Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

 Μια ματιά στον καιρό της Δευτέρας 20/05/2024 στο νομό Κέρκυρας.

Καλοκαιρία , υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ΑΛΛΑ ΚΑΙ... Διατήρηση της Αφρικάνικης σκόνης πάνω από την περιοχή μας.

Καλημέρα φίλες και φίλοι, όμορφη Κυριακή εύχομαι!! :)

Άφθονη ηλιοφάνεια περιμένουμε λοιπόν ΚΑΙ αύριο Δευτέρα 20 του μήνα στα μέρη μας και μόνο ανά διαστήματα ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ λίγες παροδικές συννεφιές "άνευ σημασίας".

Δυστυχώς παραμένει ΚΑΙ αύριο η συνεχιζόμενη ροή Αφρικάνικης σκόνης προς την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Ιονίου, οπότε και θα δούμε ΞΑΝΑ παρόλο την ηλιοφάνεια , την τόσο... "Γνώριμή μας πια θολούρα" στην ατμόσφαιρα πάνω / τριγύρω από το τόπο μας! ;)

Εδώ να σημειωθεί ότι βιώνουμε ένα από τα ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΑ επεισόδια Αφρικάνικης σκόνης , που έχουν καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια στην Χώρα των Φαιάκων!

Όταν τελειώσει το εν λόγω φαινόμενο, θα κοιτάξω το προσωπικό μου αρχείο, που κρατώ από την δεκαετία του 90΄ για να δούμε πότε υπήρξε ξανά στο παρελθόν τόσο μεγάλης ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ συνεχιζόμενη ροή Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας. 

Κατά τα άλλα οι άνεμοι ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" την Δευτέρα, αφού τόσο στην θάλασσα, όσο και στην στεριά θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, περιμένουμε ΑΡΧΙΚΑ μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς ανέμους , οι οποίοι αργότερα θα αρχίσουν σιγά σιγά να στρέφονται εκ νέου σε νότιους - νοτιοανατολικούς μη ξεπερνώντας όμως τα 4 μποφώρ ΠΟΥΘΕΝΑ στο νομό μας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για την εποχή.

Έτσι αργά το μεσημέρι ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα περιμένουμε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 27 C. με 28 C. και ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ... KAI 29 C. με 30 C. 

Ωστόσο ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε ΕΛΑΦΡΩΣ το "φράγμα" των 30 C. (31 C. με 32 C. δείχνουν "εφικτοί"... Τονίζω όμως ξανά , πως αυτό θα αφορά ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τμήματα της νήσου Κέρκυρας, που είναι συνήθως "πιο επιρρεπή στην ζέστη λόγω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΩΝ παραγόντων").

Ακόμη ΚΑΙ στην ημιορεινή / ορεινή μας ζώνη θα πρέπει να υπολογίζουμε AΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΕΣ για την εποχή ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ...

 Της τάξεως των 23 C. με 24 C. και κατά τόπους ΙΣΩΣ έως και 25 C. στα πιο ορεινά κατοικημένα σημεία της βόρειας Κέρκυρας.

Ενώ στην ημιορεινή κατοικημένη ζώνη, όπως και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια τμήματα (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) θα πρέπει να παρατηρηθούν κατά μέσο όρο 25 C. με 26 C. και ΠΙΘΑΝΟΝ κατά τόπους μέχρι και 27 C. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι διατηρούνται τα υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΚΑΙ την Δευτέρα... Ιδιαίτερα όπως είναι φυσικό, κατά την διάρκεια των βραδινών / νυχτερινών και πρωινών ωρών...

Όπου και η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ είναι αυξημένη για τον σχηματισμό ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών διάσπαρτα στο νομό μας (ή η εμφάνιση χαμηλής νέφωσης) τόσο σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές, όσο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και στην στεριά. 

Θα τα πούμε ξανά σύντομα!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου