Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Δευτέρα 11/03/2024 στο νομό Κέρκυρας.

ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ... 

ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ  ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥΣ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΙΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ! 

Μια μεγάλη καλησπέρα σε ολόκληρη την Χώρα των Φαιάκων, καθώς και στους κατοίκους αλλά και γενικότερα "όλους τους λάτρεις / φίλους" αυτού του ευλογημένου τόπου! :)

Και... Αφού λοιπόν, μας έκανε "την χάρη" σήμερα Κυριακή ο καλός μας ο καιρός, να γίνουν ΟΛΕΣ οι εορταστικές εκδηλώσεις του καρναβαλιού από άκρη σε άκρη στο νομό μας ΔΙΧΩΣ απολύτως κανένα πρόβλημα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ από πλευράς καιρικών συνθηκών... :) 

Η "καιρική συνέχεια" από αύριο και μετέπειτα (και για ένα τριήμερο μπροστά μας, "μετρώντας από αύριο Δευτέρα") θα είναι εντελώς διαφορετική!

Κάτι που σαφώς γνωρίζατε ήδη από την περασμένη Παρασκευή (όταν σας έγραψα τότε αναλυτικά τον καιρό για το Σαββατοκύριακο που ερχόταν, αλλά και για την ΤΑΣΗ του καιρού στα μέρη μας για τις ΠΡΩΤΕΣ ημέρες της νέας εβδομάδας που θα ακολουθούσε) ,όλες και όλοι εσείς που "διαβάζετε" τούτες εδώ τις τακτικές αναρτήσεις / προβλέψεις του γράφοντα. ;)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ για αύριο Δευτέρα 11 του Μάρτη 2024: Η συννεφιά ΣΤΑΔΙΑΚΑ "θα πάρει και πάλι το πάνω χέρι" στον ουράνιο θόλο της ευρύτερης γωνιάς του βορείου Ιονίου.

Ωστόσο εξαιτίας των δυνατών έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ σφοδρών νοτιοανατολικών ανέμων που περιμένουμε (Θα σας μιλήσω παρακάτω αναλυτικά για τους ανέμους) ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ το μεσημέρι...

 ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το "άξιο αναφοράς" από πλευράς φαινομένων ("άντε το πολύ πολύ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να κάνει κάποιο σύντομο ψιχάλισμα ή παροδικό ψιλόβροχο, όχι δηλαδή κάτι το αξιόλογο ακόμη").

Στην συνέχεια όμως θα έχουμε ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ βροχοπτώσεων από τα δυτικά προς τα ανατολικά μας, φαινόμενα που θα επηρεάσουν σιγά σιγά το ΣΥΝΟΛΟ του νομού Κέρκυρας (ΟΜΩΣ ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ θα έχουν ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μεγάλη διάρκεια και "θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προτίμηση" σε ΚΑΠΟΙΑ σημεία κοντά  / κατά μήκος και γύρω από την ΒΟΡΕΙΑ πλευρά του νομού μας).

Παράλληλα ενδεχομένως να εκδηλωθούν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ / ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ  / ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ... ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ / ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ μπόρες , βροχές ή ΙΣΩΣ και "ένα πέρασμα σποραδικών καταιγίδων".

Οι άνεμοι ήδη από τα μεσάνυχτα απόψε και βαδίζοντας ΠΡΟΣ το χάραμα της Δευτέρας...Και μετέπειτα, θα ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ...

Πάντα από νοτιοανατολικές διευθύνσεις, φθάνοντας ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας τα 5 με 6 και ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ και τα 7 μποφώρ.

Παρολ ' αυτά όμως ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ τόσο στην θάλασσα , όσο και στην στεριά ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα προσεγγίζουν ΚΑΙ τα 8 μποφώρ!

Μάλιστα υπάρχει ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά μήκος ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ υψωμάτων, όπως ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θαλάσσια /παραθαλάσσια σημεία του νομού μας να παρατηρηθούν ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΩΝ επιπέδου θύελλας...Δηλαδή στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ της τάξεως των 9 με 10 μποφώρ...Και ΙΣΩΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ακόμη και 11 μποφώρ (συνθήκες "ισχυρής θύελλας")!!!

Η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί ΕΩΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ...ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΡΙΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ !!!! 

Γι ' αυτό ακριβώς τον λόγο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για ένα 12ωρο  - 16ωρο χρήζουν κάποιας στοιχειώδους προσοχής ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας οι σφοδροι άνεμοι.

Εννοείται ότι ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΣΑ με την ίδια "δύναμη" παντού... Αφού "παίζουν" διάφοροι παράμετροι καθοριστικό ρόλο στις εντάσεις των ανέμων κάθε φορά, από περιοχή σε περιοχή, πάνω στο νομό μας.

Ωστόσο το παρελθόν μας έχει "διδάξει" πως με τον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΚΑΙΡΟΥ υπάρχουν και ανάλογα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στο τόπο μας, όπου ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ κάθε φορά δίνουν ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΩΝ που... Είτε "πλησιάζουν ή ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ ξεπερνούν ακόμη και τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα"!!! 

Προβλήματα δεν αποκλείεται να υπάρξουν για ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ και στον απόπλου των πλοίων το ερχόμενο 24ωρο, στα λιμάνια του νομού μας.

Γι 'αυτό καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το λιμεναρχείο, πριν ξεκινήσετε κάποιο ταξίδι! ;) 

Κατά τα άλλα η θερμοκρασία παρόλο τους ανέμους, το πιο... "Μουντό σκηνικό" καθώς και τις βροχοπτώσεις που θα ακολουθήσουν αργότερα...

Θα "προλάβει ΚΑΙ αύριο μέσα στην ημέρα να φθάσει"  ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΉΜΑΤΑ ΜΑΣ τους 16 C. με 17 C. ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ έως και τους 18 C.

Στην ορεινή και ημιορεινή "κατοικημένη ζώνη", υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις και στα πολύ "ψηλά κατοικημένα τμήματα" έως και 5 βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο την ίδια ώρα.

Πάντως ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ θα πρέπει σιγά σιγά να "ξεκινήσει κάποια ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας" (ΜΗΝ φανταστείτε κάτι "το συνταρακτικό". Απλά θα μιλάμε για περισσότερη "ψύχρα" τότε).

Έτσι η αυριανή νύχτα ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΊΤΗ ΔΕΝ θα είναι "τόσο θερμή" όσο η ερχόμενη νύχτα μας (Κυριακή νύχτα ΠΡΟΣ Δευτέρα χάραμα).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας την Δευτέρα ΠΑΝΤΟΥ στην Χώρα των Φαιάκων με... 

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για τον σχηματισμό ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ σε διάφορα υψώματα και γενικότερα κατά μήκος της ορεινής και ημιορεινής μας ζώνης.

Τελειώνοντας αυτήν εδώ την ανάρτηση / πρόβλεψη, να σας πω επίσης ότι αύριο...

ΑΡΧΙΚΑ θα υπάρξει κάποια ΣΧΕΤΙΚΗ θολούρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας, εξαιτίας της ΜΕΤΡΙΑΣ μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης προς το βόρειο Ιόνιο.

Οπότε ΑΡΧΙΚΑ θα έχουμε να κάνουμε με "λασποψιχάλες / λασποβροχουλες" (αναφέρομαι στο "γνωστό μας κοκκινόχωμα")...

ΑΛΛΑ αργότερα μέσα στην ημέρα, θα μιλάμε πλέον για "κανονικές βροχές" (δίχως δηλαδή να περιέχουν "κοκκινόχωμα") .  😀 😉

Καλό βράδυ Κυριακής... Όμορφο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, από αύριο Δευτέρα, σε όλες και όλους!!  😀 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου