Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Δευτέρα 13/05/2024 στο νομό Κέρκυρας.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ.

Καλησπέρα στους απανταχού συμπατριώτες μας αλλά και γενικότερα όλους τους φίλους / λάτρεις τούτου εδώ του ευλογημένου τόπου που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του Ιονίου πελάγους!! :) 

Δυστυχώς χθες Σάββατο 11 του μήνα είχαμε πράγματι την αναμενόμενη έξαρση της αστάθειας (λέω δυστυχώς διότι είναι από τις λίγες εκείνες φορές που εύχομαι / θα ήταν καλύτερα η πρόγνωσή μου να είχε  "πέσει έξω") , με αποτέλεσμα πέρα από τις ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές / καταιγίδες...

Να έχουμε ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα της Κέρκυρας (ιδιαίτερα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ στην ΒΟΡΕΙΑ πλευρά) ισχυρότατες χαλαζοπτώσεις, με κατά τόπους μάλιστα αρκετά μεγάλο μέγεθος χαλαζιού, προκαλώντας ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ορισμένες ζημιές σε καλλιέργειες και δέντρα (σφοδρή χαλαζόπτωση, που συνοδεύτηκε και από πρόσκαιρη αξιόλογη χαλαζόστρωση σημειώθηκε ΚΑΙ στο χωριό μας, το "Βαλανειό").

Βέβαια, όπως επίσης αναμενόταν (και σας είχα χαρακτηριστικά τονίσει επανειλημμένα μέσα από τις συχνές αναρτήσεις μου εδώ) τα φαινόμενα είχαν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ...

Με ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας, να δέχονται αρκετό ή και πολύ νερό... Την ίδια ώρα που λίγο πιο πέρα στον ίδιο πάντα όμως νομό ΔΕΝ έκανε και κάτι το... "Σπουδαίο ή και τίποτα"!  ;)

Και περάσαμε στην σημερινή ημέρα , "Κυριακή του Θωμά" (επί ευκαιρία χρόνια πολλά στους εορτάζοντες), όπου και το καιρικό μας σκηνικό παρουσιάζει αισθητή βελτίωση πια (ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ περιορισμός πλέον της αστάθειας).

Για να δούμε όμως... "Τι μέλλει γενέσθαι καιρικά" για λίγο παρακάτω, άραγε ; :)

Το επόμενο 24ωρο (Δευτέρα 13/05/2024) μας περιμένουν καταπληκτικές καιρικές συνθήκες, με άφθονη ηλιοφάνεια και ΜΟΝΟ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ νεφώσεις "άνευ σημασίας" θα κάνουν ΠΑΡΟΔΙΚΑ την εμφάνισή τους, εδώ και εκεί διάσπαρτα στην Χώρα των Φαιάκων.

Οι άνεμοι ΚΑΙ αύριο ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά, αφού θα πνέουν γενικά με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ.

Αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις στα 2 με 3 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 4 μποφώρ...

Που...Το μεσημέρι  - απόγευμα θα γίνουν πιο δυτικών διευθύνσεων (αλλού πιο δυτικοί - βορειοδυτικοί και αλλού λίγο πιο δυτικοί  - νοτιοδυτικοί) στα 3 με 4 μποφώρ...ΑΛΛΑ με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ... ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ!

Από το βράδυ ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα στραφούν σε νότιους  - νοτιοανατολικούς, με ασθενείς όμως και πάλι εντάσεις.

Η θερμοκρασία για μια ακόμη ημέρα θα κυμαίνεται γύρω από τα "φυσιολογικά για την εποχή πλαίσια" 

Έτσι στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα αργά το μεσημέρι περιμένουμε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 22 C. με 23 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 24 C.

Στην ημιορεινή κατοικημένη ζώνη καθώς ΚΑΙ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ δυο με τρεις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο. 

Ενώ στην πιο ορεινή μας κατοικημένη ζώνη, μέχρι και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ.

Όσο αφορά τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ αξίζει να σημειωθεί πως η απόλυτα φυσιολογική για την εποχή ψύχρα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα διατηρηθεί...

Άρα λοιπόν εκείνες τις ώρες οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ μας θα πρέπει να βρεθούν στα επίπεδα των 14 C. με 15 C. Και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 16 C. 

Ωστόσο στα "γνωστά μας ΠΟΛΥ συγκεκριμένα ΠΕΔΙΝΑ τμήματα της Κέρκυρας" που λόγω τοπικών παραγόντων και υπό ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ συνθήκες  κάθε φορά, οι ενδείξεις στα θερμόμετρα συνήθως κατρακυλούν περαιτέρω...

Θα "πιάσουμε" τους 11 C. με 13 C. Και ακόμη ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ εκεί, ακόμη και τους 9 C. με 10 C. (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ). 

Ανάλογες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ με τις "συγκεκριμένες πιο ψυχρές πεδινές περιοχές της Κέρκυρας" θα επικρατήσουν στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη εκείνες τις ώρες (ανάλογα πάντα με το υψόμετρο κάθε περιοχής).

Τέλος αξίζει να πούμε πως παραμένουν τα πολύ υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας τις βραδινές / νυχτερινές και πρωινές ώρες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κάποιων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ "πιο ευπαθείς στις ομίχλες" ΠΕΔΙΝΈΣ περιοχές της Κέρκυρας (ΙΣΩΣ δούμε και ορισμένες θαλάσσιες ομίχλες, κατά τόπους γύρω από το νομό μας).

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, να σας αναφέρω ότι η νέα εβδομάδα που ξεκινά από αύριο, θα έχει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ καιρικό ενδιαφέρον στην περιοχή μας, συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες...

Θα τα λέμε βέβαια τακτικά ,αναλυτικά εδώ, όσο θα κυλούν οι ημέρες και θα βαδίζουμε προς το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Απλά σαν μια ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ να σας πω , ότι, το καιρικό ενδιαφέρον σιγά σιγά θα εστιάζετε ΚΥΡΙΩΣ στην ένταση των ανέμων (έρχονται δυνατοί νοτιάδες λίγο παρακάτω), στην μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης που "θα μας φέρουν οι εν λόγω άνεμοι" ΑΛΛΑ ΚΑΙ στην ΑΙΣΘΗΤΗ άνοδο της θερμοκρασίας που θα λάβει Χώρα στα μέρη, σιγά σιγά όσο θα προχωράμε προς το τέλος της καινούριας εβδομάδας.

Επίσης θα πρέπει να δούμε μέρα με την μέρα, εάν τελικά θα προκύψουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα κάποια στιγμή μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα, εξαιτίας του νοτιά (φυσικά και του "θερμικού χαμηλού βαρομετρικού" που θα μας προσεγγίσει λίγο παρακάτω)! :) 

Γι ' αυτό μείνετε συντονισμένοι, καθώς θα συνεχίσουμε να έχουμε πολλά να λέμε! ;) 

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου