Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Παρασκευή 10/05/2024 στο νομό Κέρκυρας.

ΕΝ ΜΕΡΗ άστατος καιρός...

Καλό βράδυ Πέμπτης φίλες και φίλοι! 😀 

Με αραιές συννεφιές αλλά και πολύ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα θα κυλήσει ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ  ΓΡΑΜΜΕΣ η αυριανή μας ημέρα.

Ωστόσο ΠΑΡΟΔΙΚΑ οι νεφώσεις ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι πιο πυκνές και ενδέχεται ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (άρα ΟΧΙ παντού στα μέρη μας ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ)...

Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ να δώσει ΚΑΙ ΠΑΛΙ τουλάχιστον ένα "πέρασμα" κάποιων φαινομένων (σε ορισμένα συγκεκριμένα τμήματα και περισσότερα από "ένα")...ΠΑΝΤΑ μιλάμε για φαινόμενα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Είτε με την μορφή σύντομης ψιχάλας ή και ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ βροχόπτωσης  / μπόρας (μέτρια αλλά υπαρκτή και η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗΣ καταιγίδας, περιορισμένης έκτασης και διάρκειας).

Το χρονικό διάστημα , κατά το οποίο η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για τα προαναφερθέντα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα είναι σχετικά πιο αυξημένη περιλαμβάνει ΞΑΝΑ τις... "Γνωστές ώρες".

Δηλαδή ΚΑΙ ΠΑΛΙ κάποια στιγμή ΚΥΡΙΩΣ εντός του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της ημέρας θα πρέπει να υπάρξει το συγκεκριμένο "πέρασμα"... 

Οπότε τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για κάτι , έστω πολύ ασθενές και μεμονωμένο (με την μορφή ψιχαλίσματος ή ψιλόβροχου) ΔΕΝ υπερβαίνει το 20 %  με 25 %.

Αντίθετα ΑΠΟ τις μεσημεριανές αργά ώρες / μέσα στις απογευματινές ώρες και έως ΝΩΡΙΣ το βράδυ η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ αυξάνει , αφού πλέον ανέρχεται στο 50 %.

Τονίζω όμως ΚΑΙ ΠΑΛΙ πως θα συμβεί ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ότι ακριβώς συνέβη και χθες Τετάρτη αλλά και σήμερα Πέμπτη...

Δηλαδή αλλού στο νομό μας ΔΕΝ θα πέσει ούτε σταγόνα, αλλού θα βρέξει ΛΙΓΟ / δηλαδή ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και... Αλλού , πάντα στον ίδιο όμως νομό... ΞΑΝΑ έστω και πρόσκαιρα θα ρίξει καρεκλοπόδαρα.

Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με βροχές / μπόρες / καταιγίδες αστάθειας.

Αναφέρομαι φυσικά στην ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ των φαινομένων, τόσο ως προς τα τμήματα που εκδηλώνονται / επηρεάζουν "αυτά", όσο και ως προς την έντασή τους αλλά και την διάρκειά τους , από περιοχή σε περιοχή (όλα αυτά πάντα πάνω στον ίδιο νομό, ή στο ίδιο νησί κάθε φορά). ;)  

Κατά τα άλλα οι άνεμοι ΟΥΤΕ και αύριο θα μας "προβληματίσουν" , αφού θα πνέουν ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ με χαμηλές εντάσεις... ΑΡΧΙΚΑ από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς , που σταδιακά μέσα στην ημέρα, θα γυρίσουν ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ σε πιο δυτικούς - βορειοδυτικούς στα 3 με 4 μποφώρ...Αλλά και με κάποια ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Ωστόσο ΠΡΟΣ το βράδυ και μετέπειτα δείχνει να επικρατεί εκ νέου πιο ανατολικό ρεύμα , με εντάσεις όμως που ΔΕΝ θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα σε θάλασσα και σε στεριά.

Πάντως αν και...Αυτό ήταν βέβαια το "γενικό πλάνο" όσο αφορά την διεύθυνση και την ένταση των ανέμων αύριο...

Παρολ ' αυτά πάντα πρέπει να έχουμε στο "πίσω μέρος του μυαλού μας" (ιδιαίτερα αυτή την εποχή του έτους) ότι όταν "πλησιάζει κάποια μπόρα ή καταιγίδα" (όπως αυτές των δυο τελευταίων ημερών) δεν αποκλείεται ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ οι άνεμοι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να ενισχύονται σημαντικά , από διάφορες διευθύνσεις ("μπουρίνι").

Κάτι ακόμη σύνηθες σχετικά με τις καταιγίδες τούτη την εποχή είναι πως αρκετές φορές συνοδεύονται και από χαλάζι. Εννοείται ότι ΚΑΙ αυτό το φαινόμενο συμβαίνει συνήθως σε...Επίσης πολύ τοπικό επίπεδο (πολύ τοπικές χαλαζοπτώσεις είχαμε και σήμερα στο νομό μας).

Τέλος η θερμοκρασία ΚΑΙ την Παρασκευή μας, θα διατηρηθεί σε παρόμοια επίπεδα με σήμερα Πέμπτη.

Οπότε μας περιμένει ακόμη μια "ευχάριστη" από πλευράς θερμοκρασίας ημέρα...

Τόσο για εκείνους που εργάζονται (κυρίως "χειρωνακτική εργασία"), όσο φυσικά και για τους τουρίστες μας.

Έτσι στα περισσότερα πεδινά μας τμήματα περιμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ αργά το μεσημέρι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 21 C. με 22 C. και κατά τόπους έως και 23 C. (αυτές είναι και οι "φυσιολογικές μέγιστες θερμοκρασίες" για το πρώτο μισό του Μάη, για το νομό Κέρκυρας, σύμφωνα πάντοτε με τα κλιματολογικά στοιχεία των τελευταίων αρκετών δεκαετιών).

Σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα , καθώς και σε ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια σημεία υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ "στα υψηλότερα κατοικημένα χωριά" της Κέρκυρας, μέχρι και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

Αυξημένα θα είναι ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΚΑΙ το ερχόμενο 24ωρο στα μέρη μας ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τις βραδινές / νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες , όπου και είναι πιθανό να σχηματιστούν εκ νέου λίγες διάσπαρτες τοπικές ομίχλες κατά τόπους (και πάλι ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας εκείνες τις ώρες θα κυμαίνονται μεταξύ 90 % με 100 %) !!

Εις το επανιδείν!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! 😉

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου