οποία ως συνήθως είναι πιο ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων , υπάρχει αυξημένη ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ανά διαστήματα ο υδράργυρος να ξεπερνά το "φράγμα" των 35 C. και να αγγίζει τους 36 C. και ΠΙΘΑΝΟΝ τους 37 C. με  ... ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να καταγραφεί και κάποιο 38αρι C.)

Αντίθετα σε διάφορα παραθαλάσσια (ΟΧΙ σε όλα) καθώς και ΤΟΠΙΚΑ στα πιο ορεινά κατοικημένα τμήματα της Κέρκυρας , υπολογίστε γύρω στους 28 C. με 31 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι 32 C. αντίστοιχα...  ;)

Βλέπουμε λοιπόν , ότι ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ δηλαδή τιμές ΠΑΝΩ ΑΠΟ 35 C. σε γενικές γραμμές θα έχουν ΛΙΓΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της γωνιάς μας και αυτό θα συμβαίνει ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ . 

Ο όρος "καύσωνας" αν και είναι κάπως "αυθαίρετος" , αφού ο καθένας δίνει την "δική του άποψη / το δικό του σκεπτικό" πάνω σε αυτό το "θέμα" ... Ωστόσο προσωπικά "ασπάζομαι" εκείνο που οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ αξιόλογοι επαγγελματίες μετεωρολόγοι καθώς και οι κρατικοί φορείς θεωρούν ως "καύσωνα" και πιστεύω είναι ας πούμε το ... Πιο "σωστό" ! 

Ποιο είναι αυτό ; "Καύσωνα" έχουμε λοιπόν όταν σε μια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περιοχή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για τρεις ΣΥΝΕΧΕΙΣ ημέρες (όχι λιγότερο) η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της νύχτας ΔΕΝ πέφτει κάτω από τους 26 C. (για παράδειγμα στα μέρη μας , μέχρι ΚΑΙ την ερχόμενη Κυριακή, "χονδρικά" ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο 90 % της εκτάσεως του νομού μας, σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση , τις νύχτες θα συνεχίσουν να σημειώνονται ελάχιστες θερμοκρασιακές τιμές ΚΑΤΩ των 25 C.) ενώ μέσα στην ημέρα ανέρχεται ΠΑΝΩ από τους 36,6 C. δηλαδή την θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ! 

Εν ολίγοις και αφού μπήκατε στον "κόπο" να διαβάσετε όλα τα πιο πάνω λόγια του γράφοντα , μπορείτε εύκολα να συμπεράνετε ότι ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 26/06/2022 (που ισχύει τούτη η "καιρική εκτίμηση") στο νομό Κέρκυρας ναι μεν θα "ζεσταθούμε" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΡΚΕΤΑ  ΑΛΛΑ  ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το "ακραίο ή υπερβολικό" και ... ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ θα βιώσουμε ΚΑΝΕΝΑ καύσωνα , εκτός ΙΣΩΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ πάνω στο ΝΗΣΙ της Κέρκυρας. 

Τέλος οι άνεμοι έως ΚΑΙ το τέλος της εβδομάδας ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" πουθενά , τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά ... Αφού θα πνέουν με ... "Συνολικά" χαμηλές εντάσεις ! 

Αναλυτικότερα μέχρι ΚΑΙ την ερχόμενη Πέμπτη 23/06/2022 τις νύχτες και τα χαράματα / νωρίς το πρωί θα είναι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς , ενώ μέσα στην ημέρα κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ ... ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ενδέχεται να παρατηρούνται ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ. 

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Δευτέρας 20/06/2022 (θα το δούμε και με τα πιο "φρέσκα" στοιχεία τα επόμενα 24ωρα αυτό) μια "πρώτη" ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ πολύ μικρή ενίσχυση ΠΙΘΑΝΟΝ να παρουσιάσει το βορειοδυτικό ρεύμα την επόμενη Παρασκευή 24 του μήνα , όπου ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΙΣΩΣ οι στιγμιαίες ριπές του το μεσημέρι - απόγευμα φθάσουν παροδικά και τα 6 μποφώρ.

Εάν λοιπόν "επιμείνουν" τα σημερινά στοιχεία , τότε στα ΣΗΜΕΙΑ εκείνα που ΠΙΘΑΝΟΝ να συμβεί αυτό την ερχόμενη Παρασκευή ("δηλαδή να "φυσήξει" λίγο περισσότερο το μαιστραλάκι / βορειοδυτικός άνεμος, μέσα στην ημέρα), η "αίσθηση" της ζέστης φυσικά και ΔΕΝ θα είναι τόσο έντονη , όσο την Τετάρτη και την Πέμπτη ! 😉

Ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αρχικά (ΚΥΡΙΩΣ το Σάββατο) ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας δεν αποκλείεται για λίγο να βγάλει ένα νότιο ρεύμα που σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΣΩΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ "πιάσει" έως και μέτριες εντάσεις ... Για να γυρίσει εκ νέου (ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΙΕΣ του νομού μας) σε πιο δυτικό - βορειοδυτικό εντός της Κυριακής (ενδεχομένως και πάλι σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ με κάποιες ΜΕΤΡΙΕΣ έως ΠΙΘΑΝΩΣ και ισχυρές στιγμιαίες  ριπές , στα 5 και ΓΙΑ ΛΙΓΟ μέχρι και τα 6 μποφώρ, το μεσημέρι - απόγευμα ... Αλλά μιας και χρονικά απέχουμε πολύ έως τότε ,  θα το δούμε ξανά με τα πιο "φρέσκα" στοιχεία τις επόμενες ημέρες και αυτό το ... ΠΙΘΑΝΟ "σενάριο").  ;)  

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , θα ήθελα να ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ότι από εδώ και πέρα ξεκινά η πιο "δύσκολη / επικίνδυνη" περίοδο του έτους για την φύση και το καταπράσινο τοπίο του πανέμορφου νομού μας (στην "καλύτερη" περίπτωση αυτή η περίοδος θα κρατήσει περίπου δυο μήνες ... Στην χειρότερη ΙΣΩΣ "πλησιάσει" και τους τρεις. Όλα θα εξαρτηθούν και φέτος , από τις "διαθέσεις" του καιρού)... Γι ' αυτό ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ από όλες και όλους μας, να κρατήσουμε "πράσινο" τον τόπο μας , τηλέφωνο πυροσβεστικής υπηρεσίας : 199 !!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου