Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Τρίτη 19/03/2024 και μεθαύριο Τετάρτη 20/03/2024.

Σχετικά ΑΞΙΟΛΟΓΗ μεν...ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ  χρονικής ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ δε...ΑΛΛΑΓΗ του σκηνικού.

ΛΙΑΚΑΔΑ κάθ ' όλη την διάρκεια της ημέρας, την Τετάρτη.

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Καλή Σαρακοστή σε όλες και όλους, με υγεία! 

Και αφού λοιπόν μας έκανε την χάρη ΜΕΤΑ από ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ χρόνια ο καιρός, να έχουμε στα μέρη μας "καταπληκτικές  / απόλυτα ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ  Άνοιξης καιρικές συνθήκες" τόσο ΚΑΙ τις δυο Κυριακές της Αποκριάς, όσο φυσικά ΚΑΙ σήμερα Καθαρά Δευτέρα (συνήθως κάποια ή και κάποιες από τις παραπάνω ημέρες βρέχει, ενώ γενικότερα "υπό φυσιολογικές συνθήκες επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες" από τις τωρινές. Αυτό το λέω, διότι δυστυχώς ΚΑΙ ο Μάρτης μας φέτος, "θερμοκρασιακά μέχρι στιγμής" ΔΕΝ είναι Μάρτης αλλά Απρίλης, ενώ σε ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ κατά διαστήματα παραπέμπει ΚΑΙ στον Μάη)...

Ώρα έστω και... ΓΙΑ ΛΙΓΟ να "αλλάξουμε". 😀  😉

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας, σε συνδυασμό με την εποχική αστάθεια  στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα δώσει "πιο Φθινοπωρινό σκηνικό" στο τόπο μας, για περίπου ένα 12ωρο. 

Αναλυτικότερα λοιπόν...

Για αύριο Τρίτη 19 του μηνός, καταρχήν να  πούμε ότι , περιμένουμε ΚΥΡΙΩΣ "συννεφιασμένο / μουντό ουράνιο θόλο" κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.

 Ωστόσο σαφώς και ΔΕΝ θα "μείνουμε μόνο στην συννεφιά", αφού ήδη ΠΡΙΝ χαράξει η Τρίτη (δηλαδή από τα ξημερώματα) θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει ΚΑΠΟΙΕΣ / ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές στην ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου...

Φαινόμενα που θα συνεχιστούν ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ...ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ μέσα στην ημέρα που θα ακολουθήσει. 

Οπότε η Τρίτη μας αλλού έως και αργά το μεσημέρι και αλλού στον ίδιο όμως πάντα νομό, έως ΚΑΙ τις πρώτες απογευματινές ώρες, θα κυλήσει με...

Πολύ άστατες καιρικές συνθήκες, που "θα μεταφράζονται" είτε... Σε περάσματα ΚΑΠΟΙΩΝ βροχοπτώσεων ή  σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ σε...ΣΧΕΤΙΚΑ συνεχιζόμενη /  "σχετικά πιο σταθερή πολύωρη βροχή".

Οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις θα έχουν ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιπτώσεις "ποτιστικό χαρακτήρα" (δηλαδή αλλού με την μορφή ψιλόβροχου, ψιχάλας ή και ασθενής βροχόπτωσης και αλλού ασθενούς έως ΠΑΡΟΔΙΚΑ και μέτριας εντάσεως βροχής) ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ενδεχομένως να δούμε και ΚΑΠΩΣ πιο δυνατές εντάσεις (ΟΧΙ όμως κάτι που θα μπορούσε να μας "προβληματίσει"  / ΟΧΙ δηλαδή κάτι το ιδιαίτερο). Μικρή αλλά υπαρκτή η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ κάποιας ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗΣ μπόρας ή καταιγίδας.

Εννοείται πως θα υπάρχουν ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ στην κατανομή του ύψους της βροχόπτωσης από περιοχή σε περιοχή πάνω στον ίδιο πάντα όμως νομό...

Παρολ ' αυτά αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, τούτη την φορά φαίνεται ότι "θα βραχεί από άκρη σε άκρη" ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο νομός Κέρκυρας, έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ. 😉 

Πάντως ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΑΡΓΑ το απόγευμα και μετέπειτα αναμένουμε βαθμιαία βελτίωση του καιρού ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας,  με αποτέλεσμα, την νύχτα που θα ακολουθήσει ο ουράνιος θόλος μας να είναι ξάστερος και ανέφελος!

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από ανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ...Με αυξημένη όμως την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ να φθάσουν και τα 5 μποφώρ. 

Από τις απογευματινές ώρες και ύστερα, θα "γυρίσουν" σιγά σιγά σε βορείων διευθύνσεων, με τις ίδιες περίπου εντάσεις (ΙΣΩΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ "προλάβει να βγάλει" και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΙΑ αυτό, που είναι πιο "επιρρεπή" στον συγκεκριμένο τύπο καιρού).

Η θερμοκρασία αύριο, με "την βοήθεια" του πιο άστατου καιρού θα παρουσιάσει  ΠΤΩΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ όμως ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της.

Οπότε από τις... ΣΧΕΔΟΝ καθημερινές ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του Απριλίου και του Μαΐου των τελευταίων ημερών / εβδομάδων , θα περάσουμε ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ για αυτό τον μήνα θερμοκρασίες έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ και... Ελαφρώς χαμηλότερες από τις "κανονικές".

Έτσι αύριο στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας περιμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ αργά το μεσημέρι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της τάξεως των 16 C. Ενώ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα πρέπει να υπάρξουν ΑΡΚΕΤΑ τμήματα όπου ο υδράργυρος ΔΕΝ θα ξεπεράσει τους 15 C. ή ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ τους 13 C. με 14 C. 

Στα ορεινά και ημιορεινά μας θα "πέσει και εκεί" η θερμοκρασία αύριο , πάντα σε σχέση με σήμερα, κατά τέσσερις με πέντε βαθμούς (κατά μέσο όρο πάντα).  

Άρα αύριο στην ημιορεινή μας "κατοικημένη ζώνη" την ίδια ώρα υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους 12 C. με 13 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ μέχρι και 14 C. 

Kαι στην ορεινή μας "κατοικημένη ζώνη" θα πρέπει να "φθάσουμε" ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 9 C. με 10 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 11 C. 

Για μεθαύριο Τετάρτη 20 του μηνός ΔΕΝ έχουμε και πολλά να πούμε...

Μιας και Ο ΗΛΙΟΣ θα είναι το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του καιρικού μας σκηνικού καθ ' όλη της διάρκειας της ημέρας. 

Ταυτόχρονα περιμένουμε, άριστη ποιότητα αέρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας, καταπληκτική διαύγεια και ορατότητα την ημέρα αυτή.

Όλα τα παραπάνω, θα οφείλονται στους βορειοδυτικούς ανέμους ("μαίστρος") που θα πνέουν στα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ το μεσημέρι - απόγευμα έως και τα 5 μποφώρ...Αλλά με ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εκείνες τις ώρες και για ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ όμως τμήματα , τόσο στην θάλασσα, όσο και στην στεριά που είναι συνήθως "πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού".

Η θερμοκρασία "με την βοήθεια της έντονης ηλιοφάνειας θα αρχίσει και πάλι να παίρνει σιγά σιγά την ανηφόρα".

Έτσι θα πάμε, αλλού... Στα "κανονικά για την εποχή επίπεδα και... Αλλού ΚΑΙ ΠΑΛΙ σε ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασιακές τιμές που θα παραπέμπουν στον Απρίλιο".

Το μόνο που θα αλλάξει θα είναι οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες (δηλαδή οι "χαμηλότερες" εκείνες τιμές που συνήθως σημειώνονται αργά μέσα στη νύχτα και έως το χάραμα / νωρίς το πρωί κάθε 24ωρου)...

Όπου και θα σημειώσουν μια ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ με... Αποτέλεσμα η ψύχρα έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και το ΣΧΕΤΙΚΟ κρύο (πάντα για την εποχή) να γίνουν εντονότερα εκείνες τις ώρες. 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, αξίζει να τονίσω (για να μην υπάρχουν τυχόν απορίες ή παρεξηγήσεις) πως Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ σε αυτή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους που βρισκόμαστε, για τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα, είναι οι 16 C. 

Άρα όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι... 18 C. με 19 C. που επικρατούν στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας τα μεσημέρια των τελευταίων πολλών ημερών / για να μην πω εβδομάδων "ανήκουν" στον Απρίλιο... Ενώ οι... 20 C. με 21 C. που δείχνουν τα θερμόμετρα το τελευταίο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τριήμερο "σε ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ κομμάτια της Κέρκυρας ανήκουν στον Μάη"!!! ;)

Αυτά τα ολίγα για να "έχετε ένα μπούσουλα και να ξεχωρίζετε το σωστό από το λάθος ή καλύτερα το φυσιολογικό από το μη φυσιολογικό"! :) 

Κατά τα άλλα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας το ερχόμενο 24ωρο ΠΑΝΤΟΥ στην Χώρα των Φαιάκων!

Διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες θα σχηματιστούν ΚΥΡΙΩΣ κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων, όπως και σε αρκετά σημεία , γενικότερα κατά μήκος της ορεινής και ημιορεινής ζώνης (ΓΙΑ ΛΙΓΟ δεν αποκλείεται λίγες τοπικές ομίχλες να κάνουν την εμφάνισή τους και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ τμήματα).

Βέβαια την Τετάρτη "και με την βοήθεια των βορειοδυτικών ανέμων, τα υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα υποχωρήσουν ΚΑΠΩΣ... Ιδιαίτερα μέσα στην ημέρα"! :)

Εύχομαι από καρδιάς , καλό βράδυ Δευτέρας και μια ακόμη πιο όμορφη νέα εβδομάδα σε όλες και όλους εσάς "τους πιστούς φίλους / αναγνώστες των αναρτήσεων, προγνώσεών μου"! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου