Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

 Η εξέλιξη του καιρού ΕΩΣ ΚΑΙ την 25η Μαρτίου στο νομό Κέρκυρας.

Καλό βράδυ Σαββάτου σε όλες και όλους!!

Για να δούμε λοιπόν, θα αλλάξει κάτι στον καιρό μας , μέσα στο επόμενο 48ωρο ή όχι ;  :) 

Ξεκινάμε... ;)

Αναλυτικότερα, για αύριο Κυριακή 24/03/2024 περιμένουμε ΓΕΝΙΚΑ εναλλαγές αραιής συννεφιάς αλλά και ΚΑΠΟΙΩΝ διαστημάτων ηλιοφάνειας.

Ωστόσο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τα σύννεφα ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα πυκνώνουν περισσότερο, οπότε και υπάρχει ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ της τάξεως του 30 % με  40 % ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ πάνω στο νομό μας , "να αφήσουν" ΓΙΑ ΛΙΓΟ είτε ένα ψιχάλισμα ή ΙΣΩΣ και ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ψιλόβροχο έως και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ όμβρο (ΚΥΡΙΩΣ μεταξύ προμεσημβρινών , μεσημεριανών και πρώτων απογευματινών ωρών).

Τονίζω όμως ΞΑΝΑ πως θα μιλάμε για ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΑΣΘΕΝΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (στην πραγματικότητα "άνευ ουσίας" , αφού ΔΕΝ θα πρόκειται για κάτι το "αξιόλογο").

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για κάτι, όμως... ΑΝΑΛΟΓΟ με τα παραπάνω, παραμένει και για ΑΡΓΑ μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει.

Οι άνεμοι αύριο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις , φθάνοντας τα 3 με 4 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ. Παρολ ' αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν ΑΡΚΕΤΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ κατά μήκος και γύρω από την Χώρα των Φαιάκων, όπου θα δουν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων στα 6 μποφώρ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ. 

Ο υδράργυρος ΚΑΙ την Κυριακή μας ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, άρα λοιπόν ισχύουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ σε γενικές γραμμές, οι θερμοκρασιακές τιμές που επικράτησαν σήμερα (μπορείτε να ανατρέξετε στην προηγούμενή μου ανάρτηση εδώ, για να δείτε για σήμερα Σάββατο).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, καθ ' όλη την διάρκεια του ερχόμενου 24ωρου, ενώ ΔΕΝ θα λείψουν και οι ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες ΚΥΡΙΩΣ κατά μήκος διαφόρων ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ υψωμάτων που είναι συνήθως "πιο επιρρεπή στα γνωστά μας υγρασιοσύννεφα του νοτιά". Πάντως ΝΩΡΙΣ το πρωί ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ για ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες θέτουν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ "κυρίως κλειστές ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της Κέρκυρας".

Για μεθαύριο Δευτέρα 25η Μαρτίου: Τα χαράματα και μέχρι ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ το πρωί ΛΙΓΕΣ παροδικές συννεφιές , που ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ "καταφέρουν" να αφήσουν κάποια ΣΥΝΤΟΜΗ ψιχάλα (ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο ΚΑΙ ΑΝ τελικά "καταφέρει" να συμβεί, μιας και η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για κάτι τέτοιο είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ )...

Γρήγορα στην συνέχεια ΛΙΑΚΑΔΑ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ πλέον στο νομό μας, με καταπληκτική διαύγεια, ορατότητα, καθώς και ΑΡΙΣΤΗ ποιότητα αέρα στην ατμόσφαιρα πάνω από το τόπο μας.  :)

Δηλαδή ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ για την ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας ΔΙΧΩΣ κανένα ΠΡΟΒΛΗΜΑ τουλάχιστον από πλευράς καιρού! ;) 

Εκείνο που θα... Αλλάξει ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα είναι οι άνεμοι!

Έτσι ήδη από το χάραμα / νωρίς το πρωί θα επικρατήσουν "ούριοι / πιο φρέσκοι βορειοδυτικοί άνεμοι / ο γνωστός μας μαίστρος", φθάνοντας ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας, σχετικά γρήγορα τα 4 με 5 μποφώρ.

Ενώ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (άρα σε ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ) ανά διαστήματα θα προσεγγίζουν και τα 6 μποφώρ.

Μάλιστα ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ εκείνα σημεία που συνήθως είναι "πολύ πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού", τόσο στην θάλασσα, όσο και στην στεριά, οπωσδήποτε ο μαίστρος θα πρέπει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΚΑΙ το απόγευμα να φθάσει και τα 7 μποφώρ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ των ανέμων, περιμένουμε από το βράδυ της Δευτέρας και ύστερα!! 

Η θερμοκρασία ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ (δηλαδή ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ) θα παρουσιάσει κάποια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ("κυρίως περισσότερο η αισθητή στον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασία" λόγω των βορειοδυτικών ανέμων, παρά εκείνες "οι πραγματικές θερμοκρασιακές τιμές" που θα δείχνουν την ίδια ώρα τα θερμόμετρά μας).

Στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΑΣ την Δευτέρα θα πάμε ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ σε... "Πιο συμβατές / πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες"...Έως ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΘΑΝΟΝ και ΕΛΑΦΡΩΣ χαμηλότερες από το "κανονικό" για την δεδομένη χρονική περίοδο του έτους, που βρισκόμαστε. 

Αργά το μεσημέρι αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 16 C. με 17 C. (αυτό είναι το "φυσιολογικό" για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου). Ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ εκεί δηλαδή που "ο δροσερός μαίστρος κάνει ακόμη καλύτερη δουλειά" ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ξεπεράσουμε τους 15 C. ή και τους 14,5 C. 

Στην ημιορεινή και ορεινή μας ζώνη υπολογίστε κατά μέσο όρο, τρεις με τέσσερις βαθμούς, χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές, αντίστοιχα. 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους φίλους του καιρού, καθώς κάθε χρόνο την 23η Μαρτίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα μετεωρολογίας!! 

Και με... Αφορμή την σημερινή ημέρα, θα εκφράσω ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ προσωπικές σκέψεις / ανησυχίες για την φετινή χρονιά (υπόσχομαι ότι θα επανέλθω κάποια στιγμή που θα έχω περισσότερο χρόνο στην διάθεσή μου, για να αναφερθώ εκτενέστερα σε αυτά που θα διαβάσετε αμέσως παρακάτω... Αλλά και για να σας παραθέσω και τα απαραίτητα στοιχεία. Μην πει δηλαδή κάποιος "που λέω / γράφω πράγματα, δίχως αποδείξεις")...

Όσες / όσοι με "διαβάζετε" τόσα χρόνια, θα ξέρετε ότι συνήθως ΔΕΝ λέω / δεν γράφω κάτι, έτσι απλά για να τραβήξω τις εντυπώσεις...

Το 2021 λοιπόν ΠΡΙΝ έρθει τον Οκτώβριο , η "Αθηνά και ΚΥΡΙΩΣ ο Μπάλλος" στην συνέχεια, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε τμήματα της Κέρκυρας (ως εκ θαύματος τότε ΔΕΝ θρηνήσαμε θύματα) είχαν υπάρξει ΟΡΙΣΜΕΝΑ "εμφανή σημάδια / στοιχεία" αρκετά νωρίτερα , που έδειχναν πως υπήρχε ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να ακολουθήσει η συγκεκριμένη εξέλιξη... Μάλιστα προσωπικά , είχα εκδηλώσει την ανησυχία μου τότε, μέσα από τούτη την σελίδα εδώ, από αρκετά νωρίς (εν μέσω του θέρους που προηγήθηκε)!

Φέτος είναι ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ όπου τα "πράγματα ΔΕΝ κυλούν καθόλου καλά"... Και αυτό ΔΕΝ το λέω "για να σας φοβίσω ή για να κάνω τον ξερόλα". 

Τι εννοώ... Με την φράση "τα πράγματα ΔΕΝ κυλούν καθόλου καλά" ; Εύλογα θα με ρωτήσετε τώρα!  

Έχουμε 9 συνεχείς μήνες όπου στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ της Χώρας μας, η θερμοκρασία κάθε μήνα είναι ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ του μέσου όρου, με... ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ μήνες να "βγαίνουν εντυπωσιακά πιο θερμοί από το κανονικό τους" για πολλές περιοχές της Ελλάδος.

Όσο αφορά το νομό Κέρκυρας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ οι τελευταίοι έξι συνεχείς μήνες ήταν για το ΣΥΝΟΛΟ του τόπου μας άλλοτε λιγότερο και άλλοτε αρκετά περισσότερο..."Θερμότεροι του φυσιολογικού" (ΚΑΙ ο Μάρτης "θα βγει αρκετά πιο θερμός από τον μέσο όρο του")!

Επίσης οι θερμοκρασίες των θαλασσών τριγύρω μας (Μεσόγειος , Μαύρη θάλασσα κτλ.) καθ ' όλη την διάρκεια του φετινού Χειμώνα και μέχρι ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ  ΔΕΝ "κατάφεραν να υποχωρήσουν στα επίπεδα που θα έπρεπε"...

Παράλληλα ναι μεν ΚΑΙ ο φετινός ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟΣ Χειμώνας ΔΕΝ ήρθε ποτέ από πλευράς θερμοκρασίας , όπως άλλωστε και ο περσινός... Με την διαφορά όμως ότι πέρσι...

Ύστερα από έναν "ανύπαρκτο ξανά θερμοκρασιακά ημερολογιακό Χειμώνα" , ακολούθησε μια αρκετά ψυχρή και βροχερή Άνοιξη με... ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ τον περσινό Απρίλιο, όπου ήταν ο πιο ψυχρός και πιο βροχερός για τα μέρη μας, για τα τελευταία περίπου 20 χρόνια! Ενώ "κάποιο μερίδιο" από τα παραπάνω πήρε και ο Μάης αλλά ακόμη και "κομμάτι του Ιουνίου με περισσότερες δροσιές και κάποιες μπόρες κατά διαστήματα".

Έτσι, με αυτό τον τρόπο , πέρυσι η φύση "ισορρόπησε την ανώμαλη κατάσταση που προηγήθηκε στον ημερολογιακό της Χειμώνα".

Φέτος εάν όντως επαληθευτούν "τα μακροπρόθεσμα στοιχεία", τα οποία δείχνουν αυτό "το σίχαμα" των σταθερά υψηλότερων "του μέσου όρο για κάθε μήνα θερμοκρασιών" να συνεχίζεται και τους αμέσως επόμενους μήνες , τότε πραγματικά η συνέχεια δύναται να μας φέρει σε... ΟΧΙ και τόσο ευχάριστες καταστάσεις!

Προσωπικά πάντα τα παρακολουθώ (εννοώ τα μακροπρόθεσμα στοιχεία), απλά συνήθως ΔΕΝ τους δίνω και πολύ μεγάλη βάση / ΔΕΝ στέκομαι δηλαδή ΜΟΝΟ εκεί. Βέβαια οφείλω να αναφέρω πως πέρυσι τα πήγαν αρκετά καλά και "έπιασαν την ψυχρή Άνοιξη" που θα ακολουθούσε ύστερα από τον "ανύπαρκτο και περσινό ημερολογιακό Χειμώνα".

Εάν πράγματι επαληθευτούν τα τωρινά μακροπρόθεσμα στοιχεία (πράγμα που προσωπικά ΔΕΝ θέλω ούτε να το σκέφτομαι) τότε το φετινό Καλοκαίρι θα ξεκινήσει ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ και θα είναι ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ / ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ από πλευράς θερμοκρασίας.

Όμως από την άλλη με... Την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ / ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ εκδήλωσης ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πολύ έντονων φαινομένων (με την μορφή ΤΟΠΙΚΑ ισχυρότατων καταιγίδων) να καραδοκεί συνεχώς , αποζητώντας απλά μια ΕΥΚΑΙΡΙΑ (ΙΣΩΣ ακόμη και εκτός εποχής).

Γι ' αυτό ας ελπίσουμε έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή , να υπάρξει κάπου παρακάτω κάποια έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ για να ΜΗΝ έχουμε τις ΠΙΘΑΝΕΣ...ΟΧΙ και τόσο ευχάριστες εκπλήξεις "στο βάθος του τούνελ" που έχουμε εισέλθει τους τελευταίους πολλούς μήνες! 

Να έχετε ένα όμορφο υπόλοιπο τριημέρου!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου