Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ... ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΕ... ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΙΚΡΗ ΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗΣ ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ.

Καλησπέρα Κέρκυρα, καλησπέρα σε όλα τα Ιόνια νησιά μας!!

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους απανταχού Επτανήσιους, όπως φυσικά και στους σημερινούς εορτάζοντες!! :)

Εξαιρετικά πήγε ΚΑΙ η χθεσινή μας πρόβλεψη, αφού πράγματι όπως περιμέναμε...ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά μήκος του νομού μας, οι ΡΙΠΕΣ των νοτιάδων προσέγγισαν ανά διαστήματα ακόμη και τα 7 με 8 μποφώρ. 

Σας είχα χαρακτηριστικά τονίσει  από χθες, πόσο εν δυνάμει επικίνδυνη θα ήταν η σημερινή ημέρα, σε περίπτωση ω μη γένοιτο κάποιας φωτιάς, στα μέρη μας.

Ευτυχώς τελικά ΔΕΝ είχαμε κάποιο ανάλογο περιστατικό σήμερα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι ' αυτό.

Εύχομαι όλες οι "εν δυνάμει επικίνδυνες ημέρες μέχρι ΚΑΙ το τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου, να κυλήσουν έτσι αναίμακτα"!

Εδώ, πάντως κάθε φορά, όπου και θα αυξάνει ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο στα μέρη μας, θα συνεχίσω να σας ενημερώνω έγκαιρα (ελπίζω μόνο, μέσα σε όλους αυτούς τους χιλιάδες ακόλουθους τούτης της σελίδας, να υπάρχουν και ορισμένοι από τους αρμόδιους φορείς. Οπότε και... "Διαβάζοντας τα λόγια μου" να προετοιμάζονται κάθε φορά κατάλληλα).

Κατά τα άλλα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ "τελειώνει τις επόμενες ώρες η μακροβιότερη μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας, εδώ και πολλά , πολλά χρόνια"!! :)

Αναλυτικότερα λοιπόν, για αύριο Τετάρτη 22/05/2024: Περιμένουμε γενικά καλές καιρικές συνθήκες στο νομό μας και... ΣΤΑΔΙΑΚΑ αισθητά καλύτερη ποιότητα αέρα, με την Αφρικάνικη σκόνη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να μας "εγκαταλείπει" και τον ουράνιο θόλο μας , να "καθαρίζει" από την πολυήμερη "θολούρα", παίρνοντας ξανά "το κλασικό του βαθύ μπλε χρώμα"!! :)

Μπόλικη ηλιοφάνεια την Τέταρτη, ωστόσο τα χαράματα και τις πρωινές ώρες θα υπάρξουν ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ κάποιες συννεφιές...

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΩΡΙΣ το πρωί υπάρχει μια πολύ μικρή ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (γύρω στο 25 %) ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να σημειωθεί είτε ένα ψιχάλισμα / μια ψιχάλα ή και κάποιος πιο μεμονωμένος όμβρος (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και ΑΝ φυσικά συμβεί, μιας και η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ, όπως είπαμε είναι ΜΙΚΡΗ για κάτι τέτοιο).

Οι άνεμοι θα στραφούν ΠΑΝΤΟΥ σε βορειοδυτικούς ("μαιστράλι") φθάνοντας ΑΡΧΙΚΑ τα 3 με 4 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ...Αλλά από αργά τις μεσημεριανές και μέσα στις απογευματινές ώρες ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ που είναι πιο "επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού", οπωσδήποτε θα "πιάσουμε" και τα 6 μπόφωρ (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εκείνες τις ώρες ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να καταγραφούν ΓΙΑ ΛΙΓΟ και κάποιες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων, στα 7 μποφώρ).

Όπως ανέφερα και παραπάνω , ο υδράργυρος ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ θα αρχίσει να υποχωρεί, με αποτέλεσμα αλλού στο τόπο μας "να πλησιάσουμε και αλλού στο νομό μας να βρεθούμε πια στις φυσιολογικές για την εποχή" τόσο ΜΕΓΙΣΤΕΣ όσο και ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασιακές τιμές. 

Για μεθαύριο Πέμπτη 23/05/2024 αναμένεται ΞΑΝΑ καλός καιρός στην γωνία μας, με ΑΡΙΣΤΗ ποιότητα αέρα αλλά και καταπληκτική διαύγεια  / ορατότητα. 

Οι άνεμοι παραμένουν βορειοδυτικοί (μαίστρος) φθάνοντας ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ σε ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ τα 4 με 5 και ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ έως και τα 6 μποφώρ.

Παρολ' αυτά ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία του τόπου μας" θα πρέπει να υπάρξουν και ΚΑΠΟΙΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων στα 7 μποφώρ το μεσημέρι  - απόγευμα.

Η θερμοκρασία σε ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας, θα έχει πλέον "καταφέρει" να προσεγγίσει τις "φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες".

Έτσι στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα αργά το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 24 C. με 25 C. Και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ ΟΧΙ πάνω από 23 C. ή στον αντίποδα ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ θα πρέπει να αγγίξει και τους 26 C.

Στην ημιορεινή κατοικημένη ζώνη καθώς ΚΑΙ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ υπολογίστε δυο με τρεις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

Ενώ στην ορεινή κατοικημένη ζώνη της βόρειας Κέρκυρας μέχρι και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές μας.

Παράλληλα και οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές θα έχουν πια "πέσει αισθητά" , συγκριτικά πάντα με ότι προηγήθηκε, τις τελευταίες νύχτες μας.

Άρα θα έχουμε να κάνουμε με άφθονη δροσιά έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ψύχρα για την εποχή, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του 24ωρου.

Τέλος πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, θέλω να πω λίγα λόγια σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης σε μια πιθανή φωτιά για το ερχόμενο 48ωρο...

Αξίζει να τονιστεί πως ναι μεν ΔΕΝ θα έχουμε να κάνουμε με τον ΥΨΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ επικινδυνότητας που ίσχυε για την Τρίτη μας...

Αλλά ΔΕΝ μπορούμε να παραβλέψουμε ότι σε ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (σχετικά κάμποσα) θα φυσά αρκετά έστω και ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...

Οπότε θα πρόκειται για ακόμη δυο "εν δυνάμει αρκετά επικίνδυνες ημέρες" για την μεριά μας, εδώ στο βορειότερο άκρο του Ιονίου πελάγους.

Καλό βράδυ Τρίτης!! 😀 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου