Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

                              Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.   

Καλησπέρα φίλες και φίλοι ! Πάμε γρήγορα να δούμε τι θα πρέπει να περιμένουμε στο τόπο μας (πάντα από καιρικής πλευράς) το επόμενο 24ωρο ... :) 

Οι τοπικές βροχές που σημειώνονται απόψε (νύχτα Πέμπτης) , από τις μεταμεσονύχτιες ώρες - βαδίζοντας προς το χάραμα της Παρασκευής , σταδιακά θα σταματήσουν παντού και έτσι η αυριανή ημέρα (Παρασκευή 15/01/2021)  θα ξεκινήσει με γενικά αρκετά καλές καιρικές συνθήκες. Η καθαρή διαύγεια και ορατότητα αύριο το πρωί θα είναι το "ιδανικό δίδυμο" για εκείνους που θα θελήσουν να φωτογραφήσουν ή και απλά να παρατηρήσουν τα απέναντι φρεσκοχιονισμένα Ηπειρωτικά βουνά , μιας και εκεί απόψε προστίθενται αρκετά εκ νέου εκατοστά φρέσκου στρωμένου χιονιού, οπότε αύριο θα είναι κατάλευκα έως και αρκετά χαμηλά (ιδιαίτερα τα βορειότερα)  !! :)  

Καθώς θα κυλούν οι ώρες και θα προχωράμε προς το δεύτερο μισό της Παρασκευής, βαθμιαία θα συννεφιάσει ξανά. Και πάμε στο τρίτο σκέλος του 24ωρου , όπου ο καιρός και πάλι θα παρουσιάσει επιδείνωση με κάποιες τοπικές βροχές/μπόρες να εκδηλώνονται ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ των βραδινών/νυχτερινών ωρών (ανοιχτό το ενδεχόμενο σποραδικής καταιγίδας ιδιαίτερα σε ορισμένα θαλάσσια/παραθαλάσσια τμήματα). Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα , μεγαλύτερης διάρκειας και τοπικά πιο αξιόλογα συγκριτικά με τα αποψινά. Κατά τα άλλα ο καιρός από το βράδυ της Παρασκευής και μετέπειτα θα μετατραπεί σε αυτό που ονομάζουν οι παλαιότεροι στα χωριά μας , "χιονιάς".  ;)

Τι θα πει αυτό θα με ρωτήσετε τώρα ... Και ενώ λοιπόν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού μας κατά διαστήματα  θα βρέχει , την ίδια ώρα  ΑΡΚΕΤΑ ΨΗΛΑ  ήδη από τις βραδινές (περισσότερο αργά) ώρες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να το γυρίσει σε ΧΙΟΝΙ. Μιλάμε πάντα για τα ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ . Εκεί λοιπόν ΑΡΧΙΚΑ ΠΑΝΩ  από τα 700 - 750 μέτρα όσο θα περνούν οι ώρες το υπάρχων χιονόνερο θα μετατρέπεται σε καθαρή χιονόπτωση/νιφαδόπτωση κατά περιόδους! Τώρα υπάρχουν κάμποσες πιθανότητες όσο θα προχωράμε μέσα στη νύχτα και προς το χάραμα του Σαββάτου οι όποιες χιονοπτώσεις/νιφαδοπτώσεις να κατηφορίσουν και ΛΙΓΟ χαμηλότερα , εκεί δηλαδή που μέχρι νωρίτερα το βράδυ θα σημειώνεται κυρίως χιονόνερο, ο λόγος ...  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  για τους  ορεινότερους οικισμούς του βορρά (όπως είναι ο Στρινύλας , η Πετάλεια , πιθανόν και η Ερίβα κτλ.). Αλλά για το αρκετά πιθανό αυτό "μικρό κατηφόρισμα" των νιφάδων  προτιμώ να μιλήσουμε αύριο Παρασκευή , με τα πιο φρέσκα στοιχεία. Απλά σας δίνω μια πρώτη εικόνα σύμφωνα πάντα με τα αποψινά δεδομένα. Πριν κλείσουμε το κομμάτι των φαινομένων , αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Πέμπτης , αυτή τη φορά από ένα βέβαια ορισμένο υψόμετρο και πάνω στο βουνό μας (αύριο θα μπορούμε να μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες) η ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΗ 'Η ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ δείχνουν "ικανά" να συμβούν... 

Άνεμοι αρχικά βορείων διευθύνσεων στα 3 με 5 και  τοπικά έως και 6 μποφώρ. Από το δεύτερο μισό της ημέρας όμως θα στραφούν σε γενικά ανατολικών διευθύνσεων με τις ίδιες περίπου εντάσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα, με σχεδόν τις ίδιες μέγιστες τιμές που είχαμε και σήμερα Πέμπτη. Παρόλο αυτά από το βράδυ και με την έλευση ψυχρότερων αερίων μαζών από τα Βαλκάνια και την Αδριατική προς την περιοχή μας , περιμένουμε περαιτέρω αισθητή κατρακύλα του υδραργύρου.

Αυτά για την ώρα φίλες και φίλοι... Σας καληνυχτίζω , αύριο πάλι να είμαστε καλά ! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - λάτρης του καιρού από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου