Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

                              Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Για πολλοστή συνεχής φορά , ακόμη μια σημαντική μεταβολή του καιρού βρίσκεται προ των πυλών ... ;) 

ΔΕΝ θα προλάβει να συμπληρώσει 24 ώρες το πρόσκαιρο "στεγνό" διάλειμμα του καιρού λοιπόν, αφού όπως σας έγραψα ήδη από χθες , εκ νέου βροχοφόρο σύστημα από τα δυτικά (Ιταλική χερσόνησο , που αλλού;) ,  μας φέρνει για ... "Χιλιοστή" μάλλον φορά  :)   :)   :) (μην ξεχνάμε ότι από τις 02/12/2020 βρέχει σχεδόν συνεχόμενα στα μέρη μας, με μόνο κάποια μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα. Κάτι όμως ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ  πρωτοφανές , αλλά ΣΥΝΗΘΕΣ στους πολύ βροχερούς Χειμώνες του τόπου μας) αρκετό νερό...

Βαδίζοντας προς τα χαράματα της Τρίτης και ύστερα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές/μπόρες (και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σε ορισμένα θαλάσσια/παραθαλάσσια τμήματα και κάποιες καταιγίδες). Τα φαινόμενα και πάλι θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΑ και μάλιστα ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (αυξημένη πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης). Η κατάσταση αυτή με το γενικά "κλειστό" και κατά περιόδους αρκετά βροχερό σκηνικό θα συνεχιστεί στις περισσότερες περιοχές της Χώρας των Φαιάκων έως περίπου και το πρώτο μισό - πρώτες απογευματινές ώρες της ημέρας αύριο. Στη συνέχεια σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα γίνουν ολοένα και λιγότερα πιο τοπικού χαρακτήρα και ασθενέστερα, με τον καιρό δηλαδή να γίνεται με λίγα λόγια , ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟΣ. Μέχρι να φθάσουμε στις βραδινές ώρες όπου και θα έχει επέλθει οριστική βελτίωση πλέον ως προς τα φαινόμενα πάντα, από άκρη σε άκρη.

Άνεμοι : Τις μεταμεσονύχτιες ώρες απόψε (νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη) , τα χαράματα προς αύριο και έως περίπου και το πρώτο μισό της Τρίτης , νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και κατά τόπους πολύ ισχυροί (τοπικά στα ανοιχτά καθώς και σε κάποια ορεινά/ημιορεινά κομμάτια της Κέρκυρας , πιθανές στιγμιαίες ριπές και στα 8 μποφώρ) . Από το απόγευμα στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς μέτριους μέχρι ισχυρούς και προς το βράδυ και κυρίως μετέπειτα πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις έως σε ... Διάφορα σημεία στα ανοιχτά ιδιαίτερα της δυτικής και βόρειας πλευράς και ορισμένα παραθαλάσσια αλλά και υψώματα πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού, παροδικά πολύ θυελλώδεις, δηλαδή μέχρι και 9 μποφώρ "δύναμη" εκεί (στα παραπάνω ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΑΤΑ τμήματα πιθανόν να παρατηρηθούν στιγμιαίες ριπές ανέμων και στα 10 μποφώρ κατά περιόδους, οπότε και χρειάζεται μια στοιχειώδη προσοχή). Έντονος θα είναι κατά τόπους ο κυματισμός στις θάλασσές μας , με έμφαση βέβαια κατά μήκος της δυτικής και βόρειας ακτογραμμής ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ προς το βράδυ και μετέπειτα!

Τα θερμόμετρα μέχρι περίπου και το μεσημέρι θα παραμείνουν σχεδόν στις ίδιες μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές με σήμερα Δευτέρα. Από το απόγευμα όμως και πολύ περισσότερο προς το βράδυ και ύστερα με την παράλληλη επικράτηση  δυνατών  και "παγερών" βοριάδων ο υδράργυρος θα σημειώσει κατακόρυφη αισθητότατη πτώση από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών (κατά μέσο όρο)  ΚΑΤΩ συγκριτικά με ότι θα έχει προηγηθεί!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - καιρόφιλος από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου