Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ο... "Άρρωστος καιρός" ΚΑΙ το επόμενο διήμερο!

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ δυστυχώς η συνεχής ροή Αφρικάνικης σκόνης ΠΡΟΣ την περιοχή μας (με τις ίδιες αρκετά μεγάλες ποσότητες / με την ίδια δηλαδή αρκετά μεγάλη δυναμική, που ήδη έχει "αύτη" το τελευταίο 48ωρο, στα μέρη μας) ΚΑΙ τις αμέσως επόμενες ημέρες... Ενώ παράλληλα ο υδράργυρος θα σημειώσει και ΝΕΑ περαιτέρω άνοδο, οπότε και θα παραμείνει σε επίπεδα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ για την εποχή!

Καλησπέρα σας, καλό βράδυ Παρασκευής!! :)

ΔΕΝ περιμένουμε λοιπόν, κάποια άξια λόγου μεταβολή στο καιρικό μας ΟΥΤΕ και μέσα στο Σαββατοκύριακο... 

Θα υπάρξουν ωστόσο κάποιες ΜΙΚΡΕΣ διαφοροποιήσεις από μέρα σε μέρα και από περιοχή σε περιοχή, για τις οποίες θα σας μιλήσω παρακάτω. ;)

Αναλυτικότερα , για αύριο Σάββατο 18/05/2024: Αναμένεται ΑΡΧΙΚΑ σχεδόν αίθριος καιρός (για μεγάλο διάστημα της ημέρας) με μπόλικη ηλιοφάνεια αλλά και φυσικά... Τι άλλο; ΕΝΤΟΝΗ "θολούρα" στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης συγκέντρωσης Αφρικάνικης σκόνης ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ (όπως βέβαια παρατηρούμε ήδη από την Πέμπτη, που το εν λόγω φαινόμενο απέκτησε αρκετά μεγάλη ένταση / δυναμική. Παράλληλα "το ξεκίνημα" του φαινομένου, αλλά στην αρχή με σαφώς "μικρότερη ένταση" έγινε από την Τετάρτη 15 του μήνα στην γωνιά μας. Αυτά τα γράφω, για να δούμε τελικά, πόσες ημέρες θα κρατήσει ΣΥΝΟΛΙΚΑ τούτη η κατάσταση αυτή την φορά, καθώς η διάρκειά της, έστω και με σχετικές αυξομειώσεις ενδιάμεσα δείχνει να είναι αξιοσημείωτη).
ΚΥΡΙΩΣ βαδίζοντας ΠΡΟΣ / ΑΠΟ τις απογευματινές ώρες και ύστερα θα αναπτυχθούν ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ορισμένες διάσπαρτες συννεφιές.
Μάλιστα υπάρχει ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (γύρω στο 30 %) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ μεταξύ αργά απογευματινών και βραδινών / νυχτερινών ωρών ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (άρα ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ αλλά ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ πάνω στο νομό μας ΚΑΙ... ΕΑΝ τελικά "καταφέρει" να συμβεί, μιας και η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ όπως είπαμε είναι ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή) να σημειωθεί ΓΙΑ ΛΙΓΟ είτε ένα / μια... ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ψιχάλισμα / ψιχάλα ή και ΤΟΠΙΚΗ σύντομη "ασθενής βροχούλα" (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο).

"Ότι και όπου ΑΝ τελικά καταφέρει τελικά να πέσει" εννοείται πως ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα έχει την "γνωστή μας μορφή λάσπης / κοκκινόχωμα".  

Οι άνεμοι διατηρούνται νότιοι - νοτιοανατολικοί, στα 3 με 4 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ανά διαστήματα έως και 5 μποφώρ.Ωστόσο ΔΕΝ θα λείψουν και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στα 6 μποφώρ κατά περιόδους ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας, όπου είναι συνήθως πιο "επιρρεπή" σε αυτό τον τύπο καιρού.

Ο υδράργυρος θα βρίσκεται ΣΕ ΑΚΡΩΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ (σε τιμές που υπό "κανονικές συνθήκες" ημερολογιακά συναντάμε σε περίπου έναν μήνα "μπροστά" μας, σε σχέση με τώρα).

Για την Κυριακή 19/05/2024: Καλός καιρός , με αρκετή ηλιοφάνεια και φυσικά... Τι άλλο; Εννοείται θολούρα στην ατμόσφαιρα πάνω από το νομό μας, αφού η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας θα συνεχιστεί.

Κατά τα άλλα κάποιες ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ νεφώσεις "άνευ σημασίας" ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους εδώ και εκεί. 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ νότιοι - νοτιοανατολικοί παντού, με τις ίδιες εντάσεις με το Σάββατο , που ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ το μεσημέρι - απόγευμα δείχνουν ΤΟΠΙΚΑ να "γυρίζουν" σε πιο δυτικούς - βορειοδυτικούς τις ίδιες όμως εντάσεις και πάλι. Ενώ από το βράδυ και μετά, ξανά από άκρη σε άκρη θα επικρατούν νοτιοανατολικοί άνεμοι ΧΩΡΙΣ όμως περαιτέρω ενίσχυση.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ θα κυμανθεί σε ΥΨΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ που θα "μεταφράζονται" σε... Τέσσερις με έξι βαθμούς ΠΑΝΩ από τις κλιματικές μας τιμές, για τούτη την χρονική περίοδο του έτους που διανύουμε (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ). 

Έτσι αργά το μεσημέρι θα πρέπει ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα να καταγραφούν πολλά 27αρια C. με 28αρια C. Ενώ σε ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα θερμόμετρα ενδέχεται να δείξουν και 29 C. με 30 C. ΙΣΩΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ δούμε και 31 C.

Στην ημιορεινή μας κατοικημένη ζώνη, όπως και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια σημεία (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια τμήματα του τόπου μας) υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ δυο με τρεις βαθμούς χαμηλότερα του υδράργυρο εκείνες τις ώρες. Ενώ στην ορεινή κατοικημένη ζώνη της βόρειας Κέρκυρας, μέχρι και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές μας. 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε, μιας και βρισκόμαστε εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, ότι χρήζει κάποιας στοιχειώδους προσοχής ΚΑΙ το ερχόμενο 48ωρο, καθώς οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους... ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΤΑΒΑΤΕΣ νοτιάδες που θα επικρατούν είναι ένας... "Εν δυνάμει επικίνδυνος συνδυασμός", σε περίπτωση ω μη γένοιτο φωτιάς (ΟΧΙ βέβαια στον ύψιστο βαθμό, που ίσχυε για την Πέμπτη , όπου ΤΟΠΙΚΑ "πιάσαμε" και τα 8 μποφώρ στο νομό μας ή και την Παρασκευή που ΤΟΠΙΚΑ "φλερτάραμε" και με τα 7 μποφώρ. Αλλά όπως και να έχει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ  κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στα 6 μποφώρ δείχνουν "εφικτές" και το Σαββατοκύριακο).

Άρα αν πέσει στην αντίληψή μας κάτι το "ύποπτο" (καπνός κτλ.) παίρνουμε αμέσως τηλέφωνο στο 199 (πυροσβεστική υπηρεσία). 

Επίσης , ότι ίσχυε για το περασμένο 48ωρο, εξαιτίας της συγκεκριμένης... ΟΧΙ και τόσο "υγιής κατάστασης" που επικρατεί , ισχύει και για το Σαββατοκύριακο.

Οπότε, κάποια στοιχειώδη ΠΡΟΣΟΧΗ θα πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν ΚΑΙ τις αμέσως επόμενες ημέρες όλα εκείνα τα άτομα που πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες, άσθμα κτλ.

Τα άτομα εκείνα που πάσχουν από ΧΡΟΝΙΕΣ καρδιαγγειακές παθήσεις ή ΧΡΟΝΙΕΣ παθήσεις του αναπνευστικού. 

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά, όπως βέβαια και οι ηλικιωμένοι.

Όμορφο Σαββατοκύριακο εύχομαι σε όλες και όλους!! :)

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου