Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο (09/03/2024 - 10/03/2024) στο νομό Κέρκυρας.

Καλό βράδυ Παρασκευής σε όλες και όλους εσάς, που διαβάζετε τις τακτικές αναρτήσεις / προβλέψεις μου!  :) 

Αν και γενικά  ΔΕΝ... Περιμένουμε "κάποια σημαντική" θα λέγαμε αλλαγή, στο καιρικό μας σκηνικό κατά την διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου της Αποκριάς...

Ωστόσο θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ  ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ από μέρα σε μέρα και από περιοχή σε περιοχή πάνω στο νομό μας, για τις οποίες θα σας μιλήσω αμέσως παρακάτω! ;)

Αναλυτικότερα λοιπόν...

Για αύριο Σάββατο 9 του Μάρτη , αναμένεται ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Ιονίου (όπου φυσικά ανήκει και ο νομό μας).
Δηλαδή την αυριανή ημέρα φαίνεται πως "το πάνω χέρι" θα έχει ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ώρες της ημέρας ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ γωνιές του τόπου μας , η συννεφιά...
Αλλού στην Χώρα των Φαιάκων θα είναι ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ αραιή και ΙΣΩΣ "να αφήσει έστω και παροδικά να βγει εν μέρη και λίγο ο ήλιος και αλλού θα πυκνώσει πολυ γρήγορα", με αποτέλεσμα η ηλιοφάνεια εκεί να είναι ελάχιστης διάρκειας ή και ΜΗΔΑΜΙΝΗ εντός της ημέρας.
Μάλιστα ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (γύρω στο 50 % με 60 %) "τα "εν λόγω σύννεφα" ΣΕ ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (άρα αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι ΔΕΝ αναφέρομαι στο ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας ΑΛΛΑ όπως και να έχει ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΡΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΑ του) να αφήσουν είτε κάποια ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ψιχαλίσματα ή ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΡΟΔΙΚΟ ψιλόβροχο ή ΙΣΩΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της ευρύτερης περιοχής μας ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΟΔΙΚΗ "βροχούλα ή ασθενής (κατά βάση) μπόρα".
ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ λοιπόν (οπότε αναφέρομαι ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ) ΔΕΝ θα έχουμε "κάτι το αξιόλογο από πλευράς φαινομένων", παρά μόνο τα προαναφερθέντα ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και ΑΣΘΕΝΗ κατά βάση ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
Το χρονικό διάστημα στο οποίο η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να εκδηλωθούν "αυτά" είναι ΚΑΠΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ για... ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ τμήματα πάνω στο νομό Κέρκυρας (ΑΛΛΑ και πάλι ΟΧΙ βέβαια παντού) είναι... Μεταξύ αργά πρωινών - μεσημεριανών και πρώτων απογευματινών ωρών.
Οι άνεμοι θα στραφούν βαθμιαία (ήδη από τα ξημερώματα) σε πιο νότιους - νοτιοανατολικούς φθάνοντας τα 3 με 4 και ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ έως και τα 5 μποφώρ (Πάντως είναι ορατό το ενδεχόμενο ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "κομμάτια" που είναι πιο συνήθως πιο "επιρρεπή" στο νοτιά, τόσο ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ στη θάλασσα, όσο και ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ στην στεριά, να προκύψουν ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ / ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και στα 7 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ).
Η θερμοκρασία το Σάββατο ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ θα σημειώσει κάποια "άξια λόγου μεταβολή" πάντα σε σχέση με την Παρασκευή μας (ΑΛΛΑ Η ΑΙΣΘΗΣΗ της ψύχρας ή και του ΣΧΕΤΙΚΟΥ κρύου για την εποχή, θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ εντονότερη, εξαιτίας των φαινομένων, της υψηλής υγρασίας ΚΑΙ των ανέμων).
Έτσι ΚΑΙ αύριο ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας θα πρέπει οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του 24ωρου, να φθάσουν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 15 C. με 16 C. Ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δεν αποκλείεται ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΗΝ "ξεπεράσει" τους 14 C.
Στην ημιορεινή μας "κατοικημένη ζώνη" την ίδια ώρα υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ στους 11 C. με 12 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΝ έως και 13 C.
Παράλληλα στην ορεινή "κατοικημένη ζώνη" θα πρέπει να "φθάσουμε" ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 9 C. με 10 C. Και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΝ έως και τους 11 C. (ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ξεπεράσουμε τους 8 C.)
Για μεθαύριο Κυριακή της Αποκριάς 10/03/2024: ΚΑΤΑΡΧΗΝ σπεύδω να σας πω ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ που θα πραγματοποιηθούν ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΕΝ θα αντιμετωπίσουν ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ από πλευράς καιρού!!! 🙂 🙂
Και αυτό διότι, η Κυριακή μας θα κυλήσει απλά με ΚΑΠΟΙΕΣ αραιές συννεφιές που ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΠΩΣ περισσότερες, αλλά και ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα (Όπως όμως σας λέω πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις... "Το πόσο ήλιο θα δει" ο καθένας από εμάς ΣΥΝΟΛΙΚΑ μέσα στην Κυριακή, θα εξαρτηθεί απόλυτα από το "που θα βρίσκεται" πάνω στο νομό μας, εκείνη την ημέρα). 🙂 😉
Οι άνεμοι παραμένουν νότιοι - νοτιοανατολικοί με... ΣΤΑΔΙΑΚΗ όμως ΤΑΣΗ περαιτέρω ενίσχυσης!
Οπότε την Κυριακή ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας, στα 4 μποφώρ και ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ έως και τα 5 μποφώρ...Που ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "θα πάμε" και στα 6 μποφώρ. Ενώ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ / ΜΕΤΑ το μεσημέρι και ύστερα, οι στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ των ανέμων ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας θα πρέπει ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ να προσεγγίζουν και τα 7 μποφώρ (Μέσα στις βραδινές και ΚΥΡΙΩΣ ΑΡΓΑ νυχτερινές ώρες που θα ακολουθήσουν, οι νοτιάδες δείχνουν να ενισχύονται ακόμη λίγο, με τις στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ τους ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να έχουν "ταβάνι" μέχρι και τα 8 μποφώρ).
Η θερμοκρασία την Κυριακή θα παρουσιάσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ τόσο ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ όσο και ως προς τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές της...
Με αποτέλεσμα αργά το μεσημέρι, να μιλάμε πια για αρκετά 17αρια C. και 18αρια C. ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ τμήματά μας.
Και στα ημιορεινά και ορεινά μας "θα ανέβουν" οι θερμοκρασίες , πάντα σε σχέση με το Σάββατο.
Και εκεί υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς πιο υψηλότερα τις ενδείξεις στα θερμόμετρά σας μέσα στην Κυριακή! 😉
Κατά τα άλλα ΚΑΙ το επόμενο ΔΙΗΜΕΡΟ παραμένουν τα... ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ της σχετικής υγρασίας από άκρη σε άκρη στο νομό μας.
Διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΙΧΛΕΣ θα σχηματίζονται ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 48ωρο (με μεγαλύτερη όμως έμφαση ΚΥΡΙΩΣ αύριο Σάββατο) σε διάφορα υψώματα όπως και γενικότερα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΕΙΑ κατά μήκος της ορεινής και ημιορεινής μας ζώνης, που συνήθως είναι "πιο ευάλωτα στα χαμηλά υγρασιονέφη του νοτιά")
Ενώ τα χαράματα και νωρίς το πρωί του Σαββάτου η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ υπάρχει ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Κέρκυρας που είναι συνήθως πιο "επιρρεπή στον σχηματισμό ομιχλών λόγω ανάγλυφου" (αυτό ΠΡΙΝ ενισχυθούν οι άνεμοι).
Τέλος, πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, να σας πω ότι, την Κυριακή δεν αποκλείεται να υπάρξει ΣΤΑΔΙΑΚΑ κάποια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας, μιας και φαίνεται να "ξεκινά" μικρή μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς το βόρειο Ιόνιο.
Επίσης αξίζει να τονιστεί πως ΚΑΙ τα σημερινά στοιχεία (Παρασκευή 08/03/2024) "επιμένουν" για ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ στο νομό μας στις ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ...
Εννοείται ότι, θα ενημερωθείτε έγκαιρα και όσο το δυνατόν πιο έγκυρα και για τότε, μέσα από αυτήν εδώ την σελίδα ΣΥΝΤΟΜΑ!! 😉
Και... Κάτι ακόμη... 🙂 "Οι ακτίνες του ήλιου / διαστήματα ηλιοφάνειας" που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία "αφορούν" ΚΥΡΙΩΣ την Κυριακή μας, μιας και όπως είπαμε το Σάββατο "ο καιρός μας θα είναι πιο κλειστός"! 😉
Καλά να περάσετε το Σαββατοκύριακο, ότι και αν κάνετε, όπου και αν πάτε... 🙂 🙂
Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου