Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

 Μια ματιά στον καιρό του τριημέρου για το νομό Κέρκυρας.

ΔΕΝ αναμένεται "κάποια αξιόλογη αλλαγή" στο καιρικό μας σκηνικό! 

Καλό βράδυ Παρασκευής σε όλες και όλους!!

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕ... ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΕΣ καιρικές συνθήκες θα κυλήσει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ερχόμενο τριήμερο στα μέρη μας... :)

Ωστόσο θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΙΚΡΕΣ διαφοροποιήσεις (ΟΧΙ κάτι το "σημαντικό", από ημέρα σε ημέρα και από περιοχή σε περιοχή), για τις οποίες θα σας μιλήσω παρακάτω! ;) 

Αναλυτικότερα λοιπόν...

Για αύριο Σάββατο 16/03/2024: Περιμένουμε ΜΕΓΑΛΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ΑΛΛΑ και ΚΑΠΟΙΕΣ αραιές συννεφιές που ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ θα πυκνώσουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ (δηλαδή ΔΕΝ θα έχουμε αύριο καθ ' όλη την διάρκεια της ημέρας ξανά την "απόλυτη λιακάδα" που προηγήθηκε ΑΛΛΑ σιγά σιγά εναλλαγές ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ σύννεφα).

Παρολ ' αυτά η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ κάπου / οπουδήποτε στο νομό μας, "τα εν λόγω σύννεφα" να αφήσουν για ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ "κάποιες σταγόνες άνευ σημασίας" ΔΕΝ ξεπερνά το 10 %!

Ωστόσο το χρονικό διάστημα μεταξύ...

ΑΡΓΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΕΣ ΩΡΕΣ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΧΑΡΑΞΕΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ δίνει ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ για ένα ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ  ΕΠΙΠΕΔΟ είτε μιας ΣΥΝΤΟΜΗΣ ψιχάλας ή και ΠΑΡΟΔΙΚΗΣ "βροχούλας" (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και με την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ "να συμβεί" να βρίσκεται γύρω στο 40 %. Πάντως εκείνες τις ώρες , όπως είναι λογικό , ακόμη και να "καταφέρει" να συμβεί, προφανώς ελάχιστοι από εμάς θα το πάρουμε χαμπάρι).  :) 

Οι άνεμοι ΓΕΝΙΚΑ θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς και... ΤΟΠΙΚΑ από νότιες ή και δυτικές διευθύνσεις ΜΗ ξεπερνώντας όμως τα 3 με 4 μποφώρ. 

Για μεθαύριο τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 17/03/2024: ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ στο τόπο μας.

Έτσι αναμένουμε ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές που ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ όμως, θα δώσουν πλέον την θέση τους ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ  ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ  κάπου / οπουδήποτε στο νομό μας, "τα εν λόγω ΛΙΓΑ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ σύννεφα" να αφήσουν για ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ "κάποιες σταγόνες άνευ σημασίας" ΔΕΝ ξεπερνά το 15 %!

Οπότε , κρατάμε ότι  ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ μας θα είναι ΑΚΟΜΗ  μια ημέρα, κατάλληλη για κάθε είδους εξωτερική δραστηριότητα / εκδήλωση στην Χώρα των Φαιάκων!! ;)

Εκείνο που θα... Αλλάξει ΕΝ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ την Κυριακή, θα είναι οι άνεμοι! 

Έτσι ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ θα επικρατήσουν δυτικοί - βορειοδυτικοί άνεμοι ("μαίστρος") φθάνοντας τα 3 με 4 και ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ τα 5 μποφώρ. Μάλιστα "εκείνες τις ώρες" είναι ΠΙΘΑΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ.

Τέλος την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18/03/2024: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ... ΤΙ ΑΛΛΟ; 

Μα... Φυσικά ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ από άκρη σε άκρη στο νομό Κέρκυρας! ;)

ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ και μόνο κατά διαστήματα (κυρίως τις "θερμές ώρες της ημέρας") θα υπάρξουν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ νεφώσεις "άνευ σημασίας".

Και η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ μας λοιπόν θα είναι ΞΑΝΑ  ΙΔΑΝΙΚΗ για κάθε είδους εξωτερική δραστηριότητα / εκδήλωση! ;)

Οι άνεμοι πάντως την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ  ΔΕΝ θα είναι "και ο καλύτερος σύμμαχος" εκείνων που θα θελήσουν "να πετάξουν τον χαρταετό τους", καθώς ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα πνέουν ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ από διάφορες διευθύνσεις και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέσα στην ημέρα από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ.  

Άρα ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ τμήματα ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ της δυτικής και βορειοδυτικής πλευράς , καθώς και ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΥΨΩΜΑΤΑ θα είναι ΕΛΑΦΡΩΣ "καλύτερα τα πράγματα" και αυτό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ... ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΩΤΩΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΩΡΩΝ. 

Η θερμοκρασία ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ θα κυμαίνεται πάνω κάτω σε παρόμοια επίπεδα...

Δηλαδή που αλλού ; Από τα...Τόσο "γνώριμά μας φέτος"... ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ! ;)  :) 

Στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας θα κυμαίνεται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 17 C. με 18 C. Ενώ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ (ειδικά εκεί που θα "βοηθά" περισσότερο ο ήλιος) θα προσεγγίζει και τους 19 C. (ΙΣΩΣ πιο ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και 20 C. με 21 C.) ή στον αντίποδα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ... Είτε λόγω της ΤΟΠΙΚΑ περισσότερης συννεφιάς ή και λόγω του "σχετικά πιο δροσερού βορειοδυτικού ρεύματος" ΔΕΝ θα ξεπερνά τους 16 C.

Στην ημιορεινή μας "κατοικημένη ζώνη" την ίδια ώρα υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους 14 C. με 15 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ μέχρι και 15 C. 

Kαι στην ορεινή μας "κατοικημένη ζώνη" θα πρέπει να "φθάσουμε" ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 13 C. με 14 C. 

Αρκετή ψύχρα έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ και ΣΧΕΤΙΚΟ κρύο τις νύχτες και ΝΩΡΙΣ τα πρωινά μας με τον υδράργυρο ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ υπερβαίνει τους 8 C. με 9 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τους 10 C. με 11 C. 

Ωστόσο στις "γνώριμες ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ πιο ψυχρές ΚΛΕΙΣΤΕΣ λεκάνες , ρεματιές , παραποτάμιες ζώνες, λιβάδια κτλ. ΜΑΚΡΙΑ από την θάλασσα" ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΞΑΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΝΕΜΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ θα πρέπει να παρατηρηθούν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 5 C. με 7 C. (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ και + 3 C. με + 4 C.)

Παρόμοιες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ με τα...ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "πιο ψυχρά ΠΕΔΙΝΑ τμήματα" της Κέρκυρας, θα πρέπει να υπολογίζουμε και για την ημιορεινή - ορεινή μας ζώνη, ανάλογα βέβαια με το υψόμετρο κάθε περιοχής.

ΕΛΑΦΡΩΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ το ερχόμενο τριήμερο, σε σχέση πάντα με τα τελευταία 24ωρα... Εξαιτίας και των "πιο εξασθενημένων ανέμων".

 "Εξαίρεση" στα παραπάνω, θα αποτελέσει η ΚΥΡΙΑΚΗ μας , μέσα στην ημέρα , λόγω της ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ενίσχυσης των βορειοδυτικών ανέμων.

Καλό τριήμερο!! Να περάσετε όμορφα!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου